Közúti baleset okozása


ObudaFan # 2010.05.31. 11:01

Jelenthet e a büntinél enyhítő körülményt, hogy a gyalogos a kocsi elé szaladt és közben zenét hallgatott?

Igen.

Másik: papírok bekérése közben kiderült, hogy a cég költözött, a céges kocsira nem iratta át a biztit, a biztosító régi címre sima levélen szólított fel, nem kaptuk meg, így megszüntette a szerződést. Most, hogy kiderült, rögtön visszakötöttem Mabisz díjjal együtt. sajnos így a baleset szerződésen kívüli időszakra esett. Ennek mik lehetnek a következményei? Összességében mire számíthatok szerintetek?

Hacsaknem sikerül úgy reaktiválni a szerződést, hogy a biztosító a reaktiválásról a baleset ismeretében döntsön, a MABISZ fizeti a kárt, és behajtja a gépjármű üzembentartóján.

Jimmii # 2010.05.30. 22:07

Köszi guba, de a gyalogos a zebrán futott át. Előtte senki lassított a zebránál a sárga villogó ellenére. 3 sáv jobb szélső sávjában voltam, a lány balról szaladt kocsi takarásából, ezért nem vettem észre. Akik tanuskodtak, ketten sem látták őt, a helyszínen nem ismertem el a felelősséget. A kihallgató azt mondta, hogy a bíróság ezt nem veszi figyelembe, nem adtam meg az elsőbbséget. Jobban teszem, ha elismerem, egyébként vizsgálóbiztos lesz. (gőzöm sincs ki az) A Kresz egyértelmű, és mivel a körülmények nem felmentőek, így elismertem.

guba # 2010.05.28. 05:59

Ha a megengedett sebességgel haladtál, és nem volt zebra, akkor az sem biztos, hogy vétkes vagy.

Jimmii # 2010.05.27. 20:23

Sziasztok!

Két kérdésben kérném a segítségeteket:
Sárgán villogó lámpánál forgalommal haladtam, gyalogos takarásból elémszaladt, 8 napon túl gyógyuló sér. szenvedett.
Jelenthet e a büntinél enyhítő körülményt, hogy a gyalogos a kocsi elé szaladt és közben zenét hallgatott?

Másik: papírok bekérése közben kiderült, hogy a cég költözött, a céges kocsira nem iratta át a biztit, a biztosító régi címre sima levélen szólított fel, nem kaptuk meg, így megszüntette a szerződést. Most, hogy kiderült, rögtön visszakötöttem Mabisz díjjal együtt. sajnos így a baleset szerződésen kívüli időszakra esett. Ennek mik lehetnek a következményei? Összességében mire számíthatok szerintetek?

andiboszi # 2010.05.08. 22:13

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni: az autónkat ez év február 2-án parkoló állapotában totálkárosra törte egy Lexus terepjáró, ami az 52-es villamossal ütközött. Egyik fél sem ismerte el a vétkességét. A rendőrségi kihallgatás eredményt nem hozott, ezért szakértőhöz került az ügy. A szakértő már majdnem két hónapja ül az ügyön, és még a mai napig sincs még ajánlat sem arra, hogy melyik fél lehet a vétkes.
Annyiban kellemetlen (jóval több, mint kellemetlen) az ügy, hogy sem a Lexusnak, sem a villamosnak és a vezetőjének nincs kára igazából abból, hogy ütköztek, nekünk viszont az autónk tört össze, amit hitelre vásároltunk - és mi teljesen vétlenek vagyunk! Amíg valamelyik fél biztosítója nem fizet, még másikat sem tudunk venni... Természetesen egyik fél biztosítója sem fizet addig, amíg vétkes nincs.
Párom már kért segítséget itt a fórumon, ahol "helyszínelő" semmi jóval nem kecsegtetett minket, és sajnos eddig az ő verziója vált be: magyarán teljesen megakadt az ügy.
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy hol tudok ingyenes jogsegélyszolgálatot kérni - mert nem hiszem el, hogy nem tehetünk semmit! Biztosan van valami, amire hivatkozva meggyorsíthatnánk az ügyet!!! Vagy határidő, amit a szakértőnek be kell tartania, vagy valami hasonló... Szeretnék kérni legalább egy email címet vagy egy telefonszámot, hogy hol érdeklődhetek személyesen és ingyenesen a jogainkról, amire hivatkozva a hivatalok malmai is elkezdenek őrölni!!!
Köszönettel:
Andrea

