Levéltitok sértés Magántitok jogtalan megismerése


Burn Out # 2019.04.28. 16:53

Az átadás kisegítő jellegű, a szubjektív oldalon sajátos kettős célzatú tényállási fordulat: amikor a tettesnek a jogszerű birtoklás vagy megszerzés során nincs ugyan a tartalom megismerésével kapcsolatos felbontási célja – mert ebben az esetben a megszerzés valósul meg, még akkor is, ha a küldeményt felbontás végett másnak átadja – hanem a célja az, hogy olyan személyhez kerüljön a zárt küldemény, aki a megszerzést vagy felbontást a zárt küldemény tartalmának megismerése céljából valósítja meg.

vik116 # 2019.04.28. 16:47

értjük mucika a levél neki szól azt csinál vele amit akar :) ez a szinted :) ez az értelmes hozzászólásod... :)

vik116 # 2019.04.28. 16:29

jaj mucika :) ha ezek neked ennyire mennek akkor pl erre is miért nem hívtad fel a figyelmem mucika? (me biztos tudtad mi?) :) látszik hogy itt csak arcoskodásból hobbiskodsz és ha valami új tűnik fel neked akkor előveszed a gyerekes éned és jön a másik ledegradálása izomból :) mucikázás :) de te még a levéltitok sértésnek erről a kis kitételéről sem tudtál felvilágosítást adni csak próbálod itt előadni a mucikázást :) "alappal hivatkozhat", illetve a megvalósította a tényállást az a szomorú hogy te még logiksan érvelni sem tudsz és összerakni sem tudod amit leírok... furcsa mód eddig is leírtad hogy A levél neki szól, így ő rendelkezik felette, azt csinál vele, amit akar. és mint láthatod mucika azért ez nem így van :) mucika...

vik116 # 2019.04.28. 15:47

ja szerencsére találtam egy ilyen leírást is! :) Érdekes eset, amikor a címzett közli a neki szóló levél bizalmas tartalmát olyan harmadik személlyel, akivel mindezt a feladó nem közölte volna. Ilyenkor a küldő alappal hivatkozhat arra, hogy irányában - a címzett részéről - megvalósult a magántitok megsértése tényállás, ehhez azonban bizonyítania kell, hogy ilyen természetű információ jutott a vétlen harmadik személy tudomására. Mindennek természetesen további feltétele, hogy a címzett foglalkozásánál vagy közmegbízatásánál fogva jusson hozzá a magántitokhoz. tehát ehhez a témához fogalmatok sincs teljeskörüen...

vik116 # 2019.04.28. 15:37

értem tehát ilyen értelemben nincs ,,privát levelezés,, ha én azt leírom egy privát üzenetben, akkor ő azt kiplakátolhatja mutogathatja közhirré teheti bármi is legyen a tartalma :) érdekes... köszönöm

Burn Out # 2019.04.28. 15:29

A levél neki szól, így ő rendelkezik felette, azt csinál vele, amit akar.

vik116 # 2019.04.28. 15:19

arra gondolok privátként hogy két ember között zajló sms de természetesen munkahelyi témában és ezt ő munkahelyen másoknak ,,mutogatja,, de nem levél , de a levél titok védelme az tudom h nem csak levélre vonatkozik , szal lehet h nem is nekem akartál válaszolni akkor bocs, mert ugy látom hogy amit leírtam azt nem érted ... mi az h belátása szerint cselekedett? :)))) tehát nem pont erre van a levéltitok védelme vagy én félreértem? Aki másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, VAGY ILYEN CÉLBÓL ILLETÉKTELEN SZEMÉLYNEK ÁTADJA ! az hogy mással el illetéktelen személyekkel elolvastatja az már semmi? vagy...? bocs h így megkérdem de te értesz hozzá? ismered ezt a törvényt?

wers # 2019.04.28. 15:00

ja bocs, neki írtad... hát belátása szerint cselekedett.

wers # 2019.04.28. 14:59

Mit értesz privát levelezésen? Hogyan fért hozzá? Ha privát, akkor???
Vagy mégsem annyira privát? Céges levelezés?

vik116 # 2019.04.28. 14:25

Kedves hozzáértők!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha munkahelyi vezető az általam neki küldött privát sms-t, ami a munkával munkavégzéssel munkahelyi viszonyokkal kapcsolatos ezt más munkatársaimnak mutogatja ,,hogy ezt nézzétek,,!!! , természetesen a beleegyezésem nélkül, mert hát ugye nem nekik írtam, ezzel ő elköveti a levéltitok sérelmét mint vétséget? vagy ez akár minősített eset is lehet mert hát a munkámmal munkahelyi viszonyaimat is befolyásolhatja. Vagy ez semmi és neki joga van ami mi privát munkahelyi dolgainkat csak így másoknak kiteregetni? Választ véleményt előre is köszönöm!

