Rágalmazás? Becsületsértés?


ius latratus # 2013.02.23. 09:00

Piszok sok dolga van itt még az Úrnak...

MsHeadlum # 2013.02.22. 22:05

Tisztelt Hozzáértők!

A következőkben egy szituációt szeretnék leírni, amellyel kapcsolatban tanácsot szeretnék kérni.

A mai napon, a párommal a helyi vegyesboltban vásároltunk, két csokoládét. Gyalogosan hazaindultunk, útközben még a bolt melletti takarékszövetkezetnél megálltunk beszélgetni. A boltban összesen 3-5 percet töltöttünk, kasszánál várakozással együtt.
A mai este folyamán a párom a facebook fiókjára kapott egy üzenetet, egy szintén helyi lakostól. Az üzenetben azt írja le a fiatalember, ő elfordult a vásárolt áruk elrakása közben, a táskájába pakolt, addig az én párom az ő kosarából kivette az általa megvásárolt egy doboz cigarettáját. Az üzenet amit küldött felettébb felháborító és meggyanúsító.
Idézem a szöveget:

"cső figyi ha meg kértél volna vettem volna,sőt ha kértél volna még lehet adtam volna kölcsön hogy vegyél 1 doboz cigit,de egy valamit nagyon gyűlölök,ha meg lopnak,annál gusztustalanabb dolog nincs.tartottalak olyan ismerősnek hogy ezt azért nem gondoltam volna rólad hogy ilyet csinálsz,de tévedtem.most már legalább tudom hogy mire számíthatok ha közelben vagy,ennyi erővel már most ki nézem azt is belőled hogy belenyúlsz másnak a pénztárcájába is.azt kívánom annál a doboz ciginél többed ne legyen az életben.tudod te miről beszélek"

Ezután próbálták megbeszélni üzenetben, de továbbra is hajtotta az igazát a fiatalember, majd telefonon is megpróbálták megbeszélni kevés sikerrel.
Mivel kis faluban élünk, attól félünk a fiatalember elmondja valakinek, családjának, barátainak, így hamar elterjednek a hírek, így attól tartunk hogy a szóbeszéd által csorbul meg a jó híre.

Elnézést a túlzottan személyes beszámolómért, felháborítottak az események.
Megjegyezném a párom dolgozik és nem dohányzik. :)

Van-e valamilyen tanácsotok ezzel kapcsolatban?

Üdvözlettel: MsHeadlum

eisi73 # 2013.02.04. 19:49

Tisztelt Agent Cooper!

Neked is köszönöm a választ!

Nem áll szándékomban jogi útra terelni, ez azért annál kissebb súlyú dolog, de az elvi elbírálása érdekelt, ezért érdeklődtem, hogy pontosítani lehessen a tényállást.
Köszönöm a minősítés kijavítását is, nem teljesen tiszták ezek a jogi terminusok.

Jelezve lett a moderátornak, hogy érzésre rágalmazás/becsületsértés gyanús a dolog, tehát tisztában kellett lennie vele, hogy nem maradhat(na) kint a post.

Mégegyszer köszönöm mindkettőtöknek!

Üdv, eisi73

Agent Cooper # 2013.02.03. 21:56

Kedves eisi73!

Hogy egy fórumot, illetve annak egy bejegyzését hányan olvasnak, lehetetlen igazolni. (A látogatottságot esetleg lehet, de vajon biztosan elolvasta-e az oldalt, illetve az inkriminált hozzászólást az, aki letöltötte azt?)
De az online térben a nagy nyilvánossághoz nem szükséges tudnunk a látogatottsági adatokat, mivel a Btk. 137. § 12. pontja alapján nagy nyilvánosságon az elektronikus hírközlő hálózaton (internet) való közzététel útján történő elkövetését is érteni kell.
Bűnpártolást biztos, hogy nem követ el a moderátor. Esetleg bűnsegédje lehet a rágalmazásnak, de ahhoz is mindenképpen tudnia kell, hogy a hozzászólással bűncselekmény valósul meg, ráadásul ehhez még segítséget is kell nyújtania. (Azért az ilyesmit nem egyszerű bizonyítani!)
Természetesen, ha hatósági felszólítást kap a moderátor, akkor el kell távolítania a hozzászólást, de jelen esetben erről nincs szó.

