Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


fenyegetés, zaklatás

Véleményem #   2012.11.04. 04:55

Tegyen feljelentést, terjesszen elő magánindítványt. Ahogy jónak látja...

Doroti # e-mail 2012.11.03. 21:13

Kedves Fórumozók!

Két nappal ezelőtt unokabátyám megfenyegetett. Rokoni látogatásnak indult, unokabátyám a szüleivel (édesanyám nővérével és annak férjével) érkezett. Amikor megérkeztek apai rokonságom, két nagynéném és nagybátyám valamint az ő felesége jelen volt. Ők a vita alatt távoztak, csak nagybátyám jött vissza, ő tanúja volt az eseményeknek, valamint édesanyám. Eddig kapcsolatunk normálisnak volt mondható, attól eltekintve, hogy irántam évek óta zajlik egy pszicho háború a részükről, ahányszor találkozunk kezdődik a szóbeli bántás, pikírt kritizálás, édesanyámat évek óta uszítják ellenem. Eddig én erre semmit nem reagáltam, nem tartottam erre érdemesnek. Családi veszekedés után / közben történt a fenyegetés. Korábban még nem történt ilyesmi. Kialakult némi nézeteltérés, kiabálás, erre én közöltem, hogy hagyja el az otthonounkat, (amelyben édesanyámmal együtt lakunk). Erre ordibálás lett, én is kiabáltam, közöltem, hogy azonnal tűnjenek el, mert ez itt nem az ő házuk, otthon ordibáljanak. Ordítva közölte: beveri a pofámat, egy - pardon a szavakért - hülye p.... @va vagyok, hogy takarodjak el (mármint én a saját otthonomból!), ezután jött nekem. Elakpta a kezem, és kicsavarta. Biztos vagyok benne, hogy bántalmazni akart, konkrétan megverni, mivel közölte: majd én ezt elintézem, elintézlek én téged. Mikor rákiabáltam, hogy ha azonnal nem tűnik el hívom a rendőrséget, és édesanyám is közénk állt, akkor visszakozott. Eddig még nem viselkedett így, bár volt egy botrányos szakítása, azóta ott is állandó a konfliktus. Sajnos, a volt életársát nem ismerem, nem tudom, de vélelmezem, hogy esetleg őt is bántalmazhatta. Ha a saját otthonomban tanúk jelenlétében meg merészel fenyegetni. Miután közöltem, hogy ezek után többé soha nem merészelje betenni a lábát a házunkba, röhögve közölte, hogy ő ide akkor jön amikor akat. Az a margója az egésznek, hogy egy 40-es emberről van szó, aki jelenleg alkalmi munkákból él anyuci panellakásának kisszobájában. Édesapám szeptemberi halála óta, többször is nekem estek szóban, de ez most már kezd tettlegességgé fajulni. Édesapám egy műhely értékes gépeit hagyta hátra, az unokabátyám szeretné rátenni a kezét. A házunkat is szabad prédának tekintik, unokabátyám apja közölte, hogy neki több köze van ehhez a házhoz, mint nekem, és takarodjak el.
Úgy gondolom fel kellene jelentenem, biztos vagyok benne, hogy ha most nem lépek, akkor bármikor bántalmazhat a saját otthonomban. Szeretném, ha lenne egy távoltartó végzés (ha ez a hivatalos neve), hogy többé a közelembe se jöhessen egyikük sem.
KÖnnyű összeveréssel fenyegetni egy 50kilós nőt. Nem tudom ez számít-e? Abban biztos vagyok, hogy ha vizsgálatra kerül sor a szülei mellette vallanak, és engem idegbeteg hisztérikának próbálnak majd beállítani. (anyját, a nagynénémet viszont évekig ápolták pszichiátrián mániás depresszióval) Édesanyám az, aki mellettem vallana, és esetleg apai nagybátyám. Nem tudom mit tegyek? Érdemes feljelntést tennem? Vagy összehazudnak mindent, és a rendőrség úgysem csinál semmit amíg nem folyik vér? Ezt nem szeretném megvárni. Azt sem tudom hogyan folyik egy ilyen eljárás, soha nem kerültem még ilyen helyzetbe, mire számíthatok? Fogadjak ügyvédet?
Bocsánat a hosszú irományért.
Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # e-mail 2012.09.27. 14:39

Szerintem a legcélszerűbb, ha úgy érzed, hogy valami kimaradt, akkor írd le az egészet, utalj arra, hogy milyen ügyszámú ügyben írod ezt le és vetesd át a rendőrségen. Mindig célszerűbb, mint azon alkudozni, hogy mi legyen a jegyzőkönyvben.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

