Internetes csalás!


szakal77 # 2018.09.05. 07:29

Üdv

Segítséget szeretnék kérni:

Az eddigiekhez képest fordított helyzet...
Kereskedő vagyok, Ebayen eladtam terméket 900€ értékben
( a címzett román ) a "vásárló" bejelentette hogy ez hamis
( sok megy át a kezemen , biztos nem az , de ez nem befolyásol semmit ) Ebay visszautalta neki a pénzt és lezárta az ügyet , az árút viszont nem küldték vissza !
Az Ebayel való levelezés teljes zsákutca , mindig más ügyintéző , teljes érdektelenség.
Összes levelezés , PayPal-os utalás ,minden megvan természetesen.
Mit tudok tenni ?

Szluky # 2018.10.18. 20:26

Jó estét!
Nem vásároltam eddig külföldi oldalon és mindig átvételkor fizettem. Furcsa is volt az oldal (malabcollections.com) és megkérdeztem egy ismerőst,aki jártas netes dolgokban,hogy nem e átverés az oldal. Azt mondta nem :) Megrendeltem az órát, pár nap múlva le is vonták a pénzt a kártyámról,kaptam egy levelet,hogy sikeres vásárlás és értesítenek, ha elküldték az órát. 10 nap híján egy hónapja volt ez és persze azóta semmi sem történt és gondolom nem is fog. Az instagrammon találtam rá egy videóra,amiben reklámozták az órát és az oldalt. Újból megnéztem a videó hozzászólásait és sajnos csak most vettem észre,hogy nem én voltam az első,akit átvertek. Hogyan működhet ilyen oldal már régóta ? Tehetek valamit,hogy visszakapjam a pénzem vagy megkapjam az órát ? Hol lehet jelenteni az oldalt ? Instagrammon is az a neve, hogy: malabcollections . Hogyan létezhet egyáltalán ilyen oldal és ráadásul instán ,egy közösségi oldalon ? Miért nem törölték már rég le ? Jelentettem az oldalnak,kíváncsi vagyok lesz e valami eredménye.

drbjozsef # 2018.10.19. 05:52

Tehát nem átutaltad a vételárat, hanem online a kártyáddal fizettél?

Akkor csak ballagj be a bankodba, és indíts el egy chargeback eljárást.

Szluky # 2018.10.19. 06:02

Igen. Megadtam a kódot és levonta a gép. Nem kell semmilyen kódot vagy bármit tudnom a chargeback-hoz ?
Közben találtam még egy ugyanolyan csaló, átverő oldalt.
Érdekes enyhén szólva : lifeneedsstore ugyanúgy instán is és pontcom oldalon is. A malabcollections instás profiljárol jutottam oda. El se hiszem,hogy ezeket így hagyja mindenki működni és ki tudja mióta vagy rá se jönnek,hogy átverés ? Ez 1ébként bűncselekmény! Vagy rosszul tudom ? Nem lehet tenni semmit ellenük ?

drbjozsef # 2018.10.19. 06:16

Tehetsz feljelentést rendőrségen is.

A chargebackhez a vásárlás adatai kelleni fognak.

http://mionlinefizetunk.blogspot.com/…rgeback.html

Szluky # 2018.10.19. 06:53

Mindenesetre köszönöm szépen a segítséget !
Szép napot!:)

lancellott # 2018.12.04. 21:59

Szép jó napot mindenkinek. Valószínűleg befizettem én is a hülyék adóját.. Lejjebb már olvastam, hogy kolléga az instáról jutott fel egy oldalra. magam is ezt tettem egy Smart Coffee Table hírdetésre kattintva. Tetszett az asztal, így rendeltem egyet. Bankkártyás fizetés volt Rákerestem kíváncsiságból, hogy máshol mennyiért lehet kapni, és döbbenten láttam, hogy majd 1000 euro egy ilyen. Az oldalon csak 75euro-t fizettem érte. Az oldal után kezdtem kutatni, hogy hátha találok valamit egy fórumon, de semmi. Sajnálatos módon egy infót találtam róla. A domain 5 napja lett regisztrálva. egy hetes kiszállítást igértek. Van egy hetem izgulni. 2 kérdés fogalmazódott meg bennem. Ha letelik az egy hét, akkor indíthatom-e a recharge dolgot, vagy kezdjek elérhetőségeket kutatni és levelezni? A másik, hogy a bankkártya adatamimmal vissza tudnak-e élni, és ha igen akkor mennyire gyorsan tiltassam le a kártyámat? Az oldal linkje wwww.amaz0n.life Köszönnöm az építő jellegű cikizéseket előre. :)

