Közúti baleset okozása


Bence18 # 2021.09.14. 18:58

Tisztelt Szomorú örökös :
Úgy tudtam hogy 8 napon túl gyógyuló sérülés annak számít ha több mint 8 napot a kórházba tölt a sérült .
De ez esetben ha ez 8 napon túli és
A sértettek-tol bocsátott kertem a rendőrséget felhívtam érdeklődtem hogy vannak a sérültek és azok is akik a kocsiba voltak többet nem tditam idaig tenni
Esetleg tudna segíteni abba hogy mire számíthatok penz bírság mettől meddig terjedne ki vagy a jogosítványt mennyi időre vonhatják be vagy mit kaphatok ez ügybe?
Köszönöm !
Üdv: Bence18

gerbera317 # 2021.09.14. 18:57

feljelentés nem történt

Miből gondolod, hogy nem lesz? Csak ezeket követted el
stoptáblánál megállási kötelezettség elmulasztása,
elsőbbségadás elmulasztása,
lakott területen gyorshajtás,
személyi sérüléssel járó tömeges közúti baleset okozása.

Ezért a lajstromért sehol a világon nem jár barátságos vállon veregetés. Még szerencse, hogy nem ittasan vagy bedrogozva követted el. Vagy mégis?

Szomorú örökös # 2021.09.14. 18:45

Bence18

Te azt írtad: „8napon túli sérülés nem történt

Ezzel szemben:

1. Személynek súlyos agyrázkódása,
a 2.személynek homlokát varrták
és a 3. Személynek zúzódásai és 2 kisebb sebet kellett varrni a fejen.

Szerinted ezek minek számítanak? Mondjuk ha csak az elsőt nézzük... :-O

Bocsánatkérés megtörtént a kórházban már, elismertem tettemet.

Azt hiszem, hogy ez édeskevés lesz ebben az esetben.

Bence18 # 2021.09.14. 18:16

Tisztelt drbjozsef!
Mennyi pénzbírságra számítsak? Jogosítványt elveszik vagy más esetleg?
Mit tudok tenni? Gondolom az ügyet csak hónapok múlva küldik .

drbjozsef # 2021.09.14. 18:09

Eljárásra. Ami hivatalból megindul, ha személyi serülés is volt.

Ügyvédet? Nem kötelező - de érdemes. A leírtak alapján mondjuk nem lesz sok kérdéses dolog.

Bence18 # 2021.09.14. 18:09

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
3hete lakott területen belül nem álltam meg a stop táblánál, nem vettem észre és azthittem főúton megyek, így 50 helyett 70-80al mentem.
Belementem egy Audiba ami tk lett az én kocsimmal együtt. Ahogy pörgött a kocsim elkapta egy Duster oldalát is. 8napon túli sérülés nem történt. A Dusterben volt egy hölgy akinek a bordája zúzódott. Akik velem utaztak 3szemely. 1. Személynek súlyos agyrázkódása, a 2.személynek homlokát varrták és a 3. Személynek zúzódásai és 2 kisebb sebet kellett varrni a fejen. Bocsánatkérés megtörtént a kórházban már, elismertem tettemet.
Rendőrséggel beszéltem, feljelentés nem történt és levelet sem kaptam még semmiről.
Ügyvédet fogadjak vagy mire számítsak?

Bence18 # 2021.09.14. 18:06

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
3hete lakott területen belül nem álltam meg a stop táblánál, nem vettem észre és azthittem főúton megyek, így 50 helyett 70-80al mentem.
Belementem egy Audiba ami tk lett az én kocsimmal együtt. Ahogy pörgött a kocsim elkapta egy Duster oldalát is. 8napon túli sérülés nem történt. A Dusterben volt egy hölgy akinek a bordája zúzódott. Akik velem utaztak 3szemely. 1. Személynek súlyos agyrázkódása, a 2.személynek homlokát varrták és a 3. Személynek zúzódásai és 2 kisebb sebet kellett varrni a fejen. Bocsánatkérés megtörtént a kórházban már, elismertem tettemet.
Rendőrséggel beszéltem, feljelentés nem történt és levelet sem kaptam még semmiről.
Ügyvédet fogadjak vagy mire számítsak?

