Nyomozás lezárása, vádemelés - határidő?


Lara80 # 2017.07.15. 12:10

A nyomozás le lett zárva kiderult hogy nem vagyok bünös. Bűncselekmény hiányában a nyomozást le zártak. Azért nem értjük mi ez.
Nem találtak a rendszerbe az anyagokat. Nincs itt semmilyen más cselekmény ami miatt ezel lehetnek újból vádolva. 6eve történt.
A rendőrség kérte küldjem el hogy ők ezt le zártak mert ők ezt nem találják. Ennyi

Öreg Tölgy # 2017.07.15. 06:31

Nem az az elsődleges kérdés, hogy le volt-e zárva a nyomozás, hanem az, hogy történt-e bármilyen elévülést megszakító eljárási cselekmény 2011 óta. Ezt nyilvánvalóan csak az összes irat ismeretében lehetne megmondani.

Lara80 # 2017.07.15. 05:52

Létezik e olyan hogy 2011ben megszüntetése egy eljárást amibe le volt írva hogy megszüntet ő határozat stb. Erre most be hívtak a rendőrségre és közlik a vádat gyanúsítanak. Közlöm hogy ez egy le zárt 6eves ügy. Közlik hogy ők nem találják a rendszerbe. Kértek küldjem el le fotózva emailen a határozatot.
El küldtem. Ilyenkor mi történik meg szünteti a rendőrség a gyanusitasa mivel nincs mivel mert ez egy le zárt ügy csak ők nem találtak a rendszerbe ami elég felháborító. Köszönöm a választ. (20 óra igazolatlan hiányzás volt a gyerekeimnek 2011 be ez a gyanúsítas)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.07. 10:42

Nem. De mit is akarnál a bírótól?

viniii # 2017.07.07. 10:25

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megkérdezni, hogy büntető ügy első tárgyalása előtt lehet e személyes meghallgatást kérni a Bíróságtól?

Anita0227 # 2015.07.08. 07:07

Bocsanat a fogalamazási hibakert. Nem vagyok tisztaba ezekkel a dolgokkal.

Anita0227 # 2015.07.08. 07:05

Köszönömszépen a segitséget így mar sokkal tisztább a dolog!

folyami géb # 2015.07.08. 05:15

"Az ügyészség már ismeretlen tettes ellen kérte a vádemelést a birosag fele”

Hát ugye itt több probléma is van:

Az egyik, hogy az ügyészség nem kéri a vádemelést, hanem maga emel vádat a bíróság felé. A nyomozó hatóság az, amelyik kéri (helyesen: indítványozza) a vádemelést az ügyészség felé.

A másik, amit már a kollégák is jeleztek: egyik sem történhet ismeretlen tettes ellen.

Amit el tudok képzelni pl:

a feljelentés alapján ismeretlen tettessel szemben rendelték el a nyomozást, és a ügyészség zár alá vételt kezdeményezett a nyomozási bírónál, akkor valóban ismeretlen tettes szerepel a fejlécben.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.07. 22:20

Az ügyészség már ismeretlen tettes ellen kérte a vádemelést a birosag fele
De ilyen nincs!

Anita0227 # 2015.07.07. 22:11

Nem értettem félre, ez számomra is elég érdekes. Az ügyészség már ismeretlen tettes ellen kérte a vádemelést a birosag fele nem ertem miert , mikor konkret emberek neveirol szol feljelentesem. Holnap megprobalok utanajarni csak gondoltam valaki tud segiteni higy tortenhet ilyen?! Mi lehet ennek az oka?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.07. 21:48

Valamit alaposan félreérthettél.

Anita0227 # 2015.07.07. 19:29

Tisztelt Fórumozók, Ügyvédek!
Olyan kérdést tennék fel, hogy tettem egy buntetofeljelentést konkrét személyekre vonatkozolag, amiben elindult a nyomozás, de az ugyeszseg ismeretlen személyt nevezett meg a biroság fele. Miert lehet ez mikor konkrét személyre tettem a feljelentést??? mi ebböl a jogi következtetés?
Köszönöm a segitséget elöre is.

bakuchen # 2015.07.04. 12:21

Sziasztok!

Az ügyészség lezárta a nyomozást (nem a rendőrség nyomozott).

  • az iratismertetést követően a gyanúsítottnak minden esetben 30 napja van, hogy javaslatait, indítványait megtegye? Van olyan lehetősége, hogy a 30 napos határidő néhány nappal/héttel történő meghosszabbítását kérje? Mennyivel lehet meghosszabbítani? A gyanúsított ügyvédjének betegsége elegendő ok erre?
  • ha van rá lehetőség, lehet levelet küldeni az ügyészségnek? van ennek a levélnek valamilyen tartalmi/formai kritériuma? -fog erre az ügyészség válaszolni? Tehát mi a garancia arra, hogy visszacsatolást kapok, igen, adtak még pl. 15 napot, és nem emelnek közben vádat.