lancellott # 2019.01.02. 01:02
aser1 # 2019.01.16. 00:06

Vettem egy kamerát az ALINDA internetes áruháztól.Akiknek nincs üzletük sem.Futár hozza ki az árút.2018,szept.20-án.Neki fizettem ki a vételárat.
Amikor elromlott,a javítás ingyenes volt,de az oda-vissza szállításért kb.2000 Ft-ot kellett fizetnem.
Elismerték,hogy hibás a termék és visszaküldték,hogy megjavították.De nem működött!
Így visszakértem a vételárat.
Futárt küldtek érte,amit már nem kellett fizetnem.
2018.dec.13-án elvitte,de azóta sem (2019.jan.15.)küldték a bankszámlámra vissza a pénzt!
Az ügyintéző betegségére hivatkoztak,majd a pénzügyesre.

drbjozsef # 2019.01.16. 07:11

Ez előfordul.

kiskampi # 2019.02.12. 13:00

Szép napot! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Pár napja utaltam jofogason egy árura 25ezer ft-ot. ahogy elutaltam a pénzt, nem jelentkezett az eladó, nem válaszol az üzenetekre. mi alapján és hol lehet megtenni a jogi lépéseket? természetesen telefonszám, cím tudta nélkül.csak a bankszámlaszám és a név van meg. van remény? köszönöm a választ!

Szomorú örökös # 2019.02.12. 16:46

kiskampi

A számlaszám mögé nem tud elbújni, mert annak az adatai a bankban megvannak és azt kiadják a hatósági megkeresésre. De ehhez rendőrségi feljelentést kell tenni szerintem. Kár volt előre elutalni bármit is, utánvéttel kell mindig kérni az árut.

kiskampi # 2019.02.12. 17:05

És abban az esetben ha a küldött csomagban nem az a termék van vagy esetleg üres azt hogy lehet bizonyítani vagy esetleg kivédeni?

drbjozsef # 2019.02.12. 17:26

kiskampi,

vagy kéred a futárt, hogy a jelenlétében bonthasd fel a csomagot, és vegyetek fel jegyzőkönyvet, ha esetleg nem az van benne, amit rendeltél. Erre általában nem hajlandók a futárok (ők is sietnek), nem is kötelesek erre, legfeljebb akkor, ha sérült csomagolásban érkezik valami.

vagy, úgy veszed át a futártól, hogy folyamatosan filmezel, és végig felveszed videóra a felbontást. Az bizonyíthatja, hogy nem te trükközöl.

Más sajnos nemigen véd.

Vagy ne utalj előre, vagy csak annak, akinek 3000+ pozitív feedje van (pl. vaterán), az kicsi eséllyel csaló. Apróhirdetésre soha.

pappcs # 2019.02.12. 20:42

kiskampi

Ez csak szabálysértés. A hatályos jogszabályok szerint nincs helye sem a telefonszám, sem pedig a bankszámlaszám kiadásának. Még a rendőrségnek sem fogják kiadni, mert nem tehetik meg.
Más módon kell megtudni az elkövető kilétét.

drbjozsef # 2019.02.13. 05:48

pappcs,

Nem tudhatod, a Btk.373§(2) b pontba beleférhet, attól függően hogyan követte el az elkövető. Feljelentést kell tenni rendőrségen - előfordul, hogy kiderül, hogy az illető többedik átverését követte már el...

Darkyzmad # 2019.02.23. 11:55

Tisztelt Jogifórum!

