Levéltitok sértés Magántitok jogtalan megismerése


ancsiko # 2009.10.08. 18:11

Jack4, én írtam, hogy laikus vagyok. Nálunk így minősítették, azt az esetet, hogy az ismert jelszóval, egyetlenegyszer beléptünk és kinyomtattunk 1 db imélt, amit aztán egy peres eljárásban felhasználtunk (ha nem így teszünk buktuk vna az ügyet, ez nem vicc!!!)... Arthur1, ha tudod bizonyítani, hogy ő már rég tudja (tehát régebben mint 30 napja), hogy te beléptél a fiókjában, akkor szerintem nyugodtan rántsd be az üziket, mert akkor már hiába jelent fel utólag. Lsd amit az előbb írtam a mi esetünkről.
Arról meg, hogy hamis vád vagy sem, nekem is van fura tapasztalatom. Ugyan nálunk "csak" a hatóság félrevezetése állhatna fenn, de ezt sem tudjuk megtenni, mert nem engednek betekinteni az iratokba, sőt még határozatot sem kaptunk arról, hogy felfüggesztették az eljárást, csak szóban közölték eddig... Szóval fura Üdv

jack4 # 2009.10.08. 16:22

Akkor már mindegy, hogy levéltitok megsértése vagy magántitok jogosulatlan megismerése.

Bár szerintem ha a belépés nem célzatosan a magántitok megismerésére irányul, akkor csak levéltitok megsértése lehet (tartalmának megismerése végett fürkészte ki). A magántitok fogalomkörébe szerintem a hamis vádolásról szóló beszélgetés nem tartozik bele.

_Wasp_ # 2009.10.08. 15:33

kéne tudni bizonyítani, hogy mióta tudja, hogy te beléptél a jelszavával


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ancsiko # 2009.10.08. 13:55

Sziasztok, laikusként, csak mert folyamatban van a családban hasonló eset hadd szóljak hozzá. Amit Arthur "elkövetett" az nem pusztán levéltitok megsértése, hanem magántitok jogosulatlan megismerése lesz, ugyan is nem csak elolvasta hanem rögzítette is a felesége levelezését. Nálunk szintén egy másik bűncselekmény leleplezése, és igazunk bizonyítása végett történt a belépés és szintén ismert jelszóval. Nekünk nem volt választási lehetőségünk, muszáj volt "bebuknunk", hogy beléptünk, hiszen a tárgyi imél nélkül nem tudtunk volna bizonyítani. Annyi mázlink volt, hogy a sértett, nem tudta, hogy csak 30 napja van arra, hogy feljelentsen (lévén, hogy kilétünk ismertté vált előtte az iméljei bemutatásával) és csak 2 hónap múlva tett ez irányban lépéseket, így az eljárást megszüntették ellenünk. Azért gondold át, mert mi is belefutottunk abba, hogy az ellenfél azzal védekezett, hogy mivel tudtuk a jelszavát, így azt a bizonyos ímélt is megírhattuk helyette... Ezen megingott egy pillanatra bizonyítékunk ereje. Egyébként nekünk azt mondta a rendőr, hogy mivel quasi rá voltunk kényszerítve a belépésre, így valószínűleg (de ezt ugye nem ő dönti el ha jól tudom) amúgy is megúsztuk volna egy ejnye-benyével x évre felfüggesztve a tényleges büntetést, aztán persze ki tudja... Üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.08. 09:10

Ahogyan lopni is lehet hozzátartozótól.

jack4 # 2009.10.08. 08:46

Családon belül is létezik levéltitok és annak ellenére, hogy tudtad a jelszót, jogosulatlanul "fürkészted" ki. Szerintem a levéltitok megsértése valósult meg, mely pénzbüntetéssel büntethető - ha a sértett magánindítvánnyal él veled szemben.

_Wasp_ # 2009.09.22. 11:42

no akkor leírom egyszerűbben.

hatóság félrevezetése a valótlan tény állítása. Az ismeretlen tettes ellen megtett feljelentéssel az elkövető semmi mást nem mond, minthogy:

"én nem gyanúsítok senkit a bűncselekmény elkövetésével, de az alábbi tényeket tudom előadni:...."


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

joyo # 2009.09.22. 10:59

Bocs _Wasp_, de jelen esetben akkor sem értem! Neki egyértelmű bizonyíték volt a kezében, hogy én voltam az, ugyan is a decemberi bírósági tárgyaláson készült jegyzőkönyv ezt tartalmazza (mármint hogy én beléptem, dec 1-én a fiókjában, és becsatolok 2 ímélt). Ő a december 1-i belépés miatt jelentett fel ismeretlen tettesként. A tárgyalástól kezdve volt 30 napja, hogy feljelentsen. Nem tette. MAjd mikor a legutóbbi májusi tárgyalás nem úgy alakult, ahogy ő szerette volna, akkor rohant a rendőrségre. Én azt gondolom, hogy ha az általam becsatolt bírósági jegyzőkönyv alapján elutasították az indítványt, akkor ha ezt anno ő is becsatolja meg sem indult volna az eljárás.... Vagyis számomra innentől kezdve úgy tűnik félre vezette a hatóságot és felesleges költség és idő veszteségeket okozott a rendőrségnek és nekem is.

