Jogsi nélküli vezetés.


kocso26 # 2015.08.28. 10:02

Üdv.jogsi nèlkül vezettem egy autot az autó a sogornőm nevèn van.beletolattam egy autoba rendör lett hivva,megbüntettek 45 ezerre ,tesómra lett bizva a kocsi,őt 25ezerre,az auton van biztositás,irtunk balaeseti bejelentőt,kèrdèsem hogy èn most csinalom jogsit B re kresz vizsga előtt állok,eltilthatnak engem a jogositvány megszetzèsètől?mert a rendőr azt mondta hogy lehet.beismertem mindent,csináltam egy hülyesèget vállalom a felelősseget.másik kèrdès sogornőmet is megbüntetik mert sajnos már volt olyan hogy az autóját vezette valaki jogsi nelkul akkor csak igazoltattak a rendörök aki vezette a kocsit,sógornőmet meg megbüntettèk akkor 50ezerre.mit lehetne tenni?elöre is köszönöm a választ.kocso26

Skiai # 2015.06.18. 05:05

Az én esetem némileg speciális, nem sikerült eddig rájönnöm a jogállásra. Elvett jogosítvány esete áll fenn, annyival fűszerezve, hogy Szlovákiában történt az eset, a szlovák bíróság által. Több ottani rendőr állította, hogy ez az eltiltás Szlovákiára vonatkozik.

Kérdésem: magyarországi igazoltatás során pénzbírságon túl (nincs nálam jogosítvány) számolnom kell-e egyéb következményekkel (lásd szigorú rendőr esete)? Előre is kösz a segítséget.

SpetsNaGZ # 2015.06.16. 07:53

Tisztelt fórum!

Tanácsért fordulok hozzátok. A történetem a következő:
Van egy Yamaha SR-125 típusú 125 köbcentis motorom, rendszámmal, törzskönyvvel, fizetett kötelezővel, szépen a nevemre írva. A napokban közlekedtem vele vidéken, ahol lakott területre érve kétsávos úton észleltem, hogy egy gyalogos lépett az útra. A megengedett sebesség alatt közlekedtem, és amint észrevettem a gyalogost lassítottam, majd kitértem a bal oldali sávba. A gyalogos a jobb sáv felében volt, amikor észrevett, viszont ahelyett, hogy visszaszaladt volna az út mellé, át akart rohanni előttem a túloldalra. Hiába fékeztem, hiába próbáltam kikerülni, féktávon belül volt, sajnos elütöttem. Nem gyorsan, a helyszínelés alapján kb. 5 km/h sebességgel inkább csak fellöktem és mindketten felborultunk. A gyalogos ittas volt, szabálytalanul, körültekintés nélkül lépett az úttestre, és amikor észlelt, akkor sem adta meg az elsőbbséget. Komolyabb baja úgy tünik nem lett, horzsolásokkal megúszta. Mentőápoló lévén a balesetet követően azonnal megvizsgáltam a sérültet, és mentőt hívtam. Ha jól értelmezem a szituációt, az adott balesetben vétlen vagyok, két tanú is alá tudja támasztani az általam elmondottakat.

Viszont!

Az is hozzátartozik a történethez, hogy sajnos engedély nélkül vezettem. Jelenleg folymatban van az A2 és a B kategóriás jogosítványom is. A2-ből a baleset előtti napokban tettem sikeres rutinvizsgát, néhány alkalom hiányzik forgalomban, és mehetek vizsgázni. A helyszínen intézkedő rendőr szerint két külön ügy lesz, egy a baleset, egy az engedély nélküli vezetés.

Kérdéseim a következők:

  • Mire számíthatok?
  • Számít-e valamit, hogy kevés választott el a jogosítvány megszerzésétől? A helyszínen lévő rendőr azt mondta, hogy a szabálysértési ügy előadójától függ minden.
  • Súlyosbító körülmény-e, hogy engedély nélküli vezetés alkalmával - ha vétlenül is - de balesetben vettem részt?
  • Van-e esélyem arra, hogy -ha eltiltanak- akkor még az eltiltás kezdete előtt befejezzem a legalább az A2 kategóriát?
  • A 90.000Ft-os bírsággal számoltam, viszont sehol nem találtam semmi információt arról, hogy ilyen esetben eltiltanak-e egyáltalán, és ha igen, akkor csak a kategóriától vagy a motorkerékpár-vezetéstől, vagy a gépjárművezetéstől általában.

