Egyedi azonosító jel meghamisítása


drbjozsef # 2017.07.13. 05:33

Hát igen, az "alapos ok" elég tág teret hagy az értelmezésre, de hogy ebbe nem fér bele az, hogy konkrétan kivágom az alvázszámot az autóból és elküldöm valakinek, na az biztos.

Öreg Tölgy # 2017.07.13. 05:11

És ezzel a bíróságnak is okot ad majd egy jóízű nevetésre.

Dr.Attika # 2017.07.13. 04:43

"Mire számíthatok illetve egy ügyvéddel szépíthetek az ügyön?"
Röviden fogalmazva: IGEN.
Ügyvéd tudni fogja, hogy a Btk. (2012. évi C. tv.) 15. § d) pontjára hivatkozzon. Büntethetőséget kizáró ok és nem büntethető az, aki a cselekményt abban a téves feltevésben követi el, hogy az a társadalomra nem veszélyes, és erre a feltevésre alapos oka van. (20.§)

kiss00 # 2017.07.12. 21:47

Lefoglalta igen én elmondtam az egész történetet a rendörségnek. Maguk szerint mi lenne a leg célravezetőbb? Neharagudj én nem gondolkoztam azon nekik mire is kell nem vagyok egy nepper. Így is elég károm származott abból hogy totalkáros lett, örültem ha megszabadulok tőle és elviszik az udvaromból! Ha tudtam volna hogy bűncselekmény nem jelentem a rendőröknek de "jópolgár" révén megtettem és elismertem hibámat! Mire számíthatok illetve egy ügyvéddel szépíthetek az ügyön?

nonolet # 2017.07.04. 07:28

Azt nem tudni, hogy az alvázszám milyen fontos dolog?!
Nem gyanút fogni, hogy csak azt a darabot kérik?

Ugyanmár... ez a mese a rendőröknek se hihető.

A baj csak az, hogy: a törvény ismeretének hiánya nem mentesít.

Dr.Attika # 2017.07.04. 06:36

Nagyobb a gond, mint az egyedi azonosító meghamisítása. Az alvázszám kivágása és a vevő részére megküldése alapja lehet csalás bűncselekményének, mint bűnsegéd, illetve egyéb bűncselekményeknek is. Azt tanácsolom, hogy forduljon mihamarabb ügyvédhez és tisztázzák teljeskörűen, hogy mi történt. Álláspontom szerint a kivágott alvázszámot un. gépkocsi klónozáshoz használták fel. Azt tanácsolom még, hogy a gk-t ne adja ki a vevőnek, de gondolom, hogy a nyomozó hatóság már le is foglalta.

kiss00 # 2017.07.03. 22:13

Nemrégiben meghirdettem összetört autóm jött is rá egy érdeklődő aki megvásárolta adásvételivel csak mivel pesti volt azt kérte tőlem előbb vágjam ki az alvázszámot és küldjem el a rendszám és az adásvételi 2 példányát neki az autót majd 1 hónap múlva tudja csak elszállítani. Én meg is tettem neki nem tudván hogy ez is büncselekmény ám jeleztem közben a rendőröknek hogy tőlem így vásároltak meg egy autót ekkor tudtam meg hogy feljelentettem magamat. Így most egyedi azonosító jellel való visszaélés miatt eljárást indítottak ellenem. Kérdésem a következő mire számíthatok illetve helyes e a vád hiszen eszem ágában nem volt vele visszaélni én rendes adásvételivel adtam el és utána az új tulaj kérésére vágtam csak ki miután az adásvételi már megkötődött!

Előre is köszönöm válaszát!

