Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Jó hírnév megsértése vagy becsületsértés

Szofi91 # e-mail 2020.10.19. 18:46

Értem, rendben, köszönöm :)

rigoz # e-mail 2020.10.19. 18:38

Attól, hogy a bíróság egy esetleges eljárásban mikként súlyozza az enyhítő és a mentő, illetve a súlyosbító körülményeket. Ügyvéddel fenyegetőzni olcsó trükk ahhoz képest. :)

Az Én álláspontom továbbra is az, hogy a cselekmény nem bűncselekmény összességében. De megjegyzem, KBS topiktárs velem ellentétben jogvégzett ember. :)

A többi kérdést elég hosszan fejtegettem kicsit alább.

Szofi91 # e-mail 2020.10.19. 18:02

Ön szerint mi a hangsúlyos az ügyben? Mitől ugrik a majom a vízbe?

rigoz # e-mail 2020.10.19. 14:36

1. A baj az, hogy a bírósági gyakorlat egy internetes, nyilvános megjegyzést alapvetően nagy nyilvánosság előtt tettnek kezelt. De persze egyedi esetben ezen lehet vitázni.

Aztán majd elválik.

Bár szerintem nem ez a hangsúlyos az ügyben.

2. Majd az kiderül egy esetleges feljelentésből/keresetből. Nem ettől ugrik a majom a vízbe.

3. Nem tilos, önmagában az még kevés lesz.

Szofi91 # e-mail 2020.10.19. 13:55
  1. Konkrétan egy ember tudná pontosan, hogy kiről van, ha csak olvassák a véleményt.
  2. Állítólag "be fotozták"
  3. Annyi hangzott el kb, hogy "mit szól, ha megy a levél az ügyvédtől, hogy rágalmazza az egyesületet"

Egyelőre nem tudni, hogy fenyegetés, vagy tényleg ügyvédhez fordultak-e.

Köszönöm a részletes választ :)

rigoz # e-mail 2020.10.19. 13:42

1. Hát, attól függ, hogy tartalma alapján azonosítható-e és ha igen, kik által.

Bár mivel egy oldalon írták, úgy kell értékelni, hogy az oldal és a mögötte álló "team" az, akire vonatkozik.

2. Ha bizonyítható utólag, hogy volt ilyen (kimentették), akkor nincs jelentőssége, legfeljebb a szankció mértékét illetően.

3. A sértő megnyilvánulás valósága esetén nem becsületsértő, feltéve, ha a valót nem elferdítésre alkalmas módon adja "közre".

A valóság bizonyítására az abban érdekelt, azaz az elkövető indítványára és akkor van helye, ha ahhoz nyomós közérdek fűződik. Tehát utóbbi egy nagyon kivéteels lehetőség.

Ha Ön az elkövető, addig nincs ezen mit aggódni, míg nem közölnek egy feljelentést Önnel, idézés kíséretében. Vagy egy keresetet. Addig igazán kár is ezen rugózni.

De ha el is marasztalnák, ha első eset, büntetőügyben megrovással is megúszhatja simán. Legrosszabb forgatókönyv is a pénzbüntetés.

KBS: Itt Én annak tulajdonítottam főként jelentőséget, hogy indulati helyzetben, hatványozottan a véleményét kívánta a mondjuk azt, hogy panaszos megjeleníteni. Az, hogy rögtön törölte, pedig arra utal, hogy bár megtette, de revidiálta magát utóbb. Ezek közt utóbbi egy elég nyomós enyhítő körülmény is amúgy. Az, hogy valaki időhiányos, Én nem érzem úgy, hogy objektíve becsmérlő lenne. Ez egy olyan kérdés, ami nyilván rosszérzést kelt, de a társadalmi megítélés objektív csorbítására alkalmassága és főleg annak a tárgyi súlyossága Én kétlem, hogy kiállná a bűncselekményként üldözhetőség próbáját. Szerintem ez nem ultima ratio eset... Inkább személyiségi jogi peresnek érezném ezt. A nem gondoskodik megfelelően a befogadott állatokról, az már inkább, bár ebben is van egy erős szubjektivizmus, bár ez már inkább tetten érhető. Kirívó esetben lehet az szerintem, de egyébként...

