Csalás ügyében kérdések


Lali88 # 2014.11.18. 19:54

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor. Az összérték nem éri el az 1.000.000.Ft.-ot. Nemhogy az 5.000.000.-t.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.18. 16:14

nagyjábol 5000000
Az már nem szabálysértési érték. (Összeadják, mert üzletszerű.)

Agent Cooper # 2014.11.18. 14:54

Tisztelt Lali88!

Csalás esetén nem halmazat, hanem a cselekmény minősített esete (üzletszerűség) valósul meg, ahogy a bűnszövetség megállapításának esetében is.
Halmazati büntetés esetén, „ha a bűnhalmazatban lévő bűncselekmények közül legalább kettő határozott ideig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, a büntetési tétel felső határa a legmagasabb büntetési tétel felével emelkedik, de nem érheti el az egyes bűncselekményekre megállapított büntetési tételek felső határának együttes tartamát.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Lali88 # 2014.11.18. 11:19

Üdv!

Azzal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy csalás(43 rb. vétség, valamit 4 rb. kisebb kárt okozó bűntett)esetén halmazatban büntet majd a bíróság?
Ha pedig fenn áll egy esetleges bűnszövetség akkor az mennyivel emeli a (Btk. szerinti) 0-3 évig terjedő büntetési tételt?
Tudomásom szerint a halmazat is és a bűnszövetség is a büntetési tétel felső határának a felével emeli a büntetési tétel nagyságát. Ez mennyire igaz?

Előre is köszönöm a segítséget.

Szabójános # 2014.10.17. 12:40

Dr. Jégember!

Köszönöm a felvilágosítást! :)

Dr. Jégember # 2014.10.17. 12:34

Tisztelt Szabojános!

A kérdése rossz topicban van, mert itt nem történt sem bűncselekmény, sem szabálysértés. Polgárjogi vita van önök között, aminek megoldásához nem a büntetőjog szolgál válaszokkal.

Magyarul leírva:
Ön rendelt valamit, amit az eladó teljesített. Az igaz, hogy Ön azzal a feltétellel kötött szerződést, hogy ha nem jó visszaveszi, de az eladó CSAK EZT A SZERZŐDÉSI FELTÉTELT nem teljesítette, ez pedig NEM a büntetőjog, hanem a polgári jog területe. Érdemes lenne ott futni 1 kört.

Tisztelettel:

Dr. Jégember

Dr. Jégember # 2014.10.17. 12:28

Tisztelt Homer1!

Először is az elévülés kérdésében fontos lenne tudni a pontos pénzátadási dátumokat, hogy mennyi idő telt el közöttük, illetve mikor tette meg a feljelentést.

Így leírva ez 1 rb. (annyi alkalommal ahány pénzátadás történt) folytatólagosan elkövetett csalásnak tűnik, ahol az egyes részcselekmények önálló elévülése kizárt.

Ez azt jelenti, hogy ha megállapítható a folytatólagos elkövetés, akkor az 1. (2011. évi) pénzátadás sem évült el és mindegy hány alkalommal volt pénzátadás, a kár összeadódik és 1 rb. folytatólagosan elkövetett bűncselekmény valósult meg.

A folytatólagosság azt jelenti, hogy ugyanolyan (vagy hasonló) bcs-t, azonos sértett sérelmére, egységes elhatározással, rövid időközönként többször követnek el. (magyarra fordítva anyagi haszonszerzés céljából többször lehúzom ugyanazt az embert)

Ha 2,5 M. Ft. a teljes kár -az jogilag nagyobb értéknek minősül- melynek a büntetési tétele csalás esetében 3 évig terjedő szabadságvesztés, DE mivel itt az üzletszerűség, mint minősítő körülmény vélhetően megállapítható (de ehhez is tudni kell a pénzátadás pontos dátumait), így a büntetési tétel
felugrik 1-5 évre.

A bűncselekmény elévülése ilyen esetben az utolsó részcselekmény megvalósításával (utolsó pénzátadás) veszi kezdetét, és annak jelen esetbe 5 év az elévülési ideje.

A szökés csak arra van hatással, hogy felfüggesztették a nyomozást, mert nem tudták számon kérni az embert, ugyanis hiányzik a leltárból. Vélhetően ha megfogják, automatikusan megkapja az előzetest az újabb szökés veszélye miatt.

Jó esély van arra, hogy elfogják az embert, mert a térképről nem tud lemenni, és igen széles a hatóságok palettája ilyenkor. (erről egy korábbi topicban "ELÉVÜLÉS" már írtam)

A maga részéről mindent megtett, egyebet nem igen tud, a hatóságokra kell bízni, mert egyébként belecsúszhat az ember egy önbíráskodásba, az meg nem hiányzik gondolom.

