Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


fenyegetés, zaklatás

ObudaFan # e-mail 2014.09.12. 14:34

walder

BEcsületsértés szabálysértése miatt a helyi járási hivatalnál tehetsz feljelentést.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

walder # e-mail 2014.09.11. 10:43

Tisztelt Szerkesztőség!

A következő ügyben szeretném segítségüket kérni.
Tegnapi napon egy facebook üzenet keretében igyekeztem megvédeni anyósom becsületét.
Az akinek az üzenetet irtam tegnap óta zaklat, engem, a családomat, és a munkatársaimat is.
Tegnapi napon például a munkahelyemen is járt engem keresve, és fenyegetve, illetve a facebook üzenőfalára ír ki rágalmazó, becsületsértő és fenyegető dolgokat.

2014-09-10:Facebook üzenőfal
Zaklató-1: Gerinctelen vagy Bánfalvi Viktor, mert oda szartál ahonnan nagyon sokat ettél,de nem baj ez amit ki irtál tégedet minősit ezt remélem todod.

Zaklató-2:Na Viktor Bánfalvi most ezt az üzeneted meg fogod bánni haver mert az én anyámmal te nem beszélsz így te kutya.

2014-09-10 SMS:
Kinyalhatod nem tudom mért szolsz bele a csaladi ügybe. Azt hogy én nem dolgozom semmi közöd. De te abbol ettél hogy itthol vakartam a picsàm. Meg a gyerekednek abbol vartam meg a baba kelengyét te nyomorék amit anyàdnak kellet volna erröl beszélgessünk te nyomorult. Na meg a màsik azért vagy beteg hordozol hogy a kis nyugdijasok adjanak alamiznat ebböl élsz. Te nyomi fej nézzél tükörbe kokero fejü.

2014-09-11:Facebook üzenőfal
Na ide figyu te kis köcsög bánfalvi majom , nagyon kicsi ember vagy az én szemembe azért irtam a neved kis betüvel.Nem tudom hogy neked mi közöd van az én családi életemhez,te sajátodat sem tudod egyengetni nem hogy az enyémbe beleszoljál.Akkor laksz jol mikor a katinál vagy te éhenkorász. Nézzél már magad körül hogy miböl élsz azt várod hogy kis csoró nyugdijasok tegyenek a zsebedbe valamit,ezt biztos forrásbol tudom.Erre szokták mondani jo tettt helyébe jot ne várjak, mi előtt meg nem született a gyereked sülve fölve itt voltál,ÉS ITT ZABÁLTÁL TE MAJOM.Arra lennél büszke hogy én mit vettem a gyerekednek meg anyád mit vet fel tudod mutatni te nyomorék akkoor jo voltam.Semmit nem vett neki anyád ezt a Gertitöl tudom, erre legyél büszke. Nekem nem kell dolgoznom engem eltartanak uri asszony vagyok ,nem mentem hozzád kenyérért de már voltál.Mindenki utál a melo helyeden mert olyan kis mit ugrálsz vagy kis orvosnak érzed magadat, pedig senki vagy.Szerintem nagyon messze kerüld el Gabort meg a Martint. Remélem a közös ismeröseink dijazni fogják ezeket a sorokat. Ahol lehet mindenhol le foglak járatni. Nagy ivben kerüljetek el amimeg az enyém hozzátok vissza, akkor arra sem legyetek kiváncsiak.TE KIS KULLOGÓ KUTYA.Ja azt még elfelejtettem ,hogy szégyelném a kezemen azt a bizu gyürüt amit vettél a Gertinek a bucsuba ,tán esetleg akcios kétpálcikás volt, azért kapta.Pedig nem ezt érdemli az a lány .

Mindenképpen szeretnék feljelentést tenni, de nem tudom pontosan a menetét.
Az érdekelne hogy pontosan hol tudok és milyen címszó alatt feljelentést tenni? És ennek milyen következményei lesznek a zaklatóra és rám nézve?

Segítségüket előre is köszönöm.