Véleményem # 2016.02.03. 11:14

pohicop

Arra a napra kaphat útvonal engedélyt is rendszám nélkül. A tréler is ott van lehetőségnek. A lejárt rendszám az mind szabs. A rendszám nélküli közlekedés is szabs. De bcs. is lehet, helyi kapitányságra válogatja adott esetben a bűnügyi vonalon lévő vezető függő...
Az ügyet indíthatják bcs-ben is, azt megszüntetik majd ha úgy alakul... és marad a szabs.

pohicop # 2016.01.20. 11:38

Kérdésem lenne:

X.Y. magyar állampolgár. Vesz külföldön egy autót. Hazahozza Magyarországra ideiglenes rendszámmal. Az ideiglenes rendszám lejár. A buta emberke a helyett, hogy trélerrel vinné az autót műszakira (vagy a lejárt ideiglenes rendszámmal ami a kisebbik baj lenne), e helyett leszedi a rendszámokat és rendszám nélkül megy műszakira.

Persze hazafelé el is kapják a rendőrök. Első sorban szabálysértési feljelentéssel indul a dolog, de aztán tovább pörögnek az események és a bűnügyi szolgálat is odaérkezik és már a bcs elkövetésének gyanúja is felmerül bennük.

Rá lehet erre erőltetni a bcs.-t szerintetek? Vagy marad szabs.?

Véleményem # 2013.12.16. 18:33

Egyedi azonosító jellel visszaélés

347. § (1) Aki

  1. egyedi azonosító jelet eltávolít vagy meghamisít,
  2. olyan dolgot szerez meg, használ fel, vagy olyan dologról rendelkezik, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, vagy amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) E § alkalmazásában egyedi azonosító jel: az olyan dolognak, amelynek a birtoklását vagy rendeltetésszerű használatát jogszabály hatósági engedélyhez köti, a gyártónak vagy a hatóságnak a dolgon, illetve annak alkotórészén alkalmazott, egyedi azonosításra szolgáló jelölése.

A mennyibe kerül kérdésre forint értéket mondani nem fog mondani senki...
A büntetés mértéke is képlékeny bíró majd eldönti...
Az autókra se lehet mondani fix időt, hogy meddig nem adják vissza...
Minden kérdésedre bővebb tájékoztatást tud adni az ügy előadója, a nyomozó.

bmwmpower # 2013.12.16. 14:55

Tisztelt Fórumozók!

Informálódni szeretnék egy adott problémával kapcsolatban. Vásároltam két autót ami teljesen egyforma kivéve a színük. Mindkettőre az internetentaláltam rá. Az egyik autót magyar érvényes okmányokkal vásároltam meg törött állapotban, a másikat okmányok nélkül kétnyelvű adásvételivel vásároltam meg bontásra. A magyar papírosat a nevemre irattam, kötöttem rá biztosítást mindent ahogyan kell. Jövőre szerettem volna a törött autót rendbe tenni a bekövetkező hidegre való tekintettel nem akartam idén foglalkozni vele. De jött a tegnapi nap és egy nagyon meggondolatlan ötlet még pedig menyjünk el az autóval szórakozó helyre. Így áttettem a magyar papírosról a rendszámot és a szegecselt tipusazonosító táblát a külföldi papírosra, és így közlekedtem vele. Félre áltam egy főútvonalon mert a telefonon épp néztem valamit, mire pár perc elteltével mögém állt egy civil rendőr autó és oda jöttek igazoltatni. Kérték az okmányokat mire én átadtam őket szembe tűnt nekik a színbeni eltérés. Ezek után kinyittaták velem a motorháztetőt és megnézték az alvázszámot és látták hogy nem stimmel. Ekkor mondták hogy be kell hogy hajtsak velük a rendőrségre, ezek után ott az autót lefoglalták és engem is pár órára. Kihalgattak és elmondtam ugyan ezeket. Mire mondták hogy kimennek a lakhelyemre és lefoglalják a másik autót is bevizsgálás céljából. Kérdésem lenne, mennyibe fog ez nekem kerülni körülbelűl? Milyen mértékű büntetésre számíthatok? Mennyi ideig nem kaphatom vissza az autókat ? Válaszokat előre is köszönöm! Üdvözlettel: M.

