Jogsi nélküli vezetés.


Öreg Tölgy # 2016.09.14. 13:21

Ne haragudj, wers, de kezdem azt hinni, hogy nálad nem csak a jogi ismeretek hiányáról van szó, de szövegértési problémák is vannak.

Túl azon, amit Rexor írt, hol ír a törvény olyat, hogy a jogosítvány nélkül vezetőt el KELL tiltani?????

A Szabs tv. rendelkezésemre álló példányának 16. § (1) bekezdése szerint az eljárás alá vont személy

  • eltiltható, vagy
  • az e törvényben meghatározott esetben az eljárás alá vont személyt el kell tiltani a járművezetéstől,

ha a szabálysértést engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével követte el.

E törvény pedig a kötelező eltiltás eseteit az (1a) bekezdés szerint a következtőben határozza meg:

a közveszély színhelyén, a 7500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel

  1. az úton való haladásra,
  2. az előzésre és kikerülésre, valamint
  3. a lezárt útszakaszra történő behajtásra

vonatkozó szabályok megszegésével elkövetett szabálysértés.

Ezek közül melyik a személygépkocsi jogosítvány nélküli vezetése?? Te tényleg azt hiszed., hogy ha egy jogszabályban találsz egy adott jogi helyzetre vonatkozó félmondatot, akkor azt kiragadva mindig, minden esetre alkalmazni lehet? Nyugtass már meg, hogy nem vagy jogász!

wers # 2016.09.14. 13:12

Ez a bicó kérdés a legjobb. Látott már valaki jogsit kerékpárra? Vagy az akkus kisautóra? Az unokám úgy 6 évesen kinőtte.

wers # 2016.09.14. 12:51

Amennyiben a törvény azt írja, hogy kell, szóba sem jöhet a "nem biztos". Vagy mégis?
Minek is jogosítvány, a kocsiba lényegében üzemanyag kell.

Peti93 # 2016.09.14. 12:50

wers, te csak bármilyen forrás megjelölése nélkül félmondatokban írtad le a válaszaidat, és bár egyes dolgokban veled is egyet értek, szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy a jogerőre emelkedéstől számít az eltiltás az én esetemben, ahogy a többiek is írták. Eddig bármilyen forrásból tudakoztam, mindenhonnan ezt a választ kaptam, te egyedül voltál a látszólag megalapozatlan (esetleg valami félreértésből adódó) véleményeddel.

Kerékpárral kapcsolatban szeretném még egyszer idézni a határozatot: "...minden közúti jármű vezetésétől eltiltja"
Sok információt nem találtam a közúti jármű egészen pontos definíciójáról, de amire te gondolsz az a gépjármű. A gépjármű fogalma függ attól, hogy gépi meghajtású-e. Így a kerékpár nem gépjármű, de az általam talált egyetlen hiteles forrás szerint (wiki) közúti járműnek számít, így az eltiltás szó szerint értelmezve erre is vonatkozik.

Rexor # 2016.09.14. 11:59

A "nem biztos" korlátozott anyanyelvi ismereteim alapján nem azt jelenti, mint a "biztos hogy nem". :)

wers # 2016.09.14. 11:19

ha az intézkedő rendőr megtette a feljelentését, nem BIZTOS, hogy el fogják tiltani

Öreg Tölgy # 2016.09.14. 11:05

Wers, ne viccelj már! Írtam én valahol, hogy a kérdező nem fog pénzbüntetés és/vagy járművezetéstől eltiltást kapni?

Rexor # 2016.09.14. 08:12

Wers: félek kicsit elkanyarodtál az eredeti témától, és ebben Öreg Tölgynek van igaza. Az eltiltás nem az elkövetéstől, hanem a határozat jogerőre emelkedésétől számolódik. Szerintem azzal kevered (ami jelenleg nem téma), ha valakinek a helyszínen elveszik a jogosítványát, akkor ez az idő általában beleszámít az eltiltás időtartamába.

wers # 2016.09.14. 07:34

Peti93, négyből kettő mitha nálam lenne, vagyis eltilás + büntetés (talán, mert jó mélyre kapartam magam). Abban a határozatban szerintem látnod kell az időtartamot is. Mikor jár le az eltilás?
(a bicótól nincs eltiltásod, mert azt te hajtod.)