Előre is köszönöm.

Üdv,
Kuchi

Jucus52 # 2015.04.17. 13:03

Tisztelt Agent Cooper!

Köszönöm szépen a választ. A leírt ügyben lejárt a nyomozásra fordítható törvényi határidő: két év a konkrét személy meggyanúsításától. Tehát, mivel a nyomozó hatóság a két év leteltekor adta át vádemelési javaslattal az ügyészségnek az ügyet, már "kitöltötte" a jogszabályilag rendelkezésre álló két évet. Az ügyész pedig ezt követően, a rendelkezésére álló 90 napból a 89. napon küldte ki az értesítést (nem határozatot) a nyomozás folytatásáról. Az ügyész rendelkezésére álló 90 nap is letelt, amit -ha jól értettem- a legfőbb ügyész még meghosszabbíthat újabb 90 nappal, amennyiben valamelyik fél indítványt tesz. Ebben az esetben viszont ilyen indítvány nincs. Ez esetben is folytathatják a nyomozást? Mert akkor az ügyész ezek szerint korlátlan ideig elrendelheti a nyomozás folytatását? Akkor mi a nyomozás lezárásának végleges határideje, mire vonatkozik a meggyanúsítástól számított két év? Valójában erre irányult a kérdésem, csak lehet, hogy nem jól tettem fel. Köszönöm szépen!

Agent Cooper # 2015.04.15. 13:59

Tisztelt Jucus52!

Régen ezt pótnyomozásnak hívták, most már csak nyomozás folytatásáról beszélünk. A Be. 169. § (1) szerinti határozatban az ügyésznek a Be. 28. § (4) a) és Be. 191. § (2)alapján van rá lehetősége nyomozás folytatásának elrendelésére.

Tisztelettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Jucus52 # 2015.04.14. 17:35

Tisztelt Ügyvédek!

Egy hűtlen kezelés miatt indított eljárásban a nyomozás határideje a gyanúsított meghallgatását követő két évvel, 2014. november 14-én lejárt. Az iratismertetésre, a nyomozás hivatalos lezárására ezt megelőzően, november 9-én, míg az ügy vádemelési javaslattal az ügyészségre történt továbbítására (tudomásunk szerint) november 14-17 között került sor. Azóta -pár nap pontossággal- eltelt az ügyészségnek a vádemelésről szóló döntésére törvényileg biztosított maximális 90 nap is (de legkésőbb április 17-én biztosan végleg eltelik). Mindezek ellenére, illetve mind e mellett, a rendőrség 2015. április 9-én felhívott azzal, hogy az ügyészség további iratismertetést rendelt el olyan iratok miatt, amelyek nem kerültek be az első iratismertetéskor átadott anyagba, ezért április 10-én jelenjek meg a rendőrségen újabb iratismertetésre. Ez megtörtént, bár aggályainkat kértük jegyzőkönyvezni. Ezt követően, április 14-én, azaz a mai napon, posta útján értesített az ügyészség, hogy elrendelte a nyomozás folytatását. Ezen kívül semmi mást nem közölt, ami az eljárás érthetetlenségét erősítette bennünk. Kérdésem az lenne, hogy a két év nyomozási határidő, valamint a további közel fél év eltelte után van-e lehetőség a nyomozás folytatására. (Megjegyzem, hogy szerintem már az iratismertetés ténye sem a nyomozás folytatására utal.) Ha folytathat nyomozást, akkor azt milyen jogszabályhely alapján teheti? Ezt ugyanis szintén nem közölték. (Lehet, hogy nem is kell közölni, azonban egy eltelt határidő esetén talán indokolt lenne.) Ha nem folytatható, mert letelt minden határidő, akkor pedig milyen jogi lehetőségek állnak a terheltek rendelkezésére? Kérem szíves válaszukat, és előre is köszönöm!

kero77 # 2015.03.24. 19:53

Tisztelt Fórumozók!

Az ügyemet a rendőrhatóság átadta az ügyészségre kb 40 napja. A kérdésem az lenne, hogy kapok e valami értesítést arról, hogy az ügyész mit döntött? És ha igen akkor mikor?

Köszönöm szépen előre is!

Angelicasol # 2014.12.17. 12:13

Enna, minden létező topicban felteszed a kérdést?

Enna05 # 2014.12.17. 11:04

Tiszteletem!

