Jogsi nélküli vezetés.


Gabicsek # 2011.01.05. 13:26

KRESZ:

A járművezetés személyi feltételei
4. § (1) Járművet az vezethet, aki

  1. a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs,
  2. a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá
  3. a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

(2) A jármű vezetését az üzembentartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg. (3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.

raptors63 # 2011.01.05. 12:45

Köszi a hozzászólást.
Tehát ebböl azt veszem ki,hogy a kertben is megbüntethetik?
Üdv

Gabicsek # 2011.01.04. 22:05

Hát, olyan nincs, hogy „közúti motorozás“. Engedély nélküli vezetés van, gondolom, ezért lett feljelentve. Talán nem kéne motorozgatni vezetői engedély nélkül sehol. Ha pedig így motorozgatott, jogos lesz a kiszabott pénzbírság. Nem bonyolult ügy ez egyáltalán. Csak azért vizsgálják, kapott-e rá engedélyt, hogy a motort elvigye, mert bűncselekményt követ el, aki olyan személynek adja ét a járművet vezetésre, aki nem rendelkezik vezetői engedéllyel.

raptors63 # 2011.01.04. 13:31

Üdv.Jocó vagyok.
Fiam(22 éves)Jogsi nélkül motorozott,és igazoltatták.Tudomásom nélkül vitte el az egyébként műszakival rendelkező,de még át nem iratott motoromat.
Házunk kb 40 méterre van az erdőtöl,Odáig tolta a motort,majd ott ráült.Rátévedt egy rossz állapotú aszfalt útra,melyet(tudomásunk szerint ) az Oroszlányi erdőgazdaság,vagy bánya üzemeltet,s ott igazoltatta egy rendőr hölgy,-s engedély nélküli közúti motorozásért feljelentette.
Szeretném megtudni,hogy a feljelentésben szereplő "közúti motorozás" miatt felelősségre vonhatják e.
Tőlem megkérdezték,hogy amiért elvitte a motort,akarom e,hogy megbüntessék.Természetesen nem.
Annyi még hozzá tartozik a dologhoz,hogy amikor őt megállították,megkérdezte őt a rendőr hölgy,hogy az édesapja vajon tudja e,hogy elvitte a motort,mire ő egy határozott NEM-mel felelt.A jegyzőkönybe pedig az ellenkezője került.Emiatt velem szembesítették a fiamat.
Csak én látom bonyolultnak az ügyet?

Gyurma65 # 2010.08.19. 22:23

Üdvözletem!

Ma kijött a büntetés. Az elbíráló nem kezelt gyerekgyilkosként,azért mert elfelejtettem,az amúgy érvényes okmányaimat magammal vinni.
Olyan összeget szabott meg,ami arra mindig emlékeztetni fog,hogy legyenek nálam az iratok. Tízezer forintot kell okmánybélyegben lerónom. Azt sajnos nem tudom ,hogy lesz-e nyoma és,hogy mennyi az elévülési idő,de gondolom,hogy mivel szabálysértés,ezért biztos nyilvántartják. Ez azért rossz,mert ,ha esetleg megint kihágok,amit nagyon nem szeretnék,akkor ez is elbírálás alá esik. De még így is összetehetem a kezeimet,hogy akad még aki reálisan és emberségesen gondolkodik!
Nagyon köszönöm a segítséget! Tisztelettel! Gyurma

ObudaFan # 2010.05.09. 12:27

Azért kell elmenni a tárgyalásig, mert az előtt a kifogás alapján a bíróság az iratok alapján dönt, így csak a tárgyaláson van lehetőség bizonyításra.

Gyurma65 # 2010.05.08. 21:04

Szia Mona!