helyszínelő # 2010.05.03. 21:28

Kedves Zsebi !
Ha könnyű lett volna a sérülés akkor nem lenne tárgyalásod – hacsak nem a szabálysértési előadóhoz kell menned. Gondolom te bíróságira mész.
Miért nem kérted a közvetítői eljárás lefolytatását?
Ha szabálysértésire mész akkor 3-4 hónap eltiltás és kb. 50 rugó.
Nagyon aranyosan fogalmaztál, hogy a másik feldölt. Légy őszinte és beismerő és a bocsánai kérést se felejtsd el, az nagyon fontos. Ezt követően ki kell fognod , hogy jó napja legyen annak aki kiszabja a büntidet.

Www.baleset.honlapom.com.


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

Zsebibabaaa # 2010.05.03. 17:56

sziasztok!

stop táblát nem vettem észre vagy nem tudom mi történt, a lényeg, hogy nem álltam meg. a balról jövő kocsiba beleszálltam. feldőlt. 8 napon belül gyógyuló egyáltalán nem komoly sérülést szenvedett a vezető és az utas a másik kocsiban.
jövő héten lesz a tárgyalás, mire számíthatok? mekkora büntetésre? mi az, ami enyhíthetné a bírságot??

előre is nagyon köszönöm,

Zsebibabaaa

guba # 2009.11.30. 07:07

Fanta, ez az az ügy, amiben ezek alapján, kívülről semmit sem lehet mondani. Akár egyik, akár másik verzió igaz lehet, a bíróság mérlegeli a bizonyítékokat, és a bírón kívül az ügy szereplői vannak abban a helyzetben, hogy ezeket a vallomásokat, a szakértői véleményt és az egyéb adatokat, tényeket ismerjék.
Általánosan annyit lehet mondani, hogy az ilyen típusú ügyekben a szakértői vélemény nagyon sokat nyom a latban.

Fanta # 2009.11.30. 01:03

üdv ! a problémám a következő 2 éve balesetet szenvedtünk, egy motoros nem adta meg az elsőbbséget, hogy korrigáljam a hibáját megprobáltam kikerülni , igy sávot váltottam , de kevés volt és szinte frontálisan ütköztünk vele. az akkori felaállás szerint a a helyszinelő rendőr megállapította , hogy a motoros a vétkes , majd eljárást inditottak ellene , de mivel amotoros 8 napon tuli sérüléseket szenvedett , így a tárgyalás elég sokára kezdödött meg.a baleset előzménye az , hogy a motorosnak nem volt vezetői engedélye a kerékpárra , két személyyel , biztosítás és rendszám nélkül vezette azt mégis, ennek ellenére felmentették, majd ellenem kezdeményeztek eljárást , ugy hogy ezzel bevonták a jogsímat is.a helyszínen 4 tnú állította azt amit én is jegyzőkönyvbe mondtam , de az ő vallomásukat figyelmen kivül hagyták , egy feltételezésekre épülő szakvéleményt viszont elfogadtak , ami szerint a hibás én voltam .a bíró szerint a baleset azért következett be , mert elhagytam a sávom , és nem azért mert ők bekanyarodtak elém , majd megijedve visszarántották a kormányt. ebből a balesetből a 4 hónapos autóm totálkáros lett , amit azóta sem rendezett a biztósító, mivel a srácnak nem volt biztósítása igy csereautót sem kaptam , igy elestem egy jelentős munkától, mindezek mellett ugye elvették a jogosítványom , ami a munkámhoz elengedhetetlen, s így a családom megélhetése is veszélybe került. mivel a feleségem folyamatos korházi kezelésre szorul és rokkantnyugdijas , és két kiskorú gyermekem van , így nélkülözhetetlen a jogosítvány számunkra. csak azért mert mi nem sérültünk meg a balseteben a msáik fél pedig 100% os rokkant lett , nem biztos , hogy mindenben őt kell nézni ... a per jelenleg is trat , s ha végül mindezek ellenére engem hoznak ki bünösnek , akkor szabadságvesztés is lehet a dologból , ami végkép megpecsételné az életünket .. ebben a problémában szeretnék segítséget kérni ...

ObudaFan # 2009.11.02. 18:15

Nincs mit.