Peti93 # 2016.09.13. 19:06

Ha megpróbálkoznék, akkor mivel lenne érdemes próbálkoznom a meghallgatáson?

Még egy érdekes kérdés merült fel bennem... Kerékpárral mi a helyzet? :D
"...minden közúti jármű vezetésétől eltiltja"
"...eltiltás ideje alatt hatósági engedéllyel vezethető járművet vezet, elköveti a ... szabálysértést..."
Mivel a kerékpár közúti jármű, de nem hatósági engedéllyel vezethető, akkor ez azt jelenti, hogy el vagyok tiltva a biciklizéstől, de nem büntetnek meg érte (legalábbis nem így)?

Öreg Tölgy # 2016.09.13. 18:50

Az bizony úgy van:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

3. számú melléklet 1. pont.

Az eltiltással lehet próbálkozni.

Peti93 # 2016.09.13. 18:18

A határozatban (egy nyelvtanilag teljesen hiányos mondatban) szerepel, hogy: "pénzbírság összegét sem a szabálysértési hatóság sem a bíróság eljárása során nem mérsékelheti"
Ez vajon jogosan szerepel benne?
Ezen kívül azt hiszem még egy apró hibát vettem észre a felhasznált jogszabályok megjelölésénél, bár ezzel gondolom semmit nem érek... :D

Öreg Tölgy # 2016.09.13. 17:59

Peti: nyilván benne is van a határozatban, hogy kifogással élhetsz ellene. Ezután a bíróság dönt (de a hatóság önmaga is megváltoztathatja). Persze az eredmény nyilván nem garantált, de veszteni valód nincs (és a jogerőt is távolabbra tolod),

Öreg Tölgy # 2016.09.13. 17:56

wers,

nem csodálom, ennél mélyebbre már nehezen áshatnád magad.
Az általad - ismétcsak jogszabályhely megjelölése nélkül, úgy látszik, az nem nagyon megy - idézett szöveg egésze így néz ki:

36. § (4): A vezetési jogosultság szünetelésének elrendelésére okot adó körülményről az eljáró hatóság ÉRTESÍTI az engedély jogosítottjának lakcíme szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságot
..........

  1. a 32. § c) pontja esetén az ellenőrző hatóság intézkedéséről szóló jelentés, feljelentés megküldésével.

Tehát egy szóval sem mondja a jogszabály, hogy a vezetési jogosultság a feljelentés megküldésével már szünetelne, az intézkedő rendőr azzal csak értesíti a hatóságot, ami alapján indul egy eljárás, aminek a végén majd születik egy jogerős határozat, és onnantól kezdve szünetelhet a vezetési jogosultság (kivéve persze a jogosítvány helyszíni elvételét, ami itt szóba sem kerülhetett).

Arról nem is szólva, hogy az idézett rendelkezés azért sem alkalmazható erre az esetre, mert a 32. § c) pontjára hivatkozik, azaz akkor kell alkalmazni, ha gyanú van arra, hogy a vezetői engedély hamis, meghamisították vagy azzal más módon visszaéltek. Azért ügyes gyerek ez a Peti, ha még nincs is jogosítványa, de már meghamisította.

Persze, az egész vezetési jogosultság szünetelése témakörnek kb. annyi köze van a kérdező ügyéhez, mint pl. a Ptk. öröklési szabályainak. A kérdezőnek nem volt jogosítványa, tehát vissza sem lehet vonni. Őt csak eltiltani lehet, amire már többször idéztem a törvényi szabályt. Wers állításából az következne, hogy minden szabálysértés elkövetője automatikusan el van tiltva, és egy még meg sem hozott határozatot hajtanak végre. Csak azt nem tudom, akkor miért kellene a 32. § a)-c) pontjában szabályozni a jogosítvány helyszíni elvételét.

