büntetőjog


rigoz # 2019.04.12. 08:28

Tisztelt SJCAM!

De, tehet feljelentést ismeretlen tettes ellen is, magánvádas eljárásra tartozó cselekmény miatt is, ha kifejezetten kéri ugyanakkor az elkövető megbüntetését.

Ez esetben az illetékes rendőrkapitányságot megbízza a bíróság azzal, hogy nyomozzon, derítse fel az elkövető lakhóhelyét.

Amúgy igen, személyiségi jogi pert lehet indítani ügyvéddel, illetve nagy nyilvánosság előtti becsületsértés vétsége miatt lehet feljelentést tenni, illetve felmerül a személyes adattal visszaélés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja is, ez utóbbi ún. közvádas bűncselekmény.

wers # 2019.04.12. 08:31

@wers: Az IP-cím azt bizonyítja, hogy valaki mit és hol csinált a gépen, de azt nem, hogy ki volt.

Az azért tudja szűkíteni a kőrt.

rigoz # 2019.04.12. 09:42

@wers: Kétségkívül, de adott egyénre mikként bizonyítod rá, hogy Ő használta adott helyen és időben az adott eszközt?

wers # 2019.04.12. 09:48

Hát.... az én esetemben könnyű lenne. :)

wers # 2019.04.12. 09:57

Pl. én három gépről használom a netet, így még könnyebben beazonosítható.

Ha ő is legalább kettőről, számítógépről is mobilról is tett fel bejegyzést, képet stb. akkor még pontosabban lebuktatható. Az időpontok alapján is szűkíthető, akkor ki férhetett a géphez, telefonhoz.

rigoz # 2019.04.12. 10:32

@wers: Csak mi van akkor, ha arra hivatkozik, hogy épp akkor nem Ő használta, hanem valaki más? Hogy bizonyítható rá, hogy mégis Ő használta?

Amúgy Én is jellemzően ugyanazt a két eszközt (mobil és gép) használom, nyilván ez lehet támpont, de IP-címből arra sem lehet következtetni, hogy azt általában kihasználja önmagában, ahhoz földrajzi helyet és időpontot lehet kötni csak.

wers # 2019.04.12. 10:46

Szerintem a nyomozók még több eszközei lehetnek.

ha arra hivatkozik, hogy épp akkor nem Ő használta, hanem valaki más?

Az a másik valaki viszont esetleg tudja bizonyítani, hogy ő nem lehetett. Mondjuk otthon sem volt.

A mobilnál nem csak lehet bizonyítani, hogy mikor használta, hanem azt is, hogy hol volt a mobil akkor éppen. Ráadásul azért jellemzően a személyek hozzánőnek a mobiljukhoz, az náluk szokott lenni.

rigoz # 2019.04.12. 11:06

@wers: Egy konkrét példa. Az Én általam éppen használatban lévő telefon a nagybátyámé, aki odaajándékozta az öccsémnek, előtte kb. 1,5 évig Ő használta, azelőtt meg mintegy 3-4 évig a nagybátyám és közel 1,5 évig nála porosodott.

Ráadásul "nálunk" a kicsik (tesóim) közül a fiú-ikerpár szokták is a három különféle telefkommunikációs eszközt (van jelenleg két rendszeresen használt telefonjuk, egy tablet, amit az új telefonja megkapása óta "levedlett" magáról a húgom, illetve az egyik öccsém még őrizget 3 másik "vackot", amiből kettőt még használni is szokott minimum heti egyszer-kétszer) napi szinten "cserélgetni", plusz "nyomkodják" anyám laptopját is, aki kb. csak hétvégente az Izaura TV-t nézi kb. 3 órát össz-vissz rajta és a Ő profilja alatt megy rajta minden tevékenység mégis, mert Ő van belépve a Google-accountjával a Chromeba, az Ő Facebook-ja van bejelentkezve hagyva, meg az Ő Freemail-fiókja...

Na ha valamelyikünk "kiberbűnözne", érdekes lenne kitalálni, ha valamelyikünk arra hivatkozna, hogy nem Ő volt, hogy ki volt a másik...

wers # 2019.04.12. 11:17

:)

Ha mindenki egyszerre otthon van, akkor igen. De ha abban az időben csak a bűnöző volt az adott készülék közelében, mert a többi suli, munka, edzés stb, akkor már nem.

wers # 2019.04.12. 11:26

Amiket én használok, azt nehéz lenne másra fogni.

Munkahelyen a gép jelszavas, ha kimegyünk az irodából ki kell kapcsolni, ha haza megyünk még el is kell zárni. Nem férhet hozzá senki sem. Utasítás.

A mobilom mindig nálam, ha az unokák el is jönnek, az otthoni gépem és a mobil is tiltott. Mindenki a sajátját használja, miután tönkrevágták a tabletemet.

wers # 2019.04.12. 11:39

Viszont otthon wifit használunk, azt nem tudom, akkor mi van. Itt megállt az okoskodásom :)