Rágalmazás? Becsületsértés?


Agent Cooper # 2013.07.09. 21:46

Kedves Fantomas2!

Én még nem találkoztam olyan zaklatásos üggyel, amelynél ha a feljelentést nem utasították el, ne állt volna meg a bűncselekmény. Mondjuk ez csak az én személyes tapasztalatom, de azért ez nem annyira jó hír Önnek.
Ha valaki megkéri Önt, hogy ne keresse, de Ön ennek ellenére többször is keresi, ez bizony zaklatás. Érteni kellene a szép szóból elsőre. De ezt majd meg tetszik tanulni, most jön egy kis tanulópénz...
Rabosítás már megvolt a gyanúsítotti kihallgatás után?

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2013.07.09. 21:16

Ha igazat mondott, akkor nem áll meg a hamis vád. A rágalmazás, becsületsértés, hatóság félrevezetése meg szóba sem jön, akár igazat mondott, akár nem.

Fantomas2 # 2013.07.09. 20:39

Hozzáértők!

Segítséget szeretnék kérni, feljelentett egy nő zaklatásért. Egy helyen dolgoztunk, valóban kerestem néhányszor, de szerintem nem annyiszor, hogy megálljon a zaklatás. Nem fenyegettem, stb. A rendőrök az iratokat csak az iratismertetéskor mutatják majd meg, ma hallgattak ki gyanúsítottként. Nem tudom mennyit hazudott a feljelentésben, de ha a nagy része igaz is, nagyon rosszindulatú húzás volt, semmit nem ártottam neki. A kérdés az, hogy lehet-e rágalmazásért, vagy becsületsértésért feljelentést tennem ellene? Úgy tudom, ezek akkor is megállhatnak, ha a tények szintjén igazat mondott. Esetleg a hatóság félrevezetése?

Agent Cooper # 2013.05.08. 10:17

Ha nem is követte el, akkor is kicsi a remény rá, hogy megúszhatja. „Videó felvétel készült az egyik autóba szerelt Web kamerával.” Miért nem ragaszkodott hozzá, hogy nézzék meg a felvételt? Ön annak tudatában nyilatkozott ott helyben, hogy azt hitte, hogy valamilyen felvétel készült... Sajnos ezek után szerintem az is látta, hogy mit csinált, aki nem látott semmit...
Nem hiszem, hogy rajtam kívül sokan hinni fognak az ártatlanságában...

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Agent Cooper # 2013.05.06. 21:45

Kedves Solymy!

Mivel Önt tetten érték, és beismerő vallomást tett, ezért feltételezem, hogy bíróság elé állítják, azért kapott idézést. Viszont ebben az esetben a védelem kötelező, tehát van kirendelt védője. Ha mégsem így van, akkor nem lesz védője.
Sajnos mivel ilyen lehetetlen helyzetben még a 60 évem alatt nem voltam,beismertem a tettet.” - azt gondolom, hogy mindez akkor lehetne sajnos, amennyiben nem Ön követte volna el a cselekményt. Így inkább az sajnálatos, hogy ilyesmit tett. Azért arra kíváncsi lennék, hogy mivel fogja ezt megmagyarázni a bírónak... Viszont tanúk mellett butaság tagadni, mert azt értékelheti úgy a bíróság, hogy a cselekményét nem bánta meg.
Szerintem pénzbüntetést fog kapni, de az igazi büntetése az lesz, hogy meg kell térítenie a megrongált járművek javítási költségeit!

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2013.05.03. 11:00

Vagy az ügyészségnek.

kores # 2013.05.03. 06:21

Kedves Véleményem!
Én csak egy egyszerű sértett vagyok....

kores # 2013.05.03. 06:19

T.ObudaFan!
Értem,köszönöm.
Tehát ha jól értem célszerű az ügyet vizsgáló nyomozóhatóságnak címezni?
Köszönöm.

