Rágalmazás vagy becsületsértés, vagy egyik sem?


Kevin D. # 2012.05.06. 20:27

Üdvözletem.

A kérdésem a következő lenne.
Adott egy internetes közösségi oldalon egy poszt, amelyben a poszt szerkesztőjével ellentétes nézeteimet osztottam meg.
Mivel nem vettem fel a kesztyűt, ezért tehetetlenségében a poszt szerkesztője volt olyan kedves, és külön posztot szánt nekem, amely egyértelműen személyem lejáratására való felbujtás a részéről.
Ebben a posztban a közösségi oldal több szereplője is érzésem szerint átlépett egy bizonyos határt, amikor értelmi képességeimre, szexuális szokásaimra tettek megjegyzést.

Az említett eset jogi útra terelhető, amennyiben a poszt szerkesztője többszöri kérésemre sem hajlandó a bejegyzését törölni?

Köszönettel várom megtisztelő válaszukat.

ObudaFan # 2012.05.07. 09:44

Ehhez pontosan kellene tudni, mit is írt rólad.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.07. 10:58

És még akkor is aránytévesztés ilyenből ügyet csinálni.

Jessi # 2012.06.18. 22:20

Tisztelt Fórumozók!

Gyors választ várnék a fenti témában!

Jelenleg külföldön tartózkodom tavaly december óta. Kb. idén januárban szereztem tudomást arról, hogy a vagyonmegosztási perem bírája feljelentést tett ellenem a rendőrségen becsületsértésre hivatkozva és egyúttal kérte is h más bíró tárgyalja a pert. Egyébiránt az alperes hozta tudomására a becsületsértést.

A feljelentést követően a rendőrség már nem emlékszem de értelem szerűen v tanúként v gyanúsítottként beidézett kb. áprilisban. Én épp az idézést megelőző héten jöttem vissza tavaszi szabadságról külföldre, ahol élek. Mihelyt a magyar címemen megkaptam az idéző végzést felvettem telefonon a kapcsolatot a rendőrséggel és tájékoztattam őket, h nem tudok a kérdéses időpontban haza menni, mivel kb. 3000 km választ el és épp akkor tértem vissza. Azt a tájékoztatást kaptam, h a rendőr nem tudja mi a teendő, de beszél az ügyésszel. Ezt követően múlt vasárnap rendőrök házkutattak a Mo-i házamban és engem kerestek. Majd a mai napon megkaptam postán a körözésről és elfogató parancsról szóló határozatot azzal az indokkal, h külföldön tartózkodom.

  1. még a be megindulása előtt eljöttem, de nem elszöktem
  2. a rendőrség, bíróság tudja a kinti címemet telefonszámomat, Mo-n minden levelet átveszek szóval elérhető vagyok
  3. együtt működök
  4. sztem nem követtem el bűncselekményt, nem sértettem senki becsületét

Kérdésem: miként tudok repülőgéppel a budapesti Liszt reptéren leszállni anélkül, h szombaton elfognának és őrizetbe vennének? Illetve arányos-e az intézkedés a vélhető cselekmény súlyával.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.19. 10:18

3. Nem működtél együtt. Akkor működtél volna együtt, ha az idézésre szépen megejelensz.

(Ha schengeni országból jösz, akkor nincs határellenőrzés a reptéren.)

Jessi # 2012.06.19. 12:43

Köszönöm a választ, bár azóta beszéltem az elfogató parancsot kiadó ezredessel is meg az ügy előadójával is, akik a mai napon visszavonták a körözést is, az elfogató parancsot is. És elismerték, hogy valóban nem voltam sem én sem az elérhetőségem ismeretlen, ráadásul van a schengeni határon is, ha az reptér útlevél ellenőrzés, szóval fennakadtam volna.

Jessi # 2012.06.19. 12:48

Egyébiránt hétfőn kaptam meg az idézést, ami másnapra szólt. Hidd el, ha Bécsből kellett volna Mo-ra mennem meg tudtam volna oldani.
Ami engem felháborított volna, az az aránytalanság lett volna, hiszen, még ha lehetséges is 1 nap alatt 3000-km-ről Mo-ra jutni, akkor az nem feltétlenül olcsó fapadossal történik, ráadásul a munkahelyem is bánhatta volna, sőt mivel épp akkor értem vissza, ha el is engednek, akkor is max. fizetetlen szabadságra. Következésképp egy állítólagos becsületsértés miatt, még csak terheltként már több 100.000 ft-os kiadásom keletkezett volna, adott esetben ki is rúgnak, mert zűrös vagyok. Szóval ez semmiképp sem aránylik az esetleg elkövetett bcs. súlyával.

ObudaFan # 2012.06.19. 14:19

Jelenj meg a következő idézésre, és akkor nem lesz semmi probléma.

Dini82 # 2012.07.18. 11:13

Tisztelt Fórumozók!

Segítségért jöttem ide.
Volt egy nagyon jó barátnőm akiben vakon bíztam és minden velem kapcsolatos dolgot megosztottam vele. De pár hónapja megromlott a viszonyunk és most számomra ismeretlen embereknek teregeti ki a magánéleti dolgaimat amit anno megosztottam vele és így téves képet próbál festeni rólam. És a gond az, hogy név szerint említ mindenkit, tehát már nem csak az én dolgaimat adja tovább hanem az ex-barátaimét is! Nem olyan régen pedig a jelenlegi párom telefonszámát adta ki egy rosszakarómnak, aki elkezdte hívogatni! Többször kértem, sms-ben, e-mail-ben, hogy hagyja ezt abba, de nem történt változás! Mit lehet ilyenkor tenni?
A Facebook oldalán vannak rólam fotók, megkértem szépen, hogy szedje le őket, mert már nem járulok hozzá, hogy kint legyen nála. Itt sem történt változás!
Gyógymasszőr és én nagyon sok mindent masszirozás közben mondtam el neki, és úgy tudom ők is tesznek titoktartási esküt!
Mit lehet ilyenkor tenni?
A segítséget előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.07.19. 20:36

Polgári pert azt egészen biztosan lehet indítani.