Mire számíthatok?Súlyos testi sértés


milegyenanevem # 2015.10.30. 14:37

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi eset kapcsán szeretnék tájékoztatást kérni. A testvéremék családjában történt, ahol eddig nyugodt és békés volt a légkör.

Két kisgyermekes családról van szó, ahol a férj gyanúját beigazolóan a feleség több esetben házasságtörést követett el. Amikor a férj lebuktatta őket egy titkos találkozón, beszélt a felesége szeretőjével, szóban figyelmeztetve, hogy hagyja őket békén. Ezt több ízben is megtette.

A tegnapi nap folyamán este egy sötét parkolóban rajta kapta őket. Három ütést mért a férfira, akinek felszakadt a szája és eltört az orra.

A családapát a rendőrség éjszaka elvitte az otthonából és súlyos testi sértés és szerelemféltés vádjával vették fel a jegyzőkönyvet.
Tájékoztatták, hogy 3 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.
Valamint a kirendelt ügyvédet is minden tárgyalás alkalmával ki kell fizetnie, valamint az orvosi szakértői véleményt stb.

A kihallgatáskor beismerte a tettét. És már bánja, és bocsánatot kért a feleségétől, hogy tettlegességhez folyamodott.

Kérdések:

1 - Lehet-e valamilyen kérelemmel élni, hogy elkerülhesse a perrel járó költségeket? Főleg, hogy ha az a család létfenntartását veszélyezteti?
Nincs anyagi keret sem ügyvédre, sem a szakértői véleményre stb.

2 - Mekkora az esélye a letöltendő börtönbüntetésnek? Mivel akkor keresőképtelenné válik és nem tudná a családját eltartani. A feleség fizetése az albérletet sem futja ki, és csak a személyes kiadásaira fordítja.

3 - Van-e valami enyhítő körülmény, amit felhozhatna a bíróságon?

Pl. az, hogy többszöri szóbeli figyelmeztetést alkalmazott... vagy ha írásban, szóban a feljelentőnél bocsánatot kér?
Mit lehetne tenni?

4 - Abban az esetben, ha meg tudnának egyezni, hogy a sértett visszavonja a feljelentést, a vádat, akkor a rendőrség nem küldi tovább az ügyet (bíróság, ügyészség nem tudom hova), vagy hivatalból le kell folytatniuk az eljárást?

5 - Ha abban az esetben is lefolytatják az eljárást, hogy a sértett visszavonta a feljelentést, a végkifejletet ez miben befolyásolja?

A VÁLASZOKAT ELŐRE IS NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!

Peacemaker # 2015.09.16. 17:14

Igen, ez vicces is lehet amíg az ember nem kerül ilyen helyzetbe. Túl gyakori ahhoz, hogy ne törődjünk vele.

mamamacoka # 2015.09.16. 14:59

főleg, ha egy konfliktus úgy kezdődik, hogy a támadó visszaütött ! XD

Peacemaker # 2015.09.16. 11:56

Provokatív :) Hmm
Hát ez egy másik meglátása a dolognak, de pont ezért tettem fel a kérdést :)

folyami géb # 2015.09.16. 11:30

Kedves B.L.!

Ne haragudj, de ezt Te tudod rosszul.

Korábban valóban csak egy LB irányelv határozta meg, kivel szemben van kitérési kötelezettsége a megtámadottnak (pl. felmenővel, láthatóan tudatzavarban lévő személlyel szemben). Mással szemben korábban sem volt.

2013. július 1. óta azonban a Btk. 29. § (4) bekezdése már korlátozás nélkül, szó szerint kimondja: a megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

Peacemaker # 2015.09.09. 13:14

Az USA-ban és UK-ben találkoztam olyannal, hogy így adták tudomására a járókelők előtt, hogy mi történik. Ott több az ilyen eset. De a "don"t tuch me!" felszólítás is elég hatásos és gyakori :)
Így ha a rendőrség kiérkezik, a szemtanuk igazolhatják, hogy te felhívtad a figyelmét a "támadónak" és nem pedig dühből cselekedtél. Ez nem arra szolgál, hogy bárkit megállítson, inkább a későbbi jogi procedúra miatt.
A hatásos önvédelem egyik fő szabálya, hogy nem hagyjuk a lehetséges agresszort a személyes terünkbe behatolni, és tartsuk meg a távolságot, hogy hatásosan reagálni tudjunk.

