fogház minősítés


angben # 2004.05.29. 12:31

Sziasztok!
A testvérem adócsalás büntette miatt 2 év 2 hónap börtönbüntetést kapott. 2005 januárjában szabadulna. Jó magaviselete miatt többször részesült dicséretben. ( rendkívüli beszélő, pénz jutalom, pár napot a családjával töltött ) Több, mint 6 hónapja a konyhán dolgozik, nagyon meg vannak vele elégedve, munkájában a maximumra törekszik, igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Példás a magaviselete. A kérdésem az lenne, mennyi időnek kell eltelnie, hogy fogház minősítést kapjon? Ki kezdeményezheti? Pontosan mivel jár ez?
Ha jól tudjuk, ezzel a minősítéssel lerövidülne a büntetése, így még az idén télen szabadulhatna. Megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy újra a családjával lehessen, 3 kisgyermeke és felesége már nagyon várja.
Előre is köszönöm!
Angben

Nick Name # 2004.05.31. 15:25

A büntetés felét, de legalább hat hónapot kell letölteni az eredeti fokozatban.

A bv. intézetnek kell kezdményeznie, de annak természetesen nincs akadálya, hogy a testvéred vagy a védőkje ezt kérje a bv. intézettől.

Az enyhébb fokozat azt jelenti, hogy egyrészt kevésbé kellemetlen a végrehajtás, másrészt nem a 3/4, hanem 2/3 büntetésrész letöltése után kaphat feltételes kedvezményt. Tehát ha a büntetés összességében nem is rövidül, de valóban van arra esélye, hogy korábban kerüljön szabadlábra.


Nick Name

angben # 2004.06.03. 19:58

Köszönöm az információt. Lenne még egy kérdésem.
Ma beszéltem vele telefonon, állítása szerint nem akarják ezt a minősítést megadni, illetve nem kezdeményezik.
Mondott pár szót az EVSZ-ről. Ezt is intézeten belül kezdeményezhetik?
Előfordulhat, hogy egyiket sem kapja meg, így marad az eredeti büntetés?
Milyen jogai vannak?
Elnézést ha a kérdéseim zavarosak, de sok dolgot hallottam már és én már semmit nem értek, hogy ott bent mi miért van?
Előre is köszönöm!
Angben

Nick Name # 2004.06.04. 03:20

Igen, az EVSZ-t is az intézeten belül kezdeményezik.

Mivel sem az enyhébb minősítés, sem az EVSZ nem jog, hanem lehetőség, ezért annak a kikényszerítésére nincs alanyi jog. Így elméletileg természetesen maradhat az eredeti büntetés is.

A feltételes szabadságra bocsátás sem alanyi jog, de annak a kezdeményezése már igen. Tehát ha a testvéred a 2 év 2 hónap háromnegyedét kitöltötte (és a bíróság az eredeti ítéletében nem zárta ki a feltételesből), akkor az intézetnek kötelező előterjesztést tennie a feltételes szabadlábra bocsátásra, amiről a bv. bíró dönt és ami ellen már fellebbezni is lehet.


Nick Name

Mr Ness # 2004.06.04. 10:57

A gyakorlatban mennyi különbség van a fogház és a börtön között? Tágasabb cella? Nagyobb kényelem?

Nick Name # 2004.06.04. 12:57

A legfontosabb különbség, hogy börtönben a büntetés háromnegyed részének kitöltése után, fogházban meg a kétharmad rész kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra az elítélt.

További jelentősebb különbségek:

Bv. tvr. 27. § A börtönben az elítélt

  1. rövid tartamú eltávozása kivételesen engedélyezhető, külső munkában kivételesen vehet részt,
  2. életrendje meghatározott, irányítás és ellenőrzés alatt áll,
  3. a büntetésvégrehajtási intézet kijelölt területén szabadon járhat.

28. § (1) A fogház a szabadságvesztés enyhébb végrehajtási módja.
(2) A fogházban az elítélt

  1. rövid tartamú eltávozása engedélyezhető, külső munkában részt vehet,
  2. életrendje részben meghatározott, szabad idejét belátása szerint használhatja fel,
  3. a büntetésvégrehajtási intézet területén szabadon járhat.

Ezen kívül még számos kisebb különbség is van, melyek részletesen a 6/1996. (VII.12.) IM rendeletben találhatóak.


