női börtön.


Grád András # 2009.02.15. 10:37

Kedves Démonka!

Minden szavával egyetértek, kivéve a romákkal kapcsolatban Ön által írottakat. Az én tapasztalatom, hogy nem ők szokták a "vérükre fogni" a bűnelkövetést, hanem akik diszkriminálják őket. Két évet dolgoztam zömmel romák között az Aszódi Javítóintézetben, ennek alapján is mondhatom, hogy a tudományos közhely igaz: senki nem születik bűnözőnek (még a pszichopaták is csak kisgyermekkorban szenvednek el olyan károsodást, ami utóbbantiszociálissá teszi őket). Ez egy jogi fórum, nem mennék bele szociológiai, kultúrtörténeti fejtegetésekbe. Az, hogy a bűnelkövetők között számarányukat tekintve felülreprezentáltak a romák, ez igaz, és ennek rengeteg összetevője van, de a genetika nincsen köztük. Ön láthatólag egy jóérzésű, becsületes ember, kérem, ne dőljön be a hamis előítéleteknek! Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Démonka # 2009.02.15. 10:20

Üdv!:)
Én Ms.Kissnek csak annyit tudnék javasolni, hogyha már ennyire ráér,akkor inkább a Magyar helyesírási szótárt kellene lapozgatnia,mintsem itt reklámozni magát a filmrendező ismerősökkel és a börtönben dolgozó rokonokkal.Ezt természetesen nem piszkálódásból írom,hanem inkább jó tanácsnak szánom.
Én szerencsére nem ültem még börtönben és valószínűsítem ,hogy soha nem is fogok.Az a meglátásom, hogy semmiképpen nem lehet olyan jó, mint ahogy kívülről sokszor kinéz.Gondolok itt például a színestévére,különböző fellépős műsorokra,tanulásra.Biztosan megvannak ott is az árnyoldalai a dolgoknak. A helyes szerintem az,ha megpróbálunk úgy élni, hogy ne csináljunk semmi törvénybe ütköző dolgot.Úgy vélem ez elég egyszerű,bár nem annyira jövedelmező.
Én például előbb halnék éhen, mint lopjak egy kiló kenyeret.Velem szemben viszont vannak olyan emberek(sajnos többnyire romák),akik a mobiltelefon ellopását is megélhetési bűnözésnek tekintik.Nekik természetes,hogy előbb-utóbb börtönbe kerülnek,és hajlamosak a tetteiket a "vérükre" fogni.

Grád András # 2009.02.15. 09:40

:-)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

websas # 2009.02.15. 08:36

Kicsit "OFFOLOK"!

És a társaság is egyre jobb. Tele van Bankárral, Képviselővel (Parlamenti, ill,Önkormányzati), APEH ellenőrrel, Volt rendőrrel, Miniszterrel, Államtitkárral, stb. (Lassan nagyobb megtiszteltetés leszz mint egy Angol golfklub tagsági igazolvány).

ON

websas

Grád András # 2009.02.15. 08:31

Kedves Ms.Kiss!

Igazán nem állt szándékomban megbántani, de ezzel együtt ki kell ábrándítanom: Amiket leírt legutóbbi levelében, nagyjából megfelelnek azoknak a laikus sztereotípiáknak és féligazságoknak, amik szokványosan jelen vannak a hazai társadalomban. Hiedelmével ellentétben nem vagyok újgazdag, úgyhogy se vízágyam nincs, se nemesfém kilincseim, abban viszont teljesen egyetértünk, hogy a börtönviszonyok megítélése sokban viszonyítás kérdése. Éppen ezért egy hajléktalannak lehet egyfajta létbiztonság télire (azért nyáron ők se igyekeznek befelé, talán nem véletlenül!), viszont még egy szegény sorban élő számára sem lehet kérdés, hogy kint szeretne élni vagy bent. Az Ön által említett "börtöntöltelék asszonyka" úgy tűnik, igen sikeresen ültette fel Önöket a "történetével", amit az Ön által leírtak alapján csak laikusok hihettek el. Valószínűleg az lehetett a célja, hogy megbotránkoztassa Önöket, majd jót röhögjön magukon, amint kilépett a házból. A jelek szerint egészen jól sikerült neki. Amúgy tényleg létezik egy olyan jelenség, amit hospitalizációnak neveznek a börtönpszichológiában, és a lényege, hogy aki sok időt töltött kényszerűségből a börtönben, abban egy idő után kialakul egyfajta börtönfüggőség, aminek a lényege, hogy nem bent jó, hanem kint rossz. A nő ezt az általa is láthatott jelenséget igyekezett maguknak színészi teljesítményként előadni. Ebbe a vonulatba jól beleillik pl. a fogvatartottak által fogyasztott "drága szalonna" mítosza, ami önmagában is csacsiság, de mindenki azt hisz, amit akar, hitekkel nem lehet vitatkozni. A kettőnk közötti különbség, hogy én ismerem is azt, amiről beszélgetünk. Ha tényleg érdekli a valóság, javaslom, oldja meg valahogy, hogy körülnézhessen belülről ebben a "Hawaii"-ban, ha látogatóként nem megy, elég, ha követi a tanácsot, és elmegy kicsit lopni. Javaslom, hogy ha kijött, térjünk vissza a témára, itt fogom várni! Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Ms.Kiss # 2009.02.15. 07:59