Én úgy tudtam, hogy nincs kitérési kötelezettségem, tehát megvédhetem magam. Lehet tévedek, viszont ezért tettem fel a kérdést.
Természetesen az az első, hogy akár el is fussunk, viszont lehetséges ha VAN RÁ LEHETŐSÉG de az is megeshet, hogy nincs

Rexor # 2015.09.09. 12:03

"Uram ne közelítsen, mert meg fogom védeni magam": ez mindent visz :) Szerintem ettől nincs olyan támadó aki ne gyengülne el(a röhögéstől nem fog tudni ütni) :)

Peacemaker # 2015.09.09. 09:56

Tisztelt Jogi Fórum!

Nekem egy kérdésem lenne egy feltételes esetre vonatkozóan.
Abban az esetben, ha valaki fenyegetően lép fel, de még nem támadott meg azaz kiabál, vagy közelít, vagy nem tartja meg a távolságot, tehát bármilyen olyan lépést tesz, amitől én fenyegetve érzem magam.
Az eset olyankor történik ha vannak emberek körülöttünk.
Ebben az esetben ha kezemet magam elé tartva kinyújtva hátrálok és hangosan felszólítom, hogy "Uram ne közelítsen, mert meg fogom védeni magam" vagy "Uram felszólítom, hogy maradjon távol" és hasonló, azonban erre sem hagyja abba és folytatja.

Ilyenkor lehetőségem van-e megelőző lépésként nem súlyos testi sértést okozva ártalmatlanná tenni a "támadót"?

Van-e különbség, ha hivatalos személy a "támadó" esetleg egy közterület felügyelő. Láthattunk olyan videókat a közelmúltban ahol falhoz szorítják, vagy a földre viszik az embert. Tegyük fel, együtt akarok működni, nem tettem semmit de nem szeretném, hogy falhoz szorítsanak és egyebek. Ilyenkor mit tehetek?

Ha a válasz igen akkor gondolom kötelességem a helyszínen maradni és hívni a rendőröket vagy a mentőket is akár megsérült akár nem.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.07. 06:32

Nem csak testi sértés lesz az, hanem önbíráskodás is.

Driana777 # 2015.08.06. 22:29

Tisztelt Fórumozók!

Párom elkövetett egy óriási hibát. Egy bizonyos nagyobb összeg ellopásra került egy ügyfél által, aki hamisan vallotta magát rokonnak az összeg átvételekor. A pénzt átvette majd egy nappal később az ügy érdekében mint vezető, a párom meglátogatta az ügyfelet és felszólította hogy adja vissza az összeget. Az ügyfél nem tett eleget a többszöri kérésnek sem és már a szóbeli inzultálás is javában folyt az ügyfél részéről. Talán egyszer meg is lökte páromat, aki erre azt mondta hogy alaposan helybenhagyta. Elszakadt a cérna. Nem tudjuk milyen sérüléseket szenvedett de valószínű hogy nem 8napon belülit. Nos azt nem tudom hogy ki kezdte az ütés sorozatot. A pénz visszakerült jogos tulajdonosához még a testi sértés után közvetlen. Megjegyzem az ügyfél alá is írt hivatalos iratot mint rokon (így vette át a pénzt)holott nem állt semmilyen jogában hiszen nem volt rokon. Ha feljelentést tesz mi a legrosszabb ami bekövetkezhet? Párom még soha nem volt bíróságon testi sértés vádjával, egyedül egy munkaügyi (szabadságolással kapcsolatban) váddal kellett bemennie de az egyértelműen koholt volt és felmentették. Soha nem történt hasonló eset még életében, szemtanú van rá hogy az ügyfél hogyan viselkedett és arra is van bizonyíték hogy lopott. tegyük fel nyolc napon túli sebei vannak. MI történhet hogyan lehet esetleg enyhítést kérni, mit érdemes tenni? Köszönöm a segítséget!