Nick Name

angben # 2004.06.06. 07:43

Mégegyszer nagyon köszönöm.
Nekünk , a családjának ezek az információk sokat jelentenek. Nincs tapasztalatunk ilyen téren ( hála isten ), becsületes állampolgárok vagyunk, sajnos az ő élete kisiklott. Mentség, nem mentség, mindent a családjáért tett. Nem ez lett volna a megoldás, ezt már ő is tudja. Tanult a hibájából, s mi maximálisan mellette állunk, támogatjuk. Lelkileg már tönkre van, a legrosszabb álmában sem gondolta volna, hogy a börtönben mi folyik. S bevallom, én sem. Azt hittem, ilyen csak a filmekben fordulhat elő. Én csak egy töredékét tudom, sok mindent el is hallgat, ő is szégyelli.
Tudom, hogy a börtön nem szanatórium, lelkileg törik meg az elítélteket, mind az őrök s persze a rabtársak. S neki még jónak mondható a kapcsolata a nevelőkkel.
Õ a kinti életben is egy nagyon alkalmazkodó, s érzékeny ember. Az én szerény megjegyzésem csak az, hogy valamilyen szinten lehetne különbséget tenni , ki miért is van bennt. Hisz nem ölt embert, nem rabolt, nem egy drogdíler.
Biztos, hogy elfogult vagyok, nem tagadom.
Amiket kiszedtem belőle, ledöbbentettek. Azt hittem, a mai világban ilyen dolgok nem történhetnek meg. Remélem tanult belőle.
Bocs, ezért a kis kitérőért.

angben # 2004.07.01. 11:22

Szia Nick Name!
Ismét lenne egy kérdésem hozzád.
Történt-e mostanában az alkotmányban módosítás, ami érinti az elitélteket?
Előre is köszönöm: Angben

Nick Name # 2004.07.01. 15:51

Szia. Nem. Biztos, hogy az Alkotmányra gondoltál?


Nick Name

kores # 2004.07.05. 20:09

Szia Nick Name!
Egy kérdés ami talán érdekelheti a többieket is.
Ha töltöm a büntetésem szükségem lesz ügyvédre vagy nem,mert ugy hallottam hogy a feltételes szabadlábra helyezést kedvezmény tárgyaláson döntik el.
köszönöm
kores

Nick Name # 2004.07.06. 03:19

Valóban tárgyaláson dől el, de a védelem nem kötelező, ha nem történt a benntléted alatt nagyobb balhé, és normális kapcsolatod van a külvilággal, akkor bizonyosan megkapod a kedvezményt.


Nick Name

MEDVE08 # 2005.06.15. 09:11

Szia Nick Name!

Nekem nagyon fontoskérdésem van!Egyik barátomat elítélték halálos közúti baleset gondatlanságból elkövetett vétsége miatt a srác 17 éves volt amikor történt a dolog most már 18 1év4hónapot kapott fiatalkorúak fogházában!Azt szeretnémmegkérdezni,hogymilyen enyhítéseket kaphat és ha példás a magaviselete mikor szabadulhat legkorábban?Jah és hogy mennyire szörnyűek ezek a fiatalkorúak fogáház és egyben van a börtönnel csak a fogházasok más bánásmódot kpanak ???????Válaszodat várom köszönöm

Nick Name # 2005.06.15. 11:11

A kétharmadát kell letöltenie, tehát 1 év után mehet feltételes szabadságra. Maga a rezsim is könnyebb, pl. szabadidejét maga osztja be, könnyeben és többet mehet eltávozásra stb.


Nick Name

Nick Name # 2005.06.15. 11:13

Főleg, ha tudék számolni, mert 20 hónapnak helyesen kb. 1 év 1 hó 10 nap a kétharmada. Tehát ennek letöltése után szabadulhat.


Nick Name

bigger # 2005.06.15. 11:25

Szia Nick!

Kicsit belezavarodtál. 1 év 4 hónap az 16 hónap, azaz az első válaszod volt a jó. Nem?

Üdv

Bigger

Nick Name # 2005.06.15. 13:47

szia4

Tényleg belezavarodtam, de Te is! :)))

Medve nem tett pontot a harmadik sorban a 18 után, én meg elnéztem, és 1 év 8 hónapból számoltam. Viszont ha 1 év 4 hó a helyes - ahogy most már látom - akkar annak a kétharmad része 10 hó 20 nap, ennyit kell letölteni és utána mehet feltételesre. A jogot ismerem, csak számolni nem tudok! :))


Nick Name

bigger # 2005.06.16. 04:37

Szia!

Hát tényleg:-))
El sem merem mondani mi a foglalkozásom:-))

A lényeg, hogy így rövidebb az idő annak akinek bennt kell lennie!

Szép napot!

Bigger

MEDVE08 # 2005.06.17. 15:21

Szijjasztok a választ köszönöm továbbítottam!Még lenne egy kérdés srác nagyonfélmert testépítő és elég nagy darab nem fogják ezért atrocitásokérni és kemény bent azélet ugy értem,hogy az fiatalkorú elítéltek tényleg olyan brutálisakmint ahogy mondják?Külön vannak a fogházasok és a börtönösök???

Nick Name # 2005.06.18. 14:08

Bár belülről nem ismerem a viszonyokat (hála Istennek), de ismereteim szerint a tekintélyes külső éppenhogy előny. A börtönösök és fogházasok természetesen külön vannak elszállásolva, azt azonban nem tudom, hogy napközben hol és mennyire találkozhatnak.