Bár szerintem ez is igencsak a határon billeg. Ha azt állítja, hogy éhezteti az állatokat, akkor abban már nem igen kételkednék, hogy becsületsértés vétsége-e.

Az elvárásokat nem tartják be, szintén annyira általánosító és megfoghatatlan, hogy szerintem az sem csúszik át azon a határon.

Persze, ez az Én meglátásom. :)

Számos súlyosabb elkövetett cselekményre, tartalmilag súlyosabb becsmérlésre (anyázás pl) nézve láttam számtalan konkrét, egyedi határozatot, hogy a bíróság azt mondta, hogy az indulati helyzetben tett megnyilvánulások alapvetően nem valósítanak meg bcs.-t.

Másodfok nem vitázott vele.

Én sem értek velük egyet amúgy. :)

Egyébként meg van bocsátva. :)

Szofi91 # e-mail 2020.10.19. 13:29

Nincs megnevezve az illető, a leírás alapján kit sért a vélemény?
Számít-e, hogy pár percen belül törlésre került az oldalról?
Milyen szankciókat vonhat maga után, ha ügyvédhez fordulnak? Számít-e a vélemény igazságtartalma?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.19. 13:21

Már bocsánat, de az, hogy „Hozzá nem értő, időhiányban szenvedő ideiglenes befogadó, aki nem gondoskodik megfelelően az állatról. Elvárásaikat mások felé, maguk sem tartják be. ” szinte teljes egészében tényállítás. Talán csak a "hozzá nem értő" a határeset.

www.kbs-ugyved.hu

Szofi91 # e-mail 2020.10.19. 13:10

Tehát igazán nincs miért aggódni ezzel kapcsolatban...
Köszönöm :)

rigoz # e-mail 2020.10.19. 13:05

@Szofi91: Rám vonatkozik, lapozzon. Ha már Gerbera nem tud, illetve akar... :)

Rágalmazás amúgy csak tény állításával követhető el. Véleménynyilvánítás során legfeljebb becsületsértés valósulhat meg. Amit leír az adott egyén túlreagált magánvéleménye, amit egy indulati helyzetben tett valószínűleg. Nem bűncselekmény.

Szerintem ez legfeljebb polgári jogi kategória. De az sem biztos.

Szofi91 # e-mail 2020.10.19. 13:03

Értem...
Esetleg vélemény a kérdésemmel kapcsolatban?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.19. 12:25

Belterjes fórumos vicc. Ne törődj vele.

www.kbs-ugyved.hu

Szofi91 # e-mail 2020.10.19. 12:08

?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.19. 11:10
gerbera317 # e-mail 2020.10.19. 10:53

Ezek közül a "felé" biztos, hogy főbenjáró bűn.

Szofi91 # e-mail 2020.10.19. 10:42

Nem tudom teljesen szó szerint visszaidézni. Lényegében ezek lettek leírva:
Hozzá nem értő, időhiányban szenvedő ideiglenes befogadó, aki nem gondoskodik megfelelően az állatról. Elvárásaikat mások felé, maguk sem tartják be.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.19. 09:31

Ugye, nem gondolod komolyan, hogy egy olyan állításról, amelyet nem is ismertetsz szó szerint, bárki megmondja neked, hogy megvalósít-e egy bűncselekményt vagy nem?

www.kbs-ugyved.hu

Szofi91 # e-mail 2020.10.19. 08:58

Sziasztok,
Kérdésem lenne, hogy rágalmazásnak számít-e, ha valaki közösségi oldalon a vélemény rovatban leírja a negatív véleményét beszélgetések, tapasztalatok alapján egy egyesület oldalára, ami pár percen belül törlésre került, az ő nem tetszésük kifejezése után. A véleményben megfogalmazódott, hogy az egyesületben hozzá nem értő ember van (megnevezve személy nincs), és, hogy olyan elvárásokat támasztanak, amiket ők maguk sem teljesítenek.
Köszönettel.

drbjozsef #   2020.08.21. 16:02

KBS,

Nem, nem, én kérek elnézést. Parttalan ez, valóban.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.21. 13:21

Ha engem kérdezel, Doris, ez ottromba, bunkó viselkedés, de nem bűncselekmény. A "kezet emelés" esetleg, de ha oda kerülne a dolog, valószínűleg azt tapasztalnád, hogy a potenciális tanúk nagyon bizonytalanul emlékeznek. "Igen, igen, volt valami kiabálás, de nem nagyon figyeltem. Nem tudnám határozottan állítani, hogy volt tettlegesség is.