Elkövettek ellenem egy olyan csalást, hogy árusítottam egy terméket, úgy volt hogy az illető, paypalon utal és hogy miután megkaptam a csomagot el kell küldenem a paypalnak a nyomonkövethetőségi számot,akkor írják jóvá a számlámra az utalt összeget! Nos ez egy hamis nem a paypal eredeti emailjéről jött, én még is feladtam a csomagot ingyen és bérmentve! Nem voltam körültekintő! Esetleg tehetek valamit? Az utalást valószínüleg amit küldött úgy hamisította!

Válaszukat előre is köszönöm!

samu60 # 2019.02.25. 16:34

Tisztelt Jogi fórum!
Elkövettem azt a hibát, hogy az interneten bedőltem egy olyan csalásnak, hogy egy nem magyar kamu cég nagyon olcsón ajánlottak terméket, és én körültekintés nélkül elkészítettem a rendelést.
Megakartam nézni mennyi lenne a teljes vételár, de azt csak akkor ígérte, ha a bakszámla adataimat megadom. Meg adtam a kártyaadatokat, de azt a választ kaptam, hogy az "ön bankja nem engedélyezi, vegye fel a kapcsolatot a bankjával". Azt hittem a bankkal van valami gond, így három különböző bank bankkártya adatait is megadtam, de mindháromnál ezt a választ kaptam. Terhelés nem történt egyiknél sem, azt online kérdeztem le.
Vajon megszerezhette-e a bakkártya adataimat? Ha igen, azt honnan lehetne megtudni? Utána néztem a cég domain 2019.02.11.-én lett regisztrálva, de a cégről sehol semmilyen adat nem lelhető fel.

drbjozsef # 2019.02.25. 17:05

Vajon megszerezhette-e a bakkártya adataimat?
Simán elképzelhető.

Ha igen, azt honnan lehetne megtudni?
Sehonnan. Majd észreveszed, ha klónozták a kártyáid, és használják. Már ha nem tiltod le előtte őket.

lajcsó # 2019.02.25. 21:10

"Majd észreveszed, ha klónozták a kártyáid, és használják."
Nem is kell klónozni a kártyát. Minden adat rajta van amivel a különböző szolgáltatásokért vagy termékért fizetni lehet. Pl. én így kérdezek le tulajdoni lapot, céginfót, vagy így vásárolok a külföldi WEB áruházakban.

drbjozsef # 2019.02.26. 06:05

lajcsó,

valóban, jogos.

Samu,
Egyébként megteheted, hogy leveszed a kártya napi limitjét alacsonyra, mondjuk 100 forintra. Ha próbálkoznak, akkor látni fogod, a nem sikeres tranzakció is megjelenik azt hiszem a netbankban. Ha történik ilyen, nem is kérdés, hogy kártyát kell cseréljél. Ha meg vásárolni akarsz, akkor felemeled netbankban közvetlen vásárlás előtt csak egy kicsivel többre, mint amennyit költeni akarsz.

