Levéltitok sértés Magántitok jogtalan megismerése


alim # 2018.08.18. 16:24

Kedves Vadsuhanc!

Kivételesen nem ül a megérzésed, 110%, hogy A nem ludas a dologban!
Annyit még érdemes tudni, hogy A email fiókját is megpróbálta valaki feltörni (jött neki erről értesítés a szolgáltatójától), de az sikertelen volt. Ellenben C kitűnően ért a számítástechnikához, és haragban van velem (meg A-val is)!
Üdv.:alim

Vadsuhanc # 2018.08.18. 15:21

Kedves alim!

És A-t megkérdezted már? Mert szerintem Ő a ludas, de ez csak megérzés.

alim # 2018.08.18. 15:17

Kedves nonolet!

Lehet, hogy igazad van, én sajnos nem értek hozzá!
De úgy gondolom, hogy azért valahol talán csak számot kell adni arról, hogy A-nak írt B levele (főként annak magán tartalma miatt), hogy került C-hez, aki ahelyett, hogy azt visszaadta volna, felhasználta egy perben B ellen?!
Üdv.: alim

Vadsuhanc # 2018.08.18. 12:03

Kedves nonolet!

Talán elkerülte a figyelmedet, hogy magánindítvány előterjesztése szükséges az ügyben. Ezért kell foglalkozni azzal, hogy mikor jutott tudomására az, hogy küldeményeit valaki tiltott módon megszerezte.

nonolet # 2018.08.17. 20:00

Miért foglalkozna a perben történt felhasználással?

Az egy tény ami miatt pert indíthatsz.

De nem fogod megnyerni, mert az igazság fontosabb társadalmi érdek, mint a te levéltitkod...

Épp ezért perben felhasználható az illegálisan szerzett bizonyíték is!

Kivétel: CSAK az ÁLLAM!

Azon tehát fölösleges rugózni, hogy a perben felhasználta.

A megszerzés miatt lehet fellépni.
Azonban sikert itt sem érdemes várni a hatósági úttól.

Sok módon lehet megszerezni!!!
Így ha nem hülye akkor sosem derül ki, hogy hogyan jutott hozzá.

Pláne nem a szolgáltatói információból...

alim # 2018.08.17. 12:24

Kedves drmosza, Kedves Vadsuhanc!

A felfüggesztő határozatban szerepelt, hogy a határozat ellen panasszal lehet élni.
Nekem az jött le a határozatból, hogy a szolgáltató vagy ad adatot a rendőrségnek, és akkor lesz az ügyből valami, vagy pedig nem ad, és akkor meg fogják szüntetni a nyomozást.
A panaszban szeretném leírni, hogy a rendőrség csak az email megszerzőjére koncentrál, és nem foglalkozik azzal, hogy az email-jeimet felhasználták.
Köszönöm szépen, hogy próbáltok segíteni nekem!
Üdv.: alim

Vadsuhanc # 2018.08.17. 11:50

Ki és mikor javasolta neked, hogy panasszal élj? És mit fog tartalmazni a panasz?

alim # 2018.08.17. 11:36

Kedves drmosza, Kedves Vadsunanc!

Ismeretlen tettes ellen tettem feljelentést (rendőri tanácsra), mivel azt mondták, hogy nem tudható, hogy ki szerezte meg az email-jeimet.
Én is említettem, hogy a leveleimet felhasználták, de ez mintha nem érdekelte volna őket. Most fogok panaszt tenni levélben a rendőrségen, mert mint írták, arra van jogom?!
Én úgy gondolom, hogy a leveleim felhasználása is sért -talán- jogszabályt. Azt sem értem, hogy ha a hatóság felszólítja az email szolgáltatót, akkor annak van joga nem válaszolni nekik? Mert a rendőrségi felfüggesztő határozatban az is le van írva, hogy a szolgáltatótól még válasz nem érkezett.
(Kedden fogom feladni a "Panaszlevelemet" a postán).
Üdv.: alim

Vadsuhanc # 2018.08.17. 08:51

A levél eredeti címzettjének meghallgatása (kihallgatása) véleményem szerint az ügyben elengedhetetlen.

Vadsuhanc # 2018.08.17. 08:42

Azt majd Ő elmondja a tárgyaláson. A megszerzés igazolható és ez a törvényi tényállás egyik eleme.

Saját nem alátámasztott véleményem, hogy a levél eredeti címzettje körül kellene kereskedni először is.

