Büntető jog Lopás


Danina # 2012.07.08. 12:30

ha valakinek kitépik a kezéből a táskát, akkor az rablásnak vagy dolog elleni erőszakkal elkövetett lopásnak minősül?

a HVG-s tankönyv dolog elleni erőszakot magyarázó ezen mondatát úgy kell értelmezni, hogy a táskakitépés (erősen sarkítva) dolog elleni erőszakkal elkövetett lopásnak minősül? : "Annak a körülménynek nincs jelentősége, hogy a dolog elleni erőszak áttevődik a személyre is (pl. kézitáska kitépése a sértett kezéből)."

bántja a jogérzetemet, ha tényleg így kell érteni...

köszi a válaszokat.

djpetike # 2012.06.17. 11:54

Sziasztok !

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy az unokatestvérem egy ruházati cégnél dolgozik és este zárás után neki vége lett a munkaidőnek de még maradt segíteni. A táskáját kivitte és amit talált az egyik polc alatt eldugva (valószínűleg összekészített lopnivaló árú) azt a saját táskájába rakta hogy úgy vigye be (mert be kell vinni felírni stb). Amikor végeztek és bementek akkor a táskaellenőrzésnél még benne volt véletlenül (1 óra eltelt hajtás volt és 12 órát dolgozott aznap) és kicsit furán vette ki a dolog. Ő kipakolta egy helyre és mondta hogy bennmaradt véletlenül. egyelőre akkor nem szóltak semmit csak hogy "ja jó meg ügye csökkent a táskamérete..." de a cuccokat elrakták valahova tehát lehet hogy ebből még számonkérés lesz. Volt benne olyan ruha amit nem az ő mérete, olyan ami az ővé stb...

Szerintetek ebből mi lesz ? Ő kész felmondani ha nincs bizalom benne meg ilyenek....csak nem szeretne rendőrségi ügyet vagy hasonló bonyodalmakat.
Én azt mondta neki hogy ez lehet igaqzából lopási kísérlet is, viszont senki nem nézné ki belőle meg ilyenek és nincs rászorulva...ráadásul segíteni maradt bent és mindig a cég rendelkezésére állt...

Előre is köszönöm. !

guba" # 2012.06.15. 05:29

Ezért kár kikérned az erkölcsidet, mert nem fogsz olyan büntetést kapni, ami abba belekerülne, meg egyébként sem tudnád hónapok múlva felhasználni.

Gabicsek # 2012.06.14. 11:23

A pénzbüntetés akármennyi lehet, tágak a határak.
De ha az ügyész indítványt másoltad a kommentedbe a vádiratból, akkor elképzelhető, hogy a bíróság próbára bocsát.
A jegyzőt nem értesítik az eljárásról.

Ha nem szedted volna le az érzékelő cédulát, akkor csak sima szabálysértés lett volna, és nem büntetőeljárás. Emiatt lett súlyosabb a minősítés.
Egyelőre nyugodj meg, a fejedet nem szedik le.

kata32 (törölt felhasználó) # 2012.06.14. 09:20

Gabicsek, Tejivó!
Köszönöm a válaszokat. Most, hogy írom s kommentet, még mindig potyog a könnyem.
(de ha levágtam, természetesen nem a csipogót, hanem az érzékelő cédulát...). Az bűncselekmény...(szerintem, nem vagyok jogász... gondolom más elbírálás.) Tól-meddig számíthatok pénzbüntetésre? Most, hogy beidéztek, és meghozzák a döntést utána ugye lezárul minden? Természetesen, nem csinálok semmit a próbaidő alatt? Állandó lakcímem, amely kis város...az ottani jegyzőt nem értesítik? Édesapám köztiszteletben álló személy, és nem akarok rá bajt hozni.Így is oda ment ki a levél,szerencsére nem bontotta fel, csak továbbította, de így is majdnem szívinfarktust kapott.
(Az egésznek még az a csattanója, hogy nem is magamnak, hanem az unokahúgomnak, aki akkor ünnepelte 13. születésnapját szántam. Mivel nem volt pénzem ajándékra...szégyeltem magamat a gyerek miatt is.)....Késő bánat, tudom.
Gabicsek...még az üzletközpont közelébe sem megyek, nem, hogy próbálkozzak...(tisztes államporgánként folytatom, eddig felépített, majd lerombolt életemet.)Soha nem éltem át ekkora megszégyenítést.
Most megyek kikérem az erkölcsimet....és reménykedem.
Üdvözlettel:
Kata

Gabicsek # 2012.06.14. 07:39

Ha próbára bocsátást szab ki a bíróság - mint ahogy az ügyész indítványozza - az azt jelenti, hogy nem szab ki semmilyen büntetést, de ha abban az időben, melyet megszabnak a próbára bocsátásnak, elkövetsz bármiféle bűncselekményt, akkor ezért is megbüntetnek.
Tehát a próbára bocsátás egy intézkedésnek minősül. Ha ezzel megúszod, örülj. Hülyeség ilyen miatt öngyilkossággal foglalkozni.