Véleményem # 2013.11.07. 21:24

A rendszám maradjon látható. A led fény ne legyen zavaró más autósra nézve, balesetet ne idézzen elő stb... Ezért nem kell "búcsús kocsit" gyártani. Mindenféle rendelet meg kikötés van, jól át kell bújni, nehogy valaki mégis "jogosan" kötözködjön.
( a led fény nélkül is tökéletes az autó gyári állapotában biztos, hogy megfelel minden előírásnak )

Kobun # 2013.11.07. 08:47

Szia.

Köszönöm a választ.
A LED-del kapcsolatban van valami konkrét tiltás, vagy csak annyi, hogy látható maradjon a rendszám?

Véleményem # 2013.11.05. 22:59

A kerettel szinte bármit, bár a LED megvilágítás már nem mindegy, hogy a rendszám hogy van megvilágítva. Az ilyen "csili vili" fényekkel óvatosan!
A rendszám maradjon olvasható minden esetben és azon ne változtass semmit, a kerete/tartója lényegtelen.

Kobun # 2013.11.05. 12:32

Tisztelt Fórumozók,

Érdeklődni szeretnék olyan ügyben, hogy van-e annak valami jogi akadálya, hogy a rendszámtábla tartó kerethez hozzányúljak, leragasszam, lefessem, akár LED-del lássam el?
A rendszámtábla maga nem sérülne, illetve a gépkocsi sem közlekedne rendszám nélkül.
Ahogy néztem erre vonatkozóan nem találtam semmi megkötést, elvileg azt csinálhatok vele, amit akarok, illetve amit a jó ízlésem elbír, ugye?

Előre is köszönöm

Véleményem # 2013.10.28. 17:39

Sajnos az Ön hibája..
Intézze el a matricát, kérjen, helyezze fel a jogszabályban előírt helyre. Vissza fogja kapni a forgalmit is meg a rendszámot is majd, némi bírság is érkezni fog majd.

elpedrinho # 2013.10.25. 06:27

Tisztelt fórumozók!

Egy olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy áprilisban vettem egy autót magamnak.Eddig minden rendben volt és használtam az autót.De tegnap vidéken voltam és hazafelé jövet igazoltattak a rendőrök.Igazoltatás során kiderült hogy nincsen regisztrációs matrica a szélvédőmön, így elvették a rendszámomat és forgalmimat.A probléma ezzel hogy azt sem tudtam hogy kellene rá.A rendőr erre azt mondta nekem hogy az nem jogosít fel a törvény betartására hogy nem tudom.Ezt meg is értem.De igazából azt nem értem hogy amikor megvettem az autót hogy adhattak rá műszaki vizsgát így?Vagy hogy nem derült ez ki eredetiség vizsgálton.
Esetleg mikor átvettem az autót a kereskedésbe nem kellett volna arról tájékoztatni hogy szélvédőcsere volt az autón és valami papírokat adni erről?
Most néztem az adásvételi szerződést oda semmi megjegyzés nem volt írva az autó előző sérüléseiről.De mivel aláírtam az adásvételit nem tehetek semmit?
Valóban az én hibám ez az egész?
Esetleg mit tehetek ez ügyben
Előre is köszönöm válaszaikat

Üdvözlettel

Agent Cooper # 2013.10.15. 07:46

Kedves Martin!

Nem kap kirendelt védőt, de nyugodtan mondja el a bíróságnak, hogy mit szeretne, majd döntenek.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Nocsak107 # 2013.10.14. 05:50

Kedves Fórumozók!

Eloszor is elnezest kerek, hogy ekezetek nelkul irok, de telefonrol igy egyszerubb... Koszi a megertest!

A holnapi napon fogok birosag ele allni egyedi azonositojel meghamisitasanak buntette miatt. Elso korben az ugyesz targyalas lefolytatasa nelkul kerte az itelethozatalt, akkor a birono 150.000 Ft-os penzbirsaggal sujtott.