Tisztelettel, Viktor Bánfalvi

ObudaFan # e-mail 2014.08.15. 12:26

Büntetőeljárásban nem csak hozzátartozóval szemben és nem csak 72 óráig lehet elrendelni. Egy próbát megér mindenképpen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Nyuszkó123 # e-mail 2014.08.15. 08:59

Köszönöm a válaszokat! Távoltartás nem csak 72 órás van? Plusz nem a rokonom, nem a férjem, és nem biztos, hogy bántani is fog. Csak odajön, és beszélni akar velem, de ebből én már nem kérek, és ezerszer elmondtam, hogy hagyjon békén. Most erre nem hiszem, hogy adnának távoltartást, hisz azt is mondhatja, hogy csak arra sétálgatott. Szabad ember, sétálgathat arra bármikor... :( Plusz a 72 órával sem mennék semmire. Már három hónapja csinálja ezt. Valószínű 72 óráig nem jönne arra, aztán újra, és még inkább félhetnék, mert már fel is jelentem. :(

Agent Cooper # e-mail 2014.08.14. 10:29

Kedves Nyuszkó123!

Pont az ilyen esetekre találták ki a távoltartás intézményét! De távoltartás elrendelésére kizárólag büntetőeljárás keretében van lehetőség, ezért mindenképpen célszerű feljelentést tennie.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Nyuszkó123 # e-mail 2014.08.14. 09:55

ObudaFan! Köszönöm, ez már nekem is megfordult a fejemben, de ettől még nem fogja abbahagyni azt, hogy oda mászkáljon. A rendőrség meg addig nem tesz semmit, míg nem folyik vér. Valószínű nem fognak nekem mondjuk minden este odajönni a rendőrök, ha szólok nekik, hogy már megint ott van a zaklatóm. Első kérdésük az lesz, hogy bántott-e. Már utána jártam telefonon. Ott is az volt az első kérdése a rendőrnek, hogy most is ott áll magával szemben? Bántotta? Hát, nem valószínű, hogy ha zaklat valaki, akkor megvárja ott előttem, hogy kihívjam a zsarukat.Na, mindegy. .. Más ötlet esetleg, ami hatásos lehet?

ObudaFan # e-mail 2014.08.13. 15:23

Nyuszkó123

Zaklatás miatt a rendőrségen feljelentést tehetsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Nyuszkó123 # e-mail 2014.08.13. 08:50

Kedves Fórumozók!

Tanácsokra lenne szükségem. Három hónapja szakítottam a volt párommal, aki azóta is folyamatosan zaklat. Telefonhívások, sms-ek, személyes találkozó. Már megmondtam neki szépen, hogy hagyjon békén, megmondtam csúnyán, hogy hagyjon békén, a szülei is beszéltek vele, de egy alkoholistáról van szó, akinek már volt agyvérzése is, és olyan, mint egy elmebeteg, amit mondanak neki nem érdekli, csak az amit ő gondol. És ő úgy gondolja, hogy én igenis találkozzak vele. A lényeg, hogy a telefonos dolgot meg tudtam oldani, letöltöttem egy sms, és hívás szűrőt, és kivédi a dolgokat. De volt olyan, hogy annyiszor nyomott rá a számomra, hogy nem tudta kivédeni a rendszer. E-maileket is ki tudom védeni, letiltottam mindenhonnan. Egyedül azt nem tudom megakadályozni, hogy személyesen oda jöjjön a házunkhoz. Már kerülővel járok haza, fél órával több utat teszek meg kutyasétáltatásnál, hogy ne találkozzak szembe vele. Egy pánikbetegséggel is küzdök, és tegnap elég rosszul éreztem magam, ezért a rövidebb úton mentem haza, remélve, hogy nincs ott. Persze természetesen szembe jött, és jött utánam, hiába akartam kikerülni. Szerencsére jött szembe egy házaspár, és hangosan kiabáltam, így visszafordult. De nagyon nehezen jutottam haza, mert elkezdtem remegni, és majdnem összeestem. Sajnos rengeteg ilyen alkalom volt már. Azért félek tőle, mert egyik hajnalban a szomszéd mentett meg tőle, akkor épp részeg volt. Ez már három hónapja így megy. Meddig fog ez még tartani? Mit lehetne tenni, hogy békén hagyjon végre? Muszáj kimennem hajnalban, és este is, mivel kutyám van. Nem ugyanabban az időpontban viszem már így sem, mint ahogy szoktam. Kíséretet nem tudok magam mellé szerezni. A kutyám meg nem egy mérges fajta, hogy rátámadjon, ráadásul húzna hozzá, mert kis barátságos. Légyszi segítsetek, hogy hogy lehet ennek véget vetni, mert ezt én így már nem bírom sokáig.

kocsmáros10 # e-mail 2014.08.03. 06:48

O.k., köszönöm a választ.

