Hamis vád


Vasili # 2009.11.27. 18:56

Tisztelt Ügyvédúr!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy 15.000 Ft értékű lopás miatt,és a saját személyazonosságom helyett 1 létező más személynek az adatait adtam meg. A jegyzőkönyvben is az ő nevét írtam alá.
Ez akkor kiderült,bevittek a kapitányságra és a tettet elismertem,jegyzőkönyvet aláírtam a valós nevemmel.
Ezután kézhez kaptam 1 levelet az ügyészségről,melyben hamis váddal vádolnak.
Én ott megjelentem,elismertem mindent.
Másnap a rendőrkapitányságról kaptam 1 határozatot,melyben tettemet szabálysértésnek minősítették,és 30.000 Ft pénzbírsággal sújtottak.
Az lenne a kérdésem,hogy ilyen eseteben ha elfogadom ezt a büntetést(ami szerintem nekem előnyösebb) az ügyészség folytathatja-e ellenem a büntető eljárást?

Nekem az ügyész azt tanácsolta,hogy a rendőrségen fellebbezzek,hogy ellenem már indult büntető eljárás.
De a rendőrség ezt az ügyet szabálysértésként kezeli.

ObudaFan # 2009.11.06. 19:22

Esetleg gondatlan hamis vádért.

HOnvED # 2009.11.06. 18:21

Egy kicsit hosszú és zavaros történnettel fordulok önhöz.
A barátnőmmet azzal vádolják hogy a osztálytársnőjétől nagy mennyiségű pénzt lopott. Úgy áll az ügy hogy ujjlenyomatot vesznek tőlle és a pénztárcáról. A barátnőmet gyanusítja a sértett és az osztályfőnök is. Az osztályfőnők ezt hangosan ki is nyílvánította,(fültanuja voltam) és rögtön feljelentést tett. Az eljárás megkezdődött. Ha az eljárás azzal zárul,(amiben biztos vagyok)hogy a barátnőm ártatlan, akkor a tanárnőt illetve a diákot Hamis vádért és rágalmazásért fel lehetne jelenteni?
Ha igen akkor van-e értelme és milyen büntetést kaphatnak? (A sértett 16 éves)

Köszönöm előrre is válaszukat!

BIG. # 2009.10.14. 18:57

Üdvözlet!!

Idéznék az előző hozzászólótól :Kártérítést kérhetek az illetőtől ezért a meghurcoltatásért?

Engem kiskorú veszélyeztetése címén(szexuális abúzus) jelentett fel a volt feleségem,válásunk után 1 hónappal!.Büntetőügy,ujjlenyomat,DNS,Rabosítás,Ig.Szakértő hegyek..stb..stb..
Bebizonyosodott az ártatlanságom,ami első percig nem is volt kétséges!!
Megszüntették az eljárást,mint a cselekmény NEM bűncselekmény!!..

Úgy gondolom,ez igazán meghurcoltatás!!(a lakhelyemen,a munkahelyemen,a lelkemben,az életemben)!!!Bemocskolt a volt feleségem!!
Itt milyen kártérítést kérhetek?
Szeretném ha tanulna ebből az ex-em,mert gondol 1 et,és ismét kitalál valamit,és megint nem láthatom a kislányomat fél évig!!??

ObudaFan # 2009.09.04. 08:29

Ha valóban nem tettél ilyet, akkor tehetsz feljelentést hamis vád miatt, és kártérítést is kérhetsz.

Animal # 2009.09.03. 22:06

Azt szeretném tudni, hogyha engem közúti veszélyeztetés miatt elő állítottak,és a jogosítványomat bevonták (már visszakaptam) mert az autommal 19 méteren keresztül húztam valakit akinek nem volt sérülése sem tanuja, de nekem volt, hogy nem csináltam ilyet az ügyészség lezárta bizonyiték hiányában illetve a bizonyítási eljárás nem hozott eredményt. Ilyenkor hamis vádért tehetek feljelentést? Ja, és vissza is akarta vonni a feljelentést.
Kártérítést kérhetek az illetőtől ezért a meghúrcoltatásért?
Köszönöm.

andrew86 # 2009.08.19. 09:56

értem, köszönöm a választ!

