Sui generis bűncselekmény


j.janos # 2004.04.13. 10:00

Miért ne lehetne a részesi magatartás sui generis? Nem a részesi magatartás quasi, hanem a "bűncselekmény" ti. maga az öngyilok nem delictum! Viszont az abban közreműködés már sajátképi és delictum. Sui generis részesi magatartás.

dNver # 2004.04.12. 09:30

sui generis - sajátos, különleges, egyedi, saját képi

A sui generis bcs. olyan bűncselekmény elkövetéshez kapcsolódó magatartás, amely általában nem minősül bűncselekménynek, de az általános szabálytól eltérően, a törvényalkotó mégis büntetni rendeli.

És ha már szóba kerölt az öngyilkosságban közreműködés. Quasi részesi magatartás lehet, de sui generis semmiképp mivel a részesi magatartás mindig büntetendő.

j.janos # 2004.03.26. 23:27
Az öngyilkosság nem bcs., így nem delictum
  • > ebből adódik, amit írtam ;)
Leiterjakab # 2004.03.18. 09:20

Kedves J. János!

Mégis mitől lenne quasi?:)


Leiterjakab

j.janos # 2004.03.18. 07:17

Ha már az öngyilkosságban közreműködésről beszélünk: quasi delictum sui generis :))

Kincs # 2004.02.22. 21:28

Kedves Csontoszs!
Nem tudom aktuális még, de én is írnék neked egy definíciót:
Delicta sui generis bűncselekmények azok, amelyek szabályozásánál a törvényhozó befejezett alakzatként szabályoz a törvényi tényállásban olyan cselekményeket, amelyek e szbályozás nélkül önmagukban csak előkészületnek minősülnek.
A DSG cselekmények tehát fenti sajátosságuk révén osztják a befejezett bcs-k jogi sorsát, így kísérletük is lehetséges.

Csontoszs # 2004.01.03. 19:08

:))

Tudom, hidd el. :) Ezt úgy hívják sui generis felbujtás szerű bcs., pl. hamis tanúzásra rábíni törekvés ( itt a rábirni törekvés ELÕKÉSZÜLET ! ) a rábírás pedig önmagában felbujtás, amit ugye a Btk. 21. §-a meghatároz, és büntetni rendel. Nem a rábírás a sui generis, hanem a rábirni törekvés, az dogmatikailag és tv. szerkesztési okból nyílvánvaló, hogy együtt kell szabályozni! Itt mindig részesi jellegű, előkészületi magatartásról van szó, ahol persze több helyen emellett a részesi magatartást is nevesíti. Ugyanilyen példa a Btk. 195. § (2) bek!!!

Így talán érthetőbb. Képbe vagy, de még nem elég pontos. de ha így haladsz jó büntetős lehet belőled:))


Csontos Zsolt

Leiterjakab # 2004.01.03. 18:57

Siu generis delictum az olyan befejezett bcs. mely előkészületi jellegű cselekmény, és a Btk. az előkészületet ilyen néven külön nevesítve büntetni rendeli.

Vigyázz ez nem csak az előkészület-kísérlet, hanem a bűnsegély-felbujtás sui generis szabályozására is vonatkozhat, az általam írt példa épp ezt az esetet példázza.


Leiterjakab

Leiterjakab # 2004.01.03. 18:55

Hmm.. a míg a második hozzászólásomat írtam, addig nem vettem észre, hogy már Te is írtál egyet. :)


Leiterjakab

Leiterjakab # 2004.01.03. 18:54

De sui generis bűncselekmény az is ha a tv. egy kíséleti vagy előkészületi jellegű cselekményt befejezett alakzatként rendel büntetni.

Sőt még egy történelmi példa jut eszembe. A Csemegi-kódex III. novellája /1948. évi XLVIII. tv./ az ittas állapotban elkövetett bűncselekményeket sui generis önálló bcs.-t szabályozta:

14. § Aki önhibájából eredő ittas vagy kábítószertől bódult állapotban olyan cselekményt követ el, amely a büntetőtörvények értelmében bűntett vagy egy évet meghaladó fogházzal büntetendő vétség - ha ez az állapota annak beszámítását kizárja - egy évig terjedhető fogházzal büntetendő.

Így a sui generis bcs.-ről akkor beszélünk ha a tv. jogpolitikai célból önálló, befejezett alakzatként szabályozott bcs.-ként szabályozza az olyan cselekményt, ami dogmatikai értelemben annak nem volna tekinthető, hanem részességnek vagy előkészületnek, kísérletnek.

Csontoszs, nem tudom Te találtál használható meghatározást, én ezt csak úgy próbálgattamm összeszedegetni.


Leiterjakab

Csontoszs # 2004.01.03. 18:49

Kedves Lj!

Köszi a hozzászólást.
Siu generis delictum az olyan befejezett bcs. mely előkészületi jellegű cselekmény, és a Btk. az előkészületet ilyen néven külön nevesítve büntetni rendeli. Példának valóban jó amit írtál, és van még jó néhány.

Én arra voltam kíváncsi, hogy csak én nem találtam-e a szakirodalomba fogalmi szintű meghatározást, vagy tényleg nincs.

Azért képbe vagy. :)) Köszi még 1x.


Csontos Zsolt

Leiterjakab # 2004.01.03. 18:40

Nincs tv. szintjén vagy a joggyakorlatban meghatározva, ha jól tudom. Sui generis bűncselekményről akkor beszélünk, ha a tv. egy részesi alakzatot önálló tettesi alakzatként szabályoz.

Nekem itt az öngyilkosságban való közreműködés iskolapéldája jut eszembe, nem tudom, hogy a sui generis delictum ettől szélesebb körben is értelmezhető-e, mint , ahogy fentebb próbáltam meghatározni.


Leiterjakab

Csontoszs # 2004.01.03. 18:15

Szeretném ha segítenétek. A sui generis bűncselekmény fogalmát kérik a ME-ÁJK-n, és nem tudom, hogy fogalmilag meg van-e határozva valahol. tudtommal nincs, de ha valaki tud pontos, fogalmi meghatározást, azt nagyon megköszönném.

Csak fogalom kell, mert általánosságban, ileltve példákkal nem probléma a meghatározás.

Előre is köszönöm!


Csontos Zsolt