Kocsmáros

ObudaFan # e-mail 2014.08.03. 00:52

Zaklatásnak. Közvádas (de magánindítványos).

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

kocsmáros10 # e-mail 2014.08.02. 09:26

Üdvözletem mindenkinek,

a tegnapi napon kinnt volt nálunk egy vízvezetékszerelő. A munkával kapcsolatban összevesztünk, emiatt kiraktam a lakásomból. Ezt követően ismeretlen számról felhívott valaki aki megfenyegetett, hogy hamarosan elvágja a torkom. Kérdezném, hogy ez minek minősül, illetve ez közvádas vagy magánvádas-e, továbbá, hogy érdemes-e ezzel kapcsolatban a rendőrséghez fordúlnom?

Köszönettel: Cserkúti

Kocsmáros

Agent Cooper # e-mail 2014.07.30. 11:26

Kedves medimonika!

A megoldáshoz először is a férjjel kellene rendezni a dolgokat. Utána egyértelműen felszólítani a hölgyet, hogy hagyja abba a zaklatást, és ha ez nem vezet eredményre, akkor mindenképpen érdemes feljelentést tenni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

medimonika # e-mail 2014.07.30. 00:15

Telefonszám csere nem történt, csak tiltás. Azt hittem elég lesz. Ekkor jöttek az üzenetek cetlin a kocsin.

ObudaFan # e-mail 2014.07.22. 07:38

Tehetsz feljelentést és egy kártérítési pert sem látnék esélytelennek. Hogy veled szemben felléphet-e, annak az eldöntéséhez ismerni kellene a te üzeneteidet is.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

medimonika # e-mail 2014.07.21. 02:33

Sziasztok.

Egy kis segítséget szeretnék kérni. A történet ott kezdődik hogy 3 évvel ezelőtt a házasságom megromlott egy hölgy miatt akivel a férjem kapcsolatot kezdett. Sajnos elég rosszkor derült ki, mivel 6 hónapos kismama voltam. A férjem tagadott minident. Pár nap után a hölgytől üzeneteket kaptam, melyben leírta hogy nem tudta hogy kismama vagyok, sajnálja az egészet. Ezzel vége is lett az üzengetéseknek. Eltelt megint pár nap és idegen telefonszámokról kaptam üzeneteket, melyben engem minősítenek azért mert nem vettem észre semmit a férjemen. Később megint a hölgy kezdett írogatni, sajnos a stressz miatt 2 szer kerültem kórházba. Persze a férjen fenntartotta azt a kapcsolatát, és a hölgynek elmesélte hogy korhàzba vagyok. Második rosszullétem után az orvosom közölte velem hogy nyugodjak meg mert ha megindul a szülés az még korai lenne, baba életképtelen. Saját felelőssègemre hazaengedték, később jött az üzenet a hölgytől hogy- hallom nem nagy a baj. Ezek után napokig kaptam az SMS éket, volt amelyikre válaszoltam, sőt a hölgy fel is hívott, es mivel a férjem mindent tagadott készítettem hangfelvételeket is. Dolgok nagyjából rendeződtek, nyàr végen megszületett a kisfiam. Ősz elején újra jöttek az üzenetek a hölgytől. Természetesen a tejem a stresztől elment. Nem akarom a férjemet védeni, hiszen szeretője volt, de legalább tekintettel volt arra hogy nyugalomra lenne szüksègem. A hölgy tett arról, es folyamatosan irogatott, hogy ne legyek nyugalomban a 3 hónapos kisfiammal. Természetesen a férjem és köztem ez mindíg vita téma volt. Heti szinten jöttek a nőtől az üzenetek, hogy éppen a férjemmel hol vannak mit csinálnak, es gondolkoztak el hogy a férjem miért nincs velem. Elegem lett, beadtam a válókeresetet. A férjem nem akart válni nem is jött el a tárgyalásokra. Folyamatos könyörgésbe kezdett hogy bocsássak meg neki, ne váljunk el, van egy gyönyörű gyermekünk, őt nekünk kell felnevelni. Visszaléptem a válástól. Elmentünk egy családi nyaralásra, úgy gondoltam rendben lesz minden. De. A nyaralás alatt is kaptam üzeneteket, és kiderült hogy a férjemnek megvan a kapcsolata. A nő folyamatosan üzengetett, zaklatott, nem hagyott békén. Pár hónap elteltével nem változott semmi. Az üzenetek jöttek, a férjem tagadott. Ismét beadtam a válást. Jelenleg ott tartunk 3 év után hogy a hölgy napi szinten ír, én már közöltem vele hogy ez amit csinál, az már zaklatás és következményei lesznek. Letiltottam mindenhonnan, eljött a lakásom elé,levelet hagyott az autómon. Írogat, kérdezősködik, minősít. Semmi köze dolgokhoz.azt nem tudom hogy a férjem fenntartja e ezt a kapcsolatát, de neki pl olyan üzeneteket irogatott, amiben engem megfenyegetett. Pl kitaláltam valamit, úgyis megcsinálom, a kampány elindult, elrendeznek téged is és a feleségedet is. Kérdésem a következő. Gondolom fel jelenthetem. De. Megfordulhat e a kocka hiszen vannak üzenetek amikre válaszoltam, de én nem fenyegettem. . Van egy két üzenet amiben már mérgemben csúnya szavakkal illettem. Ő vissza vághat e, vagy fel jelenthet. A válásom ott tart hogy be hívják tanúnak, mivel a férjem nem partner a válásában.