Vadsuhanc # 2018.08.17. 08:29

Ez lett volna a következő. Nem értem, hogy ez ügyben miért kell ismeretlen tettes ellen tenni a feljelentést, hiszen bírósági iratokkal igazolni lehet, hogy a e-mailjei illetéktelen kezekben vannak azt az a harmadik személy birtokolja. Magából a birtoklásból következik, hogy azt meg kellett szerezni. Azt, hogy erre mit mond a "vádlott" és ezt a bíróság hogyan értékeli az már más kérdés.

Azt, hogy a szolgáltató esetleg megjelöl egy IP címet majd az még az elkövető kilétét nem teszi egyértelművé és megcáfolhatatlanné.

Vadsuhanc # 2018.08.17. 08:10

Ez esetben a Büntetőeljárás megindításának nem feltétele az elkövető kilétének ismerete viszont a bíróság az ítélkezés során törvényes vád alapján jár el. Magánvádas eljárásban nem a magánindítvány, hanem a feljelentés a vád. A vád törvényességének elengedhetetlen tartalmi eleme, hogy meghatározott személy ellen irányul, ami a terhelt személyének egyértelmű – beazonosítható – megnevezését jelenti.

Hiába állapítja meg a nyomozás az elkövető kilétét a vád törvényessége számomra elégé kétséges.

facsiga77 # 2018.08.17. 07:55

Magánvádas feljelentést hogy lehet ismeretlen tettes ellen tenni? :)

Vadsuhanc # 2018.08.17. 07:18

Mellesleg nem vagyok meggyőződve arról, hogy ebben az ügyben, ha ismeretlen tettes ellen tették a feljelentést a vád későbbiekben törvényes lesz-e.

Vadsuhanc # 2018.08.17. 06:05

Jól emlékszel, de én teljesen más miatt kérdezem.

Vadsuhanc # 2018.08.16. 18:53

alim

És ki ellen tettél feljelentést?

alim # 2018.08.16. 14:00

Kedves drmosza!

Köszönöm a gyors választ!
Üdv.: alim

alim # 2018.08.16. 13:33

Kedves drmosza!

Köszönöm a gyors választ!
A feljelentés már megtörtént, most kaptam a remdőrségtől egy felfüggesztési határozatot, miszerint a nyomozást felfüggesztik, mert az email szolgáltatóm nem reagált a megkeresésükre?!
Tartok tőle, hogy nem fogják a konkrét elkövetőt megtalálni, és elsikkad az ügy, de
1. valaki akkor is betört az email-eim közé,
2. az a bizonyos harmadik személy viszont -ügyvédje aláírásával "szentesítve azt"- felhasználta azokat ellenem a perben.
A 2. pont akkor is "büntetendő", ha a "betörő" kiléte nem derül ki?
Mert a Btk 224§-ből nekem ez nem derül ki, viszont nem tudom, hogy a Btk 422§ az idetartozik-e?
Előre is köszönöm a választ!
alim

alim # 2018.08.16. 13:15

Üdvözletem!
Az alapesetem az, hogy több, általam ugyanannak a címzettnek írt magán jellegű email-t, egy harmadik fél megszerezte (valahogy az internetes levelezésemből), vagy valahogyan hozzájutott . Evvel a harmadik féllel polgári perben álltam, a megszerzett email-eimet fel is használta a perünkben (majd később visszavonta).
Az lenne a kérdésem, hogy ha a rendőrség esetleg nem tudná megállapítani az email-eimet eltulajdonító kilétét, akkor azért az azokat felhasználó büntetőjogi vagy egyéb jogi módon felelősségre vonható-e, vagy simán megússza a dolgot?
(Lassan már semmin nem csodálkozom?!).
Előre is köszönettel: alim

laczkó # 2010.03.02. 22:03

Kedves főnyomozó! Ha a közös tulajdonunk megszüntetésének ügye (szerződés tervezetek átküldése stb), a gyermekeink láthatásának beosztása, kezelésük, iskola választásuk stb. és hasonló "családi" események megbeszélése (mindketten nevelünk 1-1 közös gyermeket, és újabb párkapcsolatban élünk), írásbeli rögzítése zaklatásnak minősül akkor állok elébe... Nem kéne általánosítani! Csak egyszerűen azt nem értem, miért csak a címzetett védi a törvény, a feladó titkát talán nem sérti ha elolvassák az általa írtakat illetéktelnek? Ezeknek muszáj írásban megtörténiük.

Üdv.

