sikkasztás ez?


mentaldr. # 2013.06.10. 14:05

Lezárta az ügyészség, de nem büncs. hanem bizonyítottság hiányában. Na most jön az én köröm....

Agent Cooper # 2013.05.27. 09:50

Kedves pancser12!

Ne keseregjen, hiszen borítékolható volt az eredmény. Azt kell, hogy mondjam, hogy ha hagyja magát, akkor valahol ezt meg is érdemli.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

pancser12 # 2013.05.24. 20:40

Megjött az elutasító határozat az ügyészségtől. A csalás megalapozott, mert a keletkezett okiratok, vallomások alapján ezt állapították meg...Vagyis haszonszerzés végett tévedésbe ejtettem a lakással kapcsolatban....és amikor odament a kulccsal és meglátta, hogy az rossz és koszos állapotú,régi bútorokkal és az ajtón nagy lyuk is van, azonnal visszakérte a foglalót, amit én nem adtam, mondván megtekinteném elébb a lakást......

Hát ez alapján akár logikus is lehetne, hogy egy lelakott lakást előre eltervezve más pénzén akarnék felújítani, nade nem ez van...mert előtte és azóta is bérlik, laknak benne, én egy héttel a kulcs átadás előtt aludtam ott, nem volt kosz, a lyuk az a kémlelőnyílás.
Egy agyament vallomása, 2 db fotó a takarítószerek és a kanapén hagyott pokrócról,telefonok híváslistája,egy általam irt átvételi elismervény... ennyi elég, hogy elitéljenek? Agyrém, ami itt folyik...
És mi lenne, ha tényleg koszos-betört ajtajú lakást adok ki, az eleve bűncselekmény?

ObudaFan # 2013.05.12. 16:43

Azért ez így meglehetősen pongyola elhatárolás, a lopásnál sincs jogalap. Csalást tévedésbe ejtéssel vagy tévedésben tartással lehet elkövetni. Ha a lakással, annak az állapotával kapcsolatban a tévedésbe ejtés megállapítható, akkor nem zárható ki elvileg a csalás.

pancser12 # 2013.05.10. 09:00

A csalást nem az különbözteti meg a sikkasztástól, hogy előbbinél a dolog jogalap nélkül kerül a csalóhoz, sikkasztásnál volt jogalap...?

A lakásbérlet díja, vagy kaució nem elegendő jogalap?

SolnesM # 2013.05.10. 06:45

T. Agent Cooper # e-mail 2013.05.08. 11:57 !
A levél megtette a hatását ( még a sikkasztási kitételt se kellett bevetni ). Egy órai gondolkodás után szépen elszámolt.
Viszont kibukott egy másik dolog ! Ez a hölgy majd 5 évig vitte az ügyeit ( 4év 8 hónap ) ennek az idős embernek.
Ez idő alatt senki nem számoltatta el. Most a végelszámolásnál - ez csak kettő hónapra vonatkozott, fel sejlett, hogy bizony lehetett ott többlet - ha nem is bőven.
ez márcsak abból is kiderült hogy a fia nagy mellel újságolta, megoldotta az édesanyja ügyét, felfogad plusz ápoló személyzetet és ezt fedezi még a nyugdíj. Na mármost ha fedezi a plusz költségeket, akkor joggal kérdezzük, hogy visszamenőleg hova lett az a plusz ami most állítólag rendelekezésre áll.
Amikor azt mondtam, rendben de írja le, akkor visszakozott !!
telefonba lehet hablatyolni !!

Agent Cooper # 2013.05.09. 21:09

Kedves pancser12!

Azt hittem, hogy azt már sikerült megértenie, hogy hiába sikkasztás miatt folyik az eljárás, elítélni legfeljebb csalás miatt fogják, úgy is az lesz a meghatározó, ahogy a bíróság a cselekményt megítéli. Sokféleképpen lehet védekezni, de ettől még korántsem biztos, hogy mindegyik mód célravezető is. Ha azt mondja, hogy a kauciót a lakásban keletkezett károk miatt tartotta vissza, azzal fognak visszavágni, hogy semmilyen kár nem keletkezett a lakásban, amit bizonyítani is tudnak. Egyelőre bármilyen magyarázatra létezik egy olyan nézőpont, ami a csalást támaszthatja alá (mármint rendőri fejjel).