Remélem minden kérdésre érthetően válaszoltam.

Üdv:

Dr. Jégember

Szabójános # 2014.10.17. 08:35

Tisztelt fórumozók!
A helyzet a következő:
Eladóval előzetesen több e-mail-ben
egyeztetve,jófogás.hu-n megvettem egy bőrkabátot. Azzal a feltétellel, hogy ha nem jó, akkor visszaveszi (mind ez e-mail-ben lelevelezve, leírva, névvel, címmel, bankszámlaszámmal)Az ára 25.000,- Ft volt.
Nem lett jó, visszaküldtem neki 2 X, de nem vette át.
Kérdésem:
Így jártam... mert alapjában véve megvettem tőle az internetes vásárlás keretein belül vagy az e-mail - ek alapján joggal van igazam, mert megbeszéltük, hogy, ha nem jó, akkor visszaveszi.
Lehetőségeim? Érdemes valamit tennem?

Válaszaikat előre is köszönöm.

homer1 # 2014.10.16. 12:35

Üdvözletem minden kedves Fórumozónak!
Több egyszerű kérdésem lenne, de előbb a konkrét ügyről:
Egy cégtulajdonos, a cége forgóeszköz finanszírozási gondjai megoldására, befektető társként megkeresett, 2011. évben. Részére 2M Ft-ot adtam át elismervények ellenében, amelyekért cserében aktív részvétellel állást, az év végét követő mérleg bemutatását követően pedig tulajdonrészt ajánlott. Persze sem állást, sem tulajdonrészt nem kaptam, ellenben kaptam tőle egy Tartozáselismerő okiratot. Ez az okirat, 2013. márciusában járt le. Ezt megelőzően még további önálló összegekben is csalt ki tőlem pénzt, amelyet azért voltam kénytelen részére átadni, mert a meglévő tartozásának visszafizetéséhez elengedhetetlenül szükségesnek mondta.
2013. márciusában természetesen semmit nem fizetett vissza. 15 hónapon keresztül különféle fiktív átutalásokkal, sikeres cégeladásból származó bevétel reményével, és számtalan más indokkal húzta az időt. Idén márciusban azonban egyszerűen eltűnt. Telefonját kikapcsolta, előfizetését megszüntette, ismeretlen helyre távozott. Irodáját megszüntette. Feljelentést tettem ellene, amelyben időrendi sorrendben mindent leírtam
SMS-ei, emailjei rendelkezésemre állnak. Júniusban volt az első meghallgatásom, azóta semmit nem tudtam az ügyről. Most októberben kaptam egy levelet, amelyben közli a rendőrség, hogy felfüggeszti a nyomozást, mivel a gyanúsított tartózkodási helye ismeretlen. Elfogató parancsot adtak ki ellene.
Kérdéseim:

  • mi a büntetési tétele egy 2.500.000.- értékben elkövetett csalásnak?
  • hogy kell értelmezzem a tartozás elévülését?
  • hogy kell értelmezzem a csalás elévülését?
  • a több rendben elkövetést?
  • a folytatólagosan elkövetést?
  • milyen hatással van a szökés az ügyre?
  • mi a valószínűsége annak, hogy elfogják?
  • van-e valami javaslatotok, hogy mit tudok tenni még?

Köszönöm előre is segítő szándékú válaszotokat!
Tisztelettel:
Homer

Öreg Tölgy # 2014.10.15. 16:01

Érdekes, én nem olvastam waxii hozzászólásában, hogy 2010. január 1. előtt követte volna el a cselekményeket. Abból, hogy 2014. októberében vádolják ezzel, ez nem valószínűsíthető.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.14. 21:52

Stimt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.14. 21:52

Stimt.

pappcs # 2014.10.14. 19:31

az igaz, hogy megszűnt a pénzbüntetés felfügeszthetősége, viszont az elkövetéskori jogszabályt kell figyelembe venni, kivéve ha az új jogszabály enyhébb büntetést ír elő mint a régi.

