Online jogi tanácsadás


MACSKAJANCSI # 2014.06.22. 16:49

Részemről kizárólagosan arra van biztatás, hogy tudatosabb és felelősségteljesebb emberként, munkavállalóként értékeljük a sérelmeket, a kialakult problémákat.
ÉN INKÁBB CSAK A FIGYELMET SZERETNÉM FELHÍVNI, HOGY JÁRJON UTÁNA, HISZEN CSAKIS ÚGY TUD KOMOLY DÖNTÉST HOZNI, EGYÁLTALÁN ELDÖNTENI, HOGY AZ ADOTT HELYZETBEN MILYEN JOGI LÉPÉSEKET TEHET, EGYÁLTALÁN HOGYAN ÉRDEMES FELMONDANIA.

Azért ez a biztatás messze nem egyelő az általad megfogalmazott utolsó mondattal, miszerint:
"Ami az azonnali felmondást illeti, azzal óvatosan kell bánni, nem tetszik, hogy általánosságban biztatsz erre mindenkit, mintha valami panacea lenne. Valójában csak ritkán megalapozott..."

a Mt-ben szabályozottak alapján ez az eset (is) teljesen kimeríti a munkavállalói azonnali hatályú felmondás okát, mi más ok kellene még ahhoz, mint, hogy a munkáltató megszegi az alapvető fizetési kötelezettségét, továbbá az alapvető lényeges szabályokat, amit természetesen a munkavállaló kárára történtek. Nem beszélve a járulékfizetési, adózási kötelezettségének nem megfelelő teljesítéséről, hogy messzebb már ne is tekintsünk. Ha ezek az okok nem megalapozottak, akkor milyen ok kell megalapozottan egy munkavállalói azonnali hatályú felmondásra?
Ezt mostmár komolyan érdekelne, de szerintem másokat is.

Már csak ezért is érdemes mindenkinek a tisztánlátás.

anya0426 # 2014.06.22. 09:53

Tisztelt Ügyvéd úr!

Nekem csak némi tanácsra lenne szükségem.Páromat nemrégen bevitték 31 napi közmunka le nem dolgozása miatt amit átváltoztattak letöltendő büntetésre.Ezzel önmagában semmi gond hiszen tudtuk hogy ezzel jár.A problémám az lenne hogy 3 hete semmit nem tudok rólla azon kivül hogy bent van és senki nem hajlandó információt adni azt mondják várjam meg mig ki küld egy kapcsolattartóit.Viszont azt nincs neki hova küldje.Mikor bevitték éppen lakáskeresésben voltunk igy mivel én nem léphetek vele kapcsolatba nem tudja a cimünket sem a régi cimre hiába küldi mert ott a tulajdonos nem adja át a leveleket.Hová lehet fordulni vagy mit lehet tenni hogy legalább a nevelőtisztjének eljuttassam a cimet ahová irni tud a párom?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.22. 08:14

Aki "sáros" ugye nem az megy a bíróságra...
A munkáltató azért nem indít pert a munkavállaló azonnali hatályú felmondásával szemben, mert nem teheti. Ráadásul oka sincs rá, hiszen ha a munkavállaló sem érvényesíti a felmondásra alapozott követeléseit, akkor neki semmi tennivalója.
Summa summarum, nincs ennek semmi köze a sárossághoz.

Ami az azonnali felmondást illeti, azzal óvatosan kell bánni, nem tetszik, hogy általánosságban biztatsz erre mindenkit, mintha valami panacea lenne. Valójában csak ritkán megalapozott, ha pedig nem az, akkor elég sokba kerülhet a munkavállalónak. (Költségmentesség ide vagy oda.)

MACSKAJANCSI # 2014.06.21. 15:47

Kedves Mirelit87!

Én csak mint laikus sortárs szeretnék hozzászólni.
A munkavállalói azonnali hatályú felmondás okán a Mt. alapján jár egy havi távolléti díj és természetesen (ha jár) akkor a végkielégítés is.
Azzal egyetértek, hogy kockázatos dolog, de mi nem az... az is kockázatos, hogy várni, tűrni az alávaló munkáltatói kizsákmányolást.
Én munkavállalói azonnali hatályú felmondással szüntettem meg a munkaviszonyomat. A törvényben megjelölt mindkét okra hivatkoztam, az egyik ok a munkáltató fizetési kötelezettségének a megszegése.
Vártam, hogy ugyan bírósághoz fordul-e vitatni a felmondásomat, de nem tette, így ezt a lépést én tettem meg. Ezt 30 napon belül kell.
Aki "sáros" ugye nem az megy a bíróságra...

