fenyegetés, zaklatás


evi_ # 2019.06.23. 16:02

Tisztelt Forumozók!
Gyerekkorom óta éveken keresztül követett az utcán egy azóta már idős férfi. Megismerkedtünk és kapcsolatot kezdtünk, amit éveken keresztül próbáltam jól működő, komoly kapcsolattá alakítani.
Már az elején kiderült, hogy kattant. Amikor állítólag nem ért rá találkozni, vagy üzente, hogy elutazott, az utcán követett, úgy mint addig, amit tagadott.
Már az első szex után gyakran sértegetett, bántalmazás is előfordult. Pár hónap után potencia gondjaira, néha másik nőkre, utána már mindenfélére hivatkozva elküldött. Ez évekig ment, mert ha nem kerestem, akkor járkált utánam. Már nem akart találkozni, de elmondta, hogy gyerekkorom óta kiderített rólam mindent, és az a célja, hogy sose felejtsem el. Elmondta, hogy tudja mikor hova járok, utánam jött a lakásomra, munkahelyemre, boltba és ismerőseivel zaklatta barátaimat, családomat, és minden ismerősömet. Fenyegetett fejlövéssel és durva bántalmazással, hogy ne merjem megkeresni, majd meg is támadott, akkor elegem lett. Azt mondta nem akarja, hogy mással ismerkedjek, ezért amikor másik férfivel összejöttem, egy orvos barátját megkérte, hogy hamisítson rólam papírokat, amin a kapcsolatunkat képzelődésnek íratta. Elkértem a papírokat, amin abszurd hazugságok vannak, amiről bizonyítani tudom, hogy rágalmazás. Az iratok mindenhol problémát okoznak, javíttatni nem lehet. Pert indítottam az orvos ellen, de nem jelent meg a tárgyalásokon. Az illető azóta is terjesztgeti a hazugságait. Regisztrálgat a levélcímemmel mindenféle oldalakra, amin sértő szövegeket ír rólam, levél és közösségi oldal fiókomat a sajátjának gondolja (még amikor ismertem elkérte a jelszavaimat). Néhány magánügyi holmimat megszerezte és nem akarja visszaadni. Ismeretségeimet mindenféle rágalommal próbálja tönkretenni. Tagadja, és másokat okol, ezért feljelentéssel sem sikerült semmit intézni. Hogyan oldjam meg, hogy befejezze a rágalmazást?

drbjozsef # 2019.06.06. 04:44

Anina98,

Milyen tanáccsal? Jogi tanáccsal? Azt te is megírtad.

Indíthatsz birtokvédelmet a jegyzőnél, tehetsz feljelentést a rendőrségen, indíthatsz polgári pert a bíróságon.
Mindegyik hónapokig, évekig tart, jó eséllyel azzal, hogy a másik fél szerint az nem is úgy volt, hoz egy tucat tanút, és különben is Te zaklatod őt. Napközben zenét hallgatni nem tilos közterületen, például. Az meg, hogy valaki idegen vagy nem idegen teljesen érdektelen zaklatás szempontjából.

Ez kevéssé jogi kérdés sajnos.

Anina98 # 2019.06.05. 23:18

Bízom benne, hogy valaki tud tanáccsal szolgálni nekünk.

Anina98 # 2019.06.05. 05:16

Szomszédunk zaklat bennünket, miután nem voltunk hajlandóak elnézni neki tovább a szükségesnél tovább tartó házbővítését, melynek során egyébként komoly károkat okoztak nekünk. Nem térítik meg a kárt, kiröhögtek bennünket, hogy igen, tudják, hogy ők okozták, de nem érdekli őket. Semmilyen szinten nem lehet velük kommunikálni, mindentől elzárkóznak. És megfenyegettek, hogy elüldöznek bennünket és a másik szomszédokat is.

