halasztgatás


Poruljárt_Attila # 2013.05.12. 13:50

Ha egy büntetőügyben (igen durva bűntett ráadásul) úgy napolgatják el a tárgyalásokat, hogy a legutóbbi és a még ki se tűzött, de a már lemondott között is eleve eltelt 6 hónap, akkor a Be szerint az egész bírósági szakaszt újra kell kezdeni?
Jól tudom?

És valakinek van jogi ötlete, hogy ez ellen lehessen valahol panasszal élni?
Igen, még mindig az az ügy, ahol a drága bíró rokona a vádlottnak, és rohadtul nem akarja, hogy a napnál is világosabb helyzet ellenére elítélje. Eddig csak a komplett hülyének nézés módszerét alkalmazta, de rájött, hogy ez nem jön be annyira már, mostanában meg egyfolytában elnapolgatja a kitűzött tárgyalási napokat. Egy agyrém.

Mit lehet ilyenkor tenni?

ObudaFan # 2013.05.12. 16:31

Az a megismétlés a mostani szabályok szerint már felolvasás.

Be. 262/A. §(1) A vádlott, a védő és a magánfél a bíróság (2) bekezdésben meghatározott mulasztása miatt az ügyben eljáró bíróságnál írásban kifogást terjeszthet elő, kérve a mulasztás tényének megállapítását, valamint - megfelelő határidő tűzésével - a mulasztó bíróságnak a (2) bekezdés a) pontjában foglalt esetben az elmulasztott eljárási cselekmény elvégzésére vagy határozat meghozatalára, a (2) bekezdés b) pontjában foglalt esetben pedig a megfelelő intézkedés megválasztására történő utasítását.

(2) Kifogás akkor terjeszthető elő, ha

  1. a törvény a bíróság részére az eljárási cselekmény elvégzésére vagy valamely határozat meghozatalára határidőt állapított meg, azonban az eredménytelenül eltelt,
  2. a bíróság az ügyész, az eljárásban részt vevő személy, a megkeresett szerv vagy személy, a tanú vagy a szakértő részére az eljárási cselekmény elvégzésére határidőt tűzött ki, amely eredménytelenül eltelt, és a bíróság a mulasztóval szemben nem alkalmazta a törvény által lehetővé tett intézkedéseket.

(3) Nincs helye kifogás előterjesztésének bizonyítási cselekmény elrendelése, valamint olyan határozat ellen, amellyel szemben külön jogorvoslatnak van helye.

(4) A kifogást annak benyújtója mindaddig visszavonhatja, amíg a bíróság azt érdemben el nem bírálta. A visszavont kifogást újból előterjeszteni nem lehet.

Poruljárt_Attila # 2013.05.12. 18:34

Köszi, de hát most őszintén, van értelme, ha ugyanúgy hozzájuk kell benyújtani?

Benyújtom, aztán elbírálja, hogy beteg volt, így meg úgy (ahogyan eddig is tette ezt), aztán mi tud belőle kisülni? A nagy semmi sztem, de ha mégis látsz reális esélyt, akkor isten bíz megpróbálom. Csak én kevés esélyt látok arra, hogy még ha nem is ő -vegyük a jobbik esetet-, hanem valamelyik kollégája elbírálja(k), számomra kedvező döntést hoznának. Elvégre eddig is az volt az indok, hogy jaj beteg, aztán megint beteg, aztán meg nem tudják, hol az iratanyag, aztán most meg kettőt is lemondtak úgy, hogy még csak indokot se mondtak.

De tényleg nem tudom, van-e értelme egyáltalán háborognom, ha egyszer ismerjük a dolog valódi okát, az ügy hátterét. Egy valóságos ingyencirkusz, aki jót akar mulatni, egyébként javaslom, jöjjön! Az még semmi, hogy az ügyész figyelmezteti mindenre a drága bírót, hogy már elnézést, de mintha a Be szerint ez így meg úgy lenne, de kifejezetten átlátszó és infantilis is egyben, ahogyan a fekete-fehéren ellene szóló bizonyítékról is képes bebizonyítani, hogy az nem is úgy volt. De kb olyan szinten, hogy „"áhh ugyan, hát a kamera ugyan felvette, ahogy megöli, na de lehet, hogy a kamera pont olyan szögből vette, ahogy csak úgy látszik, és egyébként is infarktustól is meghalhatott, nem kell mindjárt a vádlott bűnösségére gondolni egy ilyen felvételből ... stb”". A képtelenségek képtelensége, ami itt zajlik na, ennyi.

Visszatérve a lényeghez:

Én eredetileg a bíróság valamely felettes szervére gondoltam, már ha létezik ilyen. Persze nem az ítélőtábla, mert onnan jött a parancs ennek a mostani debilnek. Valami magasabb szintűre gondolnék.

Bár azt nem tudom, hogy egy objektíven 6 hónapos időeltelést mégis hogy akarnak majd szubjektivizálni. Vagy csak átsiklanak felette, és kész, meg sem történt, ennyi? Van egy tippem, hogy ez lesz belőle, és akkor még örülhetek, ha az egész ügy nem tűnik el a süllyesztőben.

Poruljárt_Attila # 2013.05.13. 03:47

Most olvasom így friss fejjel.
Úgy érted, ha pl eltelik 1,5 év két tárgyalás között, akkor csak tartanak egy felolvasást az addigi jegyzőkönyvekről, és kész? Megy tovább, ahol abba hagyták?

Még ez is oké, na de mi van akkor, ha csak telik az idő, teli az idő, de csak nem akarnak tárgyalást kitűzni.