Nem akarom itt részletesen taglalni, mert hosszú és bonyolult, a lényeg az, hogy MINDENKÉPPEN ÉRDEMES ALAPOSAN UTÁNA JÁRNI, HOGY MILYEN JOGI LÉPÉSEKET LEHET TENNI. Mert az biztos, hogy a legtöbb szabályt és a törvényi rendelkezéseket megszegi a munkáltatód, a munkavállaló kárára!!! (betegszabadság igénybevétele, fizetett szabadság, fizetési kötelezettség, foglalkoztatási kötelezettség stb. stb.)
Én azt mondom, kell egy határ húzni mindenkinek magában, amit már nem lehet és nem érdemes eltűrni, annak ellenére, hogy nincs munkalehetőség, sok a fizetnivaló, családfenntartás stb. stb.
Mert ha nem húz az ember egy határt, utóbb bánja, hogy kár volt belerokkanni, idegileg beleroppanni egy-egy munkáltatói kizsákmányolásba.

snk_snk # 2014.06.21. 09:57

Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni, problémámra nem találtam eddig választ itt a fórumon.

Vaterás esetem lenne, amihez tanácsot szeretnék kérni, privát eladás ügyben. Eladtam egy új, eredeti címkés terméket. A vásárló az áru kézhezvétele után pozitív értékelést adott rólam. Majd egy hét után jelezte, hogy a felső méretileg nem jó, mert kisebb, mint ahogy jeleztem a terméklapon. Elnézést kérve, jeleztem, hogy természetesen visszavásárolom. Amikor megérkezett az áru, akkor észleltem, hogy a nem abban az állapotban kaptam vissza, amiben küldtem, foltos, koszos volt az ujja. Ezt jeleztem a vevőnek, képet is küldtem, és megkérdeztem, hogy akkor hogy tudjuk rendezni a dolgot, hiszen a terméket már újként és hibátlanként nem tudom értékesíteni, amortizálódott a termék.
A vásárló elnézést sem kérve nekem esett, és többszöri levélváltás során sem volt együttműködő. Miután meguntam az agresszív levelezését, átutaltam neki az ellenérték 50%-át. Ő a vaterához fordult, akik felszólítottak, hogy fizessem vissza a vásárlónak a teljes vételárat. Az, hogy hibásan kaptam vissza az árut őket nem érdekli és azt javasolták a vevőnek, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen. Az termék 4200,- Ft volt és 2100,- Ft-ért megy a harc.
Miután negatívan értékeltem a történtek után az értékelésre adott válaszában valótlan dolgokat állított rólam és a nevemet kiírta úgy, hogy abból rám ismerhetnek.
Mitévő legyek? Nem tartom jogosnak a dolgot, főleg, úgy, hogy én igyekeztem egyezségre törekedni, de a vevő erre nem hajlandó.
Köszönettel várom a javaslatokat!

ObudaFan # 2014.06.21. 06:48

Szóval akor a munkáltató azt csinálhat amit akar mert a dolgózó embernek nincs joga?

Nem egészen ezt írtam.

Halasztási kérelmet végrehajtónak vagy Bíróságnak kell benyujtani?

Halasztást, részletfizetést lehet kérni a bíróságtól is, végrehajtótól is.

abvc # 2014.06.20. 21:54

Jó napot kívánok!

Arra vagyok kíváncsi, hogy ha egy 18. életévét betöltött személynek (aki nem prostituált) szexuális szolgáltatás ellenében pénzt ajánlok fel akkor ez büntetendő-e.

foci2006 # 2014.06.20. 17:50

Kedves Zsolti81

Olvasva problémájat , nagyon hasonló esetben voltam.
Nem feltétlenül hazudott a baleset okozója.
A biztosító nem szívesen fizet! És ha ön ebbe bele nyugszik akkor ők nyertek!
Nekünk egy 3 millió forintos kárt okozott egy autó!
Biztosító nem fizetett, mert nem történhetet úgy!
Pereskedés lett belőlle!
Nyertem!
A kár okozó rendszáma benne volt a lökháritóban! Lenyomta formájában és ezt fényképen is meg volt!
3 év pereskedés volt!