Kösz, szép napot!

_Wasp_ # 2009.09.22. 09:09

a feljelentést ismeretlen tettes ellen kell megtenni, ha nem akarod, hogy hamis vád miatt bíróság elé kerülj, amennyiben mégsem állapítják meg az elkövető bűnösségét.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

joyo # 2009.09.22. 07:38

Kedves _Wasp_!

Azért gondolom, hogy megvalósult a hatóság félrevezetése, mert a feljelentőm teljesen tisztában volt azzal, hogy én léptem be egy alkalommal a fiókjába, még tavaly decemberben. Ezt be is bizonyítottam, így ezért utasítják el amagánindítványt. Na, de ő ismeretlen tettes ellen tett feljelentést mert ott ugye nincs ez a 30 napos határidő.... Én azt gondolom, hogy mivel "elfelejtett" szólni a rendőröknek, hogy ő valójában tisztában van az elkövető kilétével, csak azért jelent fel ismeretlenként, hogy ne számítson a 30 nap, ezzel félre vezette a hatóságot, így engem feleslegesen hallgattak ki, lopva ezáltal mind a hatóság min az én energiámat, költségeimet (azért 100 km-t utaztam odavissza 2 alkalomma, plus ügyvédi tanácsadás, plusz parkolás stb.). Kiváncsi lennék, hogy így is, azt gondolod-e hogy nem valósult meg a hatóság félrevezetése, és hogy így sem vonható-e felelősségre az elkövető? Persze ha nem, tudomásul fogom venni!

Köszi

Ui.: Ja, a legszebb az a történetben, hogy egy céges elszámolásos polgári perben használtam fel az így megszerzett iméleket, mert csak így tudtam bizonyítani, hogy meghamísitotta az egyik papírost, ami a bíróság elé tárt... Magyarul azért másztam bele egy bcs-be, hogy bebizonyíthassak egy másikat és ezáltal a saját igazamat.

_Wasp_ # 2009.09.21. 23:11

nana.

ne keverjük össze a dolgokat.

elkövettél egy bűncselekményt, amit lehet, hogy megúszol, ha az ügyész nem indít ellened eljárást.

Nem látom, hogy milyen "hatóság félrevezetése" jöhetne szóba, vagy mennyiben lehetnél te bűncselekmény hiányában felmentve, ami a kártérítést megindokolhatná.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

joyo # 2009.09.21. 18:22

Hello! Tanúként meghallgattak úgy 2 hónappal ezelőtt magántitok jogosulatlan megimserése miatt. Mivel tudtam, hogy el telt az a 30 napos határidő amin belül feljelenthetnek, így bevallottam egyszeri email fiókba való belépésemet, bebizonyítottam, hogy a feljelentő erről nem hogy 30 napja, de kb. 4 hónapja tud, hogy ezt tettem. Múlt héten azt mondták, hogy mivel valóban letelt a 30 nap így a magánindítványt elutasítják, az eljárást ellenem felfüggesztik 3 évre.

A kérdéseim:

1.) Miért csak felfüggesztik? És miért ilyen hosszú időre? Ha egyszer elutasítják a magánindítványt akkor miért nem szüntetik meg az eljárást is?

2.) Én a feljelentőmet ezek szerint csak 3 év múlva jelenthetem fel a hatóság félrevezetésért (ugyanis "elfelejtette" bevallani, hogy ő tudja, hogy én voltam, és ismeretlen tettes ellen tet feljelentést, hogy ne legyen probléma 30 napos határidő letelte) vagy azt már most is megtehetem?

3.) A felfüggesztés miatt állítólag nem valószínű, hogy igényt tarthattok a költségeim megtérítésére, ami azért 20 ezer felett volt (ügyvédi munkadíj, utazás, szabi stb) ez valóban így van?