Erkölcsiben nincs benne egy folyamatban lévő büntetőeljárás.

tejivó # 2012.06.14. 06:57

Kata 32

Botlottál, ennyi. az vesse rád, aki még nem.
pénzbüntetés lesz, erkölcsiben -ha jól-tudom-nem lesz bent.

öngyilkosság? ne hülyéskedj. azt te csak hiszed, hogy ez világrengető dolog. nem azt mondom, hogy tessék nyugodtan lopni. azt mondom, hogy ha már megtörtént, akkor azt tessék a helyén kezelni. meglegyintett a csábítás szele, belementél, észrevették. pont.

billentsd helyre az erkölcsi mínuszt, tégy valami jót. és akkor döntetlenben kiegyezhetsz.

kata32 (törölt felhasználó) # 2012.06.13. 21:47

Tisztelt Ügyvédúr, Fórumozók!

Gondolom sok ilyen megkeresést kap. Nagyon szégyellem, amit tettem. Soha életemben nem csináltam ilyet. 30 éves már elmúltam, tehát felelősségteljes felnőttként, tisztes adófizető állampolgárként élek, vagyis éltem. Azóta se éjjelem se nappalom. Mostmár ezzel a tudattal kell leélnem életemet. Egy életre elvágtam magamat.
Elkövettem egy bolti lopást...3590 Ft értékben ( a termék vissazavétellel megtérült.(nem tudom miért -munka nélkül vagyok lassan 1 éve....2 diplomával (szégyen magamra nézve, de elkövettem), akkor a pasim is dobott-teljesen depressziós vagyok, voltam, lelkileg padlón, de ez nem mentség tettemre.
A biztonsági őr utánam jött és felráncigált vissza a boltban, ahol elismertem és mindent visszaszolgáltattam (1 db pulóver). Persze nem tagadtam semmit. Felajánlottam a termék megtérítését. Rendőrt hívott, bevittek rabosítottak. Életem legszörnyűbb 4 órája következett. A rendőrök és a nyomozók kedvesek voltak. Én végigbőgtem azt a 6 órás bentlétet. Ekkora szégyen. Édesapám, édesanyám ha meg tudja...biztosan elsüllyednének szégyenükben. (Tudom előbb kellett volna rá gondolni...)
Szép kis lánykájuk van, erre aztán büszkék lehetnek..) Ezt megfogják tudni? (állandó lakcímem ott van -a lakcímkártyán..., ideiglenes Budapest)

Az öngyilkosság is foglalkoztatott..., foglalkoztat.Nem tudom mire számíthatok. Ez az első esetem, és persze az utolsó. Visszatekerném az órát, de megtörtént. Kérem mondja el mire számíthatok. 1 hónap múlva idéztek be. De nagyon félek. És biztos felkötöm magamat, ha súlyos büntetésre számíthatok. Azt biztos nem élem túl.
Jelenleg nem dolgozom, fogalmam sincs, hogy miből térítem meg ha 50-100e Ft-os bírságot . De, ha bekerül az erkölcsibe akkor egy életre elvágtam magamat!!! Azt mondták ez bekerül.
Szeretném meg nem történtekké tenni, de megtörtént.

Idézem "Vádolom: Btk. 316 § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés II. fordulat d, pontja szerint minősülő szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségével.
Indítványozom, hogy a bíróság a vádlottat a Btk. 72. § (1) és (5) bekezdéseire figyelemmel bocsássa próbára. "

  1. Milyen büntetésre számíthatok?
  2. Erkölcsimben benne lesz? (érdemes a tárgyalás előttig kikérni, vagy már minden benne van?)