Üdv: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

eisi73 # 2013.02.03. 18:15

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ!

Tehát, a tekintély/tisztelet/szavahihetőség aláásásának szándékos kísérlete még nem minősül aljas indoknak.
Egy szakmai jellegű fórumról lévén szó, a törzsolvasó néhány tucat ember, de mivel valamennyi beregisztrált fórumlátogató olvashatja, akár többszáz fő is lehet.

Arra még kérhetnék egy választ, hogy a moderátor részéről tanúsított magatartás minek minősül? Ha kérésre, felszólításra sem törli/törölteti a sértő kijelentést, azzal nem követ el pl. bűnpártolást?

Előre is köszönöm a választ!

Üdv, eisi

ObudaFan # 2013.02.03. 10:30

Rágalmazás az lehet, de ez még nem aljas indok. A nagy nyilvánosság attól függ, hogy hány személyről van szó.

eisi73 # 2013.02.02. 22:09

T. Hozzáértők!

Azt szeretném megtudni, hogy ha egy fórumon valakről azt állítja egy másik forumozó, hogy valótlant állít (privátban direkte hazugnak nevezi), de ezt bizonyítani semmilyen módon nem tudja, sőt, nem is akarja, az kimeríti-e a rágalmazás fogalmát?

Aljas indoknak vélhető-e, ha mindezt azért teszi, hogy a töbiek előtt lejárassa a fórumtársát?

Amennyiben ez a fórum egy zárt közösség, ahol személyes ismeretség áll fent a legtöbb forumozó közt, az tekinthető-e nagy nyilvánosságnak?

Valamint, amennyiben ezt a fórum moderátora eltűri, sőt tevőlegesen támogatja azzal, hogy kérésre sem törli/az rágalmazót erre nem szólítja fel, de a rágalmazásra adott választ moderálja, az bűnrészesség-e?

Ezzel a bíróság foglalkozna, érdemes lehet-e ezért az illetőt feljelenteni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv, eisi

Rafina67 # 2013.01.19. 20:34

Kedves mucogi!

wicca 80 esete szabálysértés.
A te esetedet nem ismerem.(az övét sem :))
A büntetés kiszabásakor a bíróságnak nagyon sok mindent mérlegelnie kell.

Önmagában egyik bűncselekmény elkövetéséért sem lehet három év a büntetés.

Minden jót!
R

Rafina67 # 2013.01.19. 20:32

Kedves mucogi!

wicca 80 esete szabálysértés.
A te esetedet nem ismerem.(az övét sem :))
A büntetés kiszabásakor a bíróságnak nagyon sok mindent mérlegelnie kell.

Önmagában egyik bűncselekmény elkövetéséért sem lehet három év a büntetés.

Minden jót!
R

mucogi # 2013.01.19. 15:21

Rafina67!
Rágalmazás,becsületsértés,fenyegetés..nagyjából azok a tények,mint amit előttem már írt wicca80...mennyit kaphat érte?igaz hogy akár 3 évet is?

wicca80 # 2013.01.18. 11:44

Köszönöm szépen!

Umbrela # 2013.01.16. 11:52

Köszönöm a válaszod tisztelt VÉLEMÉNYEM de úgy veszem észre, hogy te nem segíteni és tanácsot adni vagy itt, hanem becsmérelni!!! Tisztában vagyok a büntetőjoggal és ismerem a jogszabályokat is de sajnos az a helyzet, hogy a gyakorlatban (ügyészség, bíróság) nem minden sablon szerint működik! Azt pedig, hogy mikor, ki és hol olvassa azokat a sorokat amiket leírok, rohadtul nem érdekel, hisz csak az igazamért akarok kiállni!Tisztában vagyok azzal, hogy mások is eveznek abban a csónakban amiben én nem csak országos szinten de ha nem teszünk mi magunk a dolgok ellen akkor egyik szakszervezet sem véd meg!

Még egyszer köszönöm a válaszod, további szép napot kívánok!

Rafina67 # 2013.01.16. 07:40

Kedves wicca80!