Egy számomra fontos dologban szeretnék segítséget kérni:
Januárban egy ismeretlen személytől vettem felnőtt havi BKK bérletet. Be kellett mutatnom, majd a BKK feljelentést tett ellenem. A VII. Kerületi Rendőrkapitányság április végén behívott vallomástételre.
Novemberben újra behívtak, mutattak néhány képet a gyanusítottakról. Nem volt ismerős egyik sem, meg már egyébként is régen történt a bérlet átvétele, plusz nem figyeltem meg teljesen, hogy hogy is nézett ki az illető.
A mai nap hívott az ügyintéző VII. Kerületi Rendőrkapitányságtól. Azt mondta, hogy az ügy vádemeléssel tovább kerül az ügyészségre.
Természetesen ellenem emeltek vádat. Borzasztóan felháborít, hiszen nem én hamisítottam a bérletet. Igaz, felhasználtam, de nem tudtam róla, hogy hamis.
Az lenne a kérdésem, hogy az ügyészség ilyen esetben mit tehet a továbbiakban? (Bocsánat a hülye kérdésért, de nem vagyok otthon az ilyesmiben..) Plusz mindenképp bíróságra fog kerülni az ügy?
Szabadságvesztésre ítélhetnek emiatt vagy enyhébb büntetést kapok? A munkahelyemet értesíteni fogják erről? (Egy központi szervnél dolgozom, de nem köztisztviselőként, hanem megbízási szerződéssel, tehát sem a Kttv., sem pedig az Mt. rendelkezései sem vonatkoznak rám.)
Várom válaszukat!

majomlány # 2014.05.27. 20:39

"A nyomozóhatóság (ami általában a rendőrség) küldi át az ügyészségnek a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal, ami alapján az ügyész vádat emel (vagy megszünteti az eljárást, illetve nyomozati cselekményeket ír elő, stb.). A vádemelésre maximum 90 napja van az ügyészségnek. A vádemelésre a vádirat bíróságra történő benyújtásával kerül sor, majd ezt követően 30 napon belül a bíróság a vádiratot megküldi a terheltnek."

Ezt itt olvastam a fórumban. Ezt kitudná fejteni bővebben?
A nyomozási eredmények feltárására nincs maximum idő kijelölve? Jun.8 án telik le párom előzetesének 4.hónapja, azaz a 30+90 napos hosszabítás,de eddig csak 1 szakértői vélemény érkezett meg. Állítólag a következő lesz majd az ujjlenyomat.... de mikor?
Ha nincs ellene semmi bizonyítékuk akkor mit fognak tenni?hisz vádat nem emelhet gondolom... vagy? köszönöm előre a választ

majomlány # 2014.05.27. 20:36

"A nyomozóhatóság (ami általában a rendőrség) küldi át az ügyészségnek a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal, ami alapján az ügyész vádat emel (vagy megszünteti az eljárást, illetve nyomozati cselekményeket ír elő, stb.). A vádemelésre maximum 90 napja van az ügyészségnek. A vádemelésre a vádirat bíróságra történő benyújtásával kerül sor, majd ezt követően 30 napon belül a bíróság a vádiratot megküldi a terheltnek."

Ezt itt olvastam a fórumban. Ezt kitudná fejteni bővebben?
A nyomozási eredmények feltárására nincs maximum idő kijelölve? Jun.8 án telik le párom előzetesének 4.hónapja, azaz a 30+90 napos hosszabítás,de eddig csak 1 szakértői vélemény érkezett meg. Állítólag a következő lesz majd az ujjlenyomat.... de mikor?
Ha nincs ellene semmi bizonyítékuk akkor mit fognak tenni?hisz vádat nem emelhet gondolom... vagy? köszönöm előre a választ

Andris1 # 2014.05.07. 05:13
Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.06. 13:39

Ezek a határidők olyasmik, mint a kalózeskü.
Az pedig nem ritka, hogy a vádemelés után egy évvel van az első tárgyalás. A terhelteknek egyébként nem nagyon áll érdekében sürgetni a dolgot, lévén az időmúlás általában a büntetés mértékére nézve csökkentő körülmény.

Andris1 # 2014.05.06. 12:59

Tisztelt Agent Cooper!
Akkora A "vadász1971"-nak írt válaszából az én kérdésemre is arra következtetek, hogy az ügyészséghez beérkezéstől legkésőbb 4-hónapon belül meg kell kapni a vádiratot.De ez a legvégső időpont.

vadász1971 # 2014.05.06. 11:58

Tisztelt Agent Cooper!

Nagyon köszönöm a válaszát ! Az lenne még a kérdésem ,hogy ha a bíróság megküldte a vádiratot akkor mikor várható a tárgyalás és mennyi idővel előtte értesítik a terheltet??