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
egy kétségbeesett öngyilkos jelölt
Kata

kata32 (törölt felhasználó) # 2012.06.13. 21:40

Tisztelt Ügyvédúr Fórumozók.
Tanácsot szeretnék kérni sürgősen tettemre nincs mentség megbántam, lelkiismeretem nem hagy nyugodni.
Gondolom sok ilyen megkeresést kap. Nagyon szégyellem, amit tettem. Soha életemben nem csináltam ilyet. 30 éves már elmúltam, tehát felelősségteljes felnőttként, tisztes adófizető állampolgárként élek, vagyis éltem. Azóta se éjjelem se nappalom.
Elkövettem egy bolti lopást...3590 Ft értékben (nem tudom miért -munka nélkül vagyok lassan 1 éve.... diplomás-elvileg tanult (de ezek után én is megkérdőjelezem magamat...), akkor a pasim is dobott-teljesen depressziós vagyok, voltam, lelkileg padlón, de ez nem mentség tettemre.Fogalmam sincs miért pattant el az agyam. Annyira vágytam valamire, amire nem volt pénzem...:(((
A biztonsági őr utánam jött és felráncigált vissza a boltban, ahol elismertem és mindent visszaszolgáltattam (1 db pulóver). Persze nem tagadtam semmit. . Felajánlottam a termék megtérítését. Rendőrt hívott, bevittek rabosítottak. Életem legszörnyűbb 4 órája következett. A rendőrök és a nyomozók kedvesek voltak. Én végigbőgtem azt a 6 órás bentlétet. Ekkora szégyen. Édesapám, édesanyám ha meg tudja...biztosan elsüllyednének szégyenükben a lányuk akit szeretettel felneveltek LOPOTT..!! Ezt megfogják tudni? (állandó lakcímem ott van -a lakcímkártyán..., ideiglenes Budapest)

Az öngyilkosság is foglalkoztatott..., foglalkoztat. Nem tudom mire számíthatok. Ez az első esetem, és persze az utolsó. Visszatekerném az órát, de megtörtént. Kérem mondja el mire számíthatok. 1 hónap múlva idéztek be. De nagyon félek. És biztos felkötöm magamat, ha súlyos büntetésre számíthatok. Azt biztos nem élem túl.
Jelenleg nem dolgozom, fogalmam sincs, hogy miből térítem meg ha 50-100e Ft-os bírságot, vagy esetleg még több... . De, ha bekerül az erkölcsibe akkor egy életre elvágtam magamat!!! Azt mondták ez bekerül.
Szeretném meg nem történtekké tenni, de megtörtént.

Idézem "Vádolom: Btk. 316 § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés II. fordulat d, pontja szerint minősülő szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségével.
Indítványozom, hogy a bíróság a vádlottat a Btk. 72. § (1) és (5) bekezdéseire figyelemmel bocsássa próbára. "

  1. Milyen büntetésre számíthatok?
  2. Erkölcsimben benne lesz? (érdemes a tárgyalás előttig kikérni, vagy már minden benne van?)

Válaszát, válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
egy kétségbeesett öngyilkos jelölt
Kata

yanav8 # 2012.05.25. 16:25

T. Jogi Fórum!

Érdeklődnék mire számíthatok ebben az ügyben?
Btk 316. § (1)bekezdésbe ütköző és a (2) bekezdés I. fordulata szerint minősülő kisebb értékre elkövetett lopás vétségének magalapozott gyanúja miatt.

A történet lényege:Nagymamámtól valamilyen sunyi módon megvette egy illető a lakásának a felét.A másik fele a volt férjének az örökösé (fia).A nagymamám részét szerettük volna vissza perelni amit már ő is elkezdett halála előtt.Ezt elvesztettük és ki kellett pakolni az ingatlant egy bizonyos időpontra majd átadni a kulcsot.Amit használni tudtam azt elvittem mivel a mama után az ingóság csak nekem kellett a volt férje fiának nem.De,átvételkor az illető hiányolta az öreg mosógépet,centrifugát,hűtőt pedig ezeket a mama vette még a volt férje halála után.Ebből adódóan jelentett fel lopásért mert azt állítja az övé.(A kezdet kezdetén még jóban volt az illetővel,be is járt a mamához,gondolom akkor találta ki,hogy kicsalja az ingatlan felét).Én papírokkal nem tudom bizonyítani,hogy a mamáé voltak a gépek (csak anyu és ő is csak szóban).Szerintem az illetőnek sincs semmi kézzel fogható bizonyítéka,de mégis elfogadták a feljelentését.Ez hogyan lehet?
De mi van ha mégis ő vette a gépeket?
Én csak jóhiszeműen vittem el mint hagyatéki dolgokat.
A rendőrségi kihallgatáson mire számíthatok,lesz fénykép ujjlenyomat is?

Köszönöm a válaszát!