alim # 2018.08.21. 07:40

Kedves Segítőim!
Köszönöm szépen a tanácsokat és a hozzászólásokat, amiket kaptam Tőletek!
A törvényt egyszerűen nézve úgy gondoltam, hogy aki elkövet valamit, azért felelősséggel tartozik.
A tapasztalt véleményekből és a rendőrségi határozatomból az derül ki számomra, hogy ez az elkövető is -valószínűleg- simán megússza a tettét!
Utána olvastam a hétvégén a neten elérhető ilyen tipusú témáknak, ítéleteknek. Nagyon elcsodálkoztam, mert ugyan védjük törvényileg (látszatra) mindenki titkát, de azért "belemagyarázzák a tehénbe a borjút" az ítélethozók, nehogy az elkövetőt meg kelljen büntetni?! Lehet, hogy az élet más igaziból, de az internetről -talán egy kivétellel- ez derült ki a számomra.
Köszönöm szépen a segítő hozzászólásaitokat, megyek feladom a panaszlevelemet a határozat ellen, aztán lesz, ami lesz!
Köszönettel: alim

alim # 2018.08.21. 07:33

Kedves Szomorú örökös!

Elfogadom a véleményedet, én nem értek hozzá!
Én nem tudom -és nem is akarom megtudni-, hogy hogyan lehet email-eket ellopni, sosem foglalkoztam vele.
Az azért jó lenne mindenk becsületes felhasználónak, ha elég lenne a biztonsághoz annyi, hogy a szolgáltató védi a szerverét, én meg senkinek nem adom meg a jelszavamat!
A "nagy testvért" meg tudjuk.
Üdv.: alim

Szomorú örökös # 2018.08.20. 06:42

alim

Viszont nem muszáj sem a "nagy testvérnek", sem pedig bárki másnak azt megfejtenie

A "nagy testvérnek" nem is kell megfejtenie, hiszen nekik te adod meg, amikor leszerződsz velük.

alim # 2018.08.20. 06:32

Kedves drbjozsef!

Értem, hogy mire gondolsz! Egyet is értek Veled!

De, ha be akarok lépni pl. a saját email fiókomba, oda muszáj beírni a felhasználó nevet és a jelszót.
Viszont nem muszáj sem a "nagy testvérnek", sem pedig bárki másnak azt megfejtenie, felhasználnia, stb.

A többit is értem. Köszönöm a segítségedet!
Üdv.: alim

drbjozsef # 2018.08.19. 17:36

(ha bepötyögted már bárhova is a jelszódat, beleértve a saját gépedet is, akkor az már nem csak a fejedben létezik)

alim # 2018.08.19. 15:59

Kedves Szomorú örökös!

Nem tudom, hogy hogyan szerezték meg a leveleimet.
Nem elképzelhető, hogy csak úgy megszerezték a jelszavamat, mert az csak a fejemben létezik.
De ha a gépembe törtek volna be, akkor -gondolom- az is beletartozik a feltörés kategóriájába. Ha a szolgáltatóhoz törtek be (az általam említett "lefülelt" próbálkozás ott történt), akkor az őt minősíti. A lefülelést alkalmazó szolgáltató az egyik legismertebb a magyar piacon, aki meg

  • esetleg- nem vette észre a hozzá való bejutást, az egy igen régi, és valóban, több kritikát kapó szolgáltató, de nekem eddig az esetig nem volt problémám vele.

A többit értem, várom, hogy mire jut a rendőrség!
Üdv.: alim

alim # 2018.08.19. 15:48

Kedves nonolet!

Ha a jogszabály csak az email fiókba való betörést bünteti, ellenben a jogtalanul megszerzett tartalom felhasználását nem, akkor meghagyja a kiskaput, hogy a jogtalan felhasználó büntetlen maradhasson (a nem talált feltörő mellett).
A rendőrség bizony sokszor nem áll a helyzet magaslatán ("és béna és lusta"), de nem miattuk írtam le a véleményemet.
Most, hogy perben álltam, hihetetlen dolgok is történtek velem (nem kellemesek), hidd el, van mit javítani egyes jogszabályokon, de leginkább azok alkalmazásán. De ez már egy másik történet.
Köszönöm a hozzászólásodat, a véleményed a tiéd, nem sértődtem meg rajta.