Labzo # 2019.03.25. 18:10

Üdvözletem!
Azért is szeretném kérni a segítséget, mert nem csak én tőlem csalt ki pénzt, hanem egy másik embertől is (tőle 5-ször nagyobb összeget). Igen, tudom, én is elkövettem nagy hibát, amikre későbbiek folyamán jobban oda kell figyelnem, hogy ez, még egyszer ne történjen meg. Illetve, vegyék fel velem a kapcsolatot, akik ismerik őt, illetve ha, hozzám hasonlóan át lettek verve. Én, a rendőrségen feljelentést tettem, de remélem nem merül ki ennyibe az ügyem.
Próbálok röviden és lényegre törően írni, csak kicsit nehezemre esik.
Előzmény:
már tavaly érdekelt a BitCoin világa, írtam is egy megjegyzést ezzel kapcsolatban a SanFranciscobol Jottem, Bitcoinnal kapcsolatos YouTube videójához.
Akkor innen jön a történetem:
A fentebb említett kommentem után, alig egy hónappal később, Fb-on keresztül jelölt be egy, Angliába kiköltözött, fiatal magyar nő, Állítása szerint egy program alapján talált meg, mert ő is Bitmex trainer.
(Bitmex lényegében egy, kriptovalutákkal foglalkozó tőzsde [kriptovaluták lényegében virtuális pénznemek]).
Segített nekem, hogyan kezeljem ezt a Bitmex-et (létrehozott egy angol nyelvű Fb csoportot is, bár ott csak magyarok voltak).
Kisebb összeget utaltunk egymásnak (ő nekem mBTC-t [milliBitcon] én meg ennek ellenértékét Paypalon keresztül [a személyes profiljára]).
A beszélgetésünk egy idő után, személyessé is kezdett válni.
Elmondása szerint, 18 évesen költözött ki Angliába, ahol orvosira járt (Fb adatlapja szerint: University of Plymouth), közben konzumhölgyként keresi a kenyerét (Fb adatlapja szerint: Luxy - Upscale Dating). Azt le kell szögeznem, hogy tudtam, drogozik is (Fb-ra feltöltött képeken is látszott), de engem nem érdekelt (lehet, kellett volna).
Beszélgetéseink során, több közös pontunk is akadt, hozzám hasonlóan idealista, hisz a Bitcoin jövőjében, stb. Képeket is küldtünk egymásnak.
A beszélgetések 2019. januárban, februárban és március első felében folytak, amíg be nem következett a probléma.
Március 4. napon (hétfőn) állítása szerint, rendelt nekem egy Sony Playstation 4 Pro konzolt (Fifa 18 játékkal, bár azt úgyis elpasszolom másnak) a brit e-bay-on. (mivel akkor nem tudtam fizetni, így megelőegezte nekem).
március 8. napon (pénteken) megadtam neki azt, hogy hova postázza, a DPD-n keresztül. Szállítási díjjal együtt kérte tőlem az összeget, amihez egy kis háladíjat is hozzácsaptam. A konzolról képet kértem tőle, de nem küldött, de gondoltam, hogy nem gond, eddig az illetővel, nem volt probléma (igen, tudom, ez egy órási hiba, hogy vakon meg mertem benne bízni).
március 9. napon (szombaton) lett volna a csomagfeladás napja. Aznap nem jelentkezett, de nem kezdtem gyanakodni, mert korábban is volt, hogy egy - pár nap kihagyása után írt nekem.

Ami az események után történt:
sajnos több nappal később sem jelentkezett, pedig próbáltam felvenni vele a kapcsolatot. E-mailra nem reagált. Paypalon keresztül minimális összeget küldtem (megjegyzés rovatban üzentem neki) - semmi.
Telefonon keresztül (Viber Out) próbáltam elérni: semmi (csak üzenetrögzítő vette fel).
Hadd ne mondjam, hogy a fent említett konzol nem érkezett meg.

Fb-on keresztül próbáltam utána nyomozni:
próbáltam kideríteni, kikkel tartotta a kapcsolatot Fb-on keresztül. Nem mindenkinél jártam sikerrel, de akik beszéltek vele, ők sem tudják elérni.

Felhívást tettem több, Angliai magyarok Fb csoportban, hogy keresek egy személyt, aki Plymouthban lakik. Egy páran próbáltak nekem segíteni, megadtam a címet: nem találták ott (egy öreg nő lakik ott, aki sosem hallott róla). A megadott telefonszámon keresztül, nekik sem sikerült elérni.

A napokban válaszolt nekem egy másik személy, akitől nagyobb összeget csalt ki, mint én tőlem (és ő sem tudja elérni). Neki korábban küldött egy terméket és az, York városában lett feladva. Feljelentést ő amiatt nem tesz, mert nem legális üzlet az (drog).

Paypal vitát nyitottam, hogy azon keresztül próbáljam visszaszerezni az összeget, sajnos rosszul lett fogalmazva a szöveg, stb., emiatt vissza is lett dobva. Most e-mailon próbálom elküldeni, hátha úgy sikerrel járok.