Gabicsek # 2012.05.25. 12:38

Ha a rendőrséghez megérkezik egy feljelentés, csak nyomozás keretében tudják tisztázni a dolgokat. Meglehet, hogy ki fognak hallgatni gyanúsítottként, ezután a törvény szerint le kell venni az ujj- tenyérnyomot, fényképet kell készíteni a nyilvántartásba.
A védekezésed előadhatod majd a kihallgatáson. Ki fognak oktatni, hogy nem vagy köteles vallomást tenni, mint gyanúsított, de ha úgy érzed, fontos előadni, hogy mi és hogy történt, akkor tegyél vallomást. Ott majd elmondhatod, hogy melyik ingóság kié volt és azt miért vitted el.
Hogy a nyomozás vége mi lesz, az majd az eljárás lefolytatása után fog kiderülni.

yanav8 # 2012.05.24. 15:23

T. Jogi Fórum!

Érdeklődnék mire számíthatok ebben az ügyben?
Btk 316. § (1)bekezdésbe ütköző és a (2) bekezdés I. fordulata szerint minősülő kisebb értékre elkövetett lopás vétségének magalapozott gyanúja miatt.

A történet lényege:Nagymamámtól valamilyen sunyi módon megvette egy illető a lakásának a felét.A másik fele a volt férjének az örökösé (fia).A nagymamám részét szerettük volna vissza perelni amit már ő is elkezdett halála előtt.Ezt elvesztettük és ki kellett pakolni az ingatlant egy bizonyos időpontra majd átadni a kulcsot.Amit használni tudtam azt elvittem mivel a mama után az ingóság csak nekem kellett a volt férje fiának nem.De,átvételkor az illető hiányolta az öreg mosógépet,centrifugát,hűtőt pedig ezeket a mama vette még a volt férje halála után.Ebből adódóan jelentett fel lopásért mert azt állítja az övé.(A kezdet kezdetén még jóban volt az illetővel,be is járt a mamához,gondolom akkor találta ki,hogy kicsalja az ingatlan felét).Én papírokkal nem tudom bizonyítani,hogy a mamáé voltak a gépek (csak anyu és ő is csak szóban).Szerintem az illetőnek sincs semmi kézzel fogható bizonyítéka,de mégis elfogadták a feljelentését.Ez hogyan lehet?
De mi van ha mégis ő vette a gépeket?
Én csak jóhiszeműen vittem el mint hagyatéki dolgokat.
A rendőrségi kihallgatáson mire számíthatok,lesz fénykép ujjlenyomat is?

Köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.24. 09:25

Attól függ, melyik szintjéről. Erkölcsi bizonyítványodba már rég azt írnák, hogy "nyilvántartásban nem szerepel"; de ha 80 éves korodba lenne egy újabb büntetőpered, akkor a vádiratban az "előéletedben" ott lenne az eset.

kérdeznékvalamit # 2012.04.16. 15:20

A héten csütörtökön lesz tárgyalásom lopás vétsége ügyben. Szeretném megkérdezni, hogy milyen büntetésre számíthatok, ha több mint fél éve ugyanilyen ügyben szabálysértésért figyelmeztetést kaptam csak.
Ha pénzbüntetésre itélnek a tárgyaláson kérhetem-e a részletfizetést és kell-e igazolnom a jövedelmem.

Gabicsek # 2012.04.12. 19:51

Azt írod, már bírósági tárgyalás lesz. Ha eddig nem voltál orgazda - hanem sértett -, ezután sem leszel, mert különben egy eljárásban bírálták volna.
Ha az ügyész vádat emel, akkor az ügyészség úgy látja, hogy a csalás bizonyított.
Az eljárás során - akár a bírósági tárgyaláson is - terjessz elő polgári jogi igényt a károd megtérítésére, ha eddig nem tetted volna meg. Ebben az esetben a bíróság - ha kimondja a vádlottat bűnösnek - megítélheti a károdat is.

balazsseb # 2012.04.10. 17:43

Tisztelt Címzett!

Szeretnék érdeklődni, hogy mire számíthatok, ha megkárosítottak 125000Ft-al - laptopot akartam venni, ezért elmentem a találkozóra, átadtam a pénzt, de nem kaptam meg a laptopot és a pénzem se vissza -, feljelentést tettem, meglettek a csalók és holnap kezdődik a bírósági tárgyalás.
Bizonyítékom nincs az pénz átadásra, annak ellenére, hogy nyilvános helyen adtam át a pénzt és sok ember is volt körülöttem, mikor átnyújtottam a plázában a pénzt. A 2 gyanúsított ugyan beismerte a csalást a feljelentésemet követően, de a mai napig pénzt nem kaptam vissza.
Azt szeretném tudni, hogy megúszhatják-e a csalást és van-e arra esély, hogy a pénzem visszakapom?!
Végül az érdekel még, hogy vádolhatnak-e orgazdasággal, amennyiben úgy akartam megvenni a laptopot, hogy azt a vádlott állítása szerint az egyik elektronikai áruházból szállították volna nekem?! Tehát nem használt készüléket akartam venni tőlük fél áron, hanem újat, a forgalmi ár feléért. Ez utóbbira sem írásos sem hangi bizonyíték nincs, de ez volt a csaló csalija, amivel rávettek a találkozóra és kicsalták a pénzem.