Feri29 # 2009.08.19. 08:50

Nem jól értelmezed.
Nem elévül, hanem az elévülés kezdődik akkor.

andrew86 # 2009.08.19. 08:44

Tisztelt Fórumozók!
Nem igazán értem a btk következő paragrafusát:

236. § (1) Ha a hamis vád folytán eljárás (alapügy) indult, ennek befejezéséig hamis vád miatt büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható. Az ilyen feljelentés esetét kivéve a hamis vád elévülése az alapügy befejezésének napján kezdődik.

Én ezt úgy értelmezem, hogy ha lezárják a nyomozást, és a nyomozóhatóság nem tett feljelentést hamis vád ellen , akkor a bűncselekmény (hamis vád) elévült.
Ez így viszont nagyon logikátlan számomra...

iledefrance # 2009.06.15. 17:39

Köszönöm a válaszokat. Őszintén szólva én a történet sűrűjébőlszemlélve a dolgokat sem tudtam megmondani mi történt, hogyan történt, óriási köd ült az ügyön, erre évekkel később besétál egy bosszútól vezérelt barom a rendőrségre, hogy ő szeretne ellenem tanúvallomást tenni, miszerint én neki bevallottam, hogy én voltam az elkövető. Az Isten állatkertje hatalmas.

jack4 # 2009.06.14. 19:38

Az ellened folytatott és bizonyíték hiányában megszüntetett ügyben tanúként kellene kihallgatni a volt barátodat, ha ezzel a történettel jelentkezik a rendőrségen. (A nyomozás folytatásáról kell határozni ilyenkor.)

Vagyis nem feljelentést tesz ellened ilyenkor, hanem abban az ügyben, amit biz. hiányában megszüntetett az ügészség, tanúvallomást tesz. Vagyis egy, már megindult ügyben tesz hamis vallomást. Ha ez a vallomás hamis és ezt bizonyítani is lehet, akkor szerintem ő hamis tanúzást követett el.
Az eljárás befejezéséig az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján idulhat meg ellene az eljárás.

guba # 2009.06.14. 18:21

A hamis vád megállapíthatóságához az kell, hogy a hamisan megvádolt ellen büntetőeljárás legyen indítható. Ez az állítás így önmagában - tekintettel a korábbi felmentésedre is - erre, véleményem szerint nem alakalmas, tehát nincs értelme feljelentened.

iledefrance # 2009.06.14. 15:12

Korábban bűncselekmények elkövetésével gyanúsítottak. A nyomozást bizonyítékok hiányában megszűntették. Nemrégiben otthagytam a barátomat, aki elhagyása feletti fékezhetetlen dühében bement a rendőrségre és feljelentést tett, hogy én neki azt mondtam, a bűncselekményeket mégiscsak én követtem el. Az illető egy hülye, aki annyi ismeretanyaggal sem rendelkezik a történetről, amennyit annak idején az újságok megírtak. Az zavar, hogy mivel engem bizonyítékok hiányában mentettek fel (és természetesen bizonyíték most sem kerül elő, hiszen nem követtem el a bűncselekményeket), akkor azért én az illetőt feljelenthetem hamid vádért?????

Wolfpanni # 2008.08.30. 18:34

Nos igen, ezért nem értem én se az egészet. Az tény, hogy ott voltak. De a vallomásokból kiderült, ők effektíve nem vettek részt a rongálásban.
Viszont a kihallgatásra gyanúsítottként lettek berendelve, és hiába rögzítették a tényeket, párom írásban is kérte a helyesbítést, maradtak gyanúsítottak. Igen, volt környezettanulmány, akkor is mondtuk, ők csak tanúk. De a sértett aki látta őket ott, a feljelentésben nyilvánvalóan az ő nevüket is közölte.
Végül is mindegy, hiszen a vádemelést elhalasztották, a kárt kifizették...innentől csak a kellemetlen az, hogy havonta be kell járniuk, illetve hogy megingott a bizalmuk az igazságszolgáltatásban.