Agent Cooper # e-mail 2014.06.05. 12:39

Kedves Misa01!

Valamilyen formában szólítsa fel a cselekményének az abbahagyására, és ha ez nem vezet eredményre, akkor feljelentheti zaklatás miatt.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Misa01 # e-mail 2014.06.05. 11:10

Üdv a segítséget és véleményt szeretnék kérni.
A barátommal már lassan 1 éve együtt vagyunk. Neki van gyereke és akitől a gyerek van volt élettársa nem hagy minket. Néha bekattan neki is írogat, és nekem is. Sms, hívogat. Már oda fajult hogy a telefonban is és smsben is közölte hogy találkozni fogunk nem sokára és meglátom ő milyen. A telefonban pedig már elmondta hogy meglát és megver. Nem hagy minket, hiába nem veszem neki már fel a telefont, nem írok vissza semmi. Már az anyukámat is hívogatja meg írogat neki. Mit tegyek? Feljelentsem?

Agent Cooper # e-mail 2014.04.07. 08:37

Kedves fontos30!

Mostanában azt tapasztalom, hogy a bíróság egyre szigorúbban ítéli meg a zaklatásos bűncselekményeket, talán éppen azért, mert növekszik a számuk. Az Ön esetében, - ha tényleg más nem történt, - megúszhatja pénzbüntetéssel.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

kaméleon # e-mail 2014.01.30. 14:27

És utoljára:
Ebben a topiktémában leírt véleményem nem laikus vélemény volt, s nem is csak elméleti.
Jogi Fórumon, büntetőjog kategóriában, egy abszolút jogi, bírósági eljárásra vonatkozó kérdésben te nemigen tudsz másként megnyilvánulni, mint laikusként.

Azért, mert a Te véleményed az ügy egy részletében nem vág egybe az én véleményemmel, szerintem nem kéne kijelentened, hogy menjek innen máshová.
Kérdés lesz, de légy szíves, most már meg ne válaszold:
Van-e különbség, ha azt mondom, itt egyáltalán ne szólalj meg, ha különvéleményed van, vagy ha azt mondom, ne írj regényt ide arról, hogy egy témáról milyen gondolatok születtek a fejedben, mert annak nem ez a helye, sőt, ezzel zavarod az adott topic áttekinthetőségét és rendeltetését?

tollasposta #   2014.01.30. 03:09

"Nem vitatom el a jogod arra, hogy..."

  • Szerintem pont ezt tetted.

"...amiről kedved tartja."

  • helyett arról, ami a topiknak éppen a témája.

Azért, mert a Te véleményed az ügy egy részletében nem vág egybe az én véleményemmel, szerintem nem kéne kijelentened, hogy menjek innen máshová.
Főleg, hogy ha vennéd a fáradságot összevetni a saját véleményed részeit az enyémmel, talán rájönnél, hogy szente mindenben azonos, egyetlen részlet kivételével, amelyben a te meglátásod szerint a kérdező apukát kellett volna összeereszteni a másik erélyes apukával.