Most ott tart a helyzet, hogy minden nap tőlük hangos a környék, provokálnak bennünket, a hat hónapos gyermekünk ablaka alá járnak autóval, abból ordíttatják a zenét, közben mondogatják, hogy "ezentúl minden nap itt leszünk holnap is itt vagyunk" - közterületen, a ház előtt történik mindez.

A szomszéddal való vitába, amennyiben idegenek is be vannak vonva, az már zaklatás?

Mit tehetünk? A kicsi azóta enni sem nagyon akar, nagyon sokat sír, egyértelműen a zajok keltették benne az idegességet. (Nem megoldható másik szobában altatni.) Eddig nyugodt környék volt ez, most azonban mindenki ideges, de senki nem szól.

Van valakinek tanácsa, mit kell ilyenkor tenni, feljelentés, birtokvédelem? De az idegenekkel mit tegyünk?

Köszönöm a segítségükt.

galaxy01 # 2019.05.14. 18:30

Megvolt a kihallgatás. Elég meglepő dolgokkal gyanusítanak. 2018.07.01.- 2019.03.18. között zaklattam a "volt" barátnőmet. Megjelentem a lakásánál,a telkénél,követtem őt és telefonon zaklattam (hívások és szöveges üzenetek formájában 2672 alkalommal kerestem meg). Júliusban és októberben voltunk összeveszve, 5-6 napot voltunk haragban,de kibékültünk. Kb Január 20-ig minden nap találkoztunk és 1-6 óra időtartamokat töltöttünk együtt (sok kép is készült, ott vannak a facebook beszélgetések a saját profiljából). Volt szembesítés, sokat hazudott ott, de 1 hamis facebook profilt már elismert. Azt is mondta,hogy pár napja hívott engem. Mostanában szoktunk találkozni, de állítása szerint mint barátok...
Kíváncsi voltam a telefonos adatokra, a telefonomat már átnéztem. Az álltaluk meghatározott időszakban én küldtem 1378 sms-t, ő küldött nekem 800 sms-t.
Hívások csak idénről vannak a telefonban, én hívtam 200x, ő hívott 83x. Bosszantó,hogy az általam vitt képeket és hangfelvételeket nem volt hajlandó a vizsgáló r.zls megnézni, azt mondta neki már az elmondott is sok...elege van...
Súlyos testisértéssel is ganusítanak. Február 15.-én megtámadott a hölgy, meg akart verni és elvenni a telefonomat. Úgy szájba vágott,hogy megsérült az ujja. Egy felületi bőrsérülésből nem tudom, hogy hoztak ki 8 napon túl gyúgyulót. Nekem vérzett a szám, összekarmolta az arcom és amikor lefogtam a kezét 10x megrúgott betétes munkavédelmi cipőben. 2 hétig be volt dagadva a lábszáram.

galaxy01 # 2019.04.29. 19:34

Tisztelt Szakértők!
Korábban írtam ide. Azóta kisangyal volt a hölgy.Voltak kisebb féltékenykedései,de jól el voltunk. Több,mint 2 hónappal az eset után kaptam meg a gyanúsítotti idézést.
Két hét múlva kell megjelennem. Azt olvastam, hogy 2 hónap a nyomozás határideje. De addigra 3 hónapnál tartunk.

drbjozsef # 2019.03.08. 11:41

Persze találkoztunk és szexeltünk is ez idő alatt,de kommunikációs eszközön,vagy nem válaszolt,vagy csak veszekedett.

Lesz ebből még nemi erőszak is miatt is feljelentés, ha így folytatja...

galaxy01 # 2019.03.08. 09:29

Tisztelt rigoz!