Peti: nyugodj meg, a jogerőtől számít.

wers # 2016.09.13. 17:51

Kedves Péter. Hiszel nekem, vagy nem, próbálkozni lehet, de etedménye nem sok lesz.

Peti93 # 2016.09.13. 17:17

Megjött a határozat, 90000 lett a bírság és 6 hónap az eltiltás. Az eltiltásnak az az értelme, hogy ha ez alatt még egyszer vezetnék, akkor már másik szabálysértésről lenne szó, amiért komolyabb büntetés járna.

Esetleg valakit megkérhetnék, hogy nézze át a határozatot, és adjon valami tanácsot, hogy mit tehetnék a büntetés enyhítésének érdekében (fellebbezés, méltányossági, vagy nem tudom)? Ha igen, akkor egy e-mailt küldjön: pozsgai.peter.93(kukac)gmail.com

Előre is nagyon szépen köszönöm, ha valaki segít!

wers # 2016.09.13. 07:29

Hiszen megtaláltad nélkülem is. Olvashatsz benne olyat is, hogy: „az ellenőrző hatóság intézkedéséről szóló jelentés, feljelentés megküldésével.
Én ezt itt befejeztem.

Öreg Tölgy # 2016.09.13. 03:48
  1. Elég lenne, ha egy jogszabályhelyet írnál, de azt egyet sem sikerült eddig. Igaz, én sem találok az istennek sem olyan jogszabályi rendelkezést, hogy aki ellen szabálysértési eljárás indult, az máris eltiltás hatálya alatt áll.
  2. Vezetői jogosultság szünetelése - annak, akinek nincs is. Hmm.. (Egyébként lám-lám, mit ír a 326/2011. Korm. rendelet 36.§-a? Még kipontozódásnál is csak a szünetelés JOGERŐS elrendelése után szünetel a jogosultság). A kérdés egyébként az volt, hogy mikortól érvényes az eltiltás. Az eltiltás szerinted egyenlő a vezetési jogosultság szünetelésével. Biztos, hogy jogász vagy?
  3. Szabs tv. 17. § (1) A járművezetéstől eltiltás hatálya a szabálysértési határozat jogerőre emelkedésével kezdődik.

Kell még valamit mondanom, vagy elvitatkozol a torvénnyel még egy ideig?

wers # 2016.09.12. 19:50

Akkor az olyan fogalom, mint pl. "vezetői jogosultság szüneteltése" hiányik a szótárból? Ez lehet a vezetői engedély leadásával, vagy a nélkül. De él az elkövetéstől, vagyis az eljárás meginditásától. (ha tetten is érték) Amennyiben nem is volt jogsi, azt nehéz leadni.

Egyébként a tanfolyam folytatható, vizsga letehető, de a jogsit nem kapod meg, ha eltiltásod van közben.

Elég, ha csak egyszerűen leírom, vagy kell többször azt is, hogy biztos avgyok benne?

Öreg Tölgy # 2016.09.12. 18:09

Nézd, mivel megtaláltam a jogszabályi alapját, és a törvény egyértelműen rendezi, abban biztos vagyok, hogy amíg nem kapsz egy olyan határozatot, ami járművezetéstől eltiltást szab ki veled szemben, és az nem emelkedik jogerőre, addig nem állsz járművezetéstől eltiltás hatálya alatt. Viszont - mivel eleve nem is volt jogosítványod - azért sem vezethetsz.