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

pancser12 # 2013.05.09. 15:16

Tisztelt Jogászok/Ügyvédek!
Kérem válaszoljanak...

pancser12 # 2013.05.09. 13:14

A letét, az valami hivatalos dolog, nem lenne elegendő elkülönülten tartani, pl. számlán?

Illetve mi van az én kárommal? A lakásban keletkezett-nem keletkezett, ezen túl, biztatási kár? elmaradt haszon( más kivette volna, ha tájékoztatott volna azonnal a kulcs hollétéről)ebből nem rendezhetem, vagy az már sajátomként rendelkezés, és sikkasztás?

Agent Cooper # 2013.05.09. 12:35

Kedves luck-666!

A kauciót már rég letétbe helyezhette volna, amikor nem sikerült a jogosultnak visszafizetnie.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

luck-666 # 2013.05.09. 11:00

T. Agent Cooper !

"A nyomozó hatóságoknak egyelőre adu ász van a kezükben: Ön a pénzt még nem fizette vissza."

De kinek fizesse vissza a kauciót (pancser12) ,a feljelentőnek vagy az áldozatsegítőnek?

SolnesM # 2013.05.09. 05:49

Köszönöm még egyszer Agent Cooper !

Igen ezek az un. formai hiányosságok. A levélbe nem írtam határidőt és az átadásnál se lesznek tanúk. Vidék, ritkán talákozunk. Ha nem veszi át, akkor feladom postán. Amúgy egyszerű asszonyságról van szó. Remélem ért a szóból. Különösebben nem akarom feszíteni a húrt, mivel lehetnek még további megbizásaim is.
Röviden : egy ház szemmel tartása, természesen díjazás ellenében.

Agent Cooper # 2013.05.08. 09:57

Kedves SolnesM!

Mindenképpen tűzzön ki ésszerű határidőt (pl. 5 nap) a teljesítésre, és a felszólítást tanúk jelenlétében adja át, vagy tértivevényes levél formájában küldje meg. Amennyiben a határidő lejártáig nem számol el vagy nem menti ki magát, abban az esetben megteheti a feljelentést.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

SolnesM # 2013.05.08. 09:41

Ja a lényeg : szóban elzárkózott, mindenféle kifogásokkal élve.
Most látom Ilonkából közben Lívia lett!!
és azt a 2013.05.07. 09:18 -i idézetet bele sem tettem. Annyira nem rossz köztünk a viszony : Még !!!

SolnesM # 2013.05.08. 09:35

T. Agent Cooper !
köszönöm a választ.
A következő levél lesz személyesen átadva:

Horváth Livia !

Kunhalom Árpád u...
T. Lívia !
Kérem számoljon el a március és április havi nyugdíjammal a megbízottamnak, Solnes Mesternek 1111 Bp. ..... alatti lakosnak.
Április hó végéig a munkabér megilleti. Állítsa össze a márc. 17 utáni költségeket a számlák alapján, a maradékot adja át a megbízottnak. Eddigi gondoskodását megköszönve szeretettel üdvözlöm.
Bp. 2013 máj ..
aláírások : meghatalmazó sk. , meghatalmazott sk. + két tanú.
pár 10 eft -ról van csak szó.

pancser12 # 2013.05.07. 16:50

Újra felteszem, remélem valaki válaszol arra, hogy miért is nem lehet itt nekem kárigényem?

Mert ha lehet, akkor tekinthettem úgy e 60000ft-ra, mint sajátomra?

Idézek ügyvéd honlapjáról:Sikkasztás: Csak szándékosan követhető el. Kizárja a felelősséget az a tévedés, ha a tettes az idegen dolgot uratlannak vagy saját dolgának tartja.

Agent Cooper # 2013.05.07. 15:54

Kedves SolnesM!