Kedves Ügyvéd Úr !
Nyugodtan sértsen meg, imádom a kritikát, akkor is ha ez nagyon negatív. Imádom ha hülének néznek és imádom ha nem néznek annak, állítólag van a magatartásomban valami állampolgárokat ingerlő vonás.:)
Egyik filmrendező ismerősünknél, találkoztunk egy "börtöntöltelék asszonykával" - bizony kinyílt a a bicsak a zsebünkbe. Azt mesélte, hogy Kalocsán már külön saját zárkája van, mindig ha beköszönt az ősz, elmegy lopni, és mire jön a hideg, szeretettel várják vissza a fűtött szobába, ahonna már a családi fotókat sem veszik le, mert tudják, hogy mindig visszamegy telelni. Elmesélte, hogy milyen jó ott, fűtött szoba, ingen kaja, kicsit kell ugyan dolgozni, ami munka a kommunista rendszerre emlékeztet, de szabadidőből és egyéb kellemes szabadidőtöltésből is kijut bőven. Meg voltunk botránkozva. Ennél jobb már csak az, hogy "távoli rokonság(többen) dolgoznak dutyiban, tehát nem olyan rossz a körülmény, mint ez kívülről látszik.A dutyiban dolgozók kinézik a fogvatartottak szájából a szalonnát, neki olyan drága szalonnára a fizetésükből nem futja.
Tehát a börtönben lét, csak nézőpont kérdése, persze aki otthon dupla vízágyon alszik, és nemesfém a kilincs is, azok nem igazán jól érzik magukat szerényebb körülmények között. Régen beírattak egy filmes tanfolyamra, az első alanyim "néhánya már volt börtönbe , de hajléktalanok voltak", és azt remélte egyik az élettől, hogy lesz majd olyan szerencséje, hogy vissza is tud menni. Mivel hajléktalanról van szó, amit elmondott, hogy ehhez képest a börtönben van a Hawaii. Ő volt a börtönfodrász, még az őrök haját is ő vágta le, milyen tiszta ágyban alhatott, milyen rendes ennivalót kapott - tehát a börtön csak nézőpont kérdése, ki és melyik társadalmi szférából megy oda.
A gond az, hogy családtagunk aki dutyiban dolgozik,az általam leírt tényeket sajnos megerősíti. A legolcsóbb fogvatartott éves költsége minimim kilenc milló Ft./egy év, de a csillagban a nehéz fogvatartottak költsége időnként 90 millió Ft./év költség is elérheti. Maradjuk a minimim kategóriánál, és írjon már az, aki ennyit költ évente magára.

Grád András # 2009.02.14. 23:01

Kedves Monalisa!

A tipp nem rossz, bár erősen kétlem, hogy mostanában bevezetnék, így is elég nagy a zsúfoltság! Balassagyarmatot szintén ismerem belülről, szerencsére azt is csak "futólag", egy napot voltunk ott még az egyetem alatt egy TDK kirándulás keretében. Aki látott már börtönt belülről, soha nem képzeli, milyen jó kis szanatórium meg nyaralás. Ilyesmit általában csak nagyon laikusok szoktak gondolni, és akkor nagyon finoman fogalmaztam, nehogy megbántsak bárkit is. :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.14. 22:54

Kedves Tanár Úr!

Nem is rossz ötlet: akit érdekel a börtön világa (...) pár hétre húzhassa magára a csíkos ruhát - "turistálkodik", miközben jó pénzt fizet ezért.

Nyugaton egynémely apátságba ill. apáca otthonba be lehet vonulni tetszőleges időre, a vendég semmiféle kedvezményben nem részesül. (Olvastam, aki egy-egy ilyen "túrán" már részt vett más emberként jött ki -előnyére vált.)

A "cégnek" meg bevétel a saját intézményi fenntartásához.

Pl. a Balassagyarmati börtön eredetileg 150 elitélt befogadására készült, ezzel szemben manapság van amikor 400 rab szűkösködik, vagyis egyre jó ha 3 m3 összeterület jut a cellában - ebben az ágya már beletartozik...

monalisa1 # 2009.02.14. 18:54

Kell csínálni egy jó kis balhét (...) és a nyári hőséget mártis ülheted a kellemes hűvösben...

Én inkább a strandolást helyezem előtérbe.

Grád András # 2009.02.14. 18:53

Ms.Kiss!