Öreg Tölgy # 2014.10.09. 18:51

Kedves Kovács Béla Sándor! Elmondaná, hogyan lehet egy pénzbüntetés felfüggesztett? Merthogy szerény véleményem szerint az 2010. május 1. napján megszűnt.

waxii # 2014.10.09. 09:24

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a gyors válaszát!

waxii

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.09. 08:12

Ha az ügyész pénzbüntetést indítványoz, akkor a bíró aligha fog szabadságvesztést kiszabni. Nem erre kellene hajtani, hanem inkább arra, hogy a pénzbüntetés is végrehajtásában felfüggesztett legyen.
A pénzbüntetésre ítélt terhelt az ítélet jogerőre emelkedése napján mentesül a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól.

waxii # 2014.10.08. 21:50

Üdvözletem!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhoz, hogy jelenleg szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó,üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolnak. 17 sértet,t az összeg kb. 120e forint. Időközben volt aki visszakapta a pénzt és olyan is kiderült, hogy volt aki megkapta a rendelt terméket. Az ügyész pénzbüntetést indítványozott. Ez az indítvány mennyire állja meg a helyét? Esetleg mennyi a valószínűsége, hogy a bíró felfüggesztett szabadságvesztést szab ki (büntetlen előélet)? Amennyiben pénzbüntetést szabnak ki az a bűnügyi nyilvántartásból hány év múlva törlődik?
Válaszukat előre is köszönöm!

waxii

ronny277 # 2014.09.27. 15:23

De a nyomozohatosagok tudnak mindenrol mivel a papirokat ugy kuldtek ki hogy tobb rendorkapitanysagon folyik ellenem eljaras!Mar kb februar ota kezdodtek ezek az ugyek de majus ota semmit sem csinaltam!!Nemreg a Budapesti kapitanysag kuldott egy levelet es benne volt az osszes sertett neve es azt irtak hogy ezeket egybe kell buntetni!Es ezert nem ertem hogy 1ugyemet miert kulon biraltak el!Ami 1rendbeli csalas vetsege es ezert kaptam 180 ora kozmunkat!Es ezekkel egy idopontban volt!Ez volt az amit felfuggesztett alatt kovettem el!A tobbi kb 10 sertettazok meg a jogerosen kiszabott felfuggesztettem elott valosultak meg!

Agent Cooper # 2014.09.27. 12:58

Kedves ronny277!

Valószínűleg a különböző városokban zajló eljárások egyelőre nem futnak össze, ráadásul a cselekményeinek egy részével szabálysértési érték alatti kárt okozhatott. Amint leesik valamelyik nyomozóhatóságnál a tantusz, hogy tulajdonképpen üzletszerű elkövetésről van szó, abban az esetben nem zárható ki, hogy szabadságot korlátozó kényszerintézkedést alkalmaznak Önnel szemben, magyarul előzetesbe rakják.
Viszont eddig még szerencséje volt, és ki tudja még, hogy mit hoz a jövő, de készüljön fel arra, hogy nem feltétlen ússza meg szabadságvesztés nélkül (sőt, tulajdonképpen ez a valószínűbb).

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ronny277 # 2014.09.26. 14:56

Meg miértnem tettek előzetesbe?Mindenkit szinte azonnal őrizetbe vesznek ilyenert!

ronny277 # 2014.09.26. 14:45

Akkor miertnem egybe kaptam egy buntetest?A tobbi ami van ugy az meg a felfuggesztett elott tortent!

Agent Cooper # 2014.09.26. 12:03

Kedves ronny277!

Valószínűleg nem fogja ennyivel megúszni!

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ronny277 # 2014.09.26. 09:05

udv!nem a fougyezsegtol jonnek a hosszabitasok hanem kulon varosokbol!most peldaul egy ugybol kijott a birosagi vegzes felfusztett bortonbuntetes alatt elkovettem ujabb csalast ezert kaptam 180 ora kozmunkat!miertnem egybe.biraljak el a tobbi uggyel!egy idopontokba is tortentek!a tobbibol is kozmunkat illetve penzbuntetest kaphatok?

Dzsetro # 2014.09.21. 13:47

Üdv!
A 10 hónapot kell leülnöd, amennyiben bűnös vagy, a többire sajnos nem tudok érdemi választ adni.
Állandóan más a város? Mert lehet már a főügyészség küldte ki a határozatot.

ronny277 # 2014.09.13. 08:12

Tisztelt forumozók!Olyan kérdesem van hogy van 2ev felfuggesztettem 10honap bortonnel!A kerdesem ezzel kapcsolatban hogy ha a felfuggesztett alatt ujabb szabadsagvesztest szabnak ki akkor az elozobol a 2evet kell leulnom vagy csak a 10honapot?Ezt internetes csalasert kaptam!Most is van folyamatban levo ugyem kb 10-15 sertettel kulonbozo varosokbol!Az ugyeszseg folyamatosan hosszabitja 2honappal a nyomozast!De mindig mas varos ugyeszsege kuldi ki a hosszabbitast!Ez miert van?Megtudna magyarazni ezt egy hozzaerto?Elore is koszonom!