Főlökött # 2008.08.30. 07:53

Tisztelettel

Mint társtettesek, vagy bűnrészesek szerepelnek az ügyben, mint gyanúsítottak. A nyomozó hatóságnál kihallgatták Őket, mint gyanúsítottak és a szükséges cselekmények elvégzésre kerültek. ( ujjlenyomatvétel, 18 év alatti esetében : környezettanulmány, iskolai jellemzés beszerzése...stb. )

Szóval ilyen hiba nem szokott előfordulni az ügyészségen, hogy "elnéznek" egy tanút - gyanúsítottnak. Kizárt, mivel ez eljárásjogi hiba lenne.

-------------------
  • Lökött
Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.28. 20:10

Nem túl életszerű. Az ügyészség nem pusztán jegyzőkönyveket kap a rendőrségtől, hanem mindenekelőtt vádemelési javaslatot. Olyan személlyel szemben, aki nem volt gyanúsított, nem szerepel a javaslatban, nem emelhetnek vádat - ilyet aligha néznek el.
Biztos, hogy soha nem közölték a fiúkkal a gyanúsítást?

Wolfpanni # 2008.08.28. 17:46

Köszönöm, végül is elfogadtuk a vádemelés elhalasztását, csak ez olyan fura, mert amikor ezt említettük, akkor annyit mondtak, hogy biztos az ügyészségen nem olvasták el a rendőrségi jegyzőkönyvet figyelmesen. Létezik ilyen???

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.27. 17:06

Ha nem fogadják el a vádemelés elhalasztását, kérhetnek tárgyalást. Nem biztos, hogy jobban járnak.
Egyáltalán nem kivételes, hogy abból, aki az eljárás korai szakaszában tanú, később terhelt lesz.

Wolfpanni # 2008.08.27. 13:54

A két fiam (16 és 18 évesek voltak akkor)tavaly tavasszal egy rongálási ügy szemtanúi voltak. A barátaik okoztak 50 ezer ft körüli kárt, ők is ott voltak, próbálták őket lebeszélni, ami persze nem sikerült. A rendőrségi kihallgatások során is többször volt hangsúlyozva, hogy ők mint szemtanúk voltak ott, ezt az elkövető fiúk is alátámasztották. Mégis az ügyészségi papírokon már mint gyanúsítottak szerepeltek. Az okozott kárt még az ügy kiderülésekor kifizették az elkövetők, mégis rendőrségi ügy lett belőle, és hiába szóltunk többször, írásban is jeleztük, hogy a mi gyerekeink nem gyanúsítottak, hanem tanúk, ezt a tényt azóta sem veszik figyelembe. Már a határozat is megjött, vádemelés elhalasztása, és egy éves pártfogói felügyelet. A TANÚKNAK is! Mire vigyáznak? Hogy soha többé eszükbe ne jusson tanúskodni? Mi ilyenkor a teendő? Mindkét gyerek hite ( meg a miénk is) megingott az igazságszolgáltatásban, azt hiszem joggal. Pereskedjünk? Köszönöm előre is!

Tamás123 # 2008.08.13. 16:57

Köszönöm szépen Traffic!

Traffic # 2008.08.13. 16:49

T. Tamás123!

Meg kell várni a büntetőeljárás végét. Ha bűncselekmény hiányában szüntetik meg az eljárást ellened, akkor a jogerős bírósági döntéssel el kell menni a megyeszékhelyen lévő Nyomozó Ügyészséghez (ők vizsgálják a hamis vádat) és ott megtenni a feljelentést.

Tamás123 # 2008.08.13. 16:38

Sziasztok!

Elöljáróban röviden leírom az eseményt, utána kérdezek.

2007. őszén, feleségem élettársa a fiam általános iskolájában ököllel az arcomba vágott, leütött, amikor kapcsolattartási céllal mentem a fiamért. Mindez a kiskorú gyermekem, a feleségem, és néhány ott várakozó szülő szeme láttára történt. Az eset után azonnal kihívtam a rendőrséget (feleségem és élettársa elmenekült), elmondtam a történteket, majd 2 órán belül látlelet vetettem. Másnap írásban megtettem a feljelentést a rendőrségen, kiskorú veszélyeztetés, garázdaság, testi sértés miatt.

