Téves írásszakértés, rabosítás - HELP!


rendorbkv # 2012.12.30. 14:56

Kedves Jogifórum!

Ellopott (és már időközben le is járt) személyimmel és lakcímkártyámmal valaki 2 éve bliccel, és emiatt jönnek ki a csekkek.

A feljelentést a rendőrségen megtettem, és irásügyi szakértői vizsgálatnak vetettek alá, aminél nyilvánvalóan azt gondoltam, hogy majd szépen kiderül az igazság, hogy nem az én aláírásom szerepel a csekkeken, lezárul a nyomozás, és akkor a BKVban is pontot raknak az ügy végére.

Ehelyett 1 év után a rendőrség (irásügyi szakértő eredménye alapján megalapozott gyanú okán) rabosított és az irásügyi szakértő eredménye az, hogy márpedig én vagyok az aki A SAJÁT LEJÁRT SZEMÉLYI IGAZOLVÁNYÁVAL VISSZAÉL, ELTORZÍTOM A SAJÁT ALÁÍRÁSOM, ÉS FEJLELENTÉST TESZEK SAJÁT MAGAM ELLEN. Teljes nonszensz a sztori.

Most már tájékozottabban tudom, hogy nem lehetett volna írásmintafelvételnél másoltatni (utánoznom kellet az inkriminált aláírást de erről nincs jegyzőkönyv) meg persze megtudtam hogy a rendőrség még csak körőzést sem adott ki a személyim ellen egyik bejelentésnél sem.
Csak nincs minden 'baki' ledokumentálva, és nagyon hárítja mindenki a felelősséget. Az ügyészségre már beadtuk a panaszt, de ott is azt mondták, hogy hát, értik az egészet, de attól még lehetséges hogy tényleg megalapozott a gyanusítás...

KÉRDÉSEM: MIT TUDOK TENNI? Jelenleg az ügyészségnél folyik az ügy, a rendőrkapitányságom meg még előadója sincs az ügyemnek, mindenki hárít. Nincs kedvem a továbbiakban együttműködni a rendőrséggel, hiszen arra törekednek, hogy rámvarrják az egészet (gondolom soha nem kapnak el senkit...)

MIVEL TUDOM AZ ÁRTATLANSÁGOM BEBIZONYÍTANI? Ha külföldön voltam a bliccelés alkalmakor? Vagy fellebbezni kéne az írásszakértő véleménye ellen?

HOVA TUDOK PANASSZAL FORDULNI? HOGYAN TUDNA AZ ÜGY MIHAMARABB LEZÁRÓDNI?

VAN RÁ ESÉLYEM HOGY ANYAGI KÁRTÉRÍTÉST KÖVETELJEK PERBEN? Rengeteg időt és energiát vettek el az életemből, és még fognak is, ki tudja meddig húzodik...

Természetesen nem a pereskedés a célom, de mihamarabb szeretném ha vége lenne.

A rabosítás ez esetben azt jelenti, hogy bűnügyi nyilvántartásban vagyok? Ebből mikor fognak kitörölni?

Ha erkölcsi bizonyítványra van szükségem, akkor ez most engem hátrányosan érint, az szerepelni fog benne?

Előre is köszönöm válaszukat,

Gabicsek # 2013.01.02. 17:50

Erkölcsit még kaphatsz.
Ujjnyom bent van a nyilvántartásban mindaddig, míg az ügyed jogerősen be nem fejeződik.
Ha nem értesz egyet az írásszakértő véleményével, kérhetsz másikat. Más kérdés, hogy az indítványnak helyt adnak, vagy elutasítják. Más dolgod nincs, kénytelen vagy megvárni a nyomozás eredményét.

lajcsó # 2013.01.02. 20:29

"MIVEL TUDOM AZ ÁRTATLANSÁGOM BEBIZONYÍTANI? Ha külföldön voltam a bliccelés alkalmakor?" Tanúval.
Amennyiben bíróságra kerül az ügy, ott indítványozni kell másik irásszakértő kirendelését! A bíróság helyt szokott adni az indítványnak.
De ha gondolod lehet "maszekban" is szakvéleményt készítteni. Nyilván ennek meg van az anyagi vonzata is.