edchina #   2012.09.27. 14:04

Köszönöm "véleményem" válaszát.
Sokat segített. Természetesen megnéztem a zaklatás fogalmát, sőt olvasgattam más hasonló eseteket itt a fórumon mielőtt megírtam volna kérdéseimet. Zaklatás fogalma eléggé tág. Hogy mi fér bele az adott szituáció , előzmény függvénye. Majd eldöntik a Bírák ,hogyha eljut odáig az ügy. Sajnos mást nem tudok tenni. Részemről amit tudtam megtettem. Sajnos kifogtam egy őrültet, aki semmiféle kompromisszumra nem hajlandó. Nem tud továbblépni az egy évvel ezelőtti, vélt sérelmén. Mint ált. isk. alsó tagozat, "ha elkaplak megverlek" szinten van az illető. Egy olyan ember aki saját magát hergeli, aztán gondol egyet és ami kipattan az agyából azt véghez viszi. Roppant arrogáns, már szinte diktátor jellemű. Csak az ő szava számít. A párjával folyton kiabál (nap-mint nap). Ellenőrzi az üzeneteit a laptopon és telefonon. Van úgy, hogy elveszi mindkettőt egy hétre és folyton nézi ,hogy hívja vagy üzen-e valaki. Ha elmegy a boltba vagy bárhova, szó szerint 5 percenként felhívja és el kell mondania épp hol tart. Tehát egy ilyen emberrel állok szemben. Az intelligencia teljes hiánya.

Véleményem #   2012.09.27. 10:54

edchina

Ha tettél feljelentést, akkor lehetőséged van átolvasni mindent és a kimaradt dolgokat bele írják ha kéred.
A fényképek nem kellenek ide, az nem hiszem hogy bizonyító erejű lehet bármiben is, ugyanis a nyomokból nem derül ki hogy, mikor, ki, mivel csinálta azt, és ezt nem szoktál elfogadni. Tehát szerintem nem foglalkoznak vele, megnézni megnézik, de az ügyhöz nem lesz hozzá csatolva ha te csináltad.
Ha már elindult az ügy, akkor nem hiszem hogy egy sima nyilvános bocsánat kérés lesz a vége. Ha megáll az ügy, akkor lesz szankcionálva majd.

edchina #   2012.09.27. 07:46

Tisztelt ObudaFan!

Megtettem a feljelentést. Elmondtam az általam tapasztaltakat részletesen, viszont a jegyzőkönyvbe csak nagy vonalakban kerültek bele a történtek. Az nem került bele, hogy megállt a házam előtt és onnan kiabált nekem. Viszont az szerepel benne, hogy gépjárművel utánam jött és fenyegetett. Az sem került bele, hogy ez nekem mekkora lelki sérülést okozott. Nyugtatókkal tudok csak elaludni és nappal is szednem kell. Annyit mondott az ügyeletes tiszt aki felvette a jegyzőkönyvet, hogy a "kollégák" majd felkeresnek engem. Ezért nem erőltettem ,hogy kiegészítsük a vallomást. Gondolom a nyomozók fognak felkeresni és nekik is elmondhatom részletesebben. Vagy keressem fel újból a rendőrőrsöt és egészítsem ki a vallomásom?? Ezt meg lehet tenni ebben a szakaszban?? Lefényképeztem az előttünk lévő füves részt, amin átgázolt amikor elhajtott. Ott hagyta a nyomait, a jelzőlámpának is nekiment , elhajlott. Ezeket a fényképeket célszerű már most átadni, vagy majd később?? Befolyásolják-e ezek a tények a vádemelést?
Szeretném, szeretnénk ha valami történne végre, hogy vége legyen ennek az egész idegőrlő ügynek.
Továbbá, lenne-e értelme a közvetítői eljárásra utalásnak?? Mivel járok jobban. Én azzal is megelégednék, ha egy hivatalos személy előtt kijelenti ,hogy nem zaklat többet és bocsánatot kér. Vagy túl naiv vagyok??!!! Bármilyen megoldásnak örülnék ami végleg lezárhatná az ügyet.
M. Zsolt
e-mail: obudaikerekpartura@gmail.com

ObudaFan # e-mail 2012.09.23. 22:54

Hogy a rendőrök bármit tettek-e, azt innen a távolból még csak megtippelni sem lehet, mindenesetre a zaklatás magánindítványos bűncselekmény, tehát feljelentést kell tenned, hogy meginduljon az eljárás. Mégpedig a rendőrségen. A közlekedése lehet közúti veszélyeztetés.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Véleményem #   2012.09.23. 17:27

Te kihívtad őket, ők kimentek meghallgattak, jobb esetben írtak egy jelentést, téged ott a helyszínen tájékoztattak a törvény adta lehetőségeidről. Ez alapján részükről ennyi, semmi többet nem kell tenniük, a másik felet sem hallgatták meg valószínű. Neked kell feljelentést tenni, úgy fog elindulni csak az ügy, de gondolom ennek a menetéről tájékoztattak...
A rendőrség nem kezdeményezi az eljárást, tettlegességre nem került sor, részükről intézkedni nem kellett. Mint mondtam neked kell a feljelentést megtenni. Ha ezt megtetted akkor fogják a jelentést a feljelentésed mellé csatolni, majd közöld ezt amikor megteszed a feljelentést hogy rendőri intézkedés történt. Utána fognak nézni majd.
Szerintem jegyzőkönyv nem készült, mivel nem írtál alá semmit sem, ahogy írod...
Az életveszélyes fenyegetés kicsit erős talán, lehet nem állja meg... De ezt innét nem lehet eldönteni, meg hogy téged mennyire veszélyeztetett, azt nem tudom hogyan bizonyítod... Nézz utána hogy mit takar a zaklatás fogalma.
Nem szükséges ügyvéd ehhez, majd te eldöntöd, hogy mennyit fektetsz ebbe az egészbe...