Ti mit tennétek a helyemben? Egyelőre azt sem tudom, hogy meghallgatnak-e egyáltalán a kapitányságon is. Lehet ebből bírósági ügy?

Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm!

T.

wers # 2015.06.14. 12:09

Tuti eltiltás, nem csak pénzbírság, jó, ha csak A kategóriára.

Bori Bori # 2015.06.14. 05:45

"kockázat-nyereség(=élmény)"

Erre az elméletre nem hatnak a jogszabályok, a fizika és a józan ész.

Véleményem # 2015.06.13. 20:44

Itt van a jó idő, előjöttek a jogsi nélküli nagy motorosok, élmény, száguldás stb... jogsi majd lesz minek az alapon, a bírság nem számít kapjanak el ha tudnak elven. Mellette minden autós vigyázzon a sok tapasztalt motorosra... jön a figyelmeztetés hetente a médiából, egy egy baleset után. Azt nem gyakran közlik, hogy volt e jogsija a motorosnak... véget nem érő téma pro és kontra érvekkel. Az biztos, hogy minden hétre jut csak itt a fórumon egy kérdező aki érdeklődik mi van ha elkapnak és nincs kategóriám mivel úszhatom meg... ezerszer le lehet írni a büntetési tételeket és fokozatokat... ( vissza olvasás segíthet ) a dolog ennél jóval komolyabb, fejben kéne összerakni ezt a dolgot, nem véletlenül kell külön vizsgázni erre a kategóriára...a balesettel és kár okozással nem számol senki...

slickk

Pénzbírság elsőre... aztán fokozzák a hatóságok további szankcióval. Olvasson vissza a topicban.

slickk # 2015.06.12. 02:12

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni, pontosabban infót :)
A-kategóriás motor vezetésével ha elkapnak jogsi nélkül, első alkalommal, pénzbírságon felül szoktak osztani kategória eltiltást?

Tudom bírjam ki, de nyár közepéig lesz csak meg az okmány, és nekem megéri a kockázat-nyereség(=élmény) arányt felvállalni, amennyiben "csak" pénzbírság jár érte

üdv,
egy lelkes motoros

Véleményem # 2015.05.21. 12:46

Alfika

Ha már szerepel a lekérdező rendszerben amit megnéznek igazoltatáskor akkor, 5.000-50.000 Ft.-ig terjedő a bírság mivel az érvényes vezetői engedélyét nem tartotta magánál, de egyben lehet feljelentés is és az összeg a szabálysértési előadón múlik majd.
Ha a rendszerben nincs nem szerepel még, és a papír lapokra amiket lebegtet majd a rendőrnek, arra is mehet a feljelentés, de az már lehet, hogy az lesz, hogy egyáltalán nincs a rendszer szerint érvényes vezetői engedélye. Ez lehet magasabb bírság mint az első esetben.
És az utolsó verzió, jó fej a rendőr és semmi...

A jogsit jobb esetben 2 héten belül megküldik, a legegyszerűbb variáció és nem kell elmélkedni meg bírságokat várni.

Alfika # 2015.05.20. 19:35

Köszönöm a választ. Igazából arra lennék kíváncsi, hogy ez milyen "kategória"? Tehát ha megbukom akkor a "klasszikus" engedély nélküli vezetés (mint amikor nincs jogsi, vagy nem érvényes a kategória), vagy ez "csak" a nincs nála kategória.

Vagy ez teljesen az eljáró rendőr döntésén múlik?

Véleményem # 2015.05.20. 16:21

Alfika

Helyszíni bírság vagy feljelentés vagy a rendőr "jófejsége" és semmi esetleg. Kb. 2 hét mire megérkezik a jogsi várja meg, jobban jár. Türelem ha tudott várni X évet akkor ezen a két héten biztos, hogy már nem múlik semmi.

Alfika # 2015.05.20. 06:55

Üdv.