"A hitetlenség némelykor a buta ember bűne, a hiszékenység pedig az okos ember hibája." Diderot

Üdv.: alim

alim # 2018.08.19. 15:14

Kedves Vadsuhanc!

A feljelentésben az áll, hogy C-vel perben állok. A Fővárosi Törvényszéktől kaptam C részéről egy beadványt, melyben A és B közötti levelezés (email) is szerepel. Avval nem vádolom C-t, hogy ő törte fel az email fiókomat, de avval igen, hogy privát levelezésemet csatolta a Törvényszékre. Az email fiókomhoz senki nem férhetett hozzá legálisan, mert a jelszavamat senkinek nem adtam meg.
Kérem az eljárás megindítását, az elkövető felkutatását, felelősségre vonását.
Üdv.: alim

Vadsuhanc # 2018.08.19. 11:17

Kedves alim!

Tulajdonképpen mit tartalmaz pontosan a feljelentés?

Szomorú örökös # 2018.08.19. 05:45

alim

Annyit még érdemes tudni, hogy A email fiókját is megpróbálta valaki feltörni (jött neki erről értesítés a szolgáltatójától), de az sikertelen volt. Ellenben C kitűnően ért a számítástechnikához, és haragban van velem (meg A-val is)!

Csak annyit jegyeznék meg, hogy A email fiókját „megpróbálták feltörni”, B postafiókjába (azaz a tiédbe) pedig nemes egyszerűséggel beléptek, mert megszerezték a jelszavadat és még csak feltörni sem kellett. A szolgáltatónál max. az látszik ilyen esetben, hogy más IP címről léptek be, de azt fogja mutatni, hogy az bizony te voltál. Az pedig, hogy IP cím alapján valakit megtaláljanak, eléggé kétséges kimenetelű, mert ha az illető egy nyilvános helyen követte ezt el egy ottani ingyenes wifi kapcsolatról, akkor esélyed sincs rá. Sajna csak akkor esélyes, ha volt annyira ostoba az illető, hogy otthonról csinálta végig mindezt.

nonolet # 2018.08.18. 22:56

Fölösleges szidnod a magyar jogrendszert.

A levéltitok már régóta rendezett téma a jogban.
A magyar joggal nincs semmilyen baj ez ügyben.

-

A bizonyíthatóság viszont a konkrét esetekben a körülményektől függ!

Tudod még a gyilkosok se mindig kerülnek elő!
pl. a Hasfelmetsző Jack se lett még meg eddig...

Avagy aki azért szidja a jogot, mert
az ő konkrét ügyében a rendőrség nem találja meg a tettest.

Az bizony buta... nem gondolkodó ember.

Mert, HA gondolkodna akkor nem a jogot szidná.

Hanem esetleg a rendőrséget, hogy béna-lusta, stb.
Feltéve, hogy vannak ere utaló jelek...

alim # 2018.08.18. 18:09

Kedves nonolet!

Azt hiszem, hogy a fontosabb leveleimet másik szolgáltatónál fogom továbbítani a jövőben!
A többi meg majd adja magát. Nincs sok reményem.
Mindenesetre szomorú helyzetet fest a levéltitok védelméről a magyar helyzet, ha tényleg bárki, bármit büntetlenül megtehet!
Köszönöm szépen a segítségedet!
Üdv.: alim

nonolet # 2018.08.18. 17:03

"A-nak írt B levele (főként annak magán tartalma miatt), hogy került C-hez,"

Ezzel próbálkozhatsz, de aligha derül ki.
A szolgáltatói log-ból pláne nem...

Nagy hiba kell hozzá az elkövető részéről.
Plusz szerencse a nyomozásban.

" aki ahelyett, hogy azt visszaadta volna, felhasználta egy perben B ellen?!"

Ez nem ütközik a törvénybe!

Sőt maga a megszerzés sem feltétlenül....
A megszerzés módjától függ.

- -

A jövőben vigyázz jobban az emailjeidre!

alim # 2018.08.18. 16:42

Kedves Vadsuhanc!

Tárgyalás nélküli másodfokú eljárásban derült ki a dolog.
Egyszerűen csak elküldték nekem, amit C meg az ügyvédje beadott írásban. Válaszomban felhívtam a figyelmet a történtekre.
Ezután tettem feljelentést a rendőrkapitányságon.
(Időközben a másodfokú pert megnyertem. A másodfok nem reagált a felhívásomra.).
Itt tartunk most.
Üdv.: alim

Vadsuhanc # 2018.08.18. 16:29

Ás a tárgyalás mikor volt amikor kiderült, pontosabban amikor C felhasználta az email-eket? A bíró hogyan reagált erre?