Közúti baleset okozása


Kogeza # 2022.12.29. 22:16

pimre

Az esetedre szerintem a Szabs. tv. rendelkezései alkalmazandók:
99. § (1) Helyszíni intézkedés során a szabálysértés elkövetését elismerő személlyel szemben helyszíni bírság kiszabásának van helye.
(2) A helyszíni bírság összege - a (2a) bekezdés kivételével - ötezer forinttól ötvenezer forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén hetvenezer forintig terjedhet.

pimre # 2022.12.29. 17:59

drbjozsef: Köszönöm.

Szomorú örökös # 2022.12.29. 15:26

pimre

kíváncsi lettem, hogy hol találhatók meg a gyalogosok által elkövetett szabálysértések büntetési tételei

Szerintem ezek nem kifejezetten csakis gépjárművekre vonatkozó tételek:

A közúti közlekedésre vonatkozó szabályok megsértése (amennyiben a Szabs. tv. 219. §-ban meghatározott közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértés nem állapítható meg) 10000 Ft - 20000 Ft

A közúti közlekedésre vonatkozó szabályok megsértése (amennyiben a Szabs. tv. 219. §-ban meghatározott közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértés nem állapítható meg) 15000 Ft - 30000 Ft

drbjozsef # 2022.12.29. 14:06

pimre,

Véleményem szerint az ilyen szabálysértésre - amennyiben más ember testi épségét vagy egészségét nem veszélyeztetted vagy sértetted meg -, a Szabs. tv. 224.§ szerinti "Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése" vonatkozik.
Ennek büntetési tételeire elvileg a 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet szerinti 6. melléklet vonatkozik, és mivel a továbbiakban nincs kiemelve, a 1. és 2. pont jöhet szóba. (az, hogy itt egyiknél sincs külön nevesítve az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet szerinti 8.§ megsértése mondjuk, az szerintem nem számít, ami nincs benne a 3-37 pontokban, arra ezek kellenek hogy vonatkozzanak).

Vagyis nem teljesen volt igaza, szerintem 10.000. és 30.000. forint között lehet a büntetési tétel.
De lehet, hogy tévedek, és csak nem találom konkrétan a kresz 8.§(2) "c" pont megsértésére vonatkozó rendelkezést. De szerintem konkrétan nincs ilyen.

pimre # 2022.12.29. 12:08

Bocs, hogy nem találok jobb témakört a kérdésemhez:

Ma átsétáltam a piroson, de egy rendőrkocsi utólért, és a rendőr felelősségre vont. Jogosan.
És azt is megjegyezte, hogy ez 50.000 Ft büntetési tételt jelenthet. Aztán nem büntetett, de kíváncsi lettem, hogy hol találhatók meg a gyalogosok által elkövetett szabálysértések büntetési tételei. Feltételezem, hogy valamelyik kormány-, vagy miniszteri rendeletben, de az njt.hu oldalon címszóra keresve nem találom, és az internetes keresők is csak az autós büntetéseket hozzák jogszabályi szinten.
Meg tudnátok mondani az idevágó jogszabályt?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.14. 19:57

Te voltál a másik jelölt, maci? Engedd el, vesztett ügy már ez is.

Majordomus # 2022.09.14. 19:48

És ez a fórum nem is erre való!

Szomorú örökös # 2022.09.14. 17:34

maci4224

Ne erőltesd, nem áll jól neked a politika. ;-)

maci4224 # 2022.09.14. 17:17

Szomorú örökös

„Na kibújt a szög a zsákból„ Megfogtad a lényeget: véresszájú ellenzéki vagyok, ezért gyűlöletet szítok, ez a lételemem. Pedig ha tudnád, hogy az összes politikust azonnal lecsukatnám + soha életemben nem szavaztam (60 múltam), akkor nem címkéznél fel.
„műanyag lakat rád rohad” Azt hittem, szólásszabadság van és ugye a politikusoknak többet kell tűrniük, a törvény szerint legalábbis. De ha félsz attól, hogy téged egy korrupt politikai rendszer korrupt jogalkotói és jogalkalmazói egy koncepciós perben jogtalanul lecsukhatnak, akkor ők győztek, mert sikerült megfélemlíteniük. Szóval bocs, hogy nem remeg a lábam. Viszont a tiédhez hasonló hozzáállás elég gyáva, és aki fél, az sosem győzhet, pedig az igazságnak győznie kell, különben mind elveszünk. Szomorú, hogy a saját életedet félted, miközben legalább 3 embernek tönkrement az élete egy bűncselekményben és az elkövetők vígan építik karrierjüket.
„a szakértők egyértelműen bebizonyították” pont erről beszélek, csak nem ment át: a szakértők SEMMIT nem bizonyítottak, hiszen még egy hozzám hasonló laikus is észrevette, hogy 1) a kocsit előtte hátulról meglökték, hiszen sérült a csomagtartó 2) senki nem látta, hogy ki vezetett (bár kutyával szagoltatták az ülést és az elkövetőket) 3) nem csak a sofőr lehet a hibás, hanem aki presszionálja, hogy gyorsan hajtson, az is bűnös
Egy szakértő vajon nem fél, ahogyan te is? Merne egy olyan szakvéleményt kiállítani, ami az állásába kerülhet? Ennél kevesebbért is kapnak fenyegetést, vagy nagy jutalmat. Régi ismerősöm párja visszaesőként hamis szakértői véleménnyel úszta meg a börtönt egy év felfüggesztett után. Félmillióba került neki 10 éve. Szóval te nagyon naiv vagy, ha azt hiszed, hogy itt nem történt szerecsenmosdatás.
A Rezesova-baleset jól mutatja, hogy mennyire korrupt és manipulálható a szakértői véleményen alapuló bírói gyakorlat. Ott is csak a közvélemény nyomására sikerült az igazságot felfedni. Szóval nem engedem el.