Ui.: egy kis mellékes: a bíróság anno azért nem mondta ki, hogy az ajándékot vissza kell adnom az apósnak, mert bizonyítottnak látta, házasságunk megromlásában és az exem elköltözésében való közrejátszását. Azt gondolom ez jól megvilágítja problémám lényegét...

főnyomozó # 2010.03.02. 21:46

jó lenne tisztáznod az exeddel, hogy miért nem ő, hanem az apja válaszol neked... már csak azért is, merthogy sokadszorra nem ő válaszol, nehogy téged jelentsenek fel zaklatás miatt. Ha az exednek sok általa kéretlennek ítélt levelet küldözgetsz, kimerítheted ezt a tényállást... ha esetleg helyette apuka válaszolt már sokszor, hogy hagyd békén a lányát, óvatosan küldözgess még több levelet... Szóban nem egyszerűbb tisztázni a helyzetet?

a feladó annyit tehet, ha zavarja, hogy levelét a címzett másnak megmutatja, hogy nem ír többet.

laczkó # 2010.03.02. 20:24

Tegnapi kérdésemre - lentebb látható - kaptam egy választ egy másik topikban, így előre elnézéseteket kérem, hogy ennyire nyomulok itt, de holnapután letelik az a bizonyos 30 nap... Azt már megírták nekem, hogy a lentebb vázolt eset nem levéltitok sértés, amennyiben az exem, önként átadta a levelemet az apjának, de kérdem én, akkor mi a fenéért tudnám feljelenteni? Félreértés ne essék, nem ez a hobbim, csak fél éve ez megy, hogy írok az exemnek, egy igen személyes tartalmú levelet, aztán nem ő hanem az apja válaszol (több oldalas imélekben, a saját ímélcíméről)? Van valami jogi lehetőség arra, hogy ha már a sokadik szép szó nem segít, akkor hátha a hivatalos út beválik, hogy leállítsam őt? Az valamelyest érthető, hogy a kapott válasz szerint az apa nem követte el velem szemben a levéltitok sértést, de az exem sem, azzal, hogy átadta a neki szánt levelemet? Csak a címzetett védi jog a feladót nem, vagy hogy van ez? Bocsi, ha kicsit zűrös vagyok!

laczkó # 2010.03.01. 20:50

Ha írok egy emailt az exemnek, és arra az apja ír választ (immár sokadszorra), akkor megtörtént a levéltitok megsértése vagy sem? És ha igen, akkor kinek az oldaláról? Az exéről mert az emailemet az apja tudomására hozta vagy az apjáéról, mert elolvasta, mert ,mondjuk odaadta neki az exem (ez történt egyébként), holott láthatta a címzett részen, hogy nem neki szól?

Köszi

Ui.: Az előbb véletlenül rossz helyen tettem fel kérdésemet, bocs az emiatt létrejött duplikálásért.

aggodo_barat # 2010.01.26. 14:54

Tisztelt Szerkesztők,
az előző hozzászólásomat le lehetne venni,mert nem szeretném, hogy a barátnőmnek baja legyen,és még nem csinált semmit.Márpedig a kereső rögtön kiadja ezt a levelet,ha a levéltitok megsértését beírjuk, és a barátja felis,erheti a történetet,aki elég kiszámíthatatlan.
köszönettel!

