Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


engedély nélküli vezetés / átengedő

cipőke # e-mail 2011.02.07. 19:37

Monalisa,
így figyelmesebben elolvasva az indító kérdésemet, rájöttem, hogy azt nem írtam bele, hogy a párom 10 hónap eltiltást is kapott. ezek szerint én is kaphattam volna?
lassacskán úgy érzem, hogy jobb, ha én fizetek és kész, végülis saját kárán tanul az ember. A párom meg fellebbez, aztán majd látjuk mi lesz.
de azért gáz, hogy fele fizetésemet oda kell adnom! :(

monalisa1 #   2011.02.07. 17:30

cipőke

Engedély nélküli vezetésért pénzbírság és vezetéstől való eltiltás is kiszabható, vagyis, főleg az utóbbira figyelemmel, olcsón megusztátok mindketten.

guba # e-mail 2011.02.07. 17:28

Hát, igen, nem fogadták el, de akkor is érdemes lehet megfellebbezni, mert a bíróság értékelheti másként. Többnyire mérsékli a bírságot. (Pl. az ittas vezetők jobban szoktak járni a bírósággal, mint a szabálysértési hatósággal. Bármilyen meglepő.)

Gabicsek #   2011.02.07. 17:20

Kérdés, hogy el is hiszik-e, hogy egy élettárs nincs tisztában azzal, hogy a párjának van-e vezetői engedélye, vagy nincs. Az ilyet általában az ember szokta tudni, ha valakivel együtt él. Főleg, ha már volt engedély nélküli vezetése.
Szóval véleményem szerint nem fogadták el a vallomásod, mert nem életszerű.

cipőke # e-mail 2011.02.07. 17:07

Kedves Guba!

elvileg tudja a rendőrség, hogy azt hittem megvan a jogosítványa, hiszen ezt a meghallgatáson már elmondtam, jegyzőkönyvbe is vették.

cipőke # e-mail 2011.02.07. 17:01

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a válaszát, és az a kérdésem merült fel, hogy hol számol Ön utána annak, hogy 65 ezer lehet a legalacsonyabb pénzbírság? Én már rengeteg helyen kerestem, de még nem találtam meg ezt a minimum összeget, mindenhol csak azt olvasom, hogy max. 100 ezer Ft-os bírsággal sújtható.

És hogy miért nem bűncselekmény:

A járművezetés tiltott átengedése szándékos bűncselekmény. Az elkövetőnek tudnia kell, hogy akinek a vezetést átengedi, szeszes italtól befolyásolt állapotban van, illetőleg a vezetésre egyéb okból alkalmatlan.

A szeszes italt fogyasztott, de alkoholos befolyásoltság alatt nem álló személy részére a járművezetés átengedése akkor valósítja meg a járművezetés tiltott átengedésének vétségét, ha az átvevő ténylegesen alkalmatlan volt a jármű vezetésére; ennek hiányában az átengedő magatartása szabálysértést valósít meg (BH 1994. 581.).

A járművezetés tiltott átengedésének vétsége nem állapítható meg, ha a terhelt a gépkocsi vezetését gépjárművezetői engedéllyel nem rendelkező, de arra alkalmas és képes személynek engedi át; ez a cselekmény csupán szabálysértésként értékelhető (BH 1989. 302.).

websas # e-mail 2011.02.07. 14:14

Szóval:

A vázolt esetben ha balesetbe keveredik valaki az illetővel, a biztósító nem fog fizetni. Az 50 ezres fizetéséből letiltható összegből nehezen lehet fedezni a javítás költségeit!

websas

guba # e-mail 2011.02.07. 13:56

Azért, mert attól még, hogy valakinek nincsen jogsija, lehet, hogy kiválóan vezet. Erre mondják, hogy "nem a jogsitól megy, hanem benzinnel".

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.02.07. 13:29

Lehet, ezért mondtam, hogy "ha". De miért nem bűncselekmény? Akinek nincs jogosítványa, az nem "egyéb okból alkalmatlan" a vezetésre?

www.kbs-ugyved.hu

guba # e-mail 2011.02.07. 13:24

Ez nem pénzbüntetés, hanem pénzbírság, amit szabálysértési eljárás keretében szabtak ki. Szerintem egy fellebbezést megér, a te vonatkozásodban mindenképpen érdemes arra is hivatkozni, hogy nem tudtál róla, hogy nincs még meg a jogsija.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.02.07. 13:00

Ha ez pénzbüntetés, és jármű tiltott átengedésének vétsége miatt szabták ki, akkor szerintem ez a minimum. (Sőt, én 65 ezernek számolom.)
A legtöbb amit elvileg el lehetne érni, hogy felfüggesszék. Hogy gyakorlatilag mennyi esély van rá, azt én nem tudom.

www.kbs-ugyved.hu

cipőke # e-mail 2011.02.07. 12:26

Kedves fórumozók!

Átengedtem az autóm vezetést az élettársamnak, akinek nem volt jogosítványa, és azt mondta nekem, hogy van, én pedig nem néztem meg ténylegesen. (Telefonon kérte el az autót, és azt mondta, hogy megkapta a jogosítványát, éppen megy érte a postára.)
60-60 ezerFt-os pénzbírságot kaptunk. Nekem ezen kívül egyetlen gyorshajtásom volt 30 ezres pénzbírsággal, a páromat már korábban is elkapták engedély nélküli vezetéssel, eltiltást is kapott+60ezes büntetés, amit később mérsékeltek. Jövedelmünk: neki 50eFt/hó, nekem 130 eFt/hó.
Kérdésem, hogy érdemes-e fellebbeznünk a büntetés mérséklésének céljából, és ha igen, abba mit írjunk, hiszen ő a meghallgatáson már nyilatkozott az anyagi helyzetéről, én nem.

A válaszokat előre is köszönöm!