Egyedi azonosító jel meghamisítása


Nocsak107 # 2013.10.14. 05:50

Kedves Fórumozók!

Eloszor is elnezest kerek, hogy ekezetek nelkul irok, de telefonrol igy egyszerubb... Koszi a megertest!

A holnapi napon fogok birosag ele allni egyedi azonositojel meghamisitasanak buntette miatt. Elso korben az ugyesz targyalas lefolytatasa nelkul kerte az itelethozatalt, akkor a birono 150.000 Ft-os penzbirsaggal sujtott.

Kertem a targyalas lefolytatasat, amire holnap fog sor kerulni.

A rendorsegen beismero vallomast tettem annak tekinteteben, hogy a rendszamok eltavolitasakor a fizeto parkoloovezetben jo hiszemuen jartam el, a KRESZ "10 napos" szabalyara hivatkozva. Mivel laikuskent a KRESZ ide vonatkozo paragrafusait akkent ertelmeztem, hogy kozteruleten rendszamok nelkul tarolhato a gepjarmu kozterulet-hasznalati engedely nelkul.

Mire szamithatok a targyalason? Meg sosem voltam buntetve, a targyalasok menetet sem tudom...

Azt szeretnem elerni, hogy a 150.000 Ft-os penzbirsag helyett megrovast vagy kevesebb penzbuntetest kapjak, mivel meg nem voltam buntetve es nehez a megelhetesem is. Ugyvedre nincs penzem, kirendelt vedot fogok kapni?

Segito valaszaitokat elore is koszonom!

Martin

Agent Cooper # 2013.10.15. 07:46

Kedves Martin!

Nem kap kirendelt védőt, de nyugodtan mondja el a bíróságnak, hogy mit szeretne, majd döntenek.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

elpedrinho # 2013.10.25. 06:27

Tisztelt fórumozók!

Egy olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy áprilisban vettem egy autót magamnak.Eddig minden rendben volt és használtam az autót.De tegnap vidéken voltam és hazafelé jövet igazoltattak a rendőrök.Igazoltatás során kiderült hogy nincsen regisztrációs matrica a szélvédőmön, így elvették a rendszámomat és forgalmimat.A probléma ezzel hogy azt sem tudtam hogy kellene rá.A rendőr erre azt mondta nekem hogy az nem jogosít fel a törvény betartására hogy nem tudom.Ezt meg is értem.De igazából azt nem értem hogy amikor megvettem az autót hogy adhattak rá műszaki vizsgát így?Vagy hogy nem derült ez ki eredetiség vizsgálton.
Esetleg mikor átvettem az autót a kereskedésbe nem kellett volna arról tájékoztatni hogy szélvédőcsere volt az autón és valami papírokat adni erről?
Most néztem az adásvételi szerződést oda semmi megjegyzés nem volt írva az autó előző sérüléseiről.De mivel aláírtam az adásvételit nem tehetek semmit?
Valóban az én hibám ez az egész?
Esetleg mit tehetek ez ügyben
Előre is köszönöm válaszaikat

Üdvözlettel

Véleményem # 2013.10.28. 17:39

Sajnos az Ön hibája..
Intézze el a matricát, kérjen, helyezze fel a jogszabályban előírt helyre. Vissza fogja kapni a forgalmit is meg a rendszámot is majd, némi bírság is érkezni fog majd.

Kobun # 2013.11.05. 12:32

Tisztelt Fórumozók,

Érdeklődni szeretnék olyan ügyben, hogy van-e annak valami jogi akadálya, hogy a rendszámtábla tartó kerethez hozzányúljak, leragasszam, lefessem, akár LED-del lássam el?
A rendszámtábla maga nem sérülne, illetve a gépkocsi sem közlekedne rendszám nélkül.
Ahogy néztem erre vonatkozóan nem találtam semmi megkötést, elvileg azt csinálhatok vele, amit akarok, illetve amit a jó ízlésem elbír, ugye?

Előre is köszönöm

Véleményem # 2013.11.05. 22:59

A kerettel szinte bármit, bár a LED megvilágítás már nem mindegy, hogy a rendszám hogy van megvilágítva. Az ilyen "csili vili" fényekkel óvatosan!
A rendszám maradjon olvasható minden esetben és azon ne változtass semmit, a kerete/tartója lényegtelen.

Kobun # 2013.11.07. 08:47

Szia.

Köszönöm a választ.
A LED-del kapcsolatban van valami konkrét tiltás, vagy csak annyi, hogy látható maradjon a rendszám?

Véleményem # 2013.11.07. 21:24

A rendszám maradjon látható. A led fény ne legyen zavaró más autósra nézve, balesetet ne idézzen elő stb... Ezért nem kell "búcsús kocsit" gyártani. Mindenféle rendelet meg kikötés van, jól át kell bújni, nehogy valaki mégis "jogosan" kötözködjön.
( a led fény nélkül is tökéletes az autó gyári állapotában biztos, hogy megfelel minden előírásnak )

bmwmpower # 2013.12.16. 14:55

Tisztelt Fórumozók!