Ha a leírtak megfelelnek a valóságnak, akkor az áprilisi és májusi nyugdíj felvevőjének a cselekménye kimerítheti a csalás vagy sikkasztást bűncselekményét. Ha a pénzfelvételre volt jogosultsága, akkor sikkasztást, ha jogosultsága sem volt, akkor csalást követett el.
Javaslom, hogy írásban szólítsa fel az elszámolásra határidő kitűzéssel, és amennyiben arra nem reagál, úgy megteheti a feljelentést.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Agent Cooper # 2013.05.07. 15:46

Kedves pancser12!

Biztos lehet benne, hogy attól, hogy nem követett el bűncselekményt, még akár simán el is ítélik, ha nem tudja az ellenkezőjét bizonyítani. A nyomozó hatóságoknak egyelőre adu ász van a kezükben: Ön a pénzt még nem fizette vissza. És mindent el fognak követni azért, hogy bizonyítsák majd a bűnösségét.
Nem gondolkodott el még azon, hogy normális esetben tényleg ilyen gyorsan működik-e az igazságszolgáltatás gépezete, vagy esetleg más állhat a háttérben?

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

SolnesM # 2013.05.07. 07:25

Amúgy tényleg ennyire ráér a rendőrségünk ??
Van két fél között egy vita. Az egyik felvett kb. 100 eft-ot, a másik cserébe kapott használatra egy ingatlant ami nem felel meg neki.
Erre mivel nem kapja meg azonnal a pénzét feljelent, ez eddig ok. Na de az hogy a rendőrség komolyan veszi.

Ez szomorú és nevetséges is ! Nem kéne mind a két felet előbb meghallgatni ??
Mielőtt elindítanák az aktatengert ??

SolnesM # 2013.05.07. 07:18

Ez az idézet komoly :

Közlöm önnel, hogy a Be.179.§ (1) bekezd. alapján gyanúsítottként hallgatom ki, mert a rend. álló adatok szerint ön 2013.....körüli időpontban, ...pályaudvaron átvételi elismervénnyel átvett x forintot.....sértettől, az Y város...szám alatti lakás bérlésének tárgyában, majd ezután miután sértett felhívta önt telefonon, hogy a lakás számára nem megfelelő állapotáról és bérleti szándékától elállt, valamint visszakérte öntől az x forintot, annak visszaadását ön megtagadta/nem egészen, de a lakás átvételéhez ragaszkodtam/, és a sértettnek azt máig sem fizette vissza. Elkövetett cselekményével az önre bízott x forint pénzösszeggel-mint idegen dologgal,-a sajátjaként rendelkezett.
Fentiek alapján megalapozottan gyan. 1 rendbeli Btk.317.§ (1)bekezdésébe ütk. és a (2)bekezdés I. ford.szerint minősüló kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétségének elkövetésével.

Ennyire ráér a rendőrségünk ???

Akkor nyert ügyem van. van egy vita egy korábbi idős ember gondozóval, aki márc. 31 -ig jogosan vette fel a nyugdíját, de márc. 16-án a helyzet megváltozott.
Más lett a gondozó, de a korábbi nyugdíjfelvevő nem hajlandó elszámolni az áprilisi és májusi nyugdíjjal. Én csak annyit írtam neki, hogy Ilonka már májusban ne vegye fel a nyugdíjat, az áprilisival pedig elszámolunk.
ha nem hajlandó elszámolni megjegyezhetem, hogy ez sikkasztásnak minősül ???
Természetesen az elszmáltatásra van meghatalmazásom tanúkkal hitelesítve !!

SolnesM # 2013.05.07. 07:07

Már itt bekövetkezett az első nagy hiba :

egy nő hétvégén, hogy sürgős lenne, ezért megtekintés nélkül bérbe vette.Elvonatozott hétfő reggel a városba, ahol élek, az állomáson találkoztunk, átadott 2 havi kauciónak megf. összeget,
látatlanba lakást nem adunk ki és nem veszünk ki !!

pancser 12 indító írása !!

