Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Leütöttek, tanacsot adnal?

Steps # e-mail 2003.12.25. 07:00

Szia,

A tanacsodat szeretnem kerni, hogy mi a konkret teendom. Az eset a kovetkezo:

Par napja egy bevasarlokozpontban levo karacsonyi bulira, egy ejszakai szorakozohelyre mentem, ahol ki volt irva, hgoy zartkoru rendezveny. A bejaratnal nem allt senki, nyitva volt az ajto, es mivel oda beszeltem meg a barataimmal a talalkozot a megadott idopontra (es eleg sokat jarok zartkoru rendezvenyekre) termeszetes volt, hogy besetaltam. Bent kerestem a barataimat es mar majdnem kijottem, amikor odajott hozzam egy biztonsagi or, es megkerdezte mit keresek itt. Mondtam neki, hogy a barataimat keresem es modntam a nevuket, azt hittem, hogy meghivottak. Erre azt mondta, hogy takarodjak, es megfogta a karomat. Mondtam neki, hogy ne rangasson szivesen kisetalok magamtol is, egyedul kulonben sem akarok ott maradni. Erre nekilokott egy falnak, es kilokdosott a szorakozohelyrol. A bejarat elott o es egy biztonsagi or tarsa tovabbi minden szo nelkul azonnal tobbszor is megutott. Amikor rakerdeztem, hogy miert utottek meg, akkor ujra megutottek. Lesetaltam a szorakozohely elotti mozgolepcso feleig, utanam orditottak valamit, en pedig megkerdeztem, hogy de hat mit csinaltam, es miert utottek meg?

Erre mind ket biztonsagi or elkezdett rohanni felem. Gondoltam,hogy ha felloknek a mozgolepcson akkor abbol csak nagyobb bajom lesz, ugyhogy elfutottam. Ok pedig elkezdtek uldozni (korbe akartak venni) a bevasarlokozpontban, es egy szinttel lejjebb es kb. 100 meterrel arrebb belebotlottam a bevasarlokozpont ejszakai biztonsagi orsegebe, harman voltak. Mondtam nekik, hogy nem csinaltam semmit, es meg akarnak verni, vedjenek meg, vagy csinaljanak mar valamit. Kozben odaert a ket uldozo is, es korbevettek egy lift mellett. A bevasarlokozpont biztonsagi orsege felszolitott, hogy szalljak be a liftbe, de en nem akartam beszallni, mert ereztem, hogy nem lesz jo vege. Felszolitottak megegyszer, en pedig vegul engedelmeskedtem, vegulis ugy ereztem harman vannak, uraljak a helyzetet. A liftajto mar 3/4-ig becsukodott, amikor az utolso pillanatban az egyik uldozom kifeszitette a liftajtot annyira, hogy meg beferjen a liftbe, a liftajto viszont nem nyilt vissza. A liftben addig utott, amig el nem veszitettem az eszmeletem. Par perc mulva magamhoz tertem, folyt a ver az arcombol, kihivtam a rendorseget, ok a mentoket, es korhazba szallitottak, hivatalosan nyolc napon belul gyogyulo seruleseket szenvedtem.

Az eset alatt mindvegig hatarozott es higgadt maradtam, egyszer sem utottem vissza. Nem feltem a tamadoimtol, es most is csak a felhaborodast erzem, hogy ok nelkul utottek le.

A rendorok kesobb bejottek a korhazba, es azt mondtak hivatalbol eljarast inditottak, megkerdeztek, hogy feljelentest kivanok-e tenni, es mondtak, hogy elkaptak az elkovetot. (egyrol beszeltek) Masnap sajat felelossegemre elhagytam a korhazat, es a rendorsegen irtam egy feljelentest is, es nem adtak felvilagositast arrol, hogy miutan engem elszallitottak a mentok, mi tortent. Beleirtam a feljelentesbe, hogy kerem az adataim zart kezeleset.

Az uldozesrol a bevasarlokozpont biztonsagi rendszere videofelvetelt rogzitett, a liftben nem volt kamera.

A kerdeseim a kovetkezok:

  1. Megtudhatjak-e, es ha igen, hogyan a szemelyes adataimat?
  2. Ha igen, mit csinaljak, ha nyomast akarnak gyakorolni ram?
  3. van-e jogom beletekinteni es ha igen mikor a rendorsegi iratokba?
  4. Megtudhatom-e es hogyan, hogy mi a vad ellenuk? Milyen inditvannyal elhetek, hogy mi lehet a vad ellenuk?
  5. Van eselye es ertelme, hogy polgari peres eljarast is inditsak?
  6. Mi lehet az ugy kovetkezmenye az elkovetok szamara?

7.A bevasarlokozpont biztonsagi orsege kovetett-e el valamilyen hibat, amiert felellossegre vonhatoak? (minek vannak ott, ha nem csinalnak semmit?)
8. Mint masnap kiderult, a barataim nem voltak a meghivottak kozott. Legrosszabb esetben lehet valamilyen kovetkezmenye a szamomra ebbol?

A korhazban es a rendorsegen is azt hallottam, hogy nyar ota megszaporodtak a hasonlo (ok nelkuli) tamadasok, a biztonsagi orok elvadultak. (Szerintem kulonben valami uj agresszivitast fokozo szteroid kerulhetett forgalomba) Par napja allitolag egy lanyt vertek meg ugy, hogy nyolc napon tul gyogyulo seruleseket szenvedett. Szerintetek a jelenseg ellen (a tovabbi eseteket megelozendo) hogyan lehet a leghatekonyabban fellepni?

Azon is gondolkodtam, hogy hagyom az egeszet a fenebe, es nem erdekel a folytatas, ez a magatartas elobb-utobb ugyis visszaut nekik, en nem erzem magam vesztesnek.
Koszi a tanacsokat!