Köszönöm a válaszod! Belemehetnék abba,hogy 30km van az egész faluban és egy nagymotoros egyed mindennap 3.-ban üvegre húzatja a GSX-R-t és ez megy három éve és az összes szomszéd feljelentette már és semmi,de ez sem tartozik a lényeghez! Én vagyok a nagy hal. Sajnos! :-( Csak annyit szerettem volna,hogy jöjjenek utánam és megmutatok mindent és adjanak egy csekket. 15-20??? Vagy akármi. De azt mondta az intézkedő,hogy ők nem taxi! :-( Az emberi jóságot és a mentalitást nem lehet megtanulni!!! Az benne van alapból az emberekben. Vagy nem. De az is vicces,hogy ezer hasonlót hallottam és hol az volt,hogy elengedték,hol helyszíni,hol ez,hol az. De ha valaki egy ilyen szakmát választ és van még emberség is benne,meg empátia és,ha már ránéz egy emberre látja,hogy nem az a hazudozó típus. A másik,hogy gondolhatod,ha 83 óta van vezetői engedélyem és B,C,D! ,akkor nem az a suhanc vagyok! Annyi a bűnöm,hogy a hivatalosan érvényes okmányaimat elfelejtettem berakni a zsebembe és elmentem egy próbakörre. Hát remélem nem fognak úgy bánni velem,mint egy ittas cserben hagyóval!

monalisa1 # 2010.05.08. 16:49

ObudaFan azért javasolta hogy a fellebbezési lehetőségeket vidd végig a bírósági tárgyalásig, mert a vezetői engedély nélküli közlekedés miatt kiszabásra kerülő pénzbüntetést csakis a bíróság mérsékelheti - netán eltöröli. (Mondjuk kapsz egy írásbeli "utolsó" figyelmeztetést.)

A rendőrök "erőt" demonstráltak veled szemben - felháborító.

Alapból foglalkozzanak azzal akiknek 10-15 millió forintos járgánya van, nem pedig egy segédmotoros szerencsétlennel.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Gyurma65 # 2010.05.08. 14:18

Úgy lesz! És köszönöm még egyszer!

Arra még tudnál válaszolni,ha van D A S-om,de autóra és jogosítványra,akkor az segít-e ebben a problémában?
(4 éve van kötvényem)
megérdeklődöm természetesen tőlük is,mert az a korrekt,de kíváncsi vagyok,hogy kb mi lehet a reakció.
Köszönöm!

ObudaFan # 2010.05.08. 12:51

Szerintem a határozat méltatása előtt érdemes megvárni hogy egyáltalán mit fog tartalmazni maga a határozat. Ha elmarasztaló lesz, akkor lesz érdemes minden jogorvoslati lehetőséget igénybe venni.

Gyurma65 # 2010.05.08. 10:27

Nagyon köszönöm a válaszodat! Egyébként nem ide tartozik,de ebben a pillanatban halt meg az egyik ápoltunk (apósom) és hiába könyörögtem a rendőröknek,azt hitték,hogy ez valami "cigánykodás"!
Nagyon megalázó volt ez az egész! Én még nem jártam így! De egyet azért nem értek még így sem. Minden rendszerben van és bediktálták rádión a jogosítvány számomat,meg ,hogy meddig érvényes. Ez rajta is van a feljelentésen. Akkor az 1.) Ha ilyen rendszer van,akkor mi jog van arra,hogy megbüntessenek? (orvosi sem kell a kismotorra!!! A személyimet is lekérdezték. Az is teljesen legális. Akkor ez csak a színtiszta pénz behajtás??? Ezen kívül. Miért kell ezt még egy tárgyaláson is bizonyítanom,hogy egy rendszerben lementett érvényes adatokkal rendelkezem,mikor ott van a feljelentésen?

Nehogy félreértsd! Tudom,hogy a jogot írtad,de milyen igazság ez?

ObudaFan # 2010.05.08. 09:45

Engedély nélküli vezetésért pénzbírság és járművezetéstől eltiltás is alkalmazható. Mindenképp élj a határozat ellen kifogással, és a kifogásra született határozat ellen meg mindenképp kérd tárgyalás tartását, mert csak a tárgyaláson tudod majd bemutatni, hogy volt érvényes vezetői engedélyed.

Gyurma65 # 2010.05.08. 00:15

Üdvözletem!

