bkv - s büntetés + okirathamisítás


tracer # 2011.05.09. 14:06

Üdv!

A szentendrei héven büntettek meg pénteken, ugyanis a kerékpáros bérlet (egy diákigazolványéhoz hasonló matrica) amin nincsen dátum jelzés és a pesti bérletre ragasztják rá a pénztárnál, könnyedén átragasztható a következő havi bérletre. Jelen esetben is erről van szó fél hónap használat után egy sztárkaller lebuktatott, bevonta a pesti bérletet, mert ugye azzal együtt történt a hamisítást, kiállított róla egy elismervényt hogy bevonta a bérletet és közölte hogy ennek büntetőjogi következményei lesznek. Ezekre a következményekre lennék kíváncsi, nézegettem az összeghatárokat, jelen esetben ezek nem egyértelműek számomra. A diák pesti bérlet 4000ft, a kerékpáros 500ft. Ezt egyben számolják avagy mivel a kerékpáros volt hamisítva így csak azt?!
Tisztában vagyok vele hogy hülyeség 500 forinton szórakozni, de csóró embernek az 6000ft évente, egy hulladék szolgáltatásért, de most nem is ez a kérdés, hanem a büntetőjogi következmények érdekelnének.

Előre is köszönöm
L.

kea4 # 2011.05.09. 16:19

Bocs, de számomra nem világos, hogy mi is történt.

(Alkérdés, hogy ha bicajod van, miért viszed a héven;)

Üdv:
KEA.

tracer # 2011.05.09. 16:33

Hogy az alkérdésre is válaszoljak, azért mert az egy óra hévezés mellett is napi 30 km-t tekerek, hogy időt spóroljak, ha kihagyom a hévet az plusz min. 50 km/nap. Ennyire hardcore arc nem vagyok.

Mi nem világos?
Van a budapesti bérlet, amire rákerül egy kerékpáros matrica, ami jelen esetben nem a jegypénztár által volt ráhelyezve, hanem általam az előző pesti bérletről átragasztva. Lebuktam, elvetette, kaptam egy 12 ezres csekket + közölte hogy ezért feljelentenek okirat hamisításért. Mit kapok ha ebből rendőrségi ügy lesz?

Gabicsek # 2011.05.09. 19:44

Btk.
Magánokirat-hamisítás
276. § Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot használ, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez azt jelenti ugye, hogy a megrovástól kezdve bármi lehet. Ezekben az esetekben, ha sosem voltál büntetve, beismerő vallomást, megbánó magatartást tanúsítasz, kijöhetsz egy vádhalasztással, vagy egy ügyészi vagy bírói megrovással, max. egy pénzbüntetéssel, nehát kiszabhat a bíróság mondjuk egy év próbára bocsátást is.
A gyakorlat általában vagy megrovás, vagy pénzbünti.

tracer # 2011.05.09. 20:45

köszönöm szépen!

Még traktálnálak titeket pár kérdéssel, ha nem gond.
A pénzbüntetés ilyenkor mekkora összeget takarhat szerinted? Egy vádhalasztással mit érek? A próbára bocsátás az konkrétan felfüggesztett szabadságvesztést jelent? A megrovás ha jó a sejtésem ilyen ejnye-bejnye kategória nem?

Köszönöm még egyszer a segítséget.

Kenderice # 2011.05.09. 21:34

Szerintem a hamisítás bűntette nem áll meg, mert a bérletet is és a matricát is a bkv bocsájtotta ki, azok tehát nem hamisak. Max. nem megfelelően van használva, de az nem hamisítás.

Kenderice # 2011.05.09. 21:35

Még valami. Ha nincs rajta dátum, akkor honnan tudja az ellenőr, hogy nem arra a hónapra vetted, amelyik bérletre rá van ragasztva?