Szexuális zaklatás


Zsenilia # 2012.04.23. 11:23

Tisztelt Tanácsadók!
Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy meddig húzódhat el egy rendőrségi nyomozás? Erre nincs valamilyen törvényi szabályozás?
Arról van szó, hogy közel egy éve a gyermekjóléti szolgálathoz érkezett be egy levél névtelenül, hogy a férjem (aki nem gyermekem apja) zaklatja a lányomat. Igaz, hogy a 16 éves lányom előtte átesett egy abortuszon. Ők hivatalból értesítették a rendőrséget. Már kb. egy éve megy az ügy, sok mindenkit meghallgattak kivéve a férjem. Időközben a buta lányom újra teherbe esett, de az apát nem tudja megnevezni, ezt a terhességet kihordja. Lehetséges, hogy DNS-tesztet fognak végeztetni és csak azután záródik le az ügy?
Én teljes képtelenségnek tartom, hogy kapcsolatuk lenne, 5 éves kora óta neveli, azóta van 2 közös gyermekünk is. Minden rendben van szerintem a családunkkal.

Dr.Attika # 2012.04.23. 12:11

Tisztelt Asszonyom!
Ön keveri a szexuális zaklatás és a nemi erkölcs elleni bűncselekmény fogalmát. Az előbbi az Amerikai Egyesült Államokban egy személyiségi jogi kérdés, az utóbbi Magyarországon büntetőjogi kérdés.
Ha ennyi időn belül nem hallgatták meg a férjét és nem is gyanúsították meg, akkor a nyomozó hatóság szerint sem követett el a férje bűncselekményt.Ön viszont igen. Kiskorú veszélyeztetése bűncselekményét.

wers # 2012.04.23. 12:47

Minden rendben van szerintem a családunkkal.

Joghoz nincs sok köze, de tényleg rendben levő 16 évesen apa nélkül gyereket szülni? Ez nem szemrehányás, vagy ítélkezés, nekem is fiatalon (na nem ennyire) szülte a lányom az első babát, és én annyira nem lelkesedtem - bár az unokákat imádom.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.23. 12:54

Minden anya tudja, hogy mi folyik a családjában, legfeljebb fel/beáldozza gyermekét a férfi miatt.

Zsenilia # 2012.04.23. 16:27

Immaculata!
Nem áldoztam be és fel sem a gyerekem én lennék az első aki a rendőrségre menne ha ezt észreveszem. 2 gyermekkel kezdtem új életet. Férfi van sok ezer darab, de gyerekeim csak ŐK.

Wers!
Én sem lelkesedem, de féltem egy újabb abortuszra elküldeni fél éven belül. Mindig is nehezen kezelhető gyerek volt, csak a nevelési tanácsadóval sem mentünk semmire.

Dr. Attika!
Mivel veszélyeztettem kiskorúmat? Ez mit von maga után?

Dr.Attika # 2012.04.23. 18:54

Hát ezzel a cselekménnyel:

  • a nem megvalósított részt nem kell figyelembe venni. Az (1) bekezdés releváns lehet.

Büntető Törvénykönyv

Kiskorú veszélyeztetése
195. § (1) A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az (1) bekezdés szerint büntetendő az a nagykorú személy, aki kiskorút bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére, illetve züllött életmód folytatására rábír, vagy rábírni törekszik.
(3) Bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az a nagykorú személy, aki a kiskorúval kényszermunkát végeztet.
(4) Aki a bírósági vagy hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is akadályozza, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(5) Az (1) bekezdés alkalmazásában a kiskorú gondozására, nevelésére vagy felügyeletére köteles személynek kell tekinteni a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él.

Gabicsek # 2012.04.23. 20:59

Ha ennyi időn belül nem hallgatták meg a férjét és nem is gyanúsították meg, akkor a nyomozó hatóság szerint sem követett el a férje bűncselekményt

Na, ez azért egyáltalán nem biztos. Általában a gyanúsítottat veszik utoljára elő egy nyomozás során. Attól, hogy még nem volt kihallgatva, később kihallgathatják.
Ilyen bűncselekmények gyanúja esetén nagyon alapos nyomozás szükséges, több szakértői véleményt is kérhetnek, ettől az idő elhúzódása.