A valóságtól való elrugaszkodással illeted a véleményem, de indoklás nélkül.
Nehéz is lenne erre indokot találnod, amikor a pedagógiai vonal egyre jobban gyötrődik az egymás után felszínre kerülő és egyre agresszívebb fizikai és pszichés gyermekbántalmazások miatt, amit akár a gyermekek társai, vagy akár felnőttek követnek el.

"amíg nem vagy népszerű szerző, elismert szakember az adott témában,... ne szórd szét kéretlenül"

  • Szerinted a fórum topikjai meghívásos alapon működnek, ahol csak életműdíjasok szólhatnak hozzá?

"És igen, biztos, hogy a saját faced, vagy internetes naplód a megfelelő hely erre,"

  • Nincs ilyenem, de ha egyszer sok időm lesz, majd csinálok egyet és ígérem, az összes hozzászólásomat belerakom, sőt azt is jelzem, hogy a Te ösztönzésedre tettem. OK?

"ahol senki nem érzi úgy, hogy tukmálod, mert ott az olvassa, akit pont ez érdekel."

  • Te talán úgy érzed, hogy én tukmállak?

Nem tudom, mit értesz tukmálás alatt, de én nem tukmállak.
Igyekszem mindig a topik adott témájában véleményt nyilvánítani, s szerintem nem tértem el ettől most sem.

"A „jogi vetület” szemléltetését meg talán hagyjuk meg azoknak, akiknek ez a szakmájuk."

  • Én is így vagyok ezzel, s ezért sem a face-re és blogokba valók az itteni témák.

A hozzászólók lehetnek jogi, szakmai, vagy laikus hozzászólók, s lehet, hogy az egyikben szakmai a véleményük, mert éppen hozzáértők a témához, míg egy másik témában ugyanaz a személy már laikusnak számít.
De egyik sem kizáró ok a fórumban való részvételre, sőt kifejezetten ez a fórum cél meghatározása.
Amíg a véleményekből kitűnik, hogy mi a szakmai és mi a laikus, az csak építő jellegű lehet egy olyan társadalomban, ahol nagyon sok jogi (és szakmai) vetületű témában sincs meg az egység, az egyenlő elbírálás megvalósítása és a szankcionálásra és az ítélkezésre is elmondható ez.
Egy fórum pont azzal segít, hogy megszólalhat a jogvégzett, a szakmát végzett, vagy a témában laikus is.
Ahogy előfordulhat akár olyan is, hogy pl. olyan jogvégzett mond baromságot egy életszerű közlekedési témában, akinek arról sincs gőze, hogy a saját utcájában milyen a forgalmi rend, mégsem illik ezért eltanácsolni a többieknek, s nem is teszik. Vagy senki nem szól, ha valaki saját önnön szövegét citálja be, vagy akár önmagával társalog kissé szórakozottan. Vagy akár az is előfordulhat, hogy két pedagógus más-más véleményen van ugyanabban a szakmai témában, amit viszont egy a témához éppen laikus jogász első hallásra teljesen másképpen lát. Mindegyiket fontos lehet olvasni annak, akit ez érdekel. Akit meg nem, az úgysem olvassa el.
Az életben lehetnek és vannak is furcsaságok.
Attól, hogy pl. valaki bíró, s tegnapelőtt úgy ítélkezett térkép alapján a tárgyalóteremben, hogy egy adott helyen nem lehet megállni, mert az több sebből is vérzik, majd két hét múlva ugyanoda leparkol és állítja, hogy az teljesen szabályos, akkor megállapítható, hogy senki sem tévedhetetlen.

És Te sem és én sem.
De egymás véleményét legalább annyira tisztelni illik, mint amennyire a másik fél a miénket. Nem tudhatjuk, hogy azok csak üres lózungokra, vagy netán szakmaiságra, vagy akár megtörtént esetekre alapozottak, amik mögött szintén szakmai hozzáértők osztották a véleményt, vagy ítélkeztek.

Érdekes, amikor pontosan ugyanazért az egyik hivatal, hatóság így ítél, míg másik ugyanolyan hivatal, hatóság meg éppen amúgy.

Ebben a topiktémában leírt véleményem nem laikus vélemény volt, s nem is csak elméleti.