Épp most mondta az új sofőr-polgármester, hogy „élet-halál kérdése a tartozás elengedése”. Bizony, ő már tarozik egy élettel, hiszen halált okozott egy közúti balesetben. Jó lenne, ha megválogatná legalább a szavait és nem beszélne életről, meg halálról.

drbjozsef # 2022.09.05. 16:21

11Kérdezősködő11,

Ha az a kérdésed, akkor az autó kötelező biztosításának fizetnie kell minden balesettel kapcsolatos jogos igényt, a személyi sérülés miatti igazolt károdat, költségeidet is meg kell térítenie.

gerbera317 # 2022.09.05. 15:55

Első mindig a peren kívüli megegyezés a károkozóval vagy a biztosítójával. Ha ez sikertelen, akkor per.

11Kérdezősködő11 # 2022.09.05. 14:32

Üdv mindenkinek.
Ha az okozót elmarasztalják szabálysértési eljárásban közúti baleset okozásáèrt 8 napon belül gyógyuló sérüléssel járó baleset ügyében akkor utána a kötelező biztosítás terhére kérhetek kártérítést vagy beperelhetem az okozót?

Szomorú örökös # 2022.08.09. 05:03

maci4224

a bizonyíték hamisítása, a tanuk és szakértők presszionálása mennyire áll távol a 10 évvel ezelőtti rendőrségtől, ügyészségtől egy államtitkár felelőssége esetében? (Lásd:Rezesova-per!).....Az elévülésről annyit, hogy már az is elégtétel lenne, ha kiderülne az igazság és a közvélemény nyomására mindketten távoznának a közéletből.

Na kibújt a szög a zsákból. A választók döntöttek Mártélyon vasárnap, 67,6 %-kal nyert az általad kritizált személy. Amit viszont itt leírtál az esettel kapcsolatban, mint saját gondolatot, már bőségesen elég egy feljelentéshez az érintettek valamelyike részéről és úgy lecsuknak, hogy a műanyag lakat rád rohad az ajtón.

És hát eléggé meredek dolog a Rezesova-balesethez hasonlítani, ahol a milliomos csemete ittasan okozott közúti balesetet, az általad felhozott esetben pedig nem a miniszter volt a vétkes, ezt a szakértők egyértelműen bebizonyították. Felesleges rajta rágódni, szerintem engedd el.

maci4224 # 2022.08.08. 23:00

drbjozsef

A nepszava.com-on a szakmailag releváns kommentek érdekeltek, nem a mocskolódás. Amúgy számomra minden politikus hiteltelen szélhámos, tehát midegy, hogy melyik oldalon áll. Nyilván az origo.hu-n már nincsenek meg a kommentek.

drbjozsef # 2022.08.08. 21:31

maci4224

"mily meglepő" és "nepszava.com" ?

Ez most komoly? Mert viccnek durva lenne... :D

maci4224 # 2022.08.08. 21:28

"...belerúghatsz a miniszterbe" Fura, hogy ennyire véded. Csupán igen nagy valószínűséggel halálos közúti baleset elkövetése + hivatali visszaélés + hamis tanuzás + bizonyítékhamisítás + közúti közlekedés szabályainak súlyos megsértése a bűne egyiknek vagy mindkettőnek.

Az aktualitását az adja, hogy most csinált pógámestert a sofőrből (Ambrus István - Mártély), mert tartozott neki a hallgatásáért cserébe. Arról nem is beszélve, hogy a) lehet, hogy Lázár vezetett 2) lehet, hogy lázár hajszolta bele a gyorshajtásba, ami a balesetet okozta.

Az elévülésről annyit, hogy már az is elégtétel lenne, ha kiderülne az igazság és a közvélemény nyomására mindketten távoznának a közéletből.

De közben tovább olvastam és míly meglepő, rengetegen vélelmezik az én verziómat. Felettébb érdekes. Továbbá sajnálatos a Ti hozzáállásotok. Mellékelem olvasgatásra:
https://www.nepszava.com/…az-m5-n.html

Majordomus # 2022.08.08. 19:25

Szívesen. Felvetettél itt egy rég lezárt ügyet, renélve hogy most 10 év után belerúghatsz egy miniszterbe.