Lenne egy kérdésem :)

Most vizsgáztam b-ből. A jogosítványom még nem kaptam meg. Tehát a vizsgáim megvannak, az okmányirodában le van adva az igénylés, de még nem készült el a kártya. Alapvetően nem vagyok türelmetlen, és nem tervezek hosszú autóutakat a jogsi megérkezése előtt, de most le kellene vezetnem 40km-t...

A kérdésem az hogy igazoltatás esetén milyen büntetésre számíthatok ebben az esetben.

Szeplőtelen # 2015.05.13. 07:11

@ Hzoli,

örülök, hogy ha Te a kivételek közé tartozol, és normális emberként vezeted a motorodat, annak ellenére is, hogy a láthatatlanság képzetét kiváltó bukósisakot húzol a fejedre. Kár, hogy nem a Te hozzállásod a jellemző a közutakon közlekedő "nagymotorosok" körében.

"semmi segítséget nem nyújtottál a kérdésemet illetően."

De igen. Azt javasoltam, hogy amíg el nem éred a jogszabályban meghatározott életkort, addig ne vezess "nagymotort". Ez bizony nagyon hasznos segítség. A Te érdekedet is szolgálja, és azok biztonságát, akik a közutakon közlekednek.

Abban egyetértünk, hogy a 80 éves nénikék, és bácsikák is hasonlóan veszélyesek, ( pl. autópálya középső sávjában 80-nal totyorognak, mert szerintük az biztonságos) azonban az egyik marhaság nem teremt alapot a másik marhaság elkövetéséhez. Minden marhaságot ki kell gyomlálni határozott kézzel, következetesen.

Jaaslom ehhez tartsd magad, ahelyett, hogy jogászkodással próbálkozol.

HZoli3 # 2015.05.12. 15:13

Véleményem!

Először is engedd meg, hogy megköszönjem normális válaszodat (ez nem sikerül mindenkinek)! Most kicsit tisztább képet kaptam. Viszont nem szeretnék megrögzött szabálysértő lenni. Sőt, nem is szeretnék szabályt sérteni. Csak éppenséggel még két évet kell várnom a jogosítványra, ami elég nehéz ügy egy olyan motor megszállottnak mint én! :)
Ha kicsit korábban kezdtem volna el foglalkozni a témával, akkor két éves A1 vagy A2 jogosítvánnyal megszerezhető a korlátlan vezetői engedély. Tehát ha 18 éves megcsináltam volna az A2-t, akkor 20 évesen lehetne korlátlanom. De hát ez van!

Szóval még egyszer köszönöm!

Üdv, Zoli!

HZoli3 # 2015.05.12. 15:07

Kedves Szeplőtelen!

Sajnos talán kicsit félre értetted az írásom, illetve fogalmam sincs miből következtetsz száguldásra és ökörködésre.

"Amit az ilyen kölyök motorosok a közutakon művelnek tavasztól őszig, az maga az életveszély. Azt hiszitek, hogy ha a bukósisakot a fejetekre húzzátok, akkor láthatatlanok, utolérhetetlenek vagytok, ezért bármit büntetlenül, következmények nélkül megtehettek. ..."

Egyáltalán nem tudom mire alapozod ezt a hozzászólást. Sem a száguldást, sem az ökörködést nem tartom jó dolognak. Nem azt mondom hogy a motorosok nem lépik át a sebesség határt... ahol lehet menjen (DE!!! ésszerű keretek között).

Szóval, egyáltalán nem száguldozok, és nem is ökörködök. Egész egyszerűen szeretek motorozni. Amit (akármennyire is hihetetlennek tűnik) normálisan is lehet művelni.

Köszönöm válaszod, bár semmi segítséget nem nyújtottál a kérdésemet illetően.

Az pedig hogy életeket és mások testi épségét veszélyeztetem... nos erre csak annyi a hozzáfűznivalóm, hogy a 60 éves alig látó, alig halló nagypapik és nagymamik (tisztelet a kivételnek) az ezres kis autójukkal, jogsival a kezükben sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a többi közlekedőkre, mint én motorral fiatal korom ellenére és vezetői engedély hiányában. (Bár ezt Te nem tudhatod, mert úgy formálsz véleményt, hogy nem ismersz és még motorozni sem láttál.)