Zsenilia!
A rendőrségi nyomozás mindig hosszabbítható. Azért két éven belül be kéne fejezni.

Ha a férjed nem követett el bűncselekményt, nem tudom, Attika mire írja, hogy te elkövettél.
Ha a nyomozás során azt állapítanák meg, hogy elkövette, akkor merül fel gyanú arra vonatkozóan, hogy te is tudtál a dologról, ebben az esetben ezt is fogják vizsgálni.

Attika!
Leírnád, hogy szerinted a hölgy milyen magatartásával követte el a kiskorú veszélyeztetésének bűntettét, ha a férje nem követett el bűncselekményt? Mert azon kívül, hogy leírtad a törvényi tényállásokat, nem látom a választ erre a kérdésére.

Zsenilia # 2012.04.24. 05:55

Köszönöm a segítséget!
Akkor még ülök a babérjaimon nyugton még hosszú idő mire jutunk valamire. Azt gondoltam, hogy van valamilyen kiszabott határidő mire le kell zárni, ki kell vizsgálni egy-egy ügyet.
Már volt a lányom igazságügyi pszichológusnál is, de eredményt nem tudunk még.
Kb. 2 hónapja már nem történt semmi.

meran # 2012.11.28. 22:04

Én 30-elmultam,9-éves koromtól 13-ig szexuálisan zaklatott a mostohanagyapám,akkor elmontdam a mamámnak,de semmi nem történt,,csak elváltak.De utána tartották a kapcsolatot- szégyeltem magam 22-évesen mondtam el anyunak akit,fiatalon zaklatta őt is,akkor tudtam meg,,,sosem beszéltem erről senkinek,,csak 2-3 ismerősnek.féltem és nem tudom,14-évesen már ideggyógyászhoz jártam ,ma már pszichiáterhez,,,azóta szedek gyógyszert,,tönkretette az életem és nem tudok mit csinálni..Az a kérdésem ennyi év után számon kérhetem-e, vagy büntethető-e,,az az ember.(nagyapám),kárpótlást szeretnék

Gabicsek # 2012.11.29. 09:52

Már rég elévült.

Dr.Attika # 2012.11.29. 11:08

Kedves Merán!
A szexuális zaklatás nem az amit Ön leír. Az a magyar büntető törvénykönyv szerint nem létezik. Az Ön ellen elkövetett cselekmény a Btk. XIV. fejezet II. Cím alá sorolható "A nemi erkölcs elleni bűncselekmények " fejezetében szereplő törvényi tényállás szerint. A szexuális zaklatást az USA-ban találták ki. Annak lényege, hogy a munkavilágában női és férfi alá-fölé rendeltségi viszonyok miatt nemi vonzódás alakulhat ki és az ottani törvény azt kívánja szankcionálni, hogy emiatt a zaklatott ne érezze magát kiszolgáltatottnak.

meran # 2012.11.29. 17:43

Ezért ment tönkre az életem,,akkor én mit tehetek,?

Rafina67 # 2012.12.02. 13:24

Kedves Meran!
Nagyon sajnálom, ami önnel történt.
Sajnos azt az embert, aki ezt tette önnel már nem lehet megbüntetni.
Azonban az ön életében még van segítség.
Az Eszter Alapítvány pszichológusai ilyen esetekre specializálták magukat.

Telefon: + 36 (1) 466 9872
E-mail: info@eszteralapitvany.hu
Posta cím: 1525 Budapest, Pf.:41
web: http://www.eszteralapitvany.hu

Kérem, keresse fel őket.
Üdv.

meran # 2012.12.02. 16:44

Köszönöm,,,de már késő.

Gabicsek # 2012.12.07. 20:09

Soha nem késő.