Kertem a targyalas lefolytatasat, amire holnap fog sor kerulni.

A rendorsegen beismero vallomast tettem annak tekinteteben, hogy a rendszamok eltavolitasakor a fizeto parkoloovezetben jo hiszemuen jartam el, a KRESZ "10 napos" szabalyara hivatkozva. Mivel laikuskent a KRESZ ide vonatkozo paragrafusait akkent ertelmeztem, hogy kozteruleten rendszamok nelkul tarolhato a gepjarmu kozterulet-hasznalati engedely nelkul.

Mire szamithatok a targyalason? Meg sosem voltam buntetve, a targyalasok menetet sem tudom...

Azt szeretnem elerni, hogy a 150.000 Ft-os penzbirsag helyett megrovast vagy kevesebb penzbuntetest kapjak, mivel meg nem voltam buntetve es nehez a megelhetesem is. Ugyvedre nincs penzem, kirendelt vedot fogok kapni?

Segito valaszaitokat elore is koszonom!

Martin

wers # 2013.03.22. 11:35

itt sem fogsz más választ kapni, mint két ójája a másik topikban.

Pinta # 2013.03.22. 11:32

Tisztelt Fórum !
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:

1. Gépkocsi vétel 2011-ben hivatalos autókereskedésben
(eredetiségvizsgálat, törzskönyv, szervízkönyv, két kulcs, adás-vételi szerződés)
2. 2013. február önhibán kívüli baleset - totálkár
3. Biztosító kárösszeget rendezi, roncsot licites értékesítésre felteszi internetre.
4. Kereskedő megveszi a roncsot. Készpénzben kifizeti, adás-vételi szerződés megkötésre kerül.
5. Kereskedő jelzi, hogy probléma van az alvázszámmal. Nem stimmel.
6. Követeli vissza a pénzt.
Mit tudok tenni? Mi várható? Jogi háttér? Mi az én felelősségem?
Segítséget előre is nagyon köszönök.
Pinta