Greg37 # 2020.12.03. 18:59

Sziasztok! Sajnálatos módon közlekedési balesetet okoztam, ahogy a fórum címben is szerepel. Még sajnálatosabb, hogy zebrán, vizes úton csúsztam rá, egy nekem jobbra balra takarásból érkező emberre. A rémálom baleset. Forgalmas út, belsőben közlekedtem (hosszú oldal) előttem elment egy autó, ami miatt már eleve későn észleltem, hogy a mellettem lévőben megállt egy autó, mire fékre léptem , és a hideg őszi időben lassan ugyan, de irányíthatatlanul csúszni kezdtem. Felült a vízre.. Fellöktem (10km/h-val) a kocsi orrával... a sajnos engem nem észlelő, alám gyalogló gyalogost. Kipattantam.. esett az eső. Kérdeztem hogy hogy van.. S mivel fájlalta a lábát mentő, rendőr lett értesítve. Szabálysértés lett, zúzódásos sérülések. Kaptam egy határozatot 50eFt és 3 hónap eltiltás. Közben folyamatos kapcsolattartás, telefonbeszélgetés, látogatás is több ízben a sértettnél. Aki a balesetet követő ötödik héten megröntgeneztette a lábát, és a szárkapocs csonton kalluszosodás nyomát látták. Azaz elrepedt.. Szabálysértésem lezárták, áttettek bűnügybe. Kihallgatás, megegyezés, 250eFt "jóvátétel" közvetítői eljárás kérésével tovább küldték. Ügyészség visszaírt hogy a rossz közlekedési előéletem (20 év alatt 2db közterületes parkolás, tárgyi súlyát tekintve 10-10eFt), s a zebra miatt elutasítva. Büntetővégzés 300eFt és 1 év eltiltás, annak ellenére hogy 2 oldalas levelet írtam, taglaltam a körülményeket, meg azt hogy kategória tiltást kérnék hiszen 20 éve van hivatásos jogsim (B,C,D,E). Elutasítás jött. Vádemelés, s most december 8-án előkészítő. Kérdésem lenne, hogy milyen formán változott az új BTK? Érdemes tárgyalást kérni? Vagy lemondani annak jogáról? Illetve ha lemondok, de az ítélet (ebben a körben) ugyanúgy nem elfogadható számomra, és felebezek ellene, akkor azt ugyanúgy időpont kitűzése és tárgyalás követi, mintha eleve kértem volna? A sértettel jóban vagyunk, hála istennek semmi baja, kvázi orvosi beavatkozás nélkül felgyógyult (összeforrt). Már ő sajnál hogy mi lesz velem, és nyugtat hogy nem várható súlyos ítélet , mert szerencsére nem történt nagy baj.. nos én ezt most már nem így látom.Szóval azt szeretném megtudni hogy mik a lehetőségeim ezzel kapcsolatban. Ha nem kapom meg a korlátozást, az annyit tesz hogy több évi munkám, és szakmáim is oda.. úgy hogy rendőrrel eddig dolgom sem volt 20 év alatt.

Traffic # 2020.11.01. 11:19

T. bindi!

Gerberának igaza van.

Ezen felül a rolleres gyalogosnak minősül (a roller nem jármű, sem az elektromos, sem a robbanómotoros). Két gyalogos egymásnak ment, az egyik elesett és súlyos sérülései keletkeztek.

A rolleres részéről a gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés bűncselekményt látom megvalósulni.

gerbera317 # 2020.10.22. 13:47

Hiába ismerte el a sértett a saját felelősségét, az semmis. A gyalogos a járdán nem köteles viszonylag gyorsan, de hangtalanul suhanó kvázi járművekre számítani, ellenben az ilyenekkel közlekedők kötelesek számítani arra, hogy a gyalogos hirtelen megáll vagy irányt vált, esetleg széles mozdulatot tesz.

Bindi # 2020.10.22. 12:57

Drbjozsef,

Járdán történt az eset. Ha jól tudom a tavaly novemberi szabályoknak-pontosabban a szabályok hiányának megfelelően közlekedett a járdán a Lime-mal. Van/volt erről szabályozás? Az intézkedő rendőr akkor azt mokdta, úgy tudja gyalogosnak minősül a Lime is, így gyalogos ütközött gyalogossal. Az ütközés pillanatában egyébként a sofőr már nem volt a járművön, szinte állóra fékezte.

drbjozsef # 2020.10.22. 04:49

Bindi,

A kirakat nézett közvetlenül az úttestre, és azon állt a hölgy, vagy a párod közlekedett elektromos rollerel a járdán?