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről1 szóló 2012. évi II. törvény
6. § (1) Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a szabálysértés elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés).
(2) Az elévülés határidejének kezdő napja az a nap, amikor a szabálysértés tényállása megvalósul,...

180. § (1) Aki mással szemben a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, szabálysértést követ el.
(2) Becsületsértés miatt szabálysértési eljárásnak csak magánindítványra van helye.

Rendőrségen tegyél feljelentést, ha még nem telt el hat hónap az utolsó eset óta.

Remélem mindenre választ kaptál.
Minden jót!
R

wicca80 # 2013.01.16. 06:35

Kedves Fórumozók!

A véleményetekre vagyok kíváncsi.
A férjem előző élettársa által írt sms-ekben több alkalommal kurvázott (elnézést a kifejezésért), illetve több, egyéb becsületbe gázoló kijelentést tett. Ez 2010-2011-ben volt.
Mivel még gyerekelhelyezési per zajlott (az ő közös gyermekükéről), illetve jelenleg is zajlik a hölgyemény ellen súlyos testi sértés elleni bűneljárás, ezért nem akartam még egy fenékkel lovat ülni, hanem megvárni a végét, utána - esetleg - elindítani egy rágalmazási bcs.-i pert.
Van ennek vajon elévülése?
Az sms-ek (megvannak, bizonyíthatóan ő küldte) elegendőek bizonyítéknak?
Án a válasz sms-ekben vigyáztam, ne írjak sértőt, ezek is megvannak.
Van elévülése?
Mik lehetnek a "következményei"?
A rendőrségen tegyek feljelentést (ha teszek), vagy a bíróságon panasznapon? (Bocsánat, életemben nem jelentettem fel senkit, így nem tudom...)

Köszönöm megtisztelő válaszukat!
wicca80

Véleményem # 2013.01.16. 00:09

Umbrela

14 évig éltél burokban talán...

Szerintem hozzád hasonló ember még van azon a munkahelyen ország szerte. De nem írnak fórumba ennél talán több eszük van, másrészt meg ott vannak a szakszervezetek azok segítenek neked. Náluk kopogtass ilyen ügyben. Itt nagyon ne részletezd a dolgokat, mert rendőrként tudhatnád hogy sok mindent figyelnek. Meg azért 14 év után nem itt kellene ezt a kérdést feltenned, neked is nagyon jól kell tudnod hogy működik ez.
Egy részt mit ír le a törvény, mennyi a valószínűsége hogy ez bizonyítható stb...
alap eset civilnél sem egy egyszerű ez a szitu > Esetedben szorozd be ezt tízzel vagy többel, kb. annyi a valószínűsége hogy egy főnököd ellen bármire is mész...

Umbrela # 2013.01.15. 09:25

Köszönöm a válaszokat! Tudom, hogy nevetségesnek tűnik, de ha a helyzetemben lennétek akkor megértenétek, hogy miért próbálok minden szálban megkapaszkodni. 14 év munkámat úgy hálálták meg a vezetőim, hogy a törvény adta lehetőség mögé bújva, szolgálati érdekre hivatkozva (rendőrség) áthelyeztek egy olyan helyre, ahol a pályámat kezdtem. Ezt fejelték még meg azzal, hogy mindenféle munkakerülőnek elhordta egy állománygyűlés alkalmával (kb. 50 fő), ami nem így van, hisz az éves statisztikám nem ezt mutatja. Szabadságomat töltöttem, amikor is kaptam egy üzenetet, hogy történt egy bűncselekmény és a kollégáim elindultak benne. Én erre válaszul írtam, hogy mennék én szívesen (szabadságom ellenére) de már ittam 1 dl pálinkát mert vendégeim vannak így nem léphetek szolgálatba. Erre semmi válasz. Másnap szintén egy berendelés (szabadságomról)amire be is mentem este 9-kor majd hajnal 6-kor haza. Az eredmény viszont amit feljebb leírtam. Tudom jól, hogy a háttérben a közvetlen parancsnokom személyeskedése áll.

Véleményem # 2013.01.14. 21:25

Umbrela

Remélem nem gondoltad komolyan...

Válaszom szintén mint Sherlocknak: Egyik sem.

Sherlock # 2013.01.14. 11:47

Egyik sem.