Érdeklődve várom válaszát!
Tisztelettel:
S.Balázs

Moyra # 2012.04.03. 15:35

Köszönöm a választ. Attól függetlenül is, hogy az nem hivatalos jövedelem és a vendégek jó szándékból adják nekem a munkaidőm alatt? Tehát tulajdonképpen ha én nem vallom be mennyit kaptam a vendégektől, akkor az nincs is.

pazs # 2012.04.03. 12:34

És ez teljesen független attól, hogy be voltál-e jelentve és rendesen kaptál-e fizetést.

pazs # 2012.04.03. 12:33

Sikkasztásnak.

Moyra # 2012.04.03. 10:22

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni minek minősül a következő történet.
Illemhely takarítással foglalkozom. A munkáltatóm nem jelentett be. (többieket sem). A szórakozóhely havonta ad számlára bizonyos összeget a munkáltatómnak a szolgáltatásért. Mi megállapodtunk, hogy hány forintos órabérben dolgozunk és heti fizetés van. Ehhez képest jó ha 3 hetente fizet. A fizetésünkért könyörögnünk kell. Akkor is azzal vág vissza, hogy ha sokat piszkáljuk, akkor kirúg mindenkit és nézhetünk. A fizetéseket mindig úgy adta, hogy csak 10-20 ezret fizetett és annyit tartott vissza ami miatt biztos nem fogunk kilépni. A februári fizetésem utolsó 2 hetét ma kaptam meg sokadik kérésre(átutalva).A vécéknél borravalót kapunk, amit pontosan meg kell számolni és egy széfben elhelyezni vagy én hazahoztam és az egészet pénz nemenként szétválogattam és beváltottam.Majd vissza a széfbe. Minden kérésem ellenére sem hajlandó változtatni és a megállapodáshoz tartani magát. Ezt megunva, két napi borravalót hazahoztam ami nem fedezi a fizetésemet, de nekem már mindegy csak legyen vége ennek az egésznek. Írtam levelet a munkáltatómnak, hogy váljunk meg egymástól békével. A két napi bevételt leírtam mennyi és márciusi jövedelmem mennyi. Így úgy gondolom elég korrekt, hogy megelégszem kevesebbel is csak váljunk meg egymástól. Ő erre közölte, hogy nem vagyok bejelentve és ez lopásnak minősül és majd ő eldönti mikor és mennyit fizet.No és fenyegetőzik mindennel. Szerintetek is lopásnak minősül?

lajcsó # 2012.04.02. 19:21

csaba1999!
Senki nem örül a rendőrségi macerának,de azért ne legyen olyan ostoba, hogy olyan bűncselekményt beismer amit nem követett el. Így garantáltan nem lesz túl egyhamar rajta.

Sherlock # 2012.04.02. 18:50

Miért kéne bent tartani őket?

marci38 # 2012.03.17. 16:47

mijen, a magyar törvény hogy teten érik a betöröket és már másnap kiengedik

csaba1999 # 2011.05.20. 21:29

Lenne egy olyan gondom,hogy feleségem et a munkahelyén állítólag valakitől átvett egy talált pénztárcát.Majd a tulajdonos 4nap mulva ment el,hogy egyik ismerőse látta,hogy valaki ezt apénztárcát átadta.video felvétel már nem volt.senki más még kollégája sem látta holott semmit nem tarthat magánál munkaidőben.majd kb4 hónap mulva valaki a bankkártyát használta de nem lehet felismerni,hogy ki.ezért na feleségemet meggyanúsították a kapitányságra úgy idézték be,mint egy olyat aki embert ölt.rávetté hogy tegyen beismerő vallomást és a sértett kárát fizesse meg.Így a sértett nem tesz feljelentést,és pár tízezer forintból no meg persze kevés idegeskedéssel túl lessz rajta.Miért lehet ezt a mai világban a rendőrségnek megtenni.Csak azért.hogy egy ügyet lezárjon és egy családot tönkretegyen,vagy valakinek ez jó üzlet?

guba # 2011.02.20. 16:12

abcxy, szerintem nem érdemes.