Köszi

syster # 2009.08.21. 13:40

Tisztelt Fórumozók!
Velem ugyanaz történt, mint "ehud"-dal. A bírósági tárgyaláson a bírónő csak arról kérdezett, hogy igaz-e, hogy én írtam a levelet, stb. Az okáról, körülményekről nem. Mivel az elején azt mondta, ez a tárgyalás csak arra szolgál, hogy tisztázzuk, van-e békülési szándéka a feleknek, legyen-e "ügy" a dologból (szó szerint ezt mondta) én jóhiszeműen csak a kérdésekre válaszoltam. A kiváltó okokról nem beszéltem, vagyis hogy a sértett viselkedése mennyiben alapozta meg a véleményemet. Érdekessége az ügynek, hogy a levél nyilvánosságra hozója postai kézbesítő, szerintem nem vet jó fényt rá, hogy az e-mailemet kinyomtatta, és közzétette. Szóval a tárgyaláson én komolyabban nem védekeztem, mert azt gondoltam, a tényszerű megnyilatkozásomat pozitívan fogják értékelni az ügy során, de igazából lapot sem nagyon osztottak nekem. Azonban a dolog ezután befejeződött, mert kaptam egy határozatot, amely szerint bűnös vagyok, de méltányosságból csak figyelmeztetésben részesít a bíróság. Nyilván kérhettem volna a következő tárgyalás megtartását, de ezek után attól tartottam, mégsem számít a hozzáállásom, mert a bírónő akadékoskodásnak venné a további kifogásaimat, és akármit mondok, ennél jobb eredmény nem születne, csak drágább... Tapasztalatom szerint az lesz a győztes, aki először lép, ezzel kapcsolatban van egy másik fórum-bejegyzésem is gyerektartás ügyben, ott a párom volt felesége volt a gyorsabb.

Főlökött # 2009.08.20. 07:24

Tisztelettel :

Levéltitok megsértéselevéltitok megsértése

Btk. 178. § (1) Aki másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, úgyszintén aki távközlési berendezés útján továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.Levéltitok megsértése|3535
(2) A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt foglalkozás vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.536
(3) A büntetés538

  1. két évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmény;
  2. bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény

jelentős érdeksérelmet okoz.

Magántitok jogosulatlan megismerése
Btk. 178/A. § (1) Aki magántitok jogosulatlan megismerése céljából

  1. másnak a lakását, egyéb helyiségét vagy az ezekhez tartozó bekerített helyet titokban átkutatja,
  2. másnak a lakásában, egyéb helyiségében vagy az ezekhez tartozó bekerített helyen történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli, illetőleg rögzíti,
  3. másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét felbontja vagy megszerzi, és annak tartalmát technikai eszközzel rögzíti,
  4. hírközlő berendezés útján, illetőleg számítástechnikai rendszeren másnak továbbított közleményt, adatot kifürkész, és az észlelteket technikai eszközzel rögzíti,540

bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki az (1) bekezdésben meghatározott módon megismert magántitkot továbbít vagy felhasznál.
(3) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

  1. hivatalos eljárás színlelésével,
  2. üzletszerűen,
  3. bűnszövetségben,
  4. jelentős érdeksérelmet okozva

követik el.

Ismerni kellene a történést, teljes egészében és vizsgálni a tényállási elemek meglétét. Azok megléte esetén büntető eljárás indítható.

Lökött

ehud # 2009.08.17. 17:16

Tisztelt Fórumolvasók!

Feljelentettek rágalmazás miatt, aminek az alapja egy magánlevélben megfogalmazott, a sértettről/feljelentőről kifejtett (amúgy szolíd) véleményem volt. A levelet nem/nem a feljelentőnek szántam, egy magánszemélynek szánt privát e-mail üzenet volt, amit, mint utóbb a fejlenetésből kiderült, a címzett az engedélyem, tudtom nélkül átadott és továbbított a feljelentőnek.

Arra lennék kíváncsi, hogy a magánlevelemnek az engedélyem nélkül történő átadása kimeríti-e a levéltitok megsértését (azaz zárt küldemény, annak tartalmának megismerése céljábó, illetéktelen személynek történő átadását)?

gaborov # 2009.08.09. 22:19

Tisztelt szakértök!

Közös tulajdonú családi ház közös használatú helyiségében egy folyosón egy nem zárt és általam is használt fiókos szekrényben olyan számlákat és egyéb bankszámla iratokat találtam ami alapján feltételezhetöen családom egyik tagja hagyatéki vagyon eltitkolását és sikkasztást követett el sérelmemre..
Továbbá hallottam egy telefonbeszélgetés részleteit ami folyamán végleg összzeállt benem a kép...

Megtettem a feljelentést!

A Kérdésem az hogy elkövettem e a Levéltitok sértés és a Magántitok jogosulatlan megismerése nevü büncselekményt azzal ha ezekböl az iratokból a névreszoló számlák másolatait becsatoltam a feljelentéshez?

Abban az esetben követtem e el büncselekményt ha a telefonbeszélgetésben hallottakat szó szerint idéztem a feljelentésben és a tanuként történö kihallgatásomban?

Elöre is köszönöm a hasznos válaszokat!!