Nyomozás lezárása, vádemelés - határidő?


Agent Cooper # 2014.05.06. 10:30

Kedves vadász1971!

A nyomozóhatóság (ami általában a rendőrség) küldi át az ügyészségnek a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal, ami alapján az ügyész vádat emel (vagy megszünteti az eljárást, illetve nyomozati cselekményeket ír elő, stb.). A vádemelésre maximum 90 napja van az ügyészségnek. A vádemelésre a vádirat bíróságra történő benyújtásával kerül sor, majd ezt követően 30 napon belül a bíróság a vádiratot megküldi a terheltnek.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

pazs # 2014.05.06. 08:38

Lehet, hogy már csak nyomokban emlékszem a Be-re, de szerintem az ügyészség nem küld vádemelési javaslatot a bíróságra, hanem vádat emel, a bíróság meg kitűzi a tárgyalást. Arra meg csak puha ("lehetőleg") határidők vannak, semmi számonkérhető.

vadász1971 # 2014.05.06. 08:23

Tiszteletem!
A kérdésem a következő lenne ,miután az ügyészség átküldi a nyomozati anyagot a bíróságra vádemelési javaslattal. Mennyi idő múlva tűzik ki a tárgyalást??
Van erre a bíróra nézve betartandó határidő??
Válaszukat előre is köszönöm!!

Andris1 # 2014.05.06. 07:15

Üdvözletem !
Tavaly sajnos tettem a rendőrségen egy hamis bejelentést,ismeretlen tettes ellen.
A rendőrség rövid nyomozás után lezárta az ügyet, erről Jan. elején értesítettek levélben, és tájékoztattak hogy, ellenem a hatóság félrevezetése vétség alapos gyanúja miatt, megküldik a nyomozó ügyészségnek vádemelési javaslattal.Eddig nem érkezett vádemelés az ügyészségtől, ebben a viszonylag egyszerű ügyben.
Kérdésem, : menyire valószínű, hogy még 4-hónap eltelte után emelnek csak vádat,ilyen esetben ha nincs szükség semmilyen nyomozásra ami esetleg ennyi időbe telne?
Köszönöm a választ

Agent Cooper # 2014.04.04. 08:22

Kedves Tomcat!

A munkáltató tájékoztatása nem terjedhet ki a nyomozás részleteire, a beismerő vallomásról a rendőrség nem adhat tájékoztatást (formálisan semmiképp). Senki nem tekinthető bűnösnek addig, amíg a bíróság jogerősen el nem ítélte. Ennek ellenére vannak olyan munkakörök, amelyek esetében a nemzetbiztonsági kockázat megléte miatt vagy etikai okokból a munkaviszony megszüntethető.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

tttt776 # 2014.04.03. 19:00

Tisztelt Agent Cooper!

Köszönöm a gyors választ.
Másfelöl közelitem meg a kérdést. Már tudja a munkáltató, hogy büntetőeljárás folyik ellenem, mert a nyomozó hatóság (rendőrség) hivatalból megkérte az ügy iratait, amellyel kapcsolatban feljelentettek hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt. A kérdésem inkább arra irányul, hogy a nyomozás során egy esetleges beismerő vallomás esetén a rendőrség értesiti-e a munkahelyemet az ügy fejleményeiről, van-e ilyen kötelezettsége, vagy az ügyészség a vádemelés során értesiti-e a munkáltatót? Magyarán szólva van-e valamilyen kialakult gyakorlat vagy szokás ezzel kapcsolatban? Vagy hiába van beismerő vallomás az ártatlanság vélelme miatt jogerős birói döntésig nem tájékoztathatják a fejleményekről a mukáltatót?
A választ előre is köszönöm.

Tomcat.

Agent Cooper # 2014.03.31. 06:14

Kedves Tomcat!

Sajnos ha olyan a munkakörben dolgozik, amelyik esetében nemzetbiztonsági kockázatot rejthet egy büntetőeljárás, abban az esetben beismerő vallomás nélkül is értesítik a munkahelyét.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

tttt776 # 2014.03.29. 18:47

Üdvözletem!

Hivatalos személyként vesztegetéssel vádolnak.Az lenne a kérdésem, hogy ha beismerő vallomást teszek, akkor a nyomozó hatóságnak, vagy az ügyészségnek van-e olyan kötelezettsége, hogy a munkahelyemet értesitik a jogerős birói döntés előtt?
Válaszukat előre is köszönöm.