Bindi # 2020.10.21. 17:52

Tisztelt Fórumozók!

Egy közlekedési balesetben való érintettséggel kapcsolatban lenne kérdésem.
A párom tavaly novemberben volt szereplője egy közlekedési balesetnek (elektromos rollerrel közlekedett, egy idős portugál állampolgár háttal állt neki, kapucnit viselve nézte a kirakatot, majd hirtelen megfordult és megindult, így a párommal összeütköztek. A hölgyet a mentők elvitték, mivel nem kért rendőri intézkedést (a helyszínen a nyelvi akadályok ellenére elismerte hogy ő volt a hibás- erre van tanú), erre azonnal nem került sor. Órákkal később keresték meg a páromat a rendőrök, mivel a kórházban kiderült, hogy a hölgy válla eltört.
Azóta semmiféle megkeresést nem kapott a párom, a mai napon kapott egy idézést gyanúsítottként való meghallgatásra. A levélben semmiféle tájékoztatás nincs arról, hogy mivel/ milyen ügyben gyanúsítják (kizárásos alapon gondolja a fent említett incidenst), egyedül egy ügyiratszám szerepel a tárgyban, amiről semmit nem tudni.
Kérdésem lenne, hogy mire számíthat, illetve milyen kimenetelei lehetnek az ügynek?
Előre is köszönöm!

Traffic # 2020.09.24. 14:48

T. Kriszangel!

Miért lett sértettből tanú?
Maradt sértetti pozícióban, de a kihallgatása tanúként történik. Tanú az, aki a történtekről tudomással bír, a sértett tehát a vallomását tanúként teszi meg.

Mire számíthat?
Vallomást kell tennie, elmondani, ami történt, amire emlékszik. A feltett kérdésekre válaszolnia kell.

Ez a megszokott eljárás ilyen esetben?
Igen, így is történhetnek a dolgok a bírósági szakaszban.

Valamint bemehetek-e vele a tárgyalásra (csak, mint "lelki támasz")?
Igen, amennyiben a tárgyalás nyilvános. Véleményem szerint jelen esetben az.

Szomorú örökös # 2020.09.22. 19:48

Kriszangel

Miért lett sértettből tanú? Mire számíthat?

Bármilyen büntető eljárásnál is a feljelentőt „tanúként” hallgatják meg, nincs ebben semmi furcsa.

Kriszangel # 2020.09.22. 19:03

Tisztelt Fórumozók!
19 éves fiamat 9 hónapja a zebrán gyalogosként elütötték. Az esetről térfigyelő kamera felvétel is készült. Súlyos válltörést szenvedett, protézis került beépítésre.
A rendőrségen a gázoló elismerte a felelősségét és kérte a közvetítői eljárást, amibe a fiam is beleegyezett. De ezt az ügyészség elutasította. Múlt héten volt az előkészítő tárgyalás, ahol a fiam (mivel nem volt kötelező) nem jelent meg.
Most viszont értesítették, hogy a bíróság tanúként beidézte a tárgyalásra. Miért lett sértettből tanú? Mire számíthat? Ez a megszokott eljárás ilyen esetben?
Valamint bemehetek-e vele a tárgyalásra (csak, mint "lelki támasz")? Mert eléggé felzaklatja még mindig ha a baleset szóba kerül.

Traffic # 2020.09.21. 16:46

Hogy a kérdésekre is válaszoljak.

Ebben az esetben várhatom, hogy engem is tájékoztatnak a változásokról?
Az eljárás megindításáról nem.

Illetve van arra vonatkozóan valamilyen szabály, hogy a sértett hány napon belül "pótolhatja" az elmaradt vizsgálatot?
Nincs, de csonttörés esetén a 10. nap után már nehezen bizonyítható, hogy mikor tört el a csont, mivel ilyenkor a csontosodás folyamata már megkezdődött.

Ha további meghallgatást kérek, úgy fogok kapni tájékoztatást pl. a közvetítői eljárásról vagy ezeknek nekem szükséges utánajárjak?
Erre leírtam a javaslatomat.