m-83 # 2013.01.30. 12:46

Szép jó napot!
A következőben kérnék segítséget! 2011. 12. 15-én elvették a gépkocsim forgalmi engedélyét, mivel annak műszaki érvényessége lejárt. Ezzel nem is volt bajom, hiszen jogszerűen jártak el velem szemben. A gépkocsimat, hogy arra érvényes műszaki vizsgát rakjon, átadtam egy ismerősömnek. Mivel ezen ismerősöm egyben cégem hivatalos és szerződött autójavítója, így átadtam részére a cégem tulajdonát képező P ideiglenes hatósági jelzést.
A javítást és felkészítést követően, mivel a gépkocsin nem volt érvényes műszaki vizsga, hogy járművemet kipróbálja, leszerelte annak első hátsó hátsó hatósági jelzését és a P ideiglenes hatósági jelzést tette fel rá. Mivel megbíztam papíron, hogy a gépkocsimmal mindennemű ügyintését végezhet, így én abban a tudatban voltam, amit előtte megbeszéltünk. Az autómat ideiglenesen kivonatja a forgalomból. (Mint később kiderült, ő nem értette, hogy miért mondtam neki).
2012. 11. 10-én közlekedett az autómmal - kipróbálás céljából - a ráhelyezett P ideiglenes hatósági jelzéssel. A rendőrök intézkedés alá vonták és a szélvédőmön elhelyezett regisztrációs matrica és alvázszám alapján ellenőrizték. Megállapították, hogy a forgalomból a jármű nincs kivonva. Az intézkedés vége az lett, hogy elvették a P ideiglenes hatósági jelzéseket, az indítónaplót és az ideiglenes forgalomban tartási engedélyemet. Ezzel nincs is probléma, hiszem az autószerelőm hibázott. A kiszabott bírságot befizettem helyette azóta. A legnagyobb meglepetés akkor ért, mikor kaptam egy idézést, hogy jelenjek meg tanúkihallgatáson. Ezt nem értettem. Az adott Rendőrkapitányságra érve az ügy előadója elmondta, hogy az autószerelőm ellen büntetőeljárást indítottak egyedi azonosító jel meghamisítása miatt. A kihallgatásomon elmondták, hogy mivel leszerelte a gépkocsim eredetei hatósági jelzéseit - melyhez semmi jogalapja nem volt - , így megvalósította ezen bűncselekményt azáltal, hogy ezt követően a gépkocsira ráhelyezte a P ideiglenes hatósági jelzést és közlekedett vele.
Remélem érthetően írtam le és tudnak valami támpontot adni a továbbhaladásban.
Ahogy olvasgattam, ha valaki eltávolítja, azzal megvalósítja. Ezzel nincs bajom, értem. Ha ráhelyezi a P ideiglenes hatósági jelzést és vezeti a hozzá tartozó gépjármű indítási naplót (dátum, gépkocsi típusa, alvázszáma, gépkocsivezető neve, stb.), attól még nem módosít semmit, a gépkocsi beazonosíthatóságát nem nehezíti meg! Egy fiatal Úriember volt, aki kihallgatott, elmondta, hogy nem az övé az ügy, neki csak engem kell kihallgatnia. Igazából őszinte volt hozzám, megmondta, hogy nem érti, miért indítottak eljárást. Tehát kérdésemre - a miértre - nem tudott választ adni!
Őszinte leszek, az autószerelőm egy 70 éves, a régi autószerelő dinasztiába tartozó ember! Soha, de soha be nem csapott, becsületesen összekészítve minden kiszerelt, és beszerelésre váró alkatrész, akármelyik autómat is viszem! Elmagyarázza, megmutatja. Ha lehet javítani, ki nem cserélne semmit! A lényeg, hogy nagyon szeretnék segíteni neki, ha kell, jogi képviselőt fogadni!
Igazából, amibe kapaszkodom, kapaszkodunk, az a következő: "Az egyedi azonosító jel meghamisításának bűntettét nem csupán a gépjárműre kiadott rendszámtábla eltávolítása, ehelyett hamis rendszámtábla felszerelése, hanem a hamis rendszámtáblával felszerelt gépjárművel a közúti közlekedésben történő – legalább eshetőleges szándékkal való – részvétel is megvalósítja (BH 2008.262.)." Itt, jelen esetben ugyanis nincs hamis, hamisított rendszám, csupán egy teljesen legális, nyilvántartott P ideiglenes hatósági jelzés.
Ui: Ne haragudjanak, ha egy kicsit hosszúra sikeredett.

tothvili # 2013.01.23. 16:30

Dr.Attika.
Értem én, nincs is ezzel semmi baj...
Csak annyi, hogy a mondandójában egyszer sem cáfolta meg az általam feltárt ellentmondásokat.
Maximum annyira méltatott, hogy: CSAK, ÉS KÉSZ.

Dr.Attika # 2013.01.23. 10:19

Ha így látja, akkor éljen petíciós jogával az Országgyűlés felé.
Ezen a fórumon már nem tudunk többet tenni annak érdekében, hogy Önt meggyőzzük arról, hogy a jogi álláspontja nem "foghat helyt". Ezt a szép magyaros kifejezést gyakran használják a bíróságok.

tothvili # 2013.01.23. 09:53

Jogi túlterjeszkedésnek, "kriminalizálásnak" gondolom a rendszám egyedi azonosító jelnek történő kinevezését.
Ez a túlterjeszkedő felfogás nagyon hasonlít arra, amikor sok száz Kresz-tábla került kihelyezésre szabálytalan módon.
A P-Zóna (fizetős várakozási övezet) területén a parkolási díj meg nem fizetése miatt alkalmazható a kerékbilncs...
Polgári jogi ügyletbe kényszerítő eszközzel beavatkozni az egyik fél oldalán ???
Sicccc.........