aggodo_barat # 2010.01.26. 13:21

Tisztelt Szakértők,
azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy a levél,email titok megsértése milyen jogi következményekkel járhat(szabadságvesztés,pénzbüntetés?)
A történet a következő.: A barátnőm párjával már majdnem fél éve van együtt, és állítása szerint őszinte és csak vele van kapcsolata. Viszont ő mégis gyanakodott, mert a viselkedése alapján elképzelhetőnek tartotta, hogy van még rajta kívül más is. A kevés együttléteiket a munkára fogta a barátja, hogy állandóan van mit elintéznie, tárgyalások stb.,ugyanis a munkája elég flexibilis időbeosztású.
Aztán addig vívódott és gondolkodott, mire másodjára eltalálta a jelszavát. És jó pár napig olvasgatta, amiből kiderült számára az igazság, hogy még szinte egy őszinte mondata nem volt hozzá a párkapcsolatokat illetően, és hogy beteges hazudozó az illető. Kiderült, hogy majdnem 3 éve van állandó barátnője, akit igazából a levelek alapján csak kihasznál. Nála lakik ugyanis, közben a pasi azt mondta a barátnőmnek,hogy egyedül lakik albérletében, persze ahova még sohasem vitte a barátnőmet,pedig sokat kérte. A 3 év alatt volt egy másik állandó barátnője is vidéken 1 éven keresztül, akivel hétvégenként találkozott. Majd tavaly,kb .1 éve, ez a leányzó szakított vele, ami „viszonylag megviselte”. Ezután volt egy 1 hónapos kapcsolata, majd utána jött fél éve a barátnőm. Jó pár hónapig „csak” az állandó barátnője és az én barátnőm volt neki. Aztán közbejött még egy másik, aki vidéken volt, és vele néha járt össze, amikor épp „tárgyalt” . Ezenkívül legalább 5-10 ismerősével,ex-szével levelezik,akikkel tervezi a közeljövőben az együttlétet és szexuális tartalmú témákról leveleznek,mit fognak csinálni,és milyen jó volt régen..stb..
Azóta eltelt 1 hónap, és már nem tud a barátnőm belépni, mivel a barátja megváltoztatta a jelszavát. Ugyanis valakinek jött egy olvasott email visszajelzés, és a barátja észrevette, hogy valaki „feltörte”az emailét. Az esetet elmesélte a barátnőmnek is, aki hallgatott közben. Azt mondta neki, hogy tudja ki volt az illető, utánajárt, és mondott neki egy fals nevet és címet. Most vagy színészkedett a pasija és tud valamit, vagy őt is átverték a fals névvel és címmel. Annyi azonban stimmelt, hogy arrafele van a szolgáltató központja, ahonnan beléptek. Azóta nem feszegette a témát, mivel látta, hogy nem léptek be azóta.
Ezek után a barátnőm megsajnálta az állandó barátnőjét, mivel van egy gyermeke, akit egyedül nevel, illetve sokkal idősebb a pasinál és úgy érzi, figyelmeztetnie kellene, hogy még időben váltson.
Az állandó barátnője tényleg jóhiszeműnek tűnik, és sokat szenved a barátja viselkedése, hidegsége és sokszori távolléte miatt, és ő is elhiszi, hogy a „munkáért áldozatot kell hozni” magyarázatot, nagyon szereti a fiút,és reménykedik benne,hogy egyszer mindig együtt lesznek. Pedig ő tényleg jobbat érdemelne.
Na már most mi történik,ha ismeretlen email-ről,nem otthonról a barátnőm elküldi ezeket a leveleket az állandó barátnőknek (közte magának is hogy ne gyanakodjon a pasi) és a szeretőknek is figyelmeztetésképpen? Mindenképpen el akarja küldeni a leveleket, nem elég összefoglalnia a történetet, mert akkor nem hiszik el, és a pasi kimagyarázza. De a levelekből mindenkinek össze fog állni a kép, milyen hazug pasi is az illető. Nem beszélve a felelőtlenségéről, hogy az állandó barátnőkkel nem használt gumit, a szeretőkkel nem tudni mi a helyzet.
A barátnőm azzal magyarázza a szándékát, hogy ha nem gyanakszik, és nem találja el a jelszót, a mai napig ő is elhiszi, hogy ebből lehetett volna komolyabb kapcsolat is, mint az „elsőszámú állandója” hiszi jelenleg. Annyira hihetőek ugyanis a pasi munkára hivatkozó magyarázatai, nagyon jó színész, és még bíztatja is a lányokat, hogy csak őt szereti, türelem, majd mindig együtt leszünk, ami sosem lesz igaz,mert a vére hajtja, az új lehetőségeket keresi folyton.
Mit lehet tenni, hogy az 1. számú barátnő tisztán lásson, és ne várjon a pasira hiába még éveket?
Ha mégis elküldi a leveleket ismeretlenül, akkor ha a pasi gyanakodna rá, könnyen rá tudja bizonyítani a barátnőmre?egyáltalán foglalkoznának az üggyel?Bár a pasi se szent életű,így lehet nem jelentené fel a barátnőmet, de a pasi személyes bosszújától is tartok. De barátnőm szerint, úgy küldené a levelet, hogy ne gyanakodjon rá egyáltalán, mert ő elvileg nem is tud egy szót sem az állandóról és jelenleg találkozik a fiúval, mert ha rögtön elhagyta volna 1 hónappal ezelőtt,akkor egybevágott volna,hogy ő olvasta a leveleket.
Mit tegyek, tegyek, mert aggódok a barátnőmért, nehogy kiderüljön, feljelentsék, ha megteszi, vagy ha elszólja magát jelenleg, de meg is értem miért szeretné nyilvánosságra hozni a dolgot.
Ha a belépés több mint 30 napja történt, de a nyilvánosságra-hozatal mostanában,a kkor is van jogalapja feljelenteni?
Köszönettel:
Ismeretlen barátnője