Végül pedig érdeklődnék, hogy az ügy lezárásáig vezethetek?
Természetesen.

Traffic # 2020.09.21. 16:41

T. vétkes.sofőr!

Ha a rendőr "jegyzőkönyvet vett fel", úgy hivatalból indítanak eljárást a baleset ügyében. A sértettet ellátó egészségügyi intézménytől beszerzik a látleletet.

Javaslom, hogy írjon a baleset helye szerint illetékes rendőrkapitányságnak, hogy tájékoztassák, a (dátum) napon bekövetkezett baleset miatt melyik hatóságnál, milyen számon és milyen eljárás folyik. Írja le, hogy a balesetben Ön is érintett és adja meg a személyes adatait. Ha rendelkezik ügyfélkapuval, szerencsés elektronikus úton kérni a tájékoztatást. Gyors, ingyenes, környezetbarát. Én ehhez az epapir.gov.hu oldalt szoktam használni.

Ha megkapja a választ és szabálysértési eljárás folyik: írjon a szabálysértési hatóságnak, hogy kéri az ügyben a közvetítői eljárás lefolytatását. Írja bele az ügyszámot.

Ha büntetőeljárás van folyamatban: várjon addig, míg gyanúsítottként idézik és a kihallgatása során kérje jegyzőkönyvbe foglalni, hogy kéri a közvetítői eljárás lefolytatását.

vétkes.sofőr # 2020.09.19. 14:51

Kedves Traffic,

Köszönöm gyors válaszát!

Az érintett fél nem kívánt a mentősökkel menni a javasolt röntgen vizsgálatra, így egyelőre úgy tudom nem készült látlelet, tehát nem tudom milyen sérüléseket szenvedett. (A helyszínen csak a horzsolásait látták el, törés gyanúja tudtommal nem merült fel, a röntgen vizsgálatot csak a biztonság kedvéért javasolták. A sértett szó szerint a saját lábán távozott a helyszínről.) Amennyiben ez a vizsgálat a balesetet követően mégis megtörtént, úgy tudom azonnal értesítik az illetékes kapitányságot. Ebben az esetben várhatom, hogy engem is tájékoztatnak a változásokról? Illetve van arra vonatkozóan valamilyen szabály, hogy a sértett hány napon belül "pótolhatja" az elmaradt vizsgálatot?

A helyszínre érkező rendőrök azt mondták elképzelhető, hogy csak egy határozatot fogok kapni a büntetés mértékéről. Ha további meghallgatást kérek, úgy fogok kapni tájékoztatást pl. a közvetítői eljárásról vagy ezeknek nekem szükséges utánajárjak?

Végül pedig érdeklődnék, hogy az ügy lezárásáig vezethetek? Erre vonatkozóan nem kaptam tájékoztatást és a nagy ijedtségben én is elfelejtettem megkérdezni.

Traffic # 2020.09.19. 08:15

T. vétkes.sofőr!

Szabálysértési vagy büntetőeljárásra.

Szabálysértési (a közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértés miatt), ha a sértett 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.
Elmarasztalás esetén: legfeljebb 150000 forint pénzbírság, esetlegesen 1-12 hónap járművezetéstől eltiltás.

Büntetőeljárás indul (közúti baleset okozása vétség miatt), ha a sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.
Elmarasztalás esetén: legfeljebb 1 évig terjedő szabadságvesztés, illetve 1 hónaptól 10 évig tartó járművezetéstől eltiltás.

Az eljárás során érdemes közvetítői eljárást kérni, melynek alapvető feltétele a beismerő vallomás. Szabálysértés esetén a szabálysértési hatóság, büntetőeljárásban pedig az ügyész dönt, hogy engedélyezi-e.
Ha igen, külön eljárásban (pártfogók előtt) megegyezik a sértettel jóvátétel módjáról, mértékéről és amennyiben teljesíti a megállapodásban foglaltakat, megszüntetik Ön ellen az eljárást.
A jóvátételi eljárás mellett mehet a biztosítója részéről a kártérítési eljárás is, a kettő nem függ egymástól.