Nagyon fontos kérdésem lenne!
Megpróbálom mindenre kiterjedően leírni,mi történt és tisztelettel várom a választ.
Kaptam egy barátomtól egy motort,ami 49ccm-es. Én járok vele,illetve a feleségem. Ma a javítás után mentem egy próbakört,de egy utcával távolabb igazoltattak. 83 óta van érvényes jogosítványom,de minden papíromat a kocsimban hagytam a figyelmetlenségem miatt. Az igazoltató rendőr anyit nem engedett meg,hogy bemutassam az engedélyt,hanem rádión leellenőrzött mindent. Amikor ez megtörtént és a szabálysértési lapra feírta a jogosítványom számát is,aláhúzatta velem azt ,hogy elismerem,hogy engedély nélkül vezettem. Könyörögtem neki,hogy helysznivel oldjuk meg és egy utcára ott a megoldás,de nem. (nem vesztegetni akartam,hanem csekk) A motort sem tudtam természetesen igazolni. A motoron van biztosítás,de nincs rajta a matrica. Milyen szankcióra számíthatok? Nem voltam soha bűntetve és tíz éve nem volt semmilyen kihágásom! Ha kijön a határozat,lehet-e fellebbezni? (három családtagom is nagyon súllyos beteg és ezt papírral is tudom igazolni) Beleszámít-e a szociális háttér az elbírálásba,ha a betegeket mi gondozzuk?) Elvehetik-e ezért a szabálysértésért a jogosítványomat?Kb. mennyi pénz bűntetésre számíthatok és azt lehet-e részletre fizetni? Köszönöm előre is a válaszokat!

Ocso # 2010.04.22. 18:56

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy szabálysértési eljárás alatt( jogsi nélkül kaptak el robogóval), ki lehet utazni Amerikába? Arra is kiváncsi lennék, hogy a feljelentéstöl számítva, mennyi idő telik el addig, hogy bírságot kapjak és mennyire számíthatok? Előre is köszönöm a választ!

monalisa1 # 2010.04.04. 09:56

Pénzbüntetés.

Alfonzo # 2010.04.04. 09:15

mi lehet a következménye ? pénzbírság ? meghosszabbitják az eltiltást ? vagy elzárást kapok érte ?

Alfonzo # 2010.04.04. 08:50

pontositok engedélynélküli segédmotorkerékpár vezetésért jelentettek fel

Magánnyomozó # 2010.04.04. 08:43

pitbull88

Ha jelentkezel nyilatkoztatnak, hogy voltál e valaha büntetve. Amennyibe hazudsz, úgy eljárást indíthatnak ellened. Feddhetetlen nem leszel és szerepelsz a bűnelkövetők nyilvántartásába.

Alfonzo # 2010.04.03. 23:52

Tisztelt ObudaFan

Egy olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy eltiltottak a személygépkocsi vezetéstöl pár hónapra és az eltiltás alatt elkaptak engedély nélküli motorvezetésért és feljelentettek ez miatt visszaesönek számitok vagy mi lehet a kövezkezménye ha feljelentettek.

válaszát elöre is köszönöm

_Katka_ # 2010.02.17. 20:50

Köszönöm szépen a válaszát!
Azóta kiengedték, ma délelőtt, és megúszta 90.000 bírsággal szerencsére!

ObudaFan # 2010.02.16. 12:58

Önmagában amiatt, hogy nincs jogosítványa, senkit nem zárnak be. Az eltiltás alatti vezetés az más ügy, de még az is szabálysértés csak.

_Katka_ # 2010.02.16. 12:45

Köszönöm szépen, de valami hasznos válasznak jobban örülnék!
Most nem róla van szó, én szeretnék utánakérdezni, mivel vele most beszélni sem tudok!

végrehajtó1 # 2010.02.16. 12:17

Gyors válasz::)
A barát ennyit volt sitten igazán belelapozhatott volna a jogszabályokba.Ideje volt rá bőven...:)

_Katka_ # 2010.02.16. 12:15

Tisztelt Fórumozók!

Gyors válaszra lenne szükségem egy ügyben!
Egy barátomat tegnap elkapták jogosítvány nélküli vezetésért!Sajnos ez nem az első alkalom volt már!
Korábban bevonták a jogsiját!
Most 3 napra fogták bent, legalább is ezt mondták neki!
Korábban volt már börtönben, de nem ilyen dolog miatt!
Azt szeretném megtudni, hogy milyen büntetésre számíthat?
Az előélete miatt súlyósabb büntetést is kaphat?
A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.01.24. 11:14

Nincs mit.