Köszönöm a válaszát.
Ő sms-ben írta,hogy izomláza lett és szívecskét tett mellé. Több üzletben voltunk akkor vásárolni... Más is felvetette a az erőszakot, de talán nem olyan "elvetemült" a hölgy.Látszólag már most bánja, hogy elment a rendőrségre. Kérdeztem most tőle, hogy mi volt a rendőrségen, de csak annyit mondott,hogy egy nővel beszélgetett a kapcsolatunkról. Azt mondja elmesélte azt is,hogy vasárnap az autóját "szereltem", de véletlen találkozásnak állította be. Azt mondta neki,hogy többet nem kell bemennie...Ennek a valóság tartamát nem tudom.

rigoz # 2019.03.07. 19:25

Tisztelt galaxy01!

Hát elégnek elég lehet, bár ha utóbb végül önként bizonyíthatóan fogadta a közeledését, akkor meg azért nem lehet zaklatás, mert éppenhogy nem volt ez végsősoron ellenére neki, tehát hiányzik a magánéletet megzavaró, háborgató jelleg végsősoron, tekintve, hogy az áldozat "önként és dalolva" behódolt.

Zaklatni pedig ugyebár csak azt lehet aki hagyja...

Bár lehet ebből durvább is, például a közös megegyezéses aktust beállítja erőszaknak stb., mert ezt még önmagában legrosszabb esetben is kitiltással és pénzbírsággal vagy próbára bocsátással megúszná...

Az viszont már letöltendő is lehet.

A legjobb az lenne, ha közvetlen vagy legalább közvetett tanúkat sikerülne találni annak igazolására, hogy azzal, hogy nevezett önként lefeküdt Önnel, többször találkozott és jó hangulatú verbális társalgásokat töltött el Önnel, gyakorlatilag akként nyilvánult meg, hogy egyértelműen levonható belőle az a következtetés, hogy nem valósult meg zaklató magatartás, kölcsönös elhatározáson alapuló kommunikáció zajlott, a hivatkozott üzeneteire pedig a sértett másképpen válaszolt, tehát az a tény, hogy nem válaszolt elektronikus úton, írásos formában rájuk, nem igazolja, hogy egyoldalúan háborgatta, zaklatta Őt.

Esetleg még annak a hangfelvételnek is hasznát veheti.

galaxy01 # 2019.03.07. 18:12

Tisztelt Szakértők!
Feljelentett a "barátnőm" zaklatásra. Januárban volt egy vitánk,megharagudott, fenyegetőzött,hogy becsukat,tönkretesz. De látszólag kibékültünk. Sikerült neki kb 2-2,5 hetet úgy megcsinálnia,hogy én küldtem neki kb 20sms-t és sokszor hívtam. Kamu facebookon beszélgetett velem meg ilyenek. Elhívott randira a házukhoz és nem jött le, kb 3-4x (ilyenkor hívtam és írtam az sms-eket). Erre ráfogta,hogy zaklatom. Kérdés,hogy az a 2-2,5 hét (amire ő azt hiszi,hogy én nem tudom bizonyítani,hogy nem egyoldalú volt a megkeresés) elég-e a tartósság,rendszerességhez? Persze találkoztunk és szexeltünk is ez idő alatt,de kommunikációs eszközön,vagy nem válaszolt,vagy csak veszekedett. Hirtelen haragú a hölgy, 2 havonta fenyegetett a feljelentéssel ezért minden megbeszélt és véletlen találkozáson hangfelvételt készítettem. Én nem fenyegettem sosem, ha találkoztunk, akkor jól éreztük magunkat. Őt már behívták meghallgatni, engem még nem. Azt hozzá tenném,hogy azon a héten,amikor feljelentett már normálisan sms-eztünk, hívott stb. Köszönöm.

rigoz # 2019.02.26. 09:41

@Attila_: Előbb előkészítő ülés van, utána van tárgyalás.

Úgyhogy előkészítő ülésre idézik vagy eljárást megszüntető végzést küldenek.

