Rongálás


rigoz # 2019.06.23. 15:43

Tisztelt Csuklósbusz!

Szerintem a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény tényállását az álló jármű megrongálása nem meríti ki.

Csuklósbusz # 2019.06.23. 15:22

Üdv!

Közterületen egy buszmegálló mellett hagytam a kerékpáromat. megrongálták, kiszúrták, bowdeneket, vezetékeket letépték illetve a csomagtartóról elloptak egy csomagot melyben falécek voltak.

Feljelentést szeretnék tenni. A kérdésem hogy mivelhogy a fékeket is megrongálták és a világítást is tönkretették így a sima rongálás és lopás mellett közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény is megállja-e a helyét?

nonolet # 2018.07.27. 13:30

postpeter

Ne agyalj ki ekkora marhaságokat... fölösleges.

Megvan az útja a pénzbehajtásnak.

1.
Fizetési felszólítás, írásban, határidővel.
A tartozásról és a perképesen BIZONYÍTHATÓ károdról.

HA fizet oké!

Ha nem akkor pedig...

2.
Közjegyzővel "Fizetési meghagyás" kiküldése neki.

3.
A többi majd adódik...

drbjozsef # 2018.07.27. 13:02

Ugyan.

postpeter # 2018.07.27. 11:28

Vadsuhanc
Az én nevemen van. Szerződés szerint át kellett volna írnia, de nem írta át.
Még arra gondoltam, a számlát amit nem fizetett azt befizetem. Majd feljelentem magam csalásért, mert ö vállalkozóként bérelte az ingatlant és lakossági gázárakkal számláznak, a fogyasztás pedig vállalkozóként történt. A bérlőt meg feljelenthetném kényszerítésért, írt egy levelet, abban az esetben hajlandó kifizetni a fogyasztását ha lemondok a bérleti díjról, vagy ez is hülyeség?

Vadsuhanc # 2018.07.27. 06:34

postpeter

Az általad leírtak alapján nem állapítható meg a rongálás törvényi tényállása. Kárigényedet polgári peres eljárásban tudod érvényesíteni. Persze nem ártana tudni, hogy a közüzemi szerződést ki kötötte, kinek a nevére küldték meg a számlát és a bérleti szerződésben pontosan mi szerepel egyáltalán volt-e szerződés.

postpeter # 2018.07.27. 02:51

Sziasztok!
A bérlőm nem fizeti a gázt és ezért kikötötték, majd hálózati leválasztás történt az ingatlanomon.
Feljelenthetem rongálásért? A vagyontárgynak azaz az ingatlannak értéke csökken, mert így az ingatlan összkomfortosból egy komfort nélküli ingatlaná vált. Köszi a segítséget.

pogyor # 2017.08.07. 11:58

Még egyszer köszönöm, és elnézést... Csak ilyen aljassággal még nem találkoztam...

Öreg Tölgy # 2017.08.07. 11:57

T. pogyor,

látom, a komoly válaszok nem győzik meg, ezért csak azt tudom javasolni, hogy ha komolyan gondolja, hogy így megy a dolog, akkor jelentse fel ön is a hölgyet valami hasonlóért, és ha együtt töltik a büntetésüket, akkor lemeccselhetik a dolgot.

A kisebb kár egyébként 50.001 forinttól kezdődik (500.000-ig tart).

drbjozsef # 2017.08.07. 11:38

Hát, ha mindenképpen idegeskedni akarsz, és még másokat is idegesíteni, akkor ne aludj nyugodtan, mert lehet, hogy az exed levette a fogkefédről az ujjlenyomatodat, és felrakta a vezetékekre, meg a reszelőre is. Talán a nyaralási fényképeket is átmontírozta a Louvre kirablására, és akkor akár életfogytiglant is kaphatsz, de kétszer.

pogyor # 2017.08.07. 10:33

Azért mégsem vagyok nyugodt. A wikipedian ezt olvastam:
A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a rongálás kisebb kárt okoz,

Becsukhatnak? Egy hazugság miatt? És hogy nyomoz a rendőrség? ujj lenyomatot vesznek a tv kábelről? Mert ha igen, akkor ok, mert akkor nincs rajta - hogyan is lenne az ujjlenyomatom.

Egyre idegesebb vagyok :D

(Valahol itt évekkel ezelőtt találtam egy kérdést, abban kapucsengő rongálás volt, de arra nem érkezett válasz)

pogyor # 2017.08.07. 08:44

Köszönöm.

drbjozsef # 2017.08.07. 08:41

pogyor,

elég egyelőre annyit tudnod, hogy az bizonyít aki állít. Nem neked kell bebizonyítani, hogy valamit nem csináltál (már csak azért sem, mert nem is igen lehet), hanem annak, aki azt állítja, hogy valamit csináltál. Amíg nincs semmi hivatalos értesítés, ne is foglalkozz a dologgal.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.07. 08:03

Nyugi...

pogyor # 2017.08.07. 07:58

Rendben. Bár nem nyugodtam meg. Hogyan tudom bizonyítani, hogy nem én voltam? Egy hülye bemondása miatt majd nekem kell bizonygatnom, hogy hazudik? És ha arra fogja, hogy válunk, és bosszúból csináltam? Hogy tudom bizonyítani, hogy nem? Sosem voltam még ilyen helyzetben. Ideges vagyok.