Autós # 2009.11.02. 16:43

köszönöm megoldódott az ügyem köszönöm a választ és a segítséget

Autós # 2009.11.02. 14:48

Köszönöm a választ

Még az a kérdésem lenne hogy pénzbírságot is kiszabhatnak utólag?

(viszont adatokat sem cseréltünk a sértettel, nem egyeztettünk semmit így is feljelenthet mint ismeretlent utólag)

ObudaFan # 2009.11.02. 14:27

Szabálysértés történhetett, és az is járhat járművezetéstől eltiltással.

ObudaFan # 2009.11.02. 14:26

Szabálysértés történhetett, és az is járhat járművezetéstől eltiltással.

Autós # 2009.11.02. 13:50

Üdv mindenkinek

Nekem az a kérdésem lenne:

Elütöttem egy embert,ugy hogy a mellettem kikanyarodó autó miatt nem vettem észre.az illető nem sérült meg mert csak meglöktem,megálltam nem kért mentőt és más segítséget sem,rendőrt sem hívtunk.A kérdésem végül is az lenne, ha utólag feljelentést tesz abból származhat-e bajom.

A válaszokat előre is köszönöm

hella34 # 2009.10.07. 15:34

Köszönöm a segítségedet monalisa1.

Még próbálkozok máshol is.

monalisa1 # 2009.10.05. 16:57

Próbálj olyan jogászt találni aki a román közlekedési joghoz (is) ért, mert előfordulhat, hogy náluk a figyelmetlenül lelépő gyalogost ill. az őt elütő figyelmetlen autós másképp szankcionálják - mint Mo.-on.

Javaslom valamelyik erdélyi honlapra keress rá, vagyis ott írd le a problémádat - főleg ami a jogosítvány remélt mielőbbi visszakapását illeti., elképzelhető hogy onnan kapsz érdemi választ, segítséget.

http://www.erdely.lap.hu

"Lisa"
laikus hozzászóló

hella34 # 2009.10.05. 16:22

Sziasztok!

Kérlek ha tudtok segítsetek.
Van egy próblémám, amiben tanácstalan vagyok,a fórumban már nézelődtem a próblémám felül, de nem találtam rá választ, csak hasonlót.
Tömören a próblémám az, hogy egy hónapja Romániában voltunk a családommal, ahol közúti baleset történt. Gyalogos átkelőnél, akartam elindulni,másnak elsőbséget adva, amikor egy gyalogos az útolsó pillanatban kilépet elém,még a férjem sem vette észre aki mellettem ült.A kocsi első jobb oldali lámpája találta el,és felesett, szerencsére semmi baj nem történt. Feljelentett, a rendőrségen jegyzőkönyvet csináltak, megbüntettek 15.000 ft -ra és felfüggesztették 2 hónapra a vezetői engedélyemet, amit ők el is vettek. Ők adtak 15 napra szóló úgymond vezetői engedélyt, egy jegyzőkönyvet is amibe nincs feltüntetve a felfüggesztésem, csak egy kód.
Ha letelik a 2 hónap, és még nem küldték meg, akkor mit tehetek, hogy visszakapjam a jogosítványomat.
Segítségeteket előre is köszönöm.

dildy86 # 2009.10.02. 12:41

köszönjük válaszodat!

További szép napot!

jack4 # 2009.10.02. 11:45

Közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértés miatt 100.000 Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki és a hatóság járművezetéstől eltiltást is alkalmazhat.
Hogy pontosan mennyi lesz, az a helyi szabs. hatóság gyakorlatától is függ. Olyan 30 e. körüli pb. és kb 1-3 hónap eltiltás biztos.

dildy86 # 2009.10.02. 10:06

Sziasztok!

A következő történt, kérlek szóljatok hozzá!

Menetiránynak megfelelő jobb oldali sávból ment le az autó az útról közúton. Senkivel nem ütköztünk, a másik sávba át nem mentünk, nem veszélyeztettünk más közlekedőt. Egy nyomvályú vezette meg az autónkat. Párom elvesztette az uralmat az autó felett, miután a nyomvályú megszűnt. Ketten ültünk benne, én voltam az utas, 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedtem, párom- a sofőr- nem sérült. Sebességet nem léptük át, legalábbis addig nem, amíg keresztbe nem csúszott az autó, mert utána párom nem emlékszik, hogy ráajtette- e a lábát a gázpedálra. Nem fékezett, tehát féknyom sincs. Az autó komolyan sérült, anyagi kárunk nekünk keletkezett, más közlekedőt esetleg megzavarhattunk, hogy keresztben csúsztunk ki az útról.