Valamint most nem emeltem ki külön azokat a 16 éves srácokat, akik alá apuka betette a nagyköbcentis nagy nevű autót a popsijuk alá... persze nekik van jogosítványuk! Szóval ők tuti nem veszélyesek, ahogy az előbb említett nyugdíjasok sem!

"Nem véletlen, hogy a motorosokkal szemben minden más közlekedési eszköt használóban mély ellenszenv, és ellenséges érzület vált jellemzővé." - Hát ezek szerint Te nem motorozol! Ugyanis az a nagy helyzet, hogy szerencsére egyre több autós, kamionos, stb. partner a motorosokkal szemben a közutakon. Tisztelet nekik!!!

Még egyszer köszönöm válaszod, valamint remélem soha nem fogsz találkozni a közutakon ilyen veszélyes idiótákkal mint én is!!!

Minden jót!

Véleményem # 2015.05.11. 14:41

HZoli3

Ha nincs megfelelő kategóriád akkor első alkalom pénzbírság 35.000 Ft. 5 pont. Második alkalom 70.000 Ft. 5 pont. Majd feljelentések az összeg emelkedhet a pont fix, később őrizetbe vesznek bíró elé visznek és elzárhatnak.

( Szeplőtelen
A Btk. az nem tartozik ide. )

A kategória megszerzésének a feltételeit nem véletlenül emelték meg korhatárban. HZoli3-nak várni kéne még, talán rájön, hogy miért is 24 a korhatár.
Az egész jogsi veszélybe kerülhet ha megrögzött szabálysértő vagy a közlekedésben.

Szeplőtelen # 2015.05.11. 08:13

HZoli,

ha ezek ellenére sem tiltanak el legalább 10 évre a motoros jogosítvány megszerzésétől, akkor az egész Btk-t ki kell dobni a kukába.

Én értem, hogy szereted a száguldást, az ökörködést, a veszélyes kihívásokat, hisz nagyon fiatal vagy.
Amit az ilyen kölyök motorosok a közutakon művelnek tavasztól őszig, az maga az életveszély. Azt hiszitek, hogy ha a bukósisakot a fejetekre húzzátok, akkor láthatatlanok, utolérhetetlenek vagytok, ezért bármit büntetlenül, következmények nélkül megtehettek. Ez azonban merő tévedés.

Nem véletlen, hogy a motorosokkal szemben minden más közlekedési eszköt használóban mély ellenszenv, és ellenséges érzület vált jellemzővé.

Itt se azt keresd, milyen jogi következményei lehetnek, ha megszeged tudatosan a szabályokat, hanem azt, hogy életeket, mások testi épségét veszélyezteted, ha tapasztalatlan kölyökként motorra ülsz.

HZoli3 # 2015.05.08. 14:58

Kedves Fórumozók!

Egyelőre még csak B kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezem. Azonban többször ülök egy 110 lovas 800ccm-es motorra is. (Tudom, nem helyes!) Azonban még csak 22 éves vagyok, így a nagymotor jogsi még két évig várat magára.

Az lenne a kérdésem, hogy így milyen büntetésre számíthatok, illetve a B-s jogosítványom veszélybe kerülhet-e?
Továbbá ha esetleg megcsinálnám az A2-es kategóriát, akkor egy esetleges igazoltatásnál az valamiféle előnyt jelentene ha van A2-es jogsim?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv., Zoli!

Dr.Attika # 2015.04.10. 15:56

Minek kérdez, ha eltiltás ide vagy oda úgyis a 165 póni közé akar csapni.