Talán 3 órakor elküldve már nem zavar majd téged ez a hozzászólásomnak a látványa sem, reggel meg úgyis letolja a nagyüzemi forgalmazás.
Akit érdekel a topiktéma és a hsz, az olvassa csak el.
Remélem, így már nem zavarja a komfortérzetedet.

kaméleon # e-mail 2014.01.29. 21:48

Nem vitatom el a jogod arra, hogy a saját legjobb tudásod szerint elfilozofálgass arról, amiről kedved tartja. De legalább amíg nem vagy népszerű szerző, elismert szakember az adott témában, addig ezeket a hosszú, fárasztó frázisokkal turbózott „műveket” ne szórd szét kéretlenül. És igen, biztos, hogy a saját faced, vagy internetes naplód a megfelelő hely erre, ahol senki nem érzi úgy, hogy tukmálod, mert ott az olvassa, akit pont ez érdekel. A „jogi vetület” szemléltetését meg talán hagyjuk meg azoknak, akiknek ez a szakmájuk.

tollasposta #   2014.01.29. 20:53

"Az ilyen, ráadásul a valóságtól kissé elrugaszkodott "érzelmi töltéseket..."

Ez a valóság hosszú évek óta akkor is, ha mindent megteszel azért, hogy ne kelljen meglátnod.
Attól még, hogy nem vagy közvetlen kapcsolatban olyan szülőkkel, akik ettől szenvednek gyerekestől, nem jelenti azt, hogy a rajtad kívül eső rész nem valóság.

"...nem lenne jobb egy saját blogban, vagy a facen közzétenni?"

Szerintem nem oda való.
Főleg nem, ha az érintett szülő sem blogban gondolkozik, amikor berántják a rendőrök és rávall a gyereke óvónője.
Sokkal inkább jogi témájú felületre való egy jogi tartalmat érintő közlés, véleménykérés, stb., mint bulvárt csinálni belőle.

A blog meg a face majd akkor kell, amikor a jog nem kezeli kellő helyén a dolgot.

Tudod, egy ovis pici gyerek még nem tud öngyilkos lenni és leugrani az emeletről, de hogy ne is akarjon ilyeneket tenni, ha felnő a lehetőségéhez, már ovis korban kell a helyére tenni a dolgokat körülötte.
Erre pedig nem a face, nem egy blog, hanem a felelős pedagógusok, hivatalok és a felelős emberekből álló igazságszolgáltatás mindenre kiterjedő alapos vizsgálata és a valós helyzetre választ adó ítélkezése kell, hogy legyen a válasz.

Talán nem jön le Neked valamiért, hogy az ilyen esetek nem kellő komolysággal, s nem a saját helyén való kezelése vezetett éppen oda, hogy egyre több ilyen, s hasonló eset történhet meg, a pedagógusok, az intézmények és a hatóságok tehetetlensége és érzékrtlensége miatt.
Nem érzékeled, hogy mekkora baj lehet, ha mindez már az óvodában is megtörténik, 3-6 éves pici gyerekek köreiben?
Ezt Te alapból face-re, s blogba valónak tartod, mintsem jogi vetületeiben szemlélni?

kaméleon # e-mail 2014.01.29. 20:12

Megpróbálom rövid és tömör pontokba szedni a szerintemi lényeges dolgokat, bár éppen ezen témák igényelnének több érzelmi töltést,
Az biztos, hogy a tömörítés ezúttal sem jött be.
Az ilyen, ráadásul a valóságtól kissé elrugaszkodott "érzelmi töltéseket" nem lenne jobb egy saját blogban, vagy a facen közzétenni?

tollasposta #   2014.01.29. 19:54

T. Andris1!
Érdekes a helyzete, amibe került, s ha megengedi, én is elmondanám, hogy én hogy látom, s mit tennék az Ön helyében, s bár sohasem lehet más helyzetével tökéletesen azonosulni, csakis akkor, ha kifejezetten hasonló megtörtént már az empátiát gyakorolni szándékozóval.

Azt az elején leszögezem, hogy Önnek nem szabad lett volna ilyen helyzetbe belemenni, de el tudom képzelni, hogy vannak helyzetek, amikor az ember már nem képes sokadszorra is 10-ig számolni, mielőtt mond, vagy akár tesz valamit.
Főleg, ha kisgyerekről szól a dolog, ráadásul még saját is.

Megpróbálom rövid és tömör pontokba szedni a szerintemi lényeges dolgokat, bár éppen ezen témák igényelnének több érzelmi töltést, hiszen a valóságban is éppen az a mozgatója az ilyen eseteknek.