ObudaFan # 2013.04.30. 20:52

Az ügyészségnek bárki indítványozhatja azt, hogy az ügyészség ezt indítványozza. Egy sértett meg különösen. Csak így nem csak egy szűrőn (nyomozati bíró) , de még egy másikon is (ügyész) elakadhat a dolog.

Véleményem # 2013.04.30. 19:49

kores

Ki vagy te hogy ilyeneket indítványozz? Mely hatóság tagja?

kores # 2013.04.30. 16:57

Indítványozhatom,akár az előzetes letartóztatásba vételét is,ha megfelelő indokaim vannak??
Pl.tudomással bírok hogy külföldre szökne ,bizonyítékot semmisít meg vagy tanukat félemlít meg??
Jól olvastam,hogy ezt a beadványt nem csak az ügy előadójának nyújthatom be,hanem közvetlenül az ügyészségnek is??

Agent Cooper # 2013.04.29. 09:22

Kedves kores!

A police.hu a rendőrség hivatalos weboldala.
Sértettként Ön bármilyen indítványt tehet.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Agent Cooper # 2013.04.29. 09:20

Kedves mansman!

Sajnos, abból, amit leírt, számomra egyértelműen az következik, hogy a feljelentővel nem fog tudni megállapodni az elkövetkezendőkben, így a helyzet magától nem fog normalizálódni. Az ilyen eseteket én csak "ki-ki meccseknek" hívom, mert ezeknek a konfliktusoknak általában akkor lesz végük, amikor az egyik fél feladja. Viszont ahhoz, hogy az Ön feljelentője feladja, ahhoz előbb Önnek is be kell vinnie az ellenfelének néhány gyomrost, horgot vagy csapottat, még ha képletesen is. Számomra nagyon szimpatikus az Ön megértő hozzáállása, de tartok tőle, hogy ez a másik oldalon nem talál viszonozásra. Tehát vagy védekezik és egyben támad is, vagy bele kell nyugodnia, hogy előbb-utóbb Ön kap egy keményebb gyomrost, vagy inkább alkarost.
"Nem kívánok feljelenteni senkit és nem is akarok háborúzni senkivel. Az ember nem mindig hoz jó döntéseket, ezért mint ember megértem a másik embert, de egy ilyen blognak - nyilván ez a célja - rengeteg ártalmas hatása van a mai internetes társadalomban." Teljesen igaza van, de nem mindig magán múlik, hogy valójában így történnek-e a dolgok vagy sem.
Ráadásul az internet a látszólagos névtelenségével az ilyen sértett személyiségek kicsinyes bosszúvágyának táptalajai. Azonban a névtelenség látszólagos, mert épp az internetes bűncselekmények azok, amelyek általában jól lenyomozhatóak.
A kérdéseire válaszolva:
Természetesen kérhet az írásról szakértői véleményt (bár szerintem pszichológusira és nem pszichiáterire gondolt), amennyiben a szakértő díját ki tudja fizetni. Amennyiben már gyanúsított az ügyben, úgy indítványozhatja is a szakértő kirendelését a nyomozóhatóságnak, amit nagy valószínűséggel elutasítanak.
A "fekete propagandával" szemben viszont vagy szintén feljelentést tesz, vagy személyiségi jogi per formájában próbál elégtételt venni. Békés megoldásban őszinte szívvel nem tudnék hinni...

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

kores # 2013.04.29. 06:17

Még egy kérdés.Én mint az egyik feljelentő a 32.-ből tehetek e indítványt a nyomozó hatóságnak:mert a csaló nem a bejelentett lakcímén tartózkodik,hogy az albérletében érdemes lenne házat kutatni és lefoglalni a laptopját,mint bizonyítékot,amivel az internetes csalásait elkövette,elköveti.

kores # 2013.04.29. 06:14

Szia.
A www.police.hu internetes oldalon megjelent további károsultakat kereső ,annak számít?
Ott ki van írva a csaló neve teljes terjedelmében,és a telefonszám ahol jelentkezni lehet ,akiket megcsalt.
Köszönöm válaszod.