De minek? Nem ő vezetett,az ügy elévült.

maci4224 # 2022.08.08. 18:54

Azért szerintem jogi oldalról is megközelíthető:

  • elévült-e?
  • kiterjed-e az elkövető(k)re a mentelmi joguk?
  • érdemes-e perújrafelvételt kérni?
  • 10 év nagy idő a "rágódáshoz" annak, aki elvesztette a feleségét vagy az édesanyját és nem kapott elégtételt?
  • a bizonyíték hamisítása, a tanuk és szakértők presszionálása mennyire áll távol a 10 évvel ezelőtti rendőrségtől, ügyészségtől egy államtitkár felelőssége esetében? (Lásd:Rezesova-per!)

Amúgy köszi a semmit!

Szomorú örökös # 2022.08.08. 15:55

maci4224

...egy néhány évvel korábbi közlekedési baleset kapcsán..."

Egészen konkrétan 10 éve történt. Muszáj ezen még tovább rágódni?

gerbera317 # 2022.08.08. 15:35

Ez nem jogi kérdés.
A balesetet a tanúk vallomásait és a helyszíni szemle adatait egyeztetve, szakértők rekonstruálták. Te néhány rossz fotó alapján valami egészen mást szeretnél hallani olyanoktól, akik ott sem voltak.
Rossz helyen kotorászol. Ezen a fórumon jogászok jogászkodnak, nem pedig fizikusok fizikuskodnak. Ha egy biliárdos fórumon tennéd fel a kérdést, még ott is többre mennél, mint itt, elvégre azok igazán tudják, mit hol és hogyan és mekkora erővel kell meglökni ahhoz, hogy egyenes vagy ívelt pályán, pörögve vagy csak simán gurulva nekiütközzenek valaminek, amiről aztán vagy visszapattannak és egy másik irányba haladnak tovább, vagy pedig azt lökik tovább, aminek nekimentek.

maci4224 # 2022.08.08. 12:58

Tisztelt Szakértő!

Kíváncsi vagyok a véleményére egy néhány évvel korábbi közlekedési baleset kapcsán. A linken megtekinthető képek alapján Ön szerint történhetett úgy a baleset, ahogyan azt modellezték? A szakértői vélemény szerint a kék jármű ismeretlen okból a szalagkorlátnak csapódott, majd elfordulva megállt középen, ezt követően ütközött neki a kisbusz. A kék autónak a képek szerint az ötödik, hátsó csomagtartót záró ajtaja is sérült. Lehetségesnek tartja, hogy a fehér kisbusz előbb hátulról ráfutásos balesetben meglökte a kék autót, amitől az felgyorsult, perdületet kapott, irányt váltott és a szalagkorlátnak ütközött, majd 90-120 fokban elfordulva sodródott a kisbusz előtt, ami ismét nekicsapódott?

Ha igen, akkor súlyos politikai következményei lehetnek.

https://www.blikk.hu/…usza/75t2sz0

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2021.09.15. 04:27

Bence18

Segítséget kérni jöttem nem kioktatást.

A naivitásod miatt írták azt, amit. Leírtad, hogy okoztál egy súlyos közlekedési balesetet, két autó rommá tört benne, több személy megsérült - nem is kicsit - és te azt hitted, hogy ezt majd egy ejnye-bejnyével megúszod, ha bocsánatot kérsz az illetőktől.

azthittem főúton megyek, így 50 helyett 70-80al mentem

Alapvetően ezzel volt a gond, mert lakott területen belül alapból 50 km/h a megengedett még akkor is, ha éppen főúton haladsz. Előfordul természetesen, amikor ennél többet is enged a tábla, de akkor és csakis akkor mehetsz gyorsabban. Ezzel követted el az első súlyos hibát. A „kegyelemdöfést” már csak a Stop tábla figyelmen kívül hagyása adta meg a végén. Szerintem nyugodtan készülhetsz komoly rendőrségi eljárásra, ami ilyenkor alapból megindul. És valóban jobb, ha keresel egy jó ügyvédet magadnak.

Bence18 # 2021.09.14. 19:16

Gerbera317,
Köszönöm a válaszod. Keresni fogok mindenképpen így.
Sajátomat és a másik kocsit is, leírtam a kérdésben is.

gerbera317 # 2021.09.14. 19:12

Itt egy neked való link: https://janklovicsugyved.hu/…set-okozasa/
A legfontosabb kérdés itt most az, hogy az elszenvedett sérülések 8 napon belül vagy túl gyógyulnak-e. Annyi bizonyos, hogy nem a kórházban töltött napokat kell számolgatni.
Keress magadnak egy jó ügyvédet. Hidd el, többet fog tudni menteni, mint amennyibe kerül.
Legalább a saját kocsidat törted rommá, vagy azóta is a falba veri valaki a fejét?

Bence18 # 2021.09.14. 19:01

Tisztelt gerbera17!
Segítséget kérni jöttem nem kioktatást.
Nem ittam,sem drogoztam és egyéb káros dolgok. Nem volt még ilyenben részem azért kérdezem itt. Ha nem segíteni akarsz kérlek ne szólj hozzá.
Üdv; Bence18