Milyen büntetésre számíthatunk? Lehet pénzbírság is?
Jogsit elvehetik?

Előre is köszönöm.

jack4 # 2009.09.29. 14:26

A kifogásban lehet kérni a műszaki szakértő és a te kihallgatásodat is (mivel azt írtad téged nem hallgattak ki). A szakértő azért lehet jó, mert a helyszínről készült rajz, valamint a tanúvallomások alapján elkészített szakvéleményében olyan tényeket is megállapíthat, amelyek a felelősség kérdésében döntőek lehetnek. Persze ennek költségét annak kell kifizetnie, akinek a felelősségét utóbb megállapították.

kicsiwuki # 2009.09.29. 12:27

Szia,nem-nem vontak be szakértőt az ügyünkbe.Én kérhetem szakértő bevonását?

jack4 # 2009.09.28. 15:06

Elsőbbségadás elmulasztása bűncselekmény nincs, csak szabálysértés (az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése, mely 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal súlytható). Ha bűncselekménynek minősítették az általad írtakat, akkor az közúti baleset okozása vétség lehet.

Az orvosszakértő véleménye egy vélemény. Műszaki szakértő pontosan tud nyilatkozni arról, hogy az adott közlekedési szituációban (megtekintve a te és a motoros járművét) megtörténhetett-e az, hogy beleakad a lába a felnidbe, vagy esetleg a tükrök akadtak össze.

Zsiga12 # 2009.09.28. 09:07

Sziasztok!

Közlekedési balesetbe keveredtem és az érdekelne, milyen ítéletre számíthatok.

Ami történt:
A városban akartam kocsival balra fordulni. Mindkét irányban nagy volt a forgalom, lépésben araszoltak a kocsik. Én behúzódtam a felező vonalhoz és csorogtam előre a kereszteződésig. Velem szemben motorosok jöttek (8–10) párosával, egymás mellett. Egyszerre értünk a kereszteződéshez, 2 pár gond nélkül elment mellettem én pedig közben megálltam, mert elértem a kereszteződést. A 3. pár motoros felém levő tagja azonban túl közel volt hozzám és amikor mellém ért megbillent és összeakadt (szerintem) a tükrünk. A motoros gond nélkül továbbment, majd amikor utolérte a mögöttem, a forgalom miatt megálló társait, ő is meg akart állni, de közben elesett és ráesett a motor a lábára. Én folytattam a bekanyarodást, mert az utolsó 2 motoros elengedett, de amikor láttam a balesetet megálltam és segítettem neki felkelni. Ekkor mondta, hogy szerinte eltört a bokája, mert nem tud ráállni a lábára. Szerintük én voltam a hibás, mert durván átlógtam a sávjukba, szerintem pedig ők, mert nem lógtam át, álltam, ők viszont nem haladhattak volna egymás mellett.
Mentőt és rendőrt hívtunk, mindenki elmondta az esetről a véleményét.

Sajnos a motoros tényleg eltörte a lábát, így most engem a rendőrség „elsőbbségadás elmulasztása“ bűncselekménnyel gyanúsít.
Az orvosi szakvélemény szerint a motoros lába akkor tört el, amikor beleakadt az én kifordított kerekembe (a kihallgatás során azt elismertem, hogy esetleg a kifordított kerék átlóghatott a sávjukba, de a kocsi a saját sávomban állt).

Kérdésem az lenne, hogy szabályosan haladtak-e a motorosok egymás mellett, és ha nem (jobbratartási kötelezettség), akkor ez alapján lehet-e számítani arra, hogy közös felelősséget állapítanak meg?
Ez azért lenne jó, mert a rendőrök elmondták, hogy a motoros mindenképpen kártérítést kér és pereskedni akar.

Figyelembe veszik-e a bíróságon, hogy a motoros semmit nem tett a baleset elkerülése érdekében? Nem változtatott irányt, nem fékezett, egyenesen jött az álló kocsim felé, pedig olyan kicsi volt a sebessége, én pedig nem hirtelen tűntem fel előtte, hogy simán ki tudott volna kerülni.

Előre is köszönöm a válaszokat és bocs a hosszú meséért, csak nem akartam semmilyen körülményt kihagyni.