ObudaFan # 2013.04.28. 20:39

Hivatalos rendőrségi közleményt meg.

kores # 2013.04.28. 20:24

Tisztet Fórumtársak!
A kérdésem a következő:Megoszthatom e az adósommal kapcsolatos rendőrségi felhívást,amiben további károsultakat keres a rendősrség,vagy ez is a becsület sértés hitelrontás kategóriát meríti ki?
Köszönöm.
K.

mansman # 2013.04.24. 14:44

Tisztelt Jogi fórum!
Tisztelt Ügyvédek!

A segítségüket szeretném kérni egy viszonylag összetett ügyben.
Vezető beosztásban dolgoztam egy cégnél, ahol részben a feladatom volt a munkatársak oktatása, munkájuk ellenőrzése és esetenként az elbocsájtásuk is.

Tulajdonképpen semmi olyan nem történt, ami más cégeknél nap mint nap ne történne meg. Ennek ellenére az elbocsájtott munkatársak egy kis csoportja komolyan összeszerveződött és közölük egy személy elindított egy rágalmazással, becsmérléssel, hamis váddal, stb. hemzsegő blogot. Nem csak engem, hanem több - egyébként - normális személyt is érint a blog tartalma.

A történet úgy folytatódott, hogy szimplán bosszúból rendőrségi feljelentést is tettek. A feljelentésen túl számos kommunikációs csatornám is publikálták a saját becsmérlő és hamis gondolataikat.

Mára az ügy már jócskán előrehaladott és azt tapasztalom, hogy a tanúvallomásaik nem többek meggyöző hazudozásnál. (természetesen a blog tartalmához igazítva)

Ez kezd már elég kellemetlen lenni, mert - az ügy emberi oldalát nem is tekintve - a nyomozóhatóság, az ügyészség és majd a bíróság is a fent említett blog alapján vonhat le következtetéseket, (nem feltétlenül) vagy egyszerűen csak alakíthat ki véleményt, ami teljesen hamis képet festhet le az emberekről.

Mivel a blog írója és a feljelentést tett személy ugyanaz, így a feljelentésében hivatkozik a blogra amit Ő írt. Persze a blogot név nélkül írják és nem is igazi blog, mert leginkább csak egy személy véleménye jelenik meg.

Beleolvasva a blogba minden normális ember azonnal látja, hogy a blog írójából mérhetetlen bosszú és valami hihetetlen gyűlölet árad.

A kérdésem az, hogy esetleg kérhetek-e pszichiátriai szakvéleményt valakitől a blog tartalma alapján? Egy szakember a nagy mennyiségű adatból pontos képet adhatna a blogot író személy személyiségzavarára.

Illetve azt szeretném megkérdezni, hogy a mai társadalomban milyen kontroll van az e fajta fekete propaganda felett? Fekete alatt rossz és becsmérlő dolgokat értek.

Nem kívánok feljelenteni senkit és nem is akarok háborúzni senkivel. Az ember nem mindig hoz jó döntéseket, ezért mint ember megértem a másik embert, de egy ilyen blognak - nyilván ez a célja - rengeteg ártalmas hatása van a mai internetes társadalomban.

Minden segítséget szívesen fogadok!!