A kár okozó szerintem korrekt volt, hogy fel ajánlotta a javítást
Innentől ez már csak jóindulat!
Minden jót és sok szerencsét!

Mirelit87 # 2014.06.18. 19:20

ObudaFan!
Szóval akor a munkáltató azt csinálhat amit akar mert a dolgózó embernek nincs joga?
Halasztási kérelmet végrehajtónak vagy Bíróságnak kell benyujtani?
Előre is kössz!

Mirelit87 # 2014.06.18. 19:20

ObudaFan!
Szóval akor a munkáltató azt csinálhat amit akar mert a dolgózó embernek nincs joga?
Halasztási kérelmet végrehajtónak vagy Bíróságnak kell benyujtani?
Előre is kössz!

ObudaFan # 2014.06.18. 18:52

Mirelit87

Én továbbra is úgy gondolom, hogy az azonnali hatályú felmondás minimum kockázatos lenne.

zsolti81 # 2014.06.18. 18:29

sziasztok! ha van valaki aki tudna segíteni vagy tanácsot adni az alábbi esethez,előre is köszönöm.

Ez év márciusában lakásfelújítás közben arra lettem figyelmes hogy a parkolóban lévő autónk riasztója megszólalt. Azonnal lesiettünk és a kocsink mellett egy furgont találtunk, ugyancsak álló helyzetben, kiapcsolt motorral. A tulajdonosa ott állt mellette és a jobb hátsó ajtón lévő sérülést nézegette. Kérdeztük hogy mi történt, ő azt mondta hogy nekitolatott. Mivel személyi sérülés nem történt így elővettük a baleseti bejelentő lapot és a párom kitöltötte és lerajzolta úgy, ahogy az úr elmondta, mondván a biztosító majd kifizeti. Az adatok korrekten ki vannak töltve. Beadtuk a biztosítóhoz ő pedig elutasította, mondván a káresemény műszakilag nem igazolható (úgy nem történhetett ahogy az úr mondta) és nem fizet. A kár egyébként 45000Ft. Felhívtuk az urat de ő azt mondta hogyha a biztosító elutasította akkor ő annyit tesz maximum hogy az ismerősével kijavíttatja. Tekintve hogy a távolság több mint 260km így az utazás ktg.-ét is neki kellene állni szerintünk. Erre ő nem hajlandó. Mit lehet tenni ilyen ügyben? Úgy néz ki hogy túl azon, hogy nem akar fizetni, biztosítási csalást is megpróbált elkövetni azzal hogy nem az igazat mondta.
Köszönjük ha vki tud használható tanácsot adni!

Mirelit87 # 2014.06.18. 17:15

ObudaFan!
A lényeg az hogy nem fizet időben és nem hogy nem időben még azt is részletekben ez az egyik a másik nem 4 órát hanem nyolcat dolgoztat ami ugye törvénytelen olyan formában ha 4órás a bejelentés, és az egészben a pálne hogy nem mehetek el orvoshoz ha valami bajom van nincs olyan hogy táppénz ezt nem ismeri ha pl 3napig nem tudsz bemenni mert annyira nem vagy jól azt mondja hogy szabadságot fog írni ne próbáljak táppénzre menni.
Szerintem igy már nem egy ponton sérti meg a szerződést.
A másik amit kérdezni szeretnék hogy a már lentiekben írt fizetési meghagyáshogy halasztást kinek kell címezni a végrehajtónak vagy a bíróságnak?
Választ előre is köszönöm!

szuppermen # 2014.06.18. 13:41

Hol máshol ülne, ha nem itt? Egy recept oldalon?

ius latratus # 2014.06.18. 13:30

És itt kapásból biztosan ül is a gép előtt egy osztrák jogász, aki ismeri az ottani jogrendszert.

egbi69 # 2014.06.18. 10:41

üdv.

külföldön céget alapítottam.egy masik személlyel aki beszélte a nyelvet,intézte a dolgokat.én végeztem a munkát és a nevemen működött a cég.a mai napig tartozásokat halmozott fel.amikor számonkértem ,nem adott vissza semmi papírt,számlát stb.közben a profitot egy másik országba mentette.nem tudom kihez forduljak segítségért illetve mit tegyek.hol jelentsem fel?itthon vagy az adott országban?rendőrségen ,követségen?
segítségüket előre köszönöm

alzs14 # 2014.06.18. 09:11

Tisztelt Fórum!