Ami megtörtént:

  • Az Ön kisgyerekét visszatérő jelleggel bántalmazta egy csoporttársa, amit Ön hiába jelzett a gondozónak.

Itt az első kérdés, hogy kit nevez gondozónak?
Az óvónőt, vagy a dadát? Jelen esetben nem mindegy.
Ha a dadát, akkor a dadáig kell majd visszagörgetni az eseményeket, ami az óvónőre nézve persze nem lehet felmentő tény.
Ha az óvónőt hívja gondozónak, akkor ezt a konkrét témát az óvónőnek kell majd "elvinnie" szakmailag.

Megtörtént az is, hogy Önhöz az óvónő kivitte, kihívta másnak a gyerekét "raportra".
Ez a tény már önmagában is bebizonyítja azt a tényt, hogy az Ön gyerekét másnak a gyereke folyton bántotta, hiszen ez volt a tudott oka annak, hogy az óvónő lehetőséget biztosított Önnek a kisgyerekkel való, úgymond szembesítésre.
Mindaz, hogy ez megtörténhetett, arra enged következtetni, hogy az értelem és érzelemszegény óvónőnek a saját meglátása szerint jól jött inkább ez a lehetőség, mintsem neki(k) kelljen belőle ügyet csinálni.

Nagyon nagy hibát követett el ebben az óvoda, dadástól, óvónőstől, vezető óvónőstől együtt.
Ezt ugyanis a csoporttal foglalkozó felnőtteknek észlelniük kellett!

OLYAN NINCS, HOGY EGY OVIS CSOPORTBAN EGYIK FELNŐTT SEM VESZI ÉSZRE, HA FOLYAMATOSAN INZULTÁL EGY GYEREK EGY MÁSIKAT! FŐLEG, HA ENNEK LÁTHATÓ, FIZIKÁLIS NYOMAI IS MARADNAK A KISGYEREKEN!

A dada (és az óvónő is!) naponta látja a gyermekek testfelületeit, valaki mindig velük kell, hogy legyen, vagyis el lehet felejteni, hogy egy gyerek képes egy másikat éppen mindig akkor és úgy bántani, amikor a felnőtt nem veszi észre.
Ha nyoma is van, a bántalmazott kisgyerek csak ideig-óráig képes arra, hogy visszatartsa a sírást, a megaláztatást.
A CSOPORTTÁRSAK ELŐTT PEDIG A LEGELSŐ PERCTŐL KEZDVE SINCS TITOK, VAGYIS A TÖBBIEK MINDIG MINDENT PONTOSAN ÉRZÉKELNEK ÉS TUDNAK AKKOR IS, HA ARRÓL NEM MINDEGYIK BESZÉL, VAGY NEM MINDENKINEK.
Lehet, hogy egy ideig elhallgatják, de ez mindig kibújik, mint a szög a zsákból, s akkor mindenkinek megered a nyelve és nem marad semmi sem titokban.
A csoport óvónőinek és dadájának nemcsak látnia és hallania kellett a bántásokat, hanem a gyerekektől tudni is, ugyanis mindig van egy-két gyerek, akik már a csoport előtt jelezni szoktak a felnőttek felé, akár jólinformáltságból, akár jólneveltségből, akár jóérzésből, segíteni akarásból, vagy akár árulkodásból.

Tehát az óvónők és a dada valami miatt nem végezték a dolgukat, nem tették meg azokat a lépéseket, amit ilyen esetekben kötelezően meg kellene, hogy tegyenek. Az súlyosbítja a helyzetüket, hogy mindezt együtt, hallgatólagosan tették, vagyis nem tették. Hogy ennek mi az oka, az mindegy, mert nem lehet semmivel sem megmagyarázni azt, hogy miért maradt kezeletlenül, s hogy történhetett meg, hogy egy gyerek folyamatosan, fizikai sérüléseket is keltve bánt egy másik gyereket.