Informálódni szeretnék egy adott problémával kapcsolatban. Vásároltam két autót ami teljesen egyforma kivéve a színük. Mindkettőre az internetentaláltam rá. Az egyik autót magyar érvényes okmányokkal vásároltam meg törött állapotban, a másikat okmányok nélkül kétnyelvű adásvételivel vásároltam meg bontásra. A magyar papírosat a nevemre irattam, kötöttem rá biztosítást mindent ahogyan kell. Jövőre szerettem volna a törött autót rendbe tenni a bekövetkező hidegre való tekintettel nem akartam idén foglalkozni vele. De jött a tegnapi nap és egy nagyon meggondolatlan ötlet még pedig menyjünk el az autóval szórakozó helyre. Így áttettem a magyar papírosról a rendszámot és a szegecselt tipusazonosító táblát a külföldi papírosra, és így közlekedtem vele. Félre áltam egy főútvonalon mert a telefonon épp néztem valamit, mire pár perc elteltével mögém állt egy civil rendőr autó és oda jöttek igazoltatni. Kérték az okmányokat mire én átadtam őket szembe tűnt nekik a színbeni eltérés. Ezek után kinyittaták velem a motorháztetőt és megnézték az alvázszámot és látták hogy nem stimmel. Ekkor mondták hogy be kell hogy hajtsak velük a rendőrségre, ezek után ott az autót lefoglalták és engem is pár órára. Kihalgattak és elmondtam ugyan ezeket. Mire mondták hogy kimennek a lakhelyemre és lefoglalják a másik autót is bevizsgálás céljából. Kérdésem lenne, mennyibe fog ez nekem kerülni körülbelűl? Milyen mértékű büntetésre számíthatok? Mennyi ideig nem kaphatom vissza az autókat ? Válaszokat előre is köszönöm! Üdvözlettel: M.

Véleményem # 2013.12.16. 18:33

Egyedi azonosító jellel visszaélés

347. § (1) Aki

  1. egyedi azonosító jelet eltávolít vagy meghamisít,
  2. olyan dolgot szerez meg, használ fel, vagy olyan dologról rendelkezik, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, vagy amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) E § alkalmazásában egyedi azonosító jel: az olyan dolognak, amelynek a birtoklását vagy rendeltetésszerű használatát jogszabály hatósági engedélyhez köti, a gyártónak vagy a hatóságnak a dolgon, illetve annak alkotórészén alkalmazott, egyedi azonosításra szolgáló jelölése.

A mennyibe kerül kérdésre forint értéket mondani nem fog mondani senki...
A büntetés mértéke is képlékeny bíró majd eldönti...
Az autókra se lehet mondani fix időt, hogy meddig nem adják vissza...
Minden kérdésedre bővebb tájékoztatást tud adni az ügy előadója, a nyomozó.

pohicop # 2016.01.20. 11:38

Kérdésem lenne:

X.Y. magyar állampolgár. Vesz külföldön egy autót. Hazahozza Magyarországra ideiglenes rendszámmal. Az ideiglenes rendszám lejár. A buta emberke a helyett, hogy trélerrel vinné az autót műszakira (vagy a lejárt ideiglenes rendszámmal ami a kisebbik baj lenne), e helyett leszedi a rendszámokat és rendszám nélkül megy műszakira.

Persze hazafelé el is kapják a rendőrök. Első sorban szabálysértési feljelentéssel indul a dolog, de aztán tovább pörögnek az események és a bűnügyi szolgálat is odaérkezik és már a bcs elkövetésének gyanúja is felmerül bennük.

Rá lehet erre erőltetni a bcs.-t szerintetek? Vagy marad szabs.?

Véleményem # 2016.02.03. 11:14

pohicop

Arra a napra kaphat útvonal engedélyt is rendszám nélkül. A tréler is ott van lehetőségnek. A lejárt rendszám az mind szabs. A rendszám nélküli közlekedés is szabs. De bcs. is lehet, helyi kapitányságra válogatja adott esetben a bűnügyi vonalon lévő vezető függő...
Az ügyet indíthatják bcs-ben is, azt megszüntetik majd ha úgy alakul... és marad a szabs.

kiss00 # 2017.07.03. 22:13

Nemrégiben meghirdettem összetört autóm jött is rá egy érdeklődő aki megvásárolta adásvételivel csak mivel pesti volt azt kérte tőlem előbb vágjam ki az alvázszámot és küldjem el a rendszám és az adásvételi 2 példányát neki az autót majd 1 hónap múlva tudja csak elszállítani. Én meg is tettem neki nem tudván hogy ez is büncselekmény ám jeleztem közben a rendőröknek hogy tőlem így vásároltak meg egy autót ekkor tudtam meg hogy feljelentettem magamat. Így most egyedi azonosító jellel való visszaélés miatt eljárást indítottak ellenem. Kérdésem a következő mire számíthatok illetve helyes e a vád hiszen eszem ágában nem volt vele visszaélni én rendes adásvételivel adtam el és utána az új tulaj kérésére vágtam csak ki miután az adásvételi már megkötődött!