edchina #   2012.09.23. 15:58

Köszönöm a választ. A többi kérdésre is kaphatnék. A rendőri intézkedésnek mi értelme volt? Tehát a rendőrség nem kezdeményezi az eljárást? Nem kapok semmilyen hivatalos dokumentumot amivel az ügyet tovább vihetem?? Jegyzőkönyv készült , aláírni nem kellett eddig. Hol tehetem meg a feljelentést? Rendőrség, bíróság? Semmiféle hasonló esetem nem volt, ezért abszolút nem vagyok járatos az efféle ügyekben. Miért "csak" zaklatás? Az életveszélyes fenyegetés , továbbá az a tény, hogy több száz méteren keresztül veszélyesen közlekedett mögöttem az beletartozik a zaklatás fogalmába?? Tehát kizárólag zaklatás vádjával tehetek feljelentést? Mire számíthatok ha elkezdődik az ügy? Gondolom ügyvéd nélkül bele se vágjak.

Köszönöm előre is.

ObudaFan # e-mail 2012.09.23. 13:38

30 napon belül zaklatás miatt feljelentést tehetsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

edchina #   2012.09.23. 09:44

Tisztelt fórumozók, ügyvédek, ügyvédjelöltek!

Érdeklődni szeretnék ,hogy milyen beadványt kell tennem az alábbi esettel kapcsolatban.
A tegnapi napon (2012.09.22.)kerékpártúráról érkeztem hazafelé , amikor hangos kiabálásra lettem figyelmes az út másik oldaláról egy autóból. Amikor közelebb értem láttam ,hogy nekem kiabál. Akkor ismertem fel egy már régóta engem és a családomat korábban is megfenyegető "úriembert". A történet röviden annyi ,hogy az Ő jelenlegi "élettársa" egy évvel ezelőtt az én barátnőm volt pár hónapig. Ez a kapcsolat már hónapok óta nem él. Azóta telefonon az említett illető megfenyegetett , hogy ha elkap "kinyír" és további sértő jelzőkkel illetett. Ez így történt a tegnapi napon is. Én haladtam tovább hazafelé , nem foglalkoztam vele, de észrevettem ,hogy megfordul az autóval és utánam jön. Utolért és a lenyitott ablakon egész közel a kerékpárhoz folyamatosan kiabált. " Te szemét köcsög, kinyírlak ha elkaplak, kurva anyád te mocsok stb. " Közben már olyan pozícióban volt mint amikor megelőzünk egy autót, teljesen kisorolt a sávban. Mivel jött szembe egy autós így visszasorolt. Közben én is a ház elé értem, megálltam, ő is megállt és tovább kiabált ki az ablakon, tovább fenyegetve. Miközben kerestem a kulcsom, hogy be tudjak menni megfordult, én beléptem a kapun és ő megállt a kapu előtt és folytatta. Akkor szólaltam meg először, hogy ha nem hagyja abba kihívom a rendőrséget. Mivel tovább kiabált a kapu előtt így hívtam a 112-es segélyhívót ahol elmondtam a történteket. Ki is jött egy járőr 45 perc múlva. Elmondtam nekik is történteket. Felírták az adatokat és jegyzetelt közben. Annyit mondott, hogy ezt a bírósághoz kell bejelenteni. Nem igazán értettem ,hogy miért oda és miért ne a rendőrségen tegyek feljelentést. Vagy ez alapján így is beindul az ügy? A rendőr annyit mondott meglátjuk mi lesz belőle. Gondolom meghallgatják a másik felet is. De nem igán értem ,hogy most akkor mit kell tennem ,hogy az ügy eljusson a bíróságra vagy egyáltalán kell valamilyen feljelentést tennem?? Most telt be a pohár, ez már sok volt. Életveszélyesen megfenyegetett, a közúton veszélyeztette a haladásom, zaklatott. Ha nem teszek semmit, legközelebb durvább dolgot fog tenni. Nem tudok úgy közlekedni a városban ,hogy ne figyeljem , hogy jön-e vagy sem. A városban egyébként is rossz híre van. Erőszakos, arrogáns ember, aki mindenkivel kiabál. Nincs olyan nap, hogy a környékbeliek ne hallanák a hangját. Ez már beteges nála. Továbbá még azt szeretném megtudni ,hogy kérhetek-e olyan végzést ami megtiltja ,hogy a közelembe jöjjön. Van egy 3 éves kisfiam, mi lett volna ha ő épp kint játszik az udvaron és végignézi az egészet??!! Biztos vagyok benn ,hogy nem fogja abbahagyni, eddig is csak rosszabb lett. Kérem aki tud segítsen tanácsokkal mit tegyek.

Köszönöm előre is!