Szeretnék válaszokat kapni:

Tegnap Ausztriában fogdára vitték "Bélát". Ott engednek neki telefonhívást, mert azóta sem jelentkezett, 1 hívást kaptam, hogy fogdában ül, de ez nem megengedett telefonhívás volt, csak egy gyors értesítés saját telefonjáról. Illetve mire számíthatok, ha 5 en ültek egy gépjárműben, ami kb 300 ezer-500 ezer Forint értékű boltból lopott ruhákkal és cipőkkel volt tele. "Béla" Ausztriában soha nem volt büntetve.

Köszönöm előre is válaszukat!

alzs14

sz.eri # 2014.06.18. 07:19

Tisztelt Fórum!
Segítséget szeretnék kérni abban,hogy a NAV 2014.január 22.én bekérte cégem össze 2012-2013-as anyagát.Az ellenőrzést 90 napban állapították meg,amit folyamatosan hosszabbítanak még a mai napig is.Pályázat írással és azok kivitelezésével foglalkozom ami azt jelenti,hogy pl 2012-es év végi pályázatok végkifizetései futnak,mostanában és igencsak hátráltatva vagyok azzal,hogy a NAV minden anyagomat bekérte!Meddig vizsgálhat?Nekik nincs határidő? Előre is köszönöm a válaszokat!

corbis # 2014.06.17. 18:24

Sajnos nem kaptam választ a következő dologra:
Üdvözlöm!
Óvodánkból az egyik kollega 1 éves gyermekével otthon tartózkodik (GYED), de állományban van. Korábbi szakmai munkájával kapcsolatban komoly szülői panasz levél érkezett. A szülő (írásban)kérte a nevelőtestületet, hogy foglalkozzon az észrevétellel. Az a kérdésem, hogy mivel nem aktív dolgozónk, milyen módon, milyen formában, ill. mikor (most a GYED alatt, vagy visszajövetele előtt?) lehet számon kérni tőle ezt a múlt tanévben történt esetet. Ez adhat okot arra, hogy a GYED- GYES letelte után ne foglalkoztassuk tovább intézményünkben?
Előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2014.06.16. 17:01

Sajnos véleményem szerint ilyen mértékű bérfizetési késedelem esetén azonnali hatályú munkavállalói felmondásnak nincs helye. Márpedig ha csak felmondással és nem azonnali hatályú felmondással élhetsz, akkor nem jár végkielégítés és le kell dolgozni a felmondási időt.

Mirelit87 # 2014.06.16. 12:15

valaki tudna érdemi választ adni a kérdésemre?

Mirelit87 # 2014.06.16. 05:27

Jogszerű e? Nem nagyon értem ezt a választ!

Mirelit87 # 2014.06.16. 05:27

Jogszerű e? Nem nagyon értem ezt a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.15. 18:23

Ne ez legyen a kérdésed, hanem az, hogy jogszerű lenne-e az azonnali hatályú felmondásod. Szerintem nem.

Mirelit87 # 2014.06.15. 13:12

Jó Napot!
Lenne egy kérdés ami foglalkoztat!
Munkáltatóm 4 órában jelentett le de 8ban foglalkoztat,
a fizetést minden hónapban késve és az utóbbi időben azt is 2-3 részletben adja oda.
Eközben ő minden számláját kifizeti meg mindenfelé költ csak felénk munkások felé nem szeret.
Kérdésem pedig az lenne hogy azonnali hatályúval felmondok ledolgoztathatja e a felmondási időt,
és olvastam olyat hogy ilyen esetekben a munkavállalót megilleti valamennyi végkielégítés.
Érdekelne hogy mit tudok tenni mert ez idegörlő hogy fizetéskor lessz e és ha lessz éppen mennyi és az is mikor.
A Választ előre is köszönöm!