Közúti baleset okozása


Gabicsek # 2010.11.21. 21:13

Gábor35!
Jobb kéz szabály, az jobb kéz szabály. Tök mindegy, gyorsan, vagy lassan érkezett. Az tuti, hogy kettős felelősséget nem fognak megállapítani!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.21. 09:50

OFF
Megsértődtél, tizedes?
ON

vona100 # 2010.11.20. 19:44

Végre, ez az egy jelző volt eddig, ami fedi a valóságot!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.20. 07:46

De hülye vagyok, megyek a rovat címe után. Nincs itt 'közlekedési baleset okozása", egyszerűen közlekedési szabálysértések vannak.
Ott valóban nemigen bonyolítják a dolgot: "megsértetted az elsőbbságadási kötelezettséget? Megsértetted. Pont."

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.20. 01:55

Ez nem egészen így van. Az elsőbbséget élvező jármű vezetőjének - aki valószínűleg szintén vádlott lesz - akár olyan mértékű is lehet a felelőssége, ami miatt az elsőbbségadásra kötelezettet felmenthetik.
Erre nincs általános szabály, minden eset egyedi; szakértői kérdés lesz, hogy a gyorshajtás mennyire tévesztette meg az elsőbbség adásra kötelezettet.

vona100 # 2010.11.19. 19:47

Amennyiben a szakértő megállapítja, hogy az autós akinek nem adtad meg az elsőbbséget gyorsabban hajtott a megengedettnél, abban az esetben őt feljelentik külön szabálysértés miatt, de az csak másodlagos, nem befolyásoló tényező a baleset ügyében, tehát nem fogják megállapítani az ő felelősségét, csak a tiédet!
Őt külön feljelentik és megbírságolják!

Gábor35 # 2010.11.19. 11:41

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi esettel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:
Az alapszituáció egyszerű, egyenrangú útkereszteződésben nem adtam meg az elsőbbséget a jobbról jövő autónak. Összeütköztünk, az ütközéskor elromlott a jobbról jövő fékje, az ütközés helyszínétől kb. 100 m-re állt meg. Személyi sérülés nem történt, rendőrt hívott annak ellenére, hogy a felelősséget elismertem kárbejelentőt aláírtam. Mindkét kocsi az elején sérült meg.
Számíthatok-e egy feles felelősségmegí­télésre a következők miatt. Amikor a kereszteződés felé közelítettem lassan, elnéztem jobbra, de a közeledő autót elég távolinak ítéltem. Szemtanúk szerint is a másik autó nagy sebességgel, lassítás nélkül közeledett a kereszteződés felé, amit az is bizonyít, hogy miután a mi kocsinkat eltolta az ütközéskor, még vagy 100 m-t gurult. Mi a kereszteződésben maradtunk, tehát elég lassan mentünk. Számíthatok-e ebben a szituációban enyhítésre vagy mindkét fél felelősségének megállapítására? Hogy tudom ezen körülmények figyelembevételére felhívni a rendőrség figyelmét, mert nem vagyok benne biztos, hogy ezek a helyszínen kellő hangsúlyt kaptak?
Köszönöm!

vona100 # 2010.11.18. 16:57

A biztosító csak a balesetkor ténylegesen bekövetkezett kárt téríti, tehát a kórházi ápolás díját, illetőleg a sérült ruhadarabot, mobiltelefont, de további anyagi követelést csak polgári peres úton lehet követelni!

szjuci # 2010.11.18. 14:40

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az alábbi ügyben szeretném a tanácsukat kérni:

2010. november 13-án kishúgomat ( 14 éves) elütötte egy autó a zebrán. Az egyik oldalról közlekedő autós átengedte, a másik oldalról közlekedő azonban nem adta meg neki az elsőbbséget. Kiérkezett a mentő és a rendőr is, aki felvette a jegyzőkönyvet, melyet az elkövető aláírt. Szerencsére komolyabb baj nem történt, testvérem zúzódásokat szenvedett, feküdnie kell. Lelkileg azonban nagyon megviselte az eset. Az anyagi károk tekintetében a ruházata és a mobiltelefonja sérült meg. Az elkövető viselkedése nagyon elszomorított minket és úgy döntöttünk kártérítést igénylünk. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben megközelítőleg mekkora összegre lehet igényt tartani (kiszámoltuk mennyibe kerülnek a károsodott dolgokat megvásárolni+ gyógyszerköltség, kb 100 ezer forintra gondoltunk, ez reális?)? Amennyiben nem sikerül megállapodni, hogyan történik a kártérítés a biztosítón keresztül? Mire számíthatunk?

Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Szabó Judit

ObudaFan # 2010.11.04. 11:01

Járművezetéstől eltiltásra és pénzbüntetésre. Utánképzésre is kell majd menni.

Zsiga1965 # 2010.11.03. 14:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítségét szeretném kérni.
2010. október 24-én este 7 órakor közlekedési balesetet okoztam, ami személyi sérüléssel járt. A gépkocsimban ülő utas kulcscsontját a biztonsági öv eltörte a baleset következtében. A baleset megtörténtekor nagyon sötét volt, zuhogott az eső. Az út közepén elterelő szigetet építettek, a munkálatok még nem fejeződtek be, út elterelés volt. Az elterelő szigeten lévő fényjelzések nem voltak bekapcsolva, így későn vettem észre az elterelést, és egy szembe jövő gépkocsival frontálisan ütköztem.Kb 25 km-es sebességgel hajtottam. A másik gépkocsi vezetője nem sérült meg.
Kérdésem az lenne, hogy a büncselekmény okozásáért milyen büntetésre számíthatok? Ha a jogosítványomat bevonják, uátna újra kell-e vizsgáznom? A közútkezelővel szemben lehet-e kártérítési követelésem? ( az autóm totálkáros lett)
21 éves egyetemista vagyok, 2 éve van jogosítványom. Ezidáig sem közlekedési sem más jellegű szabálysértésem nem volt. Segítségét előre is köszönöm.

gerilege # 2010.11.03. 09:35

Ezt nehéz így általánosságban megválaszolni.
Mindenesetre a szlalomozó esetben egy esetleges balesetben nagy valószínűséggel a járművezetőt terhelné a felelősség a KRESZ 43 (4) b) alapján (A vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten ... más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására), mert azt a vezető előre nem tudhatja, hogy valaki csak úgy tesz, mintha részeg lenne, vagy valóban részeg.
Amennyiben kiugrik az autós elé hirtelen olyan helyen, ahol a gépjárművekkel szemben elsőbbsége nincsen (nincs ott zebra vagy az autós nem kanyarodik kereszteződésben), akkor az a valószínűbb, hogy a gyalogos lesz a felelős, de nem lehet általános választ adni.

sziszi77 # 2010.11.02. 20:25

Ha egy autós elütt egy gyalogost, aki az úttest szélétől -közepéig sétál (ugytesz mintha részeg lenne), vagyha mondjuk kiugrik az autós elé hirtelen, olyan helyen ahol van járda is, az autó vezetőjét tutira megbűntetik?
Lakott területen belül,és a megengedett sebességel.Mondjuk a látási viszonyok is jók.De az uttest állapotta nagyon rossz.Ezért nem is értem miért nem a járdán járnak a gyalogosok!

ObudaFan # 2010.10.30. 08:18

Legegyszerűbben közös megegyezéssel. Ha ez nem megy, polgári perben.

achnott # 2010.10.30. 07:21

Tisztelt Fórumozók!

Közúti baleset, most kaptam meg a határozatot, hogy az okozó jogerősen egy gyalogos.
Hogy lehet vele rendezni a kárigényt legegyszerűbben?

Válaszokat előre is köszönöm.

zoliga # 2010.08.17. 12:17

Tisztelt fórumozók!

Segítségetek szeretném kérni!

2003-ban sajnálatos módon okozója voltam egy közúti balesetnek.Személyi sérülés történt.A baleset nem volt halálos kimenetelű.Alcoholt nem fogyasztottam és nem is mutattak ki.
Elítéltek.Felfüggesztettet kaptam és pénzbüntetést kaptam mellékbüntetésnek pedig 2 év vezetéstől való eltiltást.
Akkori jogi képviselőmre bíztam az ügyet és kértem segtsen az eljárásban és lásson el tanácsokkal.
Ennek ellenére az ügy úgy zárult hogy jogi képviselőm megjelent az ítélethirdetésen se akkor se később nem keresett.
Most(2010-ben) augusztusban sikeres A kategoriás jogosítványszerzésen vagyok túl és minden papírt be is gyűjtöttem ami szükséges ahhoz hogy az okmányirodában bejegyeztetssem a B kat. mellé az A kat. is.
Sajnálattal tapasztaltam hogy az okmányiroda azonnal bevonta a jogsimat egy olyan értesítésre hivatkozva amit most 2010-ben az orrom előtt bontott ki az ügyintéző és amit a címzett ismeretlen lakhelyre költözött jelzéssel ellátva sose kézbesítettek nekem.
A bevont jogsim okán azonnal a szükséges iratokkal a kezemben a helyi közlekedésfelügyeletre mentem ahol jeleztem hogy a különbözeti/utánképzési eljárásba felvételemet kérem.
Elfogadták.
A problémám amiben segítéget szeretnék hogy a 2 hónapja elkezdett és most frissen sikeres vizsgával megszerzett A kat. engedélyemet jelezték nagy esély van rá hogy érvénytelenítsék eltiltás alatti vizsgázás miatt.Az eltiltás 2003-tól lépett érvénybe a most a kezembe került iratok alapján és 2005-ben lejárt.
Hogyan tudnám megtartani a legújabb még soha nem megkapott jogsimat amiről egyenlőre csak közlekedésfelügyeleti igazolás van hogy a vizsgáim sikeresek voltak?