Abban is biztos vagyok, hogy most elvileg elkezdhetnéd a gyakorlati órákat. Abban nem vagyok biztos, hogy ha közben jogerőre emelkedne egy ilyen határozat, vezethetnél-e tovább. Emlékeim szerint az oktató jármű vezetője jogi szempontból az oktató, a vizsgán már a vizsgázó, ehhez annyira nem értek. Abban viszont már ismét biztos vagyok, hogy - ha addigra jogerőre emelkedik egy ilyen határozat - vizsgára nem vagy bocsátható, ha pedig már kaptál jogosítványt, akkor nem vezethetsz tovább.

wers # 2016.09.12. 11:38

nem jól érted

Peti93 # 2016.09.12. 11:33

Köszönöm a válaszokat, ezek szerint mégiscsak jól sejtettem, hogy csak a határozat megérkezésétől érvényes az eltiltás.

Felmerült viszont még egy kérdésem, mégpedig, hogy ha a határozat érkezése előtt befejezném a jogosítványt, akkor az eltiltás miatt le is kéne adnom, viszont akkor az eltiltás lejárta után újra kell vizsgáznom, vagy valami hasonló teendőm lenne nem? Maga a jogosítvány megszerzési folyamata viszont 2 évig tarthat maximum, ha jól tudom, így ráérek az eltiltás lejárta után is befejezni. Eszerint viszont semmiképpen sem érné meg befejeznem a jogsit, mert ha most megteszem, és jön az eltiltás, akkor ez később felesleges +költségekkel és munka befektetéssel járna.

Remélem érthető a kérdésem. :)

Öreg Tölgy # 2016.09.11. 17:48

Nem én gondolom így, hanem a törvény. Kipontozódásnál biztos úgy van, ahogy írod, az közigazgatási ügy. Szabálysértési eljárásban viszont a törvény világosan leírja: a jogerőtől számít, ha leadja a jogosítványt, ha nem, és onnantól kezdve, ha vezet, már elköveti a járművezetés az eltiltás alatt szabálysértést, ami már elzárással is büntethető, még akkor is, ha nála van a jogsija.

wers # 2016.09.11. 17:17

Ahogy godolod.
A nem létező jogsit mikor vették el, mikor adta le?
(gyakorlatilag az intézkedéstől számolódik)
De ha van jogsi akkor sem mindig, pl. ha kipontozódás van, a leadástól számolódik. Ha nem adja le határidóre, nem számit ha jogerős, csak ha leadta az okmányirodán.

Öreg Tölgy # 2016.09.11. 14:44

Jujj!

2012. évi II. törvény

16. § (1) Az eljárás alá vont személy eltiltható, illetve az e törvényben meghatározott esetben az eljárás alá vont személyt el kell tiltani a járművezetéstől, ha a szabálysértést engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével követte el.
(1a) Közveszély színhelyén, a 7500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel

  1. az úton való haladásra,
  2. az előzésre és kikerülésre, valamint
  3. a lezárt útszakaszra történő behajtásra

vonatkozó szabályok megszegésével elkövetett szabálysértés miatt járművezetéstől eltiltást alkalmazni kell.
...
17. § (1) A járművezetéstől eltiltás hatálya a szabálysértési határozat jogerőre emelkedésével kezdődik.
(2) A járművezetéstől eltiltás tartamába be kell számítani azt az időt, amelynek tartamára az eljárás alá vont személy vezetői engedélyét - a járművezetéstől eltiltás intézkedést megelőzően - a szabálysértéssel összefüggésben a helyszínen elvették, vagy azt a hatóságnál leadta.

Tehát:

  • ha az intézkedő rendőr megtette a feljelentését, nem BIZTOS, hogy el fogják tiltani, mert az csak az (1a) bekezdésben felsorolt esetekben kötelező, és a jogosítvány nélküli vezetés azok között nem szerepel, minden más esetben mérlegelés kérdése.
  • nem az elkövetéstől, de még csak nem is a határozat meghozatalától, hanem annak a jogerőre emelkedésétől (amire történhet akár bírósági eljárás után is) kezdődik az eltiltás. Az a beszámítás létezik, amit már korábban is írtam.