pancser12 # 2013.05.07. 06:20

Egyetlenegy SMS-t őrzöm, melyet a feljelentés napján küldött, az utolsó -aznapi-telefonos hívása előtt( mely beszélgetés során feltűnően higgadt volt, az előzőekhez képest):
"A rendőrségen voltam,levan a lakásban minden fotózva.Holnap ugyanígy ...óra,perc, a ...pályaudvarra a ...ft-ért megyek.A nyomozó mondta, sikkasztásért fel lehet jelenteni ha nem kapom meg a pénzem.A lakásban minden bent van tanuim vannak"
A jelentés sz. a tanúkat nem találta meg a nyomozó, a lakáskulcs hollétét nekem tudomásomra nem hozta..nembaj, később zárat cseréltem, a csaptelep egy része ismeretlen helyre került....2 fotó van az aktában, egy a kanapéról, amin hanyagul odavetett pléd van, és egy a felmosó szettről..A lakást az ügy után néhány hétre-átalakítás nélkül- kiadtam,magasabb összegért, természetesen számlával, és mindkét fél megelégedésére-egyelőre-..

pancser12 # 2013.05.07. 04:40

Később , mint tanú:
Feljel.-ben foglaltakat fenntartom,előadom, hogy pancser12 az ügy óta semmilyen formában nem keresett, nem kaptam tőle vissza a pénzt. A lakáskulcsot a feljel. után én a polg hiv. portáján leadtam, ennek tényét is sms-ben elküldtem, nem reagált...nyilván gondolhatta, hogy csak teljesen rendben lévő lakásba költözök be, ez a lakás nem ilyen volt, ezért a bérlettől elálltam, meg hát nem is kötöttünk egymással írásbeli bérleti szerződést.

pancser12 # 2013.05.07. 04:31

Kedves Agent Cooper!
A fejelentés(jegyzőkönyv indul 1,5 órával a felém irányuló tel.hívását követően)ismeretlen tettes ellen akitőm szóbeli megállapodásra kivettem havi ...ft-ért a ...cím lakást, ...-tóldátum, majd Pancser12 tulajdonosnak,mikor a lakás leromlott állapotát észleltem, jeleztem, ő nekem azt mondta, hogy nem adja vissza a pénzem, pedig a lakásban életvitelszerűen nen is tartózkodtam.
A sértett vallomása:
Az ügyben alábbi sérelmmre elköv.b.cs. elkövetése miatt teszek feljel. ismeretlen tettes ellen,..lakom, albérletben 4 kisgyerekemmel, férjem elhagyott, hamarosan ki kell költöznünk,ezért hirdettem meg, hogy albérletet keresek...jelentkezett egy hölgy, hogy van egy kiadó lakása, akit később én visszahívtam, előadta, hogy a lakás nagyon jó állapotú, azonnal költözhető...vigyem el neki a pénzt, előre megírt átvételi elismervényt adott...ezután azonnal a lakásba mentem,ami nem az elmondásának megfelelő állapotú, koszos, régi rozzant bútorokkal...fel is hívtam őt,hogy adja vissza a pénzt,de ő ezt megtagadta, hogy látnia kell a lakást..én mondtam, nem nyúltam semmihez, fotókat is készítettem a telefonommal a lakás állapotáról, amúgy sem kötöttem szerződést vele a lakásról, úgy gondolom, hogy ...teljesen átvert.
Itt a rendőr fényképet mutat, ami alapján kétséket kizáróan felismeri sértett pancser12-t, akinek a pénzt átadta.
SMS ben értesítettem, hogy a rendőrségi lépéseket megteszem,és hogy lefotóztam a lakása állapotát(tanúkkal), de erre nem reagált...feljelentésem ismeretlen tettes ellen teszem...kérem az elkövető felkutatását,felelősségre vonását, az okozott kár megtérítését...

Agent Cooper # 2013.05.06. 20:37

Kedves pancser12!

Honnan tudja, hogy nem az áll a feljelentésben, hogy azzal az ígérettel csábította el a sértettet és ejtette tévedésbe, hogy amennyiben nem felel meg neki a bérlemény, akkor azonnal visszafizeti a bérleti díjat? És honnan tudja, hogy nincs a sértettnek egy ismerőse vagy hozzátartozója az eljárást folytató kapitányságon, aki esetleg súghatott neki, és aki esetleg még forszírozza is az eljárást...
Különben is, minden rendőr tudja, hogy a csalók azzal védekeznek, hogy senkit nem vertek át (azaz hiányzik a tévedésbe ejtés).
A nick választásáról jutott eszembe: Nomen est omen.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…