dino71 # 2014.12.22. 15:22

Tisztelt Szakértők!
Párom Ausztriába kapott idézést főtárgyalásra. A vád alapján szándékos testi sértést követett el, amiben a sértett vállzúzódást és fojtogatási traumát szenvedett el. Párom elmondása szerint önvédelemből történt. Mire számíthatunk? Köszönöm.

character # 2014.11.29. 20:13

Köszönöm a gyors és korrekt választ.
Üdvözlettel!

Dr. Jégember # 2014.11.27. 13:15

Tisztelt Character!

A leírása alapján a sérülése 8 napon belül gyógyuló volt, így könnyű testi sértésnek minősül. (Az összeöltés -bár élete végéig látszani fog- nem számít bele)

A test torzulása (pl. arcon öntik savval, felgyújtják, stb....) az lehet maradandó sérülés jogilag, a sérülés összevarrása nem minősül annak.

Ha a bántalmazás közterületen volt, akkor garázdaság is megvalósult (az hivatalból üldözendő) és azzal halmazatban áll a könnyű testi sértés. Ez utóbbival azonban csak akkor foglalkozik a hatóság, ha cselekménytől számított 30 napon belül ún. magánindítvánnyal él. Ha pl: magánlakásban kapta a sallert, akkor az "csak' könnyű testi sértés és a fentiek szerint 30 nap áll rendelkezésére.

Üdv:
Dr. Jégember

boney # 2014.11.26. 17:10

Tisztelt forumozok! Nagyon szepen koszonom az eddigi hozzasolasokat, segistseget! ObudaFan kerdesere valaszolva, igen... 2008- ban egy utcan haladtunk egy baratommal ill. Akkori parommal...4 roma fiatal akik ittasak voltak rank tamadtak, az eredmeny reszemrol 10 honap foghazbuntetes,,2 evre felfuggesztve. Azert ilyen sulyos az itelet, mert amikor mar a baratom eszmeletlenul fekudt az uttesten, visszaeltem egykori sportoloi karates multammal, haromszoros sulyos testi sertes, egynsulyos testi sertes megkiserlese es mivel kozteruleten volt garazdasag... akkor a birono is kijelentette antargyalason, higy emberileg mellettunk all, de neki a torvenyt be kell tartatni. Kisse fenyegetve erzem magam, sms- ek utjan ijjeszget, hogy akar mikor tonkre teheti a palyam, ahigy o fogalmazott,,jobb ha behuzom a farkam. Tegnapi napon egy kozeli hozzatartozoja ittasan, orditva rugdosta a keritest es engem kovetelt, nem voltam otthol, a felesegem illyedten hivott fel.

character # 2014.11.26. 16:29

Tisztelt szakértők!

Én "kaptam egy maflást, amit lábon kihordtam." Lefejeltek- felszakadt a homlokom a szemöldökömnél. Védekezni esélyem se volt, nem estem el, de a mentősök szerint zavart voltam. A barátaim hívtak rendőrt, mentőt. Ambuláns ellátást kaptam, két öltéssel összevarrtak. Ezen kívül más bajom nem lett. A heg maradandó, és nagyon látszó helyen van, bár nem vagyok modell, azért zavar.
Akkor ez könnyű vagy súlyos testi sértés volt?
Előre is köszönöm a választ!

Dr. Jégember # 2014.11.25. 22:55

A gyakorlatban ez pontosan így van.

Ha nem védekezett, kapott egy fülest és felrepedt a szája, attól az könnyű testi sértés lesz.

Mert:

  • a támadott testrész
  • az támadás iránya, ereje

nem tette lehetővé súlyosabb sérülés keletkezését. Ezért nem lehet kísérlet.