Ez az én történetem röviden és dióhéjban. Remélem nem hagytam ki egy fontos részletet.
Az a kérdésem, hogy ilyenkor kikhez kell forduljak? Rendőrségen tettem feljelentést (még szóban), a bizonyítékokat még nem kérték. Ezen kívül, a Paypalos visszatérítést próbálom még.

Az illető Fb profilja, már inaktív:
Azért idő közben, sikerült lementenem a profilján látható képeket (bár erős a gyanúm, hogy azok sem igaziak), illetve a velem kapcsolatos Fb beszélgetést, cenzúrázatlanul, Paypal-os utalásokról készítettem másolatokat.

Szomorú örökös # 2019.03.25. 19:49

Labzo

Próbálok röviden és lényegre törően írni, csak kicsit nehezemre esik.

Hát nem is sikerült...szerinted ezt a litániát hányan olvassák itt el? :-O

drbjozsef # 2019.03.26. 06:04

Az a kérdésem, hogy ilyenkor kikhez kell forduljak? Rendőrségen tettem feljelentést (még szóban)

Azért írásba foglalták? Kértél másolatot, vagy igazolást?

Máshova nem érdemes fordulni.

Majd nyomoznak, aztán feltehetőleg nem találnak senkit, és kész.

emberek03 # 2019.04.17. 18:40

Tisztelt Forumozók!

Szégyellem magam, de egy nagyon buta internetes csalás áldozata lettem! Találtam egy (mint kiderült) hamis cikket, miszerint egy új kriptovaluta jelent meg, amibe nagyon érdemes befektetni. Felkerestem a hivatkozott oldalt, ahol lehet ezt vásárolni. Ott első lépésként kértek egy nevet, email címet, egy jelszót, valamit telefonszámot. Megadtam, ezzel át is irányítottak egy másik oldalra, ahol rögtön hozzáfértem a létrehozott fiókomhoz. Ott amikor rámentem, hogy befizetés, újra átirányítottak a tradewell.io oldalra, ahol már regisztrálva is voltam. Tehát azzal, hogy beírtam a fenti adatokat egy másik oldalon, azzal itt már regisztráltak is. Mikor befizettem a minimális 250€ bankkártyával, meg is jelent az ottani egyenlegemen. Ekkor, jöttem csak rá, hogy átvertek. (nem tudom miért nem esett le korábban) vissza akartam igényelni a pénzt, de nem sikerült akkor, mert úgy láttam, hogy csak hitelkártyára tudják visszautalni. Letiltattam a kártyámat, bejelentést tettem. Közben két hét eltelt, és valamiért megpróbáltam, hátha vissza tudom mégis utaltatni a pénzt, mert akkor néztem, hogy számlára is tudnak utalni. Kérték a bankszámla adataimat, amik egy normál nemzetközi átutaláshoz kellenek (IBAN, SWIFT, Bank neve/címe, én nevem). Megadtam. Vissza is jeleztek mailben, hogy befogadták a kérelmet és 10 munkanapon belül megérkezik a pénz arra a kártyára, amivel eredetileg befizettem (letiltottam már). Erre a pénzre már boldogan keresztet vetnék, viszont most már elolvastam a terms and conditions részt, és kiderült, hgoy a regisztrációval szerződést kötöttem velük, amiben ilyenek vannak, pl, hogy ha nem aktív a számlám náluk, akkor 10$ kiszámláznak. Gondolom ez csak a kezdet lenne. Az a kérdésem, hogy hogyan lehet ebből kimászni. Elvileg megszüntethető a számlám az oldalukon, de gondolom arra hivatkoznak majd, hogy ahhoz ki kell utalni a pénzt, ami rajta van, ahhoz pedig elvileg kérhetnek, a szerződés szerint személyi igazolványomról képet, amit nem akarok elküldeni. Az a kérdésem, hogy várjam meg a 10 munkanapot, hátha visszafizetik a pénz egy részét, és megszüntethetem a számlám nálunk, vagy mit tegyek?
Olvastam hasonló esetekről, de a megoldást sehol sem írták...

Válaszaitokat előre is köszönöm!
Emberek03