Nick Name

MEDVE08 # 2005.06.18. 22:22

Nagyon köszönöm a válaszodat!
Egy picit nyugtatóként hatott a barátomra hogy a ngy külső előny mindent nagyon köszönk és ha valmit még tudsz a fogházzalkapcsolatban kérlek közöld velem!Előre is köszönöm!

Nick Name # 2005.06.19. 10:15

Hát ez elég tág kérdés. Javaslom, hogy tanulmányozd az 1979. évi 11. számú tvr.-t és a 6/1996. (VII.12.) IM. rendeletet.


Nick Name

hercseg # 2005.06.19. 13:39

Kedves MEDVE08!

2005.06. 17.-én feltett kérdésre válaszolok (előny-e nagydarab külső ?).
természetesen előny. a benti viszonyokhoz még egy jó tanács: ha elmondja, hogy életellenes bűncselekmény miatt van benn, nem lesz probléma.a megfelelően nagydarab külső alátámasztja ezt.továbbá:az életellenesekkel (szakzsargonban így nevezik) nem kimondottan kekeckednek.

benti élet kérdése:
a fiatalkorúak bv-intézete elég kemény hely. viszont a börtönben és a fogházban fogvatartottak külön vannak elhelyezve.
napközben a munkahelyen találkozhatnak, de csak csoportos munkavégzés keretében.ez azt jelenti, hogy a fogházas fogvatartottak is külön csoportban végzik munkájukat, és a börtönben fogvatartottak éppúgy külön.a megfelelő felügyelet biztosított, provákálás legfeljebb szóban történhet, ez is ritka.

jó tanács: a nevelőtiszttel való beszélgetések során tárja fel az általa megoldott fogházon belüli problémákat, saját terveit szabadulás utánra.
benti magatartására ügyeljen, mert minden fegyelmi büntetés a szabadítás lehetőségét veszélyezteti.
továbbá: a BVOP. HU honlapot nézzétek meg, sok fontos információt tudhattok meg a fogházakról + a benti életről az ALAPFOGALMAK link alatt.

ha Tökölre szól a barátod behívója, írj vissza, arról konkrét dolgokat tudok mondani, tapasztalatból (ott voltam smasszer).

tisztelettel: hercseg

MEDVE08 # 2005.06.19. 16:35

Szia Hercseg!

Igen Tökölre !Sajnos én sok rosszat hallottam a helyről, hogy kajlák a fiatalok bennt.Ez igaz????Meg a srácot rémisztgették hogy kezdjen el valami küzdősportot tanulni mert meglátják hogy ekkora egyből nekiugornak!Amugy elviselhető bennt az élet a körülményekhez képest?Tényleg van iylen hogy a fogházasok kaphatnak hétvégére eltávot meg ilyenek?Mondtad azt hogy életellenesnek kell mondja magát de ha fogházba került akkor az alapból nem oylan dúrva szóval nem értem hogy akkormiért nem kekeckednek vele ?A srác 175 cm és 104kg most tiszta izom!És itt alakhelyén is néha belekötnek nem azértmert vagizikmert nem vagizik őő ekkora és mert hogy furcsánmegy ha nekem is 71 es combom lenen lehet én is furcsánmennék meg teniszpályaméretű hátam!De hát mind1.Szeptembertől kell asszem bemenni én ugy tudom!

kores # 2005.06.20. 15:37

sziasztok
Én voltam tökölön,nemrég szabadultam,gondolom azota nemsokat változott a benti élet.A fiatal rész keményebb mint a felnött!!!!Nagyon durva!!!Lepukkant az egész a csotányok szo szerint hemzsegnek,a kajádon a szekrényben mindenhol,egyedül a BM-es rész lenne elviselhető de oda csak bukott rendörök BM-esek kerülnek.
Az elkülönités amit irtatok kötelezö lenne de a gyakorlatban nincs igy,nincs elég ör és tárgyi eszköz no meg pénz az előirások betartására,és ahogy tapasztaltam sokszor még az akarat sincs meg rá.Én gerincbetegen kerűltem be a 3,5 honapomra és örülök hogy nem halálos volt a korságom mert a Magyar Büntetésvégrehajtástol meg is pusztulhatam volna.
űdv
kores

MEDVE08 # 2005.06.20. 18:26

Kores neked mi a véleményed arról hoyg a nagydarab emberekkel ténylegnemkekeckednek odabennt?Hát elhizsem hogy nem egy leányálom és az énbarátomra minimum 10 hónap vár ha jól viselkedik feltéve mondjuk ha nem piszkálják akor eléggé jámbor .Téged értek bennt atrocitások????Ha igen miylen jelelgűek voltak ha nem akarsz róla bezsélni azt is megértem!