Rafina67 # 2013.01.03. 07:05

Halihó!

A bliccelés nem bűncselekmény és az sem, ha nem fizeted be a csekkeket.
Milyen bűncselekménnyel gyanúsítottak meg?

Az írásszakértői vizsgálat önmagában nem perdöntő, azt más bizonyítékokkal is alá kell támasztani.

De érdekelne a gyanúsítás szövege.

Üdv:
R

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.03. 08:52

Hatóság félrevezetése.

rendorbkv # 2013.01.03. 13:21

Gyanúsítás szövege:

"a btk 318 § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés I. fordulata szerint minősülő csalás vétségének megakapozott gyanúja"

Meg a részletes szöveg az, hogy blicceltem, majd a pótdíjazást elkerülendő azt állítom, hogy az ellopott okmányommal valaki visszaél és nem is én voltam., és eltorzítottam az aláírásom.

Ha nem perdöntő az írásszakértői vizsgálat, akkor milyen alapon rabosítottak ez alapján? Ez jogszerű? Hallottam, hogy nem túl egyértelműek az írásszakértői vélemények, de akkor miért tudtak ez alapján meggyanúsítani?

Külföldön levés bizonyítja az oda és vissza repülő?

Nem akarok újabb írásszakértőt, mert mi van, ha az is ilyen hülyeséget hoz ki (már bocsánat, de tényleg nem értem hogyan tévedhet egy szakértő ilyen nagyot).

A BKV nem vonható felelősségre. hogy LEJÁRT személyi igazolvány adatait veszi fel immáron 14-jére??

Panasszal tudok élni valahol? Ilyenkor van rá esély hogy valakit felelősségre vonjanak valakit (pl az írásszakértőt vagy a BKV ellenőröket és avelük lévő köztiseket, akik nem nézik meg a dokumentumok érvényességét?)

Tudok bárkitől kártérítést követelni?

Előre is köszönöm a további segítségeket, tippeket, nagyon fel vagyok háborodva, hogy nekem kell mások hibái miatt erre ennyi energiát költenem.

Rafina67 # 2013.01.03. 14:14

Ebben ugyan nincs gyakorlatom, a BKV ellenőr hatóságnak számít ilyenkor?

Még mindig a gyanúsítás szövege érdekelne.

Sherlock # 2013.01.03. 14:31

Nem a bkv-t vezeti félre...

Rafina67 # 2013.01.03. 14:52

Levélben.

rendorbkv # 2013.01.03. 16:18

GYANUSITAS SZOVEGE:

Készült a ... Rendorkapitanysagon, a btk 318 § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés I. fordulata szerint minősülő csalás vétségének megakapozott gyanújának megállapítására XY ellen folyamatban levo eljarasban XY gyanusitott kihallgtasa alkalmaval itt és ekkor.

...JELEN vannak, meg személyi adatok...

Közölöm Önnel, hogy a Be 179 § (1) bekezdése alapján gyanúsítottként hallgatom ki, mert a rendelkezésre allo adatok szerint: Őn megalapozottan gyanusithato azzal, hogy ekkor és ekkor jegy nelkul utazott (fel vannak reszletese sorolva az esetek). Ezt kovetoen, On, hogy a potdijazas befizeteset elkerulje ekkor feljelentest tett a rendorsegen, hogy ismeretlen tettes a szemelyi igazolvanyat eltulajdonitotta, es azzal visszaelt. Az ugyben kirendelt irasugyi szakerto megallapitotta, hogy az adott keltezesu csekkek alairasai Ontol szarmaznak.

A fentiek alapjan on megalapozottan meggyanusothato 1 rendbeli a btk 318 § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés I. fordulata szerint minősülő csalás vétségének elkovetesevel.