Ha nem sikerül a megegyezés (jellemzően mohó sértett esetében), úgy az eljárást lefolytatják Ön ellen.

vétkes.sofőr # 2020.09.18. 14:09

Sajnos elgázoltam egy motorost. Jobbra, egy védett útra szerettem volna elkanyarodni. Elsőbbségadás kötelező tábla természetesen volt az én útszakaszomon. Elnéztem balra, ahonnan láttam egy közeledő járművet, de ő messze volt, úgy éreztem megkezdhetem a jobbra kanyarodást. A kanyarodás során azonban paff, elütöttem a sértettet. Megálltam, többen oda szaladtak a motoroshoz, majd kértem a járókelőket, hogy értesítsék a mentőket és a rendőrséget. Alkoholt sem én, sem a sértett nem fogyasztott. Biztosítása mindkettőnknek van. A sértett nagyon ellenkezett, mindenáron el akarta hagyni a helyszínt. Hárman próbáltuk marasztalni mire végre megérkezett a segítség. A kezét látták el (fertőtlenítették és bekötözték), illetve a mentősök el akarták szállítani röntgenre, amit ő megtagadott. A saját lábán hagyta el a helyszínt. Még aznap felkerestem az illetékes rendőr kapitányságot, hogy érdeklődjek a hogyléte felől. A kérésemre felhívták és annyit tudtam meg, hogy nagyon zaklatott - teljességgel érthető - és hogy a térdét fájlalja. Először úgy volt, hogy egy helyszíni csekket kapok, mivel nem ment el a mentősökkel. Aztán a helyszínen tartózkodó rendőrök azt javasolták, hogy mégis vegyünk fel jegyzőkönyvet, ami meg is történt. A felelősségemet természetesen elismertem. Kérdésem az lenne, hogy milyen eljárásra számíthatok és mi lehet az ügy legsúlyosabb kimenetele?

Usandor # 2020.09.02. 14:12

Köszönöm válaszát! Igazából látványosan lassított és egyfolytában járt az irányjelző a nagy fiam az egyetlen tanú mert senki és semmi nem látta az esetet sajnos a fiam elmondása alapján a személy aki vezette a gépjárművet nemis az utat nézte mielőtt belenkjott viszont nem hallgatták meg a fiam eddig mivel még a jegyzőkönyvet sem írtam alá mert ez 2 napja történt én mint mondtam álltam és az ő viselkedés váltotta ki nálam hogy kifordulok az útra nagyon aggódom mi tévő legyek.

Usandor # 2020.09.02. 03:10

Üdv! Hivatásos sofőrként dolgozom és egyedül ne élek 3 kiskorú gyermeket ez a munka tart el bennűnket ezt azért írom mert annyira elkeseredett és kilátástalannak érzem magam kérem ha olvassa valaki hozzáértő próbáljon valahogy segíteni. A történetem a következő: adott egy 2 szer 3 sávos út én balra akarok lefordul i keresztezvén a szén e érkezők útját megállok ahogy elővan írva szemből a középső sávból kB 180 m re jön egy autó balra irányjelzőzve s lassítva már már a szélső sáv vonalán felém jelezvén hogy lefordul mellettem nos nem így történt én úgy vél én hogy a szándékának eleget téve lefordul így enis manoverembe kezdtem és erre oldalból belemjott személyi sérülés nem történt bár a nagyobbik fiam mellettem ült és ő elmondása szerint mint 1 etlen tanú akit kisem hallgatták oszerinete is balra tartott lassítva az autó sott a fiam azt mesélte látta hogy a vezető nem az utat nézi nos sajnos apróbb dolgokban begyujtottem 11 pontot eddig és rettegek hogy el eszik a jogsim a megélhetésünk kérem segítsenek mert nem tudom hogyan bírkozzam meg ezzel én nem iszom a gyermekeinek élek tudom ha hibazom elismerés de ezen helyzetben lehet ugyan így tettem volna máskor

Vasili # 2020.07.18. 17:28

Nagyon Szépen Köszönöm a segítséget!

alfateam # 2020.07.18. 15:56

Viszont 3 napja a helyi rendőrségről telefonáltak, hogy gyanúsítottként idézésre meg kell jelennem.
Hát jelenj meg és várd meg mivel gyanúsítanak. Ha a régi üggyel arról sem kell semmi mást mondanod amit akkor mondtál. Az az ügy lezárva ugyanazért még-egyszer büntetni nem lehet.
A többi orvosi kérdés nem büntetőjogi kategória.