Attila_ # 2019.02.26. 09:35

Köszönöm a válaszokat.
Átadom neki, a levelet ma veszi fel.

lajcsó # 2019.02.25. 21:05

"Kérdés: ilyen gyorsan kitűzhették a tárgyalás időpontját?"
Ami lehet, hogy nem is tárgyalás, hanem előkészítő ülés. Tényleg el kellene figyelmesen olvasni a levelet!

drbjozsef # 2019.02.25. 19:10

Ha valóban zsarolással vádolja meg az ügyészség, akkor :

367. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel vagyoni hátrányt okoz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a zsarolást

  1. bűnszövetségben,
  2. az élet vagy a testi épség elleni, illetve más hasonlóan súlyos fenyegetéssel,
  3. hivatalos személyként e minőség felhasználásával,
  4. hivatalos megbízás vagy minőség színlelésével

követik el.

De ha a sértettet nem érte vagyoni hátrány, akkor az nem zsarolás. El kellene talán olvasni azt a levelet.

Attila_ # 2019.02.25. 18:57

Tisztelt Szakértők!

Egy ismerősön kérdését tolmácsolom.
Zsarolásba keveredett, egy infó eltitkolásáért állítólag egymilliót kért. Még nem volt büntetve.

Az ügyészségtől egy hete kapott egy levelet, hogy bíróságra adják az ügyet és a mai napon kapott egy levelet a bíróságtól.
Nagyon megvan ijedve.
Kérdés: ilyen gyorsan kitűzhették a tárgyalás időpontját?
A másik kérdés: milyen büntetést kaphat ezért,figyelembe véve, hogy még nem volt büntetve.
Előre is köszönöm a választ.

rigoz # 2019.02.21. 11:31

@ObudaFan: Szerintem erre az emberrablás, illetve a súlyos testi sértés előkészületét, illetve annak megalapozott gyanúját is rá lehetne akár húzni...

ObudaFan # 2019.02.21. 10:37

Zaklatás, esetleg önbíráskodás miatt feljelentést lehet tenni.

rigoz # 2019.01.18. 11:16

Utóbbi előfeltétele azonban a gyanúsítás megtörténte, amennyiben az ügyészség képviseli a vádat.

Magánvádas (zaklatás miatti vád tipikusan ilyen) eljárásban azonban a magánvádló (feljelentést tevő és a feljelentésben írtak szerinti vádat képviselő sértett) az eljárás folyamatban léte során bármikor maga indítványozhatja a távoltartás elrendelését.

rigoz # 2019.01.18. 11:15

Kedves Alxexandra, amíg az ok fennáll rá, kérhető a hatvan elteltét követő időtartamra ismételten a megelőző távoltartás.

Mérlegelendő lehet továbbá esetlegesen a telefonszám-változtatás is.

A betörés-lopás és a zaklatás közt viszont nem feltétlen van logikai kapcsolat, így nem biztos, hogy sikeresen lehet arra hivatkozva érvelni, persze (mint minden) próbát megérhet.

Egyébként a távoltartás a közvetett kapcsolatfelvételre, így adott esetben az Ön általi vagy a saját, illetve közös gyermekeik általi kapcsolatfelvételre és annak megkísérlésére is kiterjed a tilalmazottság körében.

Illetve büntetőeljárásban is kérhető a távoltartás, ott viszont az időtartamot az elrendelése estén az elrendelés körében határozó nyomozási bírói jogkörben eljáró bíró határozza meg.

szandiga # 2019.01.18. 11:07

Tisztelt Zoltàn,

Nagyon köszönöm gyors vàlaszàt.
A szàmot le szoktuk tiltani, viszont újabb és újabb szàmokról hív.
A büntetett előèlet pedig betörès és lopàs miatt vab neki. Még baràtunk is van, akihez betört màr.
Ha jól èrtelmeztem az üzenetèt, ez a tàvoltartàs csupàn 60 napra terjed ki. Ezzel nem tudom, elèrnénk-e a cèlunkat, vagy tènyleg csak még rosszabb lenne utàna.
Igazàból pàrom sokat dolgozik, engem csupàn az zavar, hogy egy 4 hónapos kisgyerekkel vagyok itthon egyedül..