De ha gondolod, tegyél feljelentést. Magánindítványos, magánvádas. (A sérelmi díj iránti igény külön téma.) Ne számíts rá, hogy leültetik, sőt, ha valóban mentális betegség miatt csökkent a belátási képessége, akkor esetleg el se ítélik. Megrovás, próbára bocsátás, vádemelés elhalasztása, ilyesmi...

(Nem minősítő körülménye a becsületsértésnek, hogy a sértett közfeladatot lát el. A közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt pedig inkább a munkáltatódnak kellene feljelentést tenni. Kérdezd meg tőle, miért nem tette!)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.21. 13:11

Ezt mondtam volna?

OFF
Kóstolgatsz, Doktor Úr? Valami problémád van velem? Akarsz róla beszélni?
ON

www.kbs-ugyved.hu

Doris90 # e-mail 2020.08.21. 13:10

A pontos szöveget azért sem idéztem, mert nem igazán nyomdafestéket tűrő, de természetesen leírom, ha ez számít. Megkérdeztem, hogy mi történt a hölggyel és miután elmondták megkértem, hogy mondja el az adatait, hogy fel tudjam venni a gépbe. Erre a hozzátartozó dühbe gurult és brutálisan, fenyegető módon üvölteni kezdett, hogy
"-Tudod te, hogy én ki vagyok?"
Erre a válaszom:"-Elnézést Uram, de nem ismerem Önt és a betegfelvételhez szükségem van a beteg adataira."
"-Te ostoba idióta hülye kurva vagy, fogalmad sincs róla, hogy én ki vagyok, nincs jogom hozzá, hogy a beteg adatait elkérjem mielőtt ellátnánk a sérülését."
Ezen a ponton nem folytattam a párbeszédet, hívtam az ügyeletes orvost, aki jött és behívta a beteget, ellátta a sérülését. Azt fontos megjegyeznem, hogy egy 2cm-es vágott sebzéssel jött be, ami be volt kötözve, nem vérzett át, tehát a hölgy nem volt életveszélyben.
Mindeközben az Úr folytatta az üvöltést velem, és fenyegetett, hogy "felhívja XY Főorvost, aki a kórház főigazgatója és kibaszat engem onnan,mert egy alkalmatlan hülye fasszopó kurva vagyok". Mindez főként azért volt nagyon sértő, mert mindenki ezt hallgatta, akkora hangerővel ordított, hogy a 2. emeletről is lejöttek megkérdezni, hogy mi volt ez a Mónika show. Majd mikor megkértem, hogy legyen kedves fáradjon ki a folyósóra, mert oda csak betegek jöhetnek be, ekkor emelt kezet rám és a kollégám akadályozta meg, hogy megüssön. Hogy mekkora kár ért? Hogy lehet ezt pénzben mérni, hogy aznap szinte alkalmatlanná váltam a munkavégzésre és azóta is ezen rágódok? Sajnos nem tudom ilyen szinten ezeket a dolgokat, de nem szeretném, ha valaki csak azért, mert befolyásos személy, azt higyje bármit megtehet. Mellesleg megjegyzem az Úrnak korábban is voltak erőszakos megnyilvánulásai nyilvánosan, amik után pártfogói felügyelet alá került.

drbjozsef #   2020.08.21. 13:08

KBS,

De hiszen ez csak blabla. Nem?
Ilyenek egyszerűen nem történnek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

alfateam # e-mail 2020.08.21. 13:02

Doris90!
Kevered a sérelem díjat a kártérítéssel!
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.21. 11:46

mekkora eséllyel indíthatnék
Hiszen azt sem árultad el, hogy konkrétan (szó szerint) mit mondott. Ha a lekurvázás volt az összes, az nemigen bűncselekmény.

mekkora kártérítésre számíthatnék
Mekkora kár ért?

www.kbs-ugyved.hu