Néhány hónap múlva kapom az idézést, hogy feljelentőként jelenjek meg a bíróságon, testi sértés ügy kapcsán. A tényeket ismerve nagy nyugalommal megyek, majd ledöbbentem, amikor a bíró arról tájékoztatott, hogy én nem a vádló, hanem a vádlott vagyok, az idézésemet pedig tévesen írták, amelyben vádlóként szerepeltem. Szóval itt tudtam meg, hogy én vagyok a vádlott, ugyanis az élettárs feljelentett testi sértés miatt. Természetesen elmondtam, hogy itt valami nagy félreértés lehet, majd rákérdeztem, mikor adta be a feljelentést. Az élettárs a feljelentését az esetet követő 10. napon adta be, "látleletet" pedig öt nap múlva készíttetett. Hirtelen még annyi jutott eszembe, hogy mondtam, hogy itt és most, hamis vád miatt feljelentést teszek az élettárs ellen. A bíró azt mondta, hogy ezt az ügy jogerős lezárása után tehetem meg.

Kérdésem a következő lenne. Hamis vád miatt hol (rendőrség vagy bíróság) és mikor (akár most, vagy valamire várnom kell?) tehetem meg a feljelentést?

Előre is köszönöm a választ.

borbolya # 2005.06.06. 14:39

Kedves JuKids!

köszönöm a megnyugtató választ!

mindenesetre megkérem a többi fórumozót is, hogy formáljon véleményt a az esetről, mert továbbra is be vagyok parázva.

előre is köszönöm!

sziatok

JuKids # 2005.05.25. 16:57

Kedves borbolya!

Ahhoz, hogy jogi szempontból hamisan vádolj valakit az kell, hogy bűncselekmény elkövetésével vádold a hatóság előtt. A hatóság előtt tetted ugyan, de nem bűncselekménnyel "vádoltad" őket, hanem azzal, hogy nem írtak alá valami papírt. Ez még köznyelvi értelemben is távol esik a "vádol" fogalmától, nemhogy jogi szempontból. Így véleményem szerint megnyugodhatsz.

JuK

borbolya # 2005.05.25. 16:30

Kedves Nick Name!

köszönöm a választ, megnyugtattál vele!
megpróbálom leírni pontosabban a dolgot(biztos ami fix).
a motor eladásánál 2 adásvételit írtunk a vevővel.a nálam maradt adásvételin az én adataim, a vevő adatai és aláírása szerepelt eredetileg.2 tanút, dátumot utólag írtam rá (a vevő tudta nélkül).ezt adtam be az okmányirodába.
a vevőnél maradt adásvételi csak az én (eladó) adataimat tartalmazza valamint az aláírásomat. minden más hiányzott róla (bármikor visszaélhettek volna vele.sejtelmem sincs, miét nem tették).
kihallgatásom során a rendőröknek azt mondtam, hogy 2 adásvételit írtam (én sk).a nálam maradt adásvételire én írtam fel a tanúk adatait a személyiükből a tanúk és a vevő jelenlétében.továbbá azt mondtam, hogy csak a nálam maradt adásvételit írta alá a 2 tanu, a vevő adásvételijét nem. a vevő adásvételije minden más szempontból megfelelt a formai követelményeknek-ezt nyilatkoztam. az igazság fentebb van.

remélem már kevésbé zavaros a történet!

remélem így sem követtem el a hamis vád bűncselekményt!
a vallomásomba a következő megfogalmazás került be: "nem tudok magyarázatot adni, hogy miért nem írta alá a 2 tanú a vevő adásvételi szerződését."
ez számomra úgy hangzik, mintha kifejetten vádolnám őket (csak ez nincs az eljén: azzal vádolom a két jelenlévő tanút, hogy...).a megfogalmazásból nem tűnik ki, hogy a tanúk vonakodtak aláírni a vevő adásvételijét vagy én nem írtam rá az adataikat. abból, hogy mindkét adásvételit én töltöttem ki, szerintem az utóbbi verzió valószínűsíthető.

így sem vádoltam a tanúkat bűncselekmény elkövetésével?

előre is köszönöm a választ!