Mégegyszer nagyon köszönöm, megfontoljuk a tanàcsàt!

Tisztelettel,
Alexandra

rigoz # 2019.01.18. 10:44

Távoltartás hiányában viszont önmagában nem jogsértő, hogy a házuk környékén járt az érintett, az pedig, hogy büntetett előéletű, nem is feltétlen releváns, feltéve, hogy nem ugyanebbe a csoportba tartozó bűncselekmény miatt ítélték el, ha viszont igen, az lehet a terhére döntést indukáló mérlegelési szempont.

rigoz # 2019.01.18. 10:41

Tisztelt Alexandra!

A megelőző távoltartás kérelmezését javaslom a férje számára, a lakóhely (tényleges tartózkodási hely) szerint illetékes járás (fővárosi kerületi) bíróságon.

A kérelmet írásban, teljes terjedelmében saját kezűleg írva vagy két tanú (illetve ehhez képet vagylagosan ügyvéd/bíró/közjegyző) aláírásával ellenjegyzetten (a tanúknak a lakhelyüket is fel kell tüntetniük, a sajátjának elismerten aláírva, illetve az Ügyfélkapuval rendelkezőnek az ÁNYK program segítésgégével az OBHGEPI_NP01 úrlapon vagy ahhoz csatolt iratban, illetve az illetékességel és hatáskörrel rendelkező vagy a kérelmező lakhelye, tartózkodási helye, illetve munkahelye szerint illetékes járásbíróságon (kerületi bíróságon) az ún. panasznapon jegyzőkönyvezés terhével szóban terjeszthető elő.

A bíróság a bántalmazó (zaklatott) és a bántalmazott együttes, egymás jelenlétében - amelyet kivételesen mellőzhet - való személyes meghallgatását követően 3 napon belül, fellebbezhető végzéssel dönt.

A bíróság köteles gondoskodni arról is, hogy a bántalmazó és a bántalmazott a tárgyalótermen kívül, a bíróság épületében szükségtelenül ne találkozzon.

A bántalmazó elmaradása a kérelem elbírálását nem érinti, azonban a kérelemre indult eljárásban a bántalmazott (kérelmező) igazolatlan távolléte az eljárás megszüntetését, a kérelem elbírálásának mellőzését vonja maga után.

A bíróság a megelőző távoltartást akkor rendelheti el, ha a hozzátartozók közti erőszakra a rendelkezésre álló adatok, különösen a felek előadása alapján megalapozottan következtetni lehet.

Erőszakos magtartás lehet a zaklató magatartás, mint személyiségi jogsértést megvalósító folytatólagos cselekmény(sorozat) is.

Javaslom, hogy a párja csatolja tanúk, így többek közt az Ön írásbeli, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatát is, azzal szinte biztos, hogy elrendelik a távoltartást, amire 60 napig terjedő időtartamra kerülhet sor és tilalmazott magatartás lehet többek közt a telefonos kapcsolatfelvétel

Javasolt lehet kérni továbbá a különélő gyerekre tekintettel a felügyelt kapcsolattartást is a gyámügyi feladatkörében területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Osztályától, a távoltartás ugyanis a kapcsolattartást nem érinti és arra hivatkozva viszont egyébként lehetősége nyílhat a távoltartás "jogszerű" kijátszására a zaklató hölgyeménynek.

Az ügy továbbszítása érdekében nem javaslom a zaklatás miatti feljelentést a bíróságon (ami amúgy illetékköteles is, 10.000Ft), de amennyiben akarja, akkor Ön, illetve a férje a saját vonatkozásában (illetve közösen is) megteheti.

Hangsúlyozom nem vagyok jogász, a fentiek jogi álláspontomnak minősülnek csupán, ajánlás szintjén, amelyek kötelező tartalommal azonban nem bírnak.