Nyilván a kitérés, védekezés eszköz használata, stb... más kérdés.

De ha kap egy maflást és állva "kihordja", nem lesz sts. kísérlet. Ekkora eredmény keletkezett adott körülmények között és nem is keletkezhetett volna nagyobb.

Agent Cooper # 2014.11.25. 22:05

Ha a fejre kézzel mértek ütést, akkor a tényleges sérülés az ami bekövetkezett, nem lehet súlyosabban minősülőnek a kísérlete.
A gyakorlatban ez nem egészen így van. Egy orr felé irányzott ütés nem feltétlenül okoz súlyos testi sérülést, amennyiben a sértett még idejében tud reagálni...
Leegyszerűsítve: amekkorát kapott, akkora sérülést szenvedett el.
Kísérlet esetén nem a befejezett cselekményt kell értékelni.


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Dr. Jégember # 2014.11.25. 16:21

Ha a fejre kézzel mértek ütést, akkor a tényleges sérülés az ami bekövetkezett, nem lehet súlyosabban minősülőnek a kísérlete.

Leegyszerűsítve: amekkorát kapott, akkora sérülést szenvedett el.

ObudaFan # 2014.11.25. 15:48

Egy fognál maradandó fogyatékosság még nem jön szóba.

Öreg Tölgy # 2014.11.25. 15:34

Fogmedernyúlvány törése nélkül 8 napon belüli, egyebekben maradandó. 16. számú Módszertani Levél!!

Agent Cooper # 2014.11.25. 15:17

Nem a darabszám a lényeg, hanem az, hogy "a fog elvesztésével járó trauma a továbbiakban közvetett módon elősegíti a többi fog meglazulását is".
BH 263/1987.
Viszont ha csak egy kis darab tört le belőle (azaz tényleg csak letört és nem kitört), abban az esetben valóban könnyű testi sértés történt. Bár fejre mért ütés esetén általában a súlyos testi sértés kísérlete megállapítható.


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Dr. Jégember # 2014.11.25. 14:53

A testi sértés legjobb tudomásom szerint 3 fog kiesésétől súlyos....... (vagyis addig csak könnyű testi sértés valósul meg)

Az hogy letört a foga semmiképpen nem okoz maradandó fogyatékosságot, mert simán helyrehozható.

Dr. Jégember

Agent Cooper # 2014.11.25. 12:32

Kedves boney!

Célszerű mindenképpen megegyezni a sértettel, mert a jelenlegi bírói gyakorlat szerint a fog törésével járó súlyos testi sértés esetén a bűncselekmény minősített esetének a megállapítása (maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés) várható, aminek a büntetési tétele egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. Így pénzbüntetés helyett sokkal valószínűbb a szabadságvesztés kiszabása.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2014.11.25. 11:41

30 napon belül.
Most akkor elítéltek, vagy sem? És mikor?

boney # 2014.11.24. 18:21

Koszonom obusaFan!! Sajnos fiatal koromban is bele keveredtem egy verekedesbe, ahol sulyos testi sertessel vadoltak, itelet is szuletett, monjuk ott rank tamadtak, csak a jogos onvedelem fogalmat kimeritette akkori tettem... naponta eleteket mentek, folyamatosan kepzem magam, nemmvqgyok egy rossz ember... de a palyam nem akarom egy balul elsult este miqtt elvesziteni.. annyi fejlemeny van, higy a latlelet elkeszult, a korhaz nem jelentette le a hatosag fele, annyit sikerult meg tudnom hogy igy mqganinditvanyos eljarast kezdemenyezhet.. kerdesem az lenne, hohy ezzel mennyi jdon belul elhet, ill. Buntetett eloeletemre tekintettel igy mire szqmithatok? A penzbirsagot elfogadom, az esetlegesen okozott karosodast a fogaban mar akkor fel ajanlottam hogy meg teritem... meg bantam tettem.. az allasom a leg fontosabb, barmit meg tennek hogy ne veszitsem el!