Öreg Tölgy # 2017.08.07. 07:42

" Mi van, ha tényleg feljelentett az a nő"

Nem akarok viccelődni, de akkor legalább megtudja, ki az. Komolyra fordítva: egyelőre semmit nem kell tenni, igencsak blöffnek tűnik a dolog. Szerintem az egész akkor ér meg egy beírást (de egyelőre akkor is csak annyit), ha hivatalosan értesítik, hogy valóban feljelentették (pl. idézést kap).

alfateam # 2017.08.07. 07:42

De kétségtelen, hogy egy kicsit most ideges lettem.
Majd akkor lesz csak igazán okod az idegességre ha azért jelent fel, hogy elgörbítetted a macska farkét.
Hiszen mindenki látja, görbe a macska farka.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.07. 07:38

Nyugi...

pogyor # 2017.08.07. 07:20

Tanácsot szeretnék kérni. Válófélben vagyok a férjemmel. Neki állítólag van egy barátnője. (Nem ez a válóok, én nem is ismerem a hölgyet, a környéken lakó ismerősök szokták mesélni, hogy tudok-e róla. A válóok a férjem állandó italozása, csavargása, és agressziója.)
Tegnap felhívott a férjem - egyébként már nem lakik velem -, hogy a nője feljelentett engem rongálásért. Ugyanis a lépcsőházban valami telefon vagy milyen kábelt én!!! összevagdostam. És hogy voltak-e nálam a rendőrök. Mondtam neki, hogy nem voltak, miért lettek volna...
De kétségtelen, hogy egy kicsit most ideges lettem. Mi van, ha tényleg feljelentett az a nő. Nem is ismerem, nem is találkoztunk még. Csak azt tudom, hogy a szomszéd házban lakik albérletben. De kapucsengős lépcsőházak vannak, nem is tudok más házba menni, ha nem ismerem a lakók kódját. Ugye minden lakásnak más kódja van. Hogy tudom majd bizonyítani, hogy nem én voltam. Meg mit lehet egy ilyenért kapni? Gondolom, ahogy itt olvastam, rongálással jelenthetett fel. De ha a mi lépcsőházunkból indulok ki, nálunk digi van. És a bejárati ajtó fölött van egy kis doboz izé, abba mennek bele kábelek. Hogy nála is így van-e, nem tudom. A férjem azt mondta, h a kábelt vagdostam össze.. Nálam kint kb 20 cm kábel van. Ha nem tudom bizonyítani, hogy nem én voltam, mit kaphatok ezért? És kezdjek alibi után nézni? Nem is voltam otthon tegnap. Mit tudok tenni? És ezek után olyat indíthatok ellene, hogy hamisan megvádolt?

Stage # 2017.06.01. 00:36

Már elindítottam a végrehajtást. Azt mondták minimum egy hónap. Ott is szeretnék lenni az akciónál. Jó mókának tűnik.
A baj az egyébként, hogy a megétélt rongálási kár az közelében nincs a bekövetkezett károknak. A büntető ügyben egy órán át magyaráztam a bírónak, hogy miért kérem az eredeti állapot helyreállítását a pénz helyett, de végül mégis kártérítést állapított meg. Azt mondta a bíró, hogy ezen felül ha akarok, akkor pereljek további összegért, de ő csak erre a csekély összegre tudja kötelezni a vádlottat. (három megrongált elem újrafényezésének költsége). +ugye folytatja a rongálásokat, letöri és betöri a fűthető elektromos tükröket a kocsikon aminek a cseréje nem öt forint és nem tudom bizonyítani hogy Ő volt. A garázs sor viszont jogilag szerintem közforgalom elől el nem zárt magánútnak minősül, tehát a kresz szabályai úgy érvényesek mint mondjuk a tesco parkolója. A tesco tulajdona a terület, ahol parkolni lehet, de a kresz szabályait a rendőrség jogosult ott is betartatni. Ezért nem lehet pl. ott sem jogosítvány nélkül vezetni / gyakorolni. Ha lenne sorompó az más helyzet.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.31. 05:17

Fizetési meghagyás, amikor jogerős ítélet van?

nonolet # 2017.05.30. 21:44

Egy jogerős ítélet ellenére sem fizeti ki a nekem megítélt kártérítést.

Marhaságok helyett, amik semmire sem jók...

Inkább indítsd el a végrehajtást az ítélet birtokában.
Akkor idővel a pénzed is megkapod és a rongáló is szív.

1. lépés

A "Fizetési meghagyás" kibocsátása a közjegyzőnél.

nonolet # 2017.05.30. 21:41

"Azt kéne tudni, jogi tanácsot kérnék ha lehet, hogy szabálysértés-e a garázs előtt várakozni."

A leírt esetben aligha...
Mivel gondolom az már közforgalom elől elzárt terület.
És nincs kiírva hogy: a KRESZ szabályai érvényesek.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.30. 16:45

Egy bíró soha nem hívja fel a felet telefonon. Soha!

Vadsuhanc # 2017.05.30. 16:14

Már ne haragudj kedves Stage !

Amikor az ügyedben eljáró bíró felhívott Téged, miért nem tetted fel ezen kérdéseidet neki? Mondhat itt bárki bármit, de a Téged felhívó bíró csak többet tud az ügyről !

Vagy nincs igazam ?