Gyakorlati tanácsként javaslom végül, hogy tiltsák le a telefonjaikon a zaklató ismert telefonszámát, illetve az arról érkező hívásokat ne fogadják.

Üdvözlettel:

Rigó Zoltán

szandiga # 2019.01.18. 10:22

Tisztelt Szakértő!

Azèrt regisztráltam erre a fórumra, hogy tanàcsot kérjek zaklatási ügyben.
A vőlegènyemmel és 4 hónapos kislányunkkal èlek albérletben. A pàromnak volt kapcsolatából van egy kisfia is. A kisfiút az édesanyja neveli, aki, mióta megtudta, hogy babànk született, folyamatosan zaklat minket. Párom rokonait, baràtait zaklaja telefonon, interneten hazug dolgokat talàl ki. Pàromnak bírósàgi vègzése van arról, mikor és hogyan làthatja a kisfiàt. Ez alapjàn, amikor elhozza őt hozzànk, az anya rendszeresen veszekszik vele, provokàlja és mindenàron meg akarja tudni hol lakunk.
2 hèttel ezelőtt, mikor haza èrtünk vásàrásból, pont làttuk amint ez a hölgy rgy kocsiból mutogat a házunkra. A mai napon pedig láttam, amint egy màsik autóval elmegy a ház előtt és vègig kamerázta a házunkat a telefonjàval.
A kérdésem az lenne, ezügyben màr tehetek-e barmi lèpést, vagy meg kell vàrnom, míg tènylegesen tesz valamit?
A hölgy bünretett előèletű (felfüggesztett börtönbüntetése van).

A segítsèget előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel,
Alexandra

Tavas # 2019.01.14. 18:53

Tisztelt Rigoz, köszönöm a tanácsait!

rigoz # 2019.01.14. 18:36

Tisztelt Tavas!

Sajnos Én is azt tudom tanácsolni, amit a rendőrségen tanácsoltak Önnek:

Rögzítse a hívásokat!

Ezen túlmenően tanácsolom a rejtett számos hívások tiltását vagy felvételének mellőzését.

Megjegyezném, hogy hívószámot a rendőrség is csak akkor kérhet ki, ha nyomozást folytat.

Feljelentést az elkövetés hely szerinti járásbíróság (kerületi bíróság) irányába tehet az utolsó cselekmény megvalósulását követő naptól számított 30 napon belül, melyben ki kell fejezze az elkövető megbüntetése iránti kívánatát is és le kell írni részletesen a történteket is.

A feljelentés megtehető:

  1. írásban, aláírva

aa) tértivevényes levélben
ab) az illetékes bíróság kezelőirodáján ügyfélfogadási időben leadva vagy hivatali időben gyűjtőládába dobva
ac) Ügyfélkapuval rendelkező által elektronikus úton, az ÁNYK program használatával az OBHGEPI_B01 űrlapon, illetve ahhoz csatoltan

  1. szóban, a lakóhelye, tartózkodási helye vagy munkahelye, illetve az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező járásbíróság (kerületi bíróság) ún. panasznapján, jegyzőkönyvezés terhével

@ JasmineKkk: A rövid válaszom Önnek hogy haladéktalanul, az elkövető megbüntetésére irányuló kifejezett kívánatát, lehetőség szerint az elkövető személyi adatait is megjelölve tegyen feljelentést a történteket részletesen leírva az elkövetés helye szerint illetékes járásbíróság irányában!

Ebben kérheti a távoltartás elrendelését is, illetve kérelemmel kérheti a megelőző távoltartás elrendelését is a lakóhelye szerinti járásbíróságtól (kerületi bíróságtól), amelyben a történteket szintén részletesen elő kell adnia.

A hosszabb válaszom készül, melyet a későbbiekben közzéteszek e helyütt.

Ha személyesen ismét a lakhelyén zaklatja az elkövető, bátran hívja a rendőrséget!