Nem teljesen értem, amit írt, elég zavaros, de abból, amit sikerült felfognom, nekem úgy tűnik, mintha a börtönt valamiféle speciális szanatóriumnak tartaná, ahol "a valaki ügyes, asszimilációképes, kész nyaralás lesz." Hát nem tudom, ízlés dolga, én jó pár börtönt láttam már belülről, szerencsére csak hivatalból, látogatóként, de nekem valahogy egyik se nagyon hasonlított egy szanatóriumhoz. Arról nem beszélve, igaz, ez megint ízlés dolga, hogy én speciel nagyon rossz néven venném, ha nyaraláskor minden nap reggel 5-kor felkapcsolnák a villanyt és ébresztő! A nap hátralévő részéről a zárkában nem is beszélve. Úgyhogy akinek ez ennyire vonzó ajánlat, az javaslom, hogy vonuljon be pár hétre, mindjárt másként látja majd a világot! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Ms.Kiss # 2009.02.14. 18:45

Kedves monalisa1 ! :-)
Olyan viszont olvassa, aki családtagja ott dolgozik !! :)
Nagyon jó hely ! Én szívesen elmennék néhány hónapra kicsit kikapcsolódni. Ha valaki ügyes, asszimilációképes, kész nyaralás lesz, nem kell félni. Azon gondolkodok, hogy akinek menni kéne az nem akar, engem be sem fogadnának. :)
Barátsággal: Ms.kISS

monalisa1 # 2009.02.14. 16:29

Jó "kapcsolat" kell a parancsnokkal...

prilu2 # 2009.02.14. 14:22

pedig többen is alkalmazzák ezt.ismerek is ilyenekt.én azért meg próbálom el már nem fognak zavarni.1 évról van szó amugy.

Grád András # 2009.02.14. 09:07

Kedves Prilu2!

Monalisanak teljesen igaza van benne, hogy ez nem egy nyaralás, hol megválasztom az úticélt. Ha az intézet indokolatlanul messze van a hozzátartozói lakhelyétől elvben beadhat egy áthelyezés iránti kérelmet. Mivel azonban ha jól értem, két egymás közelében lévő bv. intézetről van szó, ennek itt nincs semmi értelme. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.13. 21:49

A büntetésvégrehajtás nem szanatórium (...) hogy ide kérem vagy oda kérem., oda szól a behívó ahol aktuálisan hely- üresedés van. (Legfeljebb arra vannak figyelemmel, hogy a lakhelytől annyira távolra azért lehetőleg ne.)

Pár éve olvastam hogy, valaki a kecskeméti megyei börtönbe akart menni, mert azt hallotta, hogy ott jó a szakács... (Végül is igaza van, nem mindegy, hogy x időn keresztül milyen minőségű a kaja.)

prilu2 # 2009.02.13. 20:19

ügyvéd úr vagy valaki! én nyiregyre kaptam behívót de tiszalökibe szeretnék menni.ha oda vonulok be akkor ott is maradok?ez igaz?

Grád András # 2009.02.12. 20:37

Kedves Kiszacsek!

Én pasiként csak mint utógondozó jártam női börtönben még régen, meg hivatalból voltam párban. Nem egy szanatórium, de kibírható. Sokan lesznek időlegesen leszbik, aztán kijőve folytatják a hetero életüket, de ez nem kötelező bent, csak gyakori. Sok lesz a roma, és sokszor az erősebb joga érvényesül. A kaja attól is függ, hogy hova kerül, általában igénytelen, hízlaló. A napirend igen korai keléssel indul, általában 5 óra. 5,30, zárkarend, tisztálkodás, levonulás reggelihez. Akinek lesz munkája, az jár jól, mert aki nem tud dolgozni, az szinte egész nap bent ül a zárkában. Általában napi 1 óra tölthető a szabad levegőn, régen ennyi se volt. Kaphat szabadon levelet, csomagot, fogadhat ha jól emlékszem egyszer egy hónapban látogatót. A magánleveleket felbontják és elolvassák, a hivatalosakakat nem. Elsőre ennyi. Szóval tényleg nem egy szanatórium de 9 hónapot túl lehet élni, és jó magaviselet esetén a börtön fokozatban a 3/4 kiülése után feltételessel szabadulhat. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.12. 19:49

Ha nincs akire a gyermeked hagyjad, a gyámhatóság ideiglenes állami gondozásba veszi és gyermekotthonban elhelyezi - bizonyára jó helye lesz. De ezt előre le kell tisztázni.

monalisa1 # 2009.02.12. 19:44

Azon hölgyeknek akiknek "széleskörű" ismerete van az egyik-másik bűntetésvégrehajtási intézményről, azok vélem nemigen olvassák a Jogi Fórumot., ők "a" börtönegyetemet kitanulták már...

Aztán ha valaki hozzászólónak netán mégis lenne ismerete az egyik "műintézmányről", egy másik helyről esetleg nemigen tudna mit mondani, írni.

Valószínűleg marad az egyéni megtapasztalás...

Monalisa
laikus hozzászóló

kiszacsek # 2009.02.12. 19:33

tudnátok valamit irni a női börtönökről?olyan nők tapasztalatára lennék kiváncsi,akik ár ültk börtönben ,és olyanokéra is,akiknek kisgyermekük is volt.én 9 honapot kaptam 1.fokon,és félek hogy hamarosan bekell vonulnom.még soha nem voltam börtönbn,ezért lennékkiváncsi a hozzászolásokra.köszönöm.