Véleményem # 2015.04.10. 15:54

Sándor0115

Az eltiltást pénzbüntetésre nem váltják át. Két külön álló dolog a kettő, nem olvad össze. Az eltiltást a hozzád hasonlókra találták ki, de ez is kevés.
Ha továbbra is jogsi nélkül vezetsz akkor komolyodik majd a büntetés és őrizetbe vesznek, majd kapsz egy ítéletet. Az is enyhébb lesz eleinte de visszaesőként elzárás lesz majd. Pénzzel azt sem lehet kiváltani és mellé az eltiltásokat is megkapod, pluszban még bezárnak, hogy véletlenül se vezess. Az út vége, hogy sosem lesz jogsid de a börtön falait jobban fogod ismerni belülről mint a járműveket amiket vezethettél volna jogszerűen.
A dumád meg van, a bíróságot ha oda kerülsz nem fogja meghatni.

motoros069 # 2015.03.10. 20:08

Koszonom :)

Kovács Kollega # 2015.03.09. 18:59

"Ha elkap majd a rendőr mire számíthatok?
Van esély rá hogy észre sem veszi? Vagy hogy elenged mert nem olyan számot tevő a köbcenti külömbség és ki lehet sírni tőle hogy legyen jófej?":))))Ez édes:)A rendőröknek havi tervük van mennyi pénzbüntetést kell behajtaniuk:)Ergó nem lehet "jófej" még ha amúgy az is lenne:)

Bernoe # 2015.03.08. 12:34

Kedves Motoros069

Tudnod kell, hogy az A1 kategória 125ccm (köbcentiig) és 11kw-ig (14 Lóerőig) jogosit fel téged a vezetésre magyarul neked erre lesz-van engedélyed. Ha te egy 200ccm (köbcentis) motorra ülsz és azzal kimész az közterületre ami járda úttest, vagy bármilyen közút, (mivel arra nincs engedélyed) elköveted az ENGEDÉLY NÉLKÜLI VEZETÉS szabálysértést. Amennyiben megállit a rendőr, vagy rosszabb, balesetet szenvedsz, teljesen mindegy kinek a hibájából és a szabálysértésed kiderül, 2 opcióra számithatsz.
1: ha elismered a szabálysértést, kapsz először egy nem 35, hanem 45ezer forintos helyszini birságot és egy csekket, és bekerülsz az sz.ny.r.-be (szabálysértési nyilvántartó rendszer) ha nem ismered el, akkor jön a második variáció.
2: Kapsz egy feljelentést, és előadó (rosszabb esetben biróság) elé kerül az ügyed akik elbirálják, hogy mennyi lesz a bűntetésed összege, ami már lehet 45-től 90ezerig, és már ott eltilthatnak téged a vezetéstől, mi több, még az érvényes kategóriádat is elvehetik. azt tudnod kell, hogy ha rosszabb megyében vagy pl. veszprém, vagy a biróság vagy előadó "rossz kedvében van" (de ha balesetet okoztál akkor mindenképpen) ott a legrosszabbat fogod kapni, ami már elsőre lehet 90ezer forint, és 12 hónap járművezetéstől való eltiltás. Ha viszont elsőre megúszod 45ezerrel, akkor a következőnél előveszik az sz.ny.r.-t és onnan kiderül, hogy voltál már ezért elmarasztalva, vagyis ott már 90ezer forint büntetést és eltiltást fogsz kapni. Viszont tudnod, kell, hogy ha nem fizeted be a birságodat, akkor pár hónap után elzárásra változtatják a büntetést ami a be nem fizetett birság napi 5000forintos leüléséhez vezet, és a bejelentett lakcimeden megkeres a rendőség és azonnal elvisz a helyi börtönbe a szabálysértők közé.
Azt sem árt tudnod, hogy ha 8 hónapot eléri az eltiltásod akkor viszont már csak újravizsgázással tudod visszaszerezni, a valaha megszerzett jogositványodat.
...és még egy kis csavar.: Amennyiben nincs bejelentett lakcimed, akkor a hivatalos eljárás a helyszinen nem helyszini birság, vagy feljelentés, hanem előállitás, ami a legrosszabb, mert ott bevisznek, és jobb esetben pár órán belül megkapod az itéleted, vagy rosszabb esetben 72órás gyorsitott eljárás alatt biróság elé vezetnek, aminek akár azonnal lehet a vége elzárás. Igy vezess kategóriádra nem érvényes motort.

groszfater@gmail.com # 2015.03.06. 13:16

Akár, egyébként fix tarifás...

Rexor # 2015.03.06. 10:28

Akár az első után is.

motoros069 # 2015.03.05. 21:24

Akkor az a kerdesem, hogy hanyadik elkapas utan lehet eltiltas?