Tomcat.

Agent Cooper # 2014.03.27. 16:24

Kedves Ata777!

Igen, ez támadható, - már amennyiben igaz, mivel a határidő meghosszabbítható, - de ettől ne várja azt, hogy nem lesz vádemelés és a bíróság nem hoz határozatot az ügyben! Emiatt csupán kártérítés járhat, amennyiben perre megy.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Réka76 # 2013.08.09. 11:19

Azt, hogy vádat emelnek.
Mire vagy kíváncsi?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.09. 11:09

2011. novemberében jelentettem be magánvádlóként a vádat és tettem meg bizonyítási indítványaimat. Most októberben lesz első tárgyalás. Az eltelt időben semmiféle cselekmény nem történt.

Gabicsek # 2012.08.15. 19:03

66 nap alatt nemigen folytatják le a nyomozást, mivel nem a te ügyed van egyedül az előadónál.
Számíts arra, hogy meg fogják hosszabbítani először két hónapra, aztán lehet, hogy még kettőre, és mindezt addig, míg a teljes tényállást ki nem derítik. Ezután lehet dönteni, hogy megszüntetik, vagy vádemelési javaslattal az ügyészségnek megküldik. A nyomozás befejezéséről és az iratismertetésről értesítést fogsz kapni.

linea # 2012.08.15. 16:53

Üdvözlök mindenkit, sziasztok!

Igazából nem kérdezni vagy segitséget akarok kérni, hanem csak egy figyelem felhívást tennék közzé arról, hogy milyen alávaló gazember vagyok, mert a nyílt utcán "megütöttem egy nőt" amit beismertem, de már 66 napja nem tudom mi a fenén rágódik a nyomozó hatóság, holott én már mennék leülni a bűntetést. A konkrét ügy itt olvasható: http://www.besztergom.hu

Gabicsek # 2012.03.19. 21:28

Nincs ilyen, hogy utólag. Van egy törvény, hogy aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, bizonyos bűncselekmények esetén ujj- tenyérnyomot kell venni, (esetenként DNS-t is), fényképfelvételt kell készíteni.

törvény:

2009. évi XLVII. törvény
a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáról.

Ebben olvashatsz róla.

Ha a rendőrség nem tette meg, megteheti a bíróság is.

Mintha régebben azt is tisztáztuk volna, hogy igen, előfordult egy példánynál, hogy a szakértő nem írta alá és nem bélyegezte le. De úgy emlékszem, írtad, hogy volt több olyan példány, ahol ezek nem hiányoztak.
A szakértői vélemény csak egy a bizonyítékok között.
A nyomozati anyagot az ügyész feltehetően megfelelőnek találta, ha vádat emelt.

xita # 2012.03.19. 17:48

Körülbelül nyomozni is így nyomoztak.

Mára bizonyossá vált, hogy valóban nem írta alá és valóban nem pecsételte le az igazságügyi szakértő a vád alapját képező szakvéleményét.

Meg az is, hogy olyan védőt rendeltek ki, akit nem lehetett volna, mert nem szerepelt a Budapesti Ügyvédi Kamara kirendelhető védők névjegyzékében.

Arra azért kíváncsi lennék, milyen jogszabályra hivatkozva próbálnának meg utólag berabosítani????

Gabicsek # 2012.03.13. 20:12

De megjegyezném, a vádemelés és a rabosítás nincs egymással összefüggésben. A rabosítás nem akadálya a vádemelésnek, azt teljesen külön törvény szabályozza. Ha nem csináltak, akkor nem csináltak. Ha a bíróság észleli, pótolja.

Gabicsek # 2012.03.13. 19:43

Meg fogják csinálni.

xita # 2012.03.13. 12:57

Na, most már papírom van róla, hogy úgy emeltek vádat ellenem, hogy elfelejtettek berabosítani, vagyis nem vettek le ujj- és tenyérlenyomatot, és nem fényképeztek le. Ebből következően DNS profilt sem vettek. Mivel a "megalapozott" vád szerint a büntetési tétel 2-8 év, ez különösen érdekes. Nem tudom, a bíróságnak egyébként ilyenkor mi a teendője?