Umbrela # 2013.01.14. 10:52

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan dologban kérném a segítséget, amely szerintem a rágalmazás vagy becsületsértés tényállását meríti ki de nagyon kíváncsi lennék a gyakorlatra.

Munkahelyemen változás történt a beosztásomban, minden indoklás nélkül. Ez természetesen erkölcsileg negatívan éltem meg és a béremben is havi bruttó 7.000.- Ft kiesést okozott. A főnököm előttem nem indokolta a döntését mivel jogában áll de pár nappal később több kollégám előtt olyan kijelentéseket tett rólam ami rám nézve nagyon negatívak. Igaz név nélkül említett, de a különböző kifejezések alkalmazásával mindenki tudta, tudhatta, hogy rólam van szó! Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben megáll-e a becsületsértés vagy rágalmazás, hisz az elmondottak ( nem dolgozom, nem teljesítek jól) nem igazak amely egy statisztikával is alátámasztható ami alapján a csoportomban a tavalyi évben én teljesíttetem a legjobban.

Várom megtisztelő válaszotok, hozzászólásotok!

trebla1975 # 2012.12.25. 20:17

Tisztelt Szakértők!

Állítólag egy büntető ügyben lehallgatták a mobiltelefonomat. Ezt a feljelentő személy mondta kotyogta ki, mondván, hogy ő megkapta az arról készült jegyzőkönyvet. Az ügy nem jutott vádemelési szakaszba, az ügyészség ejtette. Ha tényleg készült a lehallgatásról jegyzőkönyv, abba én is betekinthetek-e?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.12.04. 13:29

Fel. 30 napon belül a helyi bíróságon rágalmazásért.

nusóka # 2012.12.04. 12:57

Tiszteletem!
az lenne a kérdésem, hogyha a munkahelyemen valaki azt állítja, utánna elhíreszteli a kollégák közt, hogy én valamit elvittem, ami persze nem igaz. nem nézett utánna hogy az a valami ott volt-e és tényleg lába kélt, hanem rögtön elővette a jelenléti ívet és elmondta a kollégáknak, hogy csakis én vihettem el mert a másik három kollega nem olyan. megsem tudtam magam védeni, hiába próbáltam, nagyon megaláztak, és bemocskoltak. mit tehetek most. egyszerűen nincs hitem a többiek előtt. a mai napig fúrkál, ha valami nincs meg biztos rajtam keresi. azóta teljes idegroncs vagyok. fellehet jelenteni az ilyen embert?

elveszett # 2012.06.11. 08:19

Köszönöm a gyors választ.

A rágalmazás nem érintik az ügy érdemét.

A "tanú" célja az volt, hogy hamis állítások sorozatával (rágalmazással, becsületsértéssel) az alperes ellen hangolja a bíróságot - szerintem.

Az érdemi részt érintő kérdésben hamis vallomást tett a "tanú", de annak hamisságát(is) tudjuk dokumentumokkal bizonyítani. Gondolom, a bíró majd tesz hamis tanúzásért feljelentést, mi kérni fogjuk illetve felhívjuk a figyelmet rá.

:(

ObudaFan # 2012.06.11. 07:29

Az a kérdés, hogy ezek a tényállítások érintik-e az ügy érdemét. Ha igen, akkor az hamis tanúzás, így nem lehet rágalmazás. Ebben az esetben viszont az alapügy jogerős befejezéséig csak az alapügyben eljáró bíróság tehet feljelentést.

elveszett # 2012.06.11. 07:26

Tisztelt Jogász Urak!

Nemrégiben egy per során tanúként meghallgattak egy személyt. Én nem voltam bent a tárgyaláson, magam is tanú voltam.
Mivel érintett az általam vezetett cég az ügyben (alperes), így hozzájutottam a tanúkihallgatás jegyzőkönyvhöz.
A tanúvallomás tele van hamis váddal, rágalmazással, valótlan tények állításával, szerintem becsületsértéssel ami részben a személyemet, részben az általam vezetett céget érintette.

Beperelhetem a tanút a bírósági jegyzőkönyv felhasználásával?
Be kell jelentenem a folyó perben a bíróságnak perlési szándékomat?
Meg kell várnom a folyó per jogerős befejezését?

Nagyon köszönöm a választ!