Minden segítséget előre is nagyonszépen köszönök!

ObudaFan # 2010.08.11. 19:56

A gyalogos a sértett. A sértetti közrehatás meg enyhítő körülmény.

cellem

Ez már a jóslás kategória lenne.

kisfery # 2010.08.11. 00:36

Köszönöm a gyors választ!
Szakértő szerint elkerülhető let volna "sajnos".
Bocsánat a tudatlanságomért, de had kérdezzem meg, hogy pontosan mit takar a jelentős sértetti közrehatás?
Az ügy megítélése szempontjából ez nekem jó vagy rossz?
És ebben az esetben a gyalogos sértett??
Véleményem szerint ő az elsődleges szabálysértő, mert bár ha én betartom a sebességkorlátozást elkerülhettem volna a balesetet, de ha a gyalogos nem szabálytalankodik, akkor nem is kell mit elkerülnöm.

Hmmm... érdekes a jogrendszerünk.

Válaszát előre is köszönöm!

cellem # 2010.08.10. 20:41

köszönöm a gyors válaszát! És lenne még 1-2 kérdésem is... Hogy milyen nagyságú lehet ez a pénzbüntetés és mennyi időre vehetik el e jogsimat. Ja és hogy néz ki a helyzet, ha a sérülése isten ments maradandó lenne?

ObudaFan # 2010.08.10. 19:27

Ha a megengedett sebességgel elkerülhető lett volna a baleset, akkor te is, de jelentős sértetti közrehatással.

kisfery # 2010.08.10. 07:25

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek és Urak!

Olyan problémával fordulok önökhöz, hogy jelen pillanatban gyanúsított vagyok egy közlekedési baleset gondatlan okozásának vétségével. A történet a következő: egy fővárosi hídon közlekedek a legbelső (3.) sávban, mely során arra leszek figyelmes, hogy a középső sávból, nekem takarásból egy gyalogos lép elém. Fékezek elütöm, többszörös súlyos sérülést szenved. Sebességem a féknyom alapján több volt a megengedettnél, de nem jelentősen (kisebb fokú szabs.). gyalogátkelő hely gondolatban sincs a közelben, a gyalogosoknak aluljáró van.
Sebességem miatt én lennék a felelős???

ObudaFan # 2010.08.09. 12:33

Valószínűleg egy pénzbüntetésre és járművezetéstől eltiltásra.

cellem # 2010.08.09. 08:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Abban kérném a segítségét, hogy balesetet okoztam, nem vettem észre egy Stop táblát és elütöttem egy motorost! A felelősséget elismertem, a motoros 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett(csigolyarepedés) de nem maradandó. Alkohol nem volt bennem és ez volt az első balesetem. A kérdésem az lenne, hogy milyen büntetésre számíthatok?
Segítségét előre is köszönöm!

monalisa1 # 2010.06.05. 14:56

Én pénzbírságra saccolok, az összege sok mindentől függ - legfőbb a szakértői véleménytől.

Ha a munkád (= megélhetésed) a jogosítványtól függ akkor erről szerezz be munkáltatói igazolást.

Valószínűleg a saját biztosítód "kellemetlenkedni" fog neked.

"Mona"
laikus hozzászóló

Ron10 # 2010.06.05. 10:56

Tisztlet Fórumozók!
Szeretném a segítségégeteket kérni. Személyi sérüléssel nem járó balesetem történt. (ittas nem voltam) A felelősség nem volt számomra egyértelmű, ezért nem ismertem el. A kiérkezett rendőrök felvették a jegyzőkönyvet. Telezöldes kereszteződésben karamboloztam, ahol nekem kellett volna elsőbbséget adnom. A másik fél először azt mondta, hogy lehet, hogy neki piros volt a lámpa, majd megváltoztatta a véleményét. Kamera nincs a helyszínen. Tanúk még nem jelentkeztek.
A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok, ha engem tesznek felelőssé? Eltíltanak egy a vezetéstől, ha igen, akkor mennyi időre? (a munkám függ a jogosítványomtól) Mekkora a várható pénzbírság nagysága?
Válaszotokat köszönöm.