Előre is köszönöm válaszát!

Dr.Attika # 2017.07.04. 06:36

Nagyobb a gond, mint az egyedi azonosító meghamisítása. Az alvázszám kivágása és a vevő részére megküldése alapja lehet csalás bűncselekményének, mint bűnsegéd, illetve egyéb bűncselekményeknek is. Azt tanácsolom, hogy forduljon mihamarabb ügyvédhez és tisztázzák teljeskörűen, hogy mi történt. Álláspontom szerint a kivágott alvázszámot un. gépkocsi klónozáshoz használták fel. Azt tanácsolom még, hogy a gk-t ne adja ki a vevőnek, de gondolom, hogy a nyomozó hatóság már le is foglalta.

nonolet # 2017.07.04. 07:28

Azt nem tudni, hogy az alvázszám milyen fontos dolog?!
Nem gyanút fogni, hogy csak azt a darabot kérik?

Ugyanmár... ez a mese a rendőröknek se hihető.

A baj csak az, hogy: a törvény ismeretének hiánya nem mentesít.

kiss00 # 2017.07.12. 21:47

Lefoglalta igen én elmondtam az egész történetet a rendörségnek. Maguk szerint mi lenne a leg célravezetőbb? Neharagudj én nem gondolkoztam azon nekik mire is kell nem vagyok egy nepper. Így is elég károm származott abból hogy totalkáros lett, örültem ha megszabadulok tőle és elviszik az udvaromból! Ha tudtam volna hogy bűncselekmény nem jelentem a rendőröknek de "jópolgár" révén megtettem és elismertem hibámat! Mire számíthatok illetve egy ügyvéddel szépíthetek az ügyön?

Dr.Attika # 2017.07.13. 04:43

"Mire számíthatok illetve egy ügyvéddel szépíthetek az ügyön?"
Röviden fogalmazva: IGEN.
Ügyvéd tudni fogja, hogy a Btk. (2012. évi C. tv.) 15. § d) pontjára hivatkozzon. Büntethetőséget kizáró ok és nem büntethető az, aki a cselekményt abban a téves feltevésben követi el, hogy az a társadalomra nem veszélyes, és erre a feltevésre alapos oka van. (20.§)

Öreg Tölgy # 2017.07.13. 05:11

És ezzel a bíróságnak is okot ad majd egy jóízű nevetésre.

drbjozsef # 2017.07.13. 05:33

Hát igen, az "alapos ok" elég tág teret hagy az értelmezésre, de hogy ebbe nem fér bele az, hogy konkrétan kivágom az alvázszámot az autóból és elküldöm valakinek, na az biztos.

Dr.Attika # 2017.07.13. 06:19

Szerintetek mit lehet felhozni a kérdező védelmére ezen kívül.

Vadsuhanc # 2017.07.13. 08:52

Kedves Dr. Attika !

A kérdés nem egyszerű. ( fejvakarás )

Előre leszögezem még nem néztem utána a jogszabályoknak és lehet véleményem visszavonom.

Első körben a kérdezőtől megkérdezném, hogy milyen módon lett a gépkocsi totálkár megállapítva és ki által?

Azzal védekeznék, hogy nem az azonosítójelet távolítottam el a gépjárműről, hanem a javításra szoruló karosszériát távolítottam el az alvázszámról mivel az sérült és cserélni kell ( totálkáros ).

A gépkocsi főelemeinek cseréje véleményem szerint megengedhető. ( Ezek jelenlegi szabályozása számomra ismeretlen )

Lehet megint kiröhögni :-)

Dr.Attika # 2017.07.13. 09:00

Kedves Vadsuhanc!
A kérdező forduljon ügyvédhez. Az majd elmondja a védekezési taktikát. Ne agyalogjunk tovább az ügyen.

drbjozsef # 2017.07.13. 10:31

Érdekes, Te kérdezted, hogy mit lehetne még felhozni.

drbjozsef # 2017.07.13. 10:40

Mondjuk erre egyébként szerintem semmit. Nem akarom megbántani a kérdezőt, de ahogy nem hozom ki a szomszéd lakásából a tévéjét és küldöm el valakinek, ahogy a buszon előttem ülő nyakláncát nem viszem haza és küldöm el valakinek, úgy egy autó alvázszámát sem vágom ki és küldöm el valakinek.

alfateam # 2017.07.13. 11:05

Már-miért ne tehetné? Nem a sajátjából vágta ki hanem az új tulajdonoséból aki megkérte erre! Semmilyen szándéka, terve nem volt az alvázszámmal.