Az óvónő úgy gondolhatta, nagyon jól jön az Ön fejmosása a gyerek felé, s azt hitte, hogy ezzel majd hátha Ön oldja meg azt, ami nekik lett volna a feladatuk. Úgy hihették, hogy majd Andris apuka dorgálása után visszavesz a kis erőszakos gyerek az egójából és minden szép és jó lesz, nem kell vizsgálódni, jellemzéseket írogatni, családot látogatni, szülőkkel beszélgetni kínos dolgokról, s esetleg gyámügyhöz, stb. fordulni.
Valami miatt kínos lett volna mindez az óvodának, mert alapból ennek rutinszerűen működnie kellett volna.
Nem jött be a struccpolitikájuk, mert másik apuka beleköpött a levesbe azzal, hogy ő is fellépett a gyereke védelmében.
Az óvónő innentől pedig az mellé állt, akitől eddig is jobban "tarthatott", hiszen ha nem így lett volna, eleve akár négyszemközt is elmondhatta volna neki, hogy gond van a gyerekével, próbáljon segíteni benne, különben lépnie kell, mert nem hagyhatja, hogy bántalmazva legyen akármelyik gyerek is a csoportban.
Az ilyen ember nem való óvónőnek, ez a sajnálatos tény. Az is az viszont, hogy nagyon sok pedagógusnak nem jó a látása, hallása és érzékelése, vagyis ilyen problémák manapság tömegével történnek meg, csak nem kerülnek napvilágra. Talán éppen ez a baj, s ez miatt nem tud elindulni egy kiválasztódási folyamat, ami megoldhatná hosszútávon a begyökeresedett gondokat.

Az óvónő még az átlagnál is hülyébb volt, ha azt hitte, hogy a hamis tanúzással a kisebb gondot választotta magának.
A gyerekek ugyanis otthon mindent elmondanak ugyanúgy, ahogy az oviban is... :)
A szülők előbb-utóbb mind tudni fogják, hogy az óvónő nemhogy a feladatát nem tette, de még nem is állta ki a saját magának felállított csapda próbáját sem és sötét, mint az éjszaka.

Ha Ön nem lépne ebben az ügyben, akkor is lépnie kell a hatóságoknak, mert a tényeket nem hagyhatják figyelmen kívül, mivel a tudomásukra került a tény, sőt maga az óvónő bizonyította számukra elsőkörben.
(az azért megfontolandó, hogy ha most is látszanak a nyomok a gyermekén, vigye el orvoshoz jegyzőkönyveztetni)

A szülők garantáltan el fognak gondolkodni mindezen, ha már rendőrségi ügy lett a dologból, s az lesz nekik az első szempont, hogy mi lenne, ha holnaptól az ő gyerekük jönne haza rendszeresen másik gyerek által bántottan, miközben az óvoda nem lép semmit, sőt sz@rba vezeti és ott is hagyja azt a szülőt, aki valamely módon védeni akarná a gyerekét...

Ez egy óvoda! Itt icipici gyerekek vannak, akik még kialakulatlanok, s leginkább csak másolják a környezetükben történő dolgokat és/vagy játszák el az otthoni elfojtott, vagy valamely oldaláról túlzottan megélt, vagy akár csak észlelt szerepeket.

Ha egy kisgyerek ok nélkül folyton "gonosz" egy társával, annak konkrét okai lehetnek, s legtöbbször meg is vannak azok az okok, ha keresik és felszínre akarják hozni.
Ehhez be kellett volna vonni a szülőket, mert ott lehet mindennek a csírája.
Ha viszont eleve nincs meg a pedagógus és a szülő között az a minimális összhang, ami ehhez elengedhetetlen, akkor nagyon kellemetlen tud lenni egy ilyen "közeledés".
Viszont ezért föláldozni egy másik szülőt, ráadásul éppen a bántott gyerek szülőjét, ... na ehhez pofa és gyomor kell.

Ha most szülő lennék abban a csoportban, hányingerem lenne az ilyen óvónőtől.

Agent Cooper # e-mail 2014.01.29. 17:28

Kedves Andris1!

Számomra mindkét verzió életszerű, mindkét eshetőséget elképzelhetőnek tartom. (Ennek ellenére a megérzésem azt mondja, hogy az igazság valahol a kettő között lehet.) Viszont szerintem az jó védekezés lehet Önnek, hogy abszolút nem érthető, hogy ha tényleg úgy történt volna minden, ahogy az óvónő elmondta, akkor miért nem értesítette azonnal az óvoda vezetőjét? (Talán azért, mert tudta, hogy hibázott.) Így aztán inkább a másik apukának adta elő a történetet immár olyan formában, ahol az ő szerepe pozitív kicsengést kapott...

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…