Segítségüket és munkájukat köszönöm!!

mansman

kaméleon # 2013.02.27. 12:59

Kedves Stephan94,
azt javaslom, hogy először az iskolátok gyermekvédelmi felelősétől kérj segítséget a megoldásra, mert az ilyen szerencsétlen agyú közösséggel szemben egyedül eléggé esélytelen vagy. Persze, sajnos csak elvileg van minden iskolában valóban jól képzett szoc.munkás ezen a poszton, és sokszor csak egy-egy tanárra testálják a feladatot pluszban, amitől még nem fejlődnek ki az ilyen iskolai konfliktusok megoldására szolgáló képességei, de azért érdemes lenne megpróbálnod.
(Elvileg az ilyen helyzetekben a „konferencia módszer” lenne a leghatékonyabb konfliktuskezelési módszer, amit – szintén csak elvileg sajnos – ismernie kell. Persze, lehetnek egyéb ötletei és módszerei is, szerintem próbáld meg, mert valóban többre mégy egy helyreállító célzatú esetkezeléssel, mint az azonnali hatósági beavatkozással.)

szegfu6 # 2013.02.27. 12:16

üdv.
én egy 3 lakásos társasházban lakom.birtokháborítási per van közöttünk.én a középső lakásban lakom.az egyik szomszédom feljelentett garázdaság miatt(veszélyes tüzijátékozás).nem ismertem el.ennek ellenére kaptam egy figyelmeztetést mert fel vonult a társasház többi 4 lakója tanuként.de viszont az egyik tanuvallomásba beleiratta hogy "agresszív ember vagyok és sok kárt okoztam nekik".természetesen közel sem vagyok ilyen ember és nem okoztam senkinek semmi kárt.3 kisgyermek apukája vagyok akiknek példamutató magatartást tanusítok még ilyen esetben is.tehát a kérdésem az lenne hogy ezzel én becsületsértés miatt fel tudom jelenteni?hol kell azt megtenni?
köszönettel:szegfu6

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.27. 10:25

Jó dolog ez a fécsbúk.

Agent Cooper # 2013.02.27. 08:59

Kedves stephan94!

Az elmondottak alapján a rágalmazás és a zaklatás gyanúja merülhet fel, azonban tényleg kérdés, hogy egyből feljelentést kell-e tenni, nincs-e esetleg más megoldás. Szerintem a büntetőjog eszközét ultima ratio jellege miatt csak legvégső esetben szabad igénybe venni.

Üdv: A. Cooper

p. s.: Elég a témát egy topicon belül felvetni.


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

stephan94 # 2013.02.27. 08:25

Tisztelt fórumozók!
Becsületsértésért tehetek e magánindítványban feljelentést az alábbi események alapján?
A történet röviden ismertetem:
Néhány fő ellenségem folyamatosan provokál, sérteget, pletykál rólam. Ezzel megpróbáltam nem foglalkozni az utóbbi fél évben. Viszont egyre durvább eszközökhöz folyamodnak annak érdekében hogy kikészítsenek. Szó szerint sereget toboroznak ellenem, borzasztóan manipulatív személyek szóval elég sikeres az akciójuk.
A tényleges eset ami odáig vezetett, hogy jogi útra való terelésen gondolkodom, hogy egy gúnyverset írtak rólam, melyben egy oldalon keresztül taglalták azt, hogyan igáznak és törnek meg az általuk toborzott 'gladiátorokkal' illetve kifejtették ellenem érzett gyűlöletüket az egész osztályközösség nevében. Olyan szavak, kifejezések használatával, mint például ''leszarlak mint egy wc csészét'' stb...
Ezt a remekművet az osztályunk számára létrehozott fb csoportunkban publikálták, hogy többször is nyomatékosította az íroja, hogy nekem/rólam szól. Majd az osztálytermünkben lévő faliujságra is kifüggesztették, mint 'az osztály himnuszát' és a 'vers' másolatai kézről kézre járnak.
A vers mellett egyéb vulgáris kifejezések sorozatával, durva szövegkörnyezetben taglalják a szexuális, nemi identitásomat.
Ezeket elmentettem, így bizonyítani tudom.
A kérdésem tehát hogy érdemes e feljelentést tennem.

Véleményem # 2013.02.23. 18:33

MsHeadlum

Érdekes történet. Ne foglalkozz vele...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.23. 09:10

Jó dolog ez a Fécsbúk...