Gabicsek # 2012.01.16. 20:47

a tisztességes eljáráshoz való jog megillet.

az, hogy az ügyszám esetleg elírásra kerül, sajnos nem befolyásolja a tisztességes eljáráshoz való jogod. Volt gyanúsítotti panaszod, elbírálták. Az ügyészség úgy látja, megvalósult a bűncselekmény, ezért vádiratot nyújtott be. Nem sértettek eljárásjogot, ha véletlen ugyanaz az alszáma a vádiratnak, mint az elutasító határozatnak. Elhiszem, hogy idegileg kiborító. A vádemelés egyébként még nem jelenti, hogy a bíróság bűnösnek fog kimondani.

xita # 2012.01.16. 19:39

Ez volt az elutasító és a vádirati szám is, hajszálpontosan: B. X. 3456/2009/5-I.

Azért gondolom neccesnek a dolgot, mert úgy vélem, ha a gyanú szerint el is követtem amivel vádolnak, a tisztességes eljáráshoz való jog megillet.

Az eddigiekben leírtak alapján úgy érzem, ez sérül. Annyi mindennel meggyanúsítottak már, de mindig kiderült: alaptalanul. De az eljárással járó procedúra, különösen ügyvéd nélkül, 2006. óta, azért próbára teszi az embert.

De: köszönöm, hogy segítesz.

Gabicsek # 2012.01.16. 19:30

igazságügyi írásszakértő díjának számláját az én nevemre küldték el.

Ilyen nincs, hogy a rendőrség (vagy ügyészség) megküldi a szakértő számláját a terheltnek kifizetésre. Az állam megelőlegezi a szakértői díjat, amelyet csak akkor kell a terheltnek megfizetni, ha bűnösnek találják. Ezt hívják bűnügyi költségnek.
Tehát akkor kell majd fizetned, ha a bíróság ítéletében ezt megállapítja.

Xita!
Nem tudom, mi lehet ez az 1-es szám. Feltehetően nem az volt az első irat az ügyészségen, amikor a gyanúsítotti panaszodat elutasították. Ha igen, valamint a vádirat is 1-es alszámot visel, valószínűleg elírás.
Gyanítom, volt nyomozás határidejének meghosszabbítása is, az is ezen az ügyszámon futott, ha volt. Kell lenni ügyszámnak, valamint római számnak, azután arab számnak. De - még mindig azt mondom -, az egésznek nincs jelentősége az ügyed szempontjából, ne izgasd magad ezen.

végrehajtó1 # 2012.01.16. 14:37

Írásban kérd és csatold a kitőltött adatlapot és az igazolásokat is.

henye # 2012.01.16. 13:55

Magánokirat hamisításnál a rendőrségi nyomozás lezárásával engem vádoltak meg és a nyomozás során kért igazságügyi írásszakértő díjának számláját az én nevemre küldték el.De én ezt az összeget nem tudom megfizetni. Az lenne a kérdésem ,hogy lehetne-e költségmentességet kérnem az alacsony jövedelmemre vonatkozva, és ha lehetne is nem tudom hogy hol és mikor lehetne ezt kérnem?

xita # 2012.01.16. 13:07

Gabicsek (ha még bírsz cérnával),

ma újra megnéztem a meggyanúsítás és vádemelési javaslat papírjait. Pontosabban: az ügyiratszámokat.

Ami egyértelmű kellene, hogy legyen:

  • ha jól gondolom, ügyemben az első ügyészségi ügyiratszám akkor keletkezik, amikor a rendőrség megküldi az ügyészségnek a meggyanúsítás jegyzőkönyvét. Ezt kell, hogy érkeztesse az ügyészség 1-es számon.
  • erre válaszol az ügyészség 2-es számon, és elutasít,
  • majd 3-as számon vádat emel,
  • majd 4-es számon védőt visszahív,
  • majd 5-ös számon új védőt kirendel.

Ezzel szemben:

  • az 1-es sorszámot viseli az elutasítás 2010. október 5-ei dátummal,
  • ugyancsak az 1-es sorszámot viseli a vádirat 2011. január 21-ei dátummal.

Ebből nekem az jön le, hogy rendőrség nemigen küldte át a gyanúsítás elleni panaszt. Jól gondolom?

Gabicsek # 2012.01.15. 19:54

Sok esetben előfordul, hogy más a gyanúsítás, és a végén más a vádiratban a bűncselekmény minősítése.