Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Ittas vezetés

drbjozsef #   2020.04.05. 07:41

Frankye6565

Akinek az a gondja, hogy 6 vagy 8 pontot "ér" az ittas vezetés az miért vezet egyáltalán?

Így akartad kérdezni nem? :

Akinek az a gondja, hogy 6 vagy 8 pontot "ér" az ittas vezetés az miért iszik egyáltalán?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.04.05. 07:12

Pennywise

Eltiltás ilyen esetben nem szokott lenni, csak közig bírság, ami pénzbüntetés és pont.

Akármennyire is okoskodtál, wers fórumtársnak is igaza volt. Magyarországon zéró tolerancia van. Az, hogy szabálysértést jelent, annak is vannak a büntetőponton kívül egyéb szankciói. Ha átlépted azt a bizonyos 0,8 ezrelékes határt, akkor pedig bűncselekményként kezelik és egészen más a büntetőjogi megítélése. De ha neki nem hittél, akkor talán ennek hinni fogsz:

Az ittas járművezetésért kötelező bevonni a vezetői engedélyt. A rendőrnek nincs joga ezt a helyszínen mérlegelni és másként dönteni. Kivételt képez, ha Ön nem tudja átadni a rendőrnek az okmányt. Az a kifogás, hogy „jaj, a másik kabátomban maradt”, nem mentesítő körülmény, sőt ez további bírságot képez: egy 5-től 50 ezer forintig terjedő pénzbüntetési tételt, aminek az összege viszont a rendőr mérlegelésére van bízva. Ebben az esetben néhány napon belül egy bevonó határozatot kap postai úton, aminek értelmében le kell adnia vezetői engedélyét, egyúttal bejegyzik annak szüneteltetését. Rendkívül fontos, hogy ha ezek után járművet vezet, abból akár szabadságvesztés is lehet.

A forrása pont az az oldal, aminek megköszönted a segítséget.
Ő arra válaszolt ugyanis csak, amit kérdeztél.

https://ittasvezetes.hu/ittasvezetes

Szomorú örökös #   2020.04.05. 07:04

Frankye6565

Akinek az a gondja, hogy 6 vagy 8 pontot "ér" az ittas vezetés az miért vezet egyáltalán?

Akkor számodra ez a kérdés miért is fontos?

0.3 ezrelék véralkohol szint alatt és felett hogy alakul a büntetés? Google ellentmondó adatokat hozott.

Frankye6565 # e-mail 2020.04.04. 08:15

Akinek az a gondja, hogy 6 vagy 8 pontot "ér" az ittas vezetés az miért vezet egyáltalán?

Pennywise # e-mail 2020.04.01. 17:25

Tisztelt wers,

Először is köszönöm a választ.
Másodszor pedig eggyel feljebb olvasható a korrekt válasz, amit külön köszönök Ittasvezetes.hu -nak.

Csak egy javaslat wers, ha nem vagy tájékozott akkor hasraütés szerű válaszokkal sem fogsz annak tűnni. Másrészt meg nem kell megsértődni. Ha nem vagy képben, nem vagy képben, nem baj, csak olyat ne írj amit nem tudsz alátámasztani ;)

Ittasvezetes.hu #   2020.03.26. 19:13

Jöjjön a válasz:

Az érték 15 mg/l koncentráció alatt: 6 büntetőpont.

Az érték 16-25 mg/l esetében 8 pont.

Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

wers # e-mail 2020.03.26. 10:28

Eltiltás ilyen esetben nem szokott lenni, csak közig bírság, ami pénzbüntetés és pont.

Ha ennyire tudod, akkor miért kérdezel?

(olyan sejtésem van, hogy egyikünk a jogszabályt olvasta a másikunk a magyar népmeséket)

Pennywise # e-mail 2020.03.25. 16:19

Tisztel wers!
‘Ez a kérdés nehezen értelmezhető.
Ha ittasan vezetett alap esetben teljeskörűen eltiltják a vezetéstől és kötelezni fogják "utánképzésre" ‘

Ez így nem teljesen állja meg a helyét. Az előéleti pontok 6-8 lehet.
Ezért kérdeztem, hogy mennyi jár és milyen értéktől.
0,26 alatt szab.sértés
Eltiltás ilyen esetben nem szokott lenni, csak közig bírság, ami pénzbüntetés és pont.

Valaki esetleg más, tapasztalat, vélemény?

Köszönöm.

Frankye6565 # e-mail 2020.03.23. 22:03

0.3 ezrelék véralkohol szint alatt és felett hogy alakul a büntetés? Google ellentmondó adatokat hozott.

wers # e-mail 2020.03.23. 07:43

Ez a kérdés nehezen értelmezhető.

Ha ittasan vezetett alap esetben teljeskörűen eltiltják a vezetéstől és kötelezni fogják "utánképzésre".

A kötelező utánképzés elvégzése nem csak csökkenti a büntetőpontokat, hanem törli azokat.

Egyébként 8 pont.

Pennywise # e-mail 2020.03.21. 11:30

Tisztelt Fórumozók,

A segítségeteket kérném, abban, hogy hány előítéleti pontra lehet számítani 0,22 légalkohol esetén?
Nagybátyám az előző estén egy üveg bort ivott kb. (kicsit kevesebbet) de reggel megállították, simán, magabiztosan fújt szondát. Szabálysértés, tudom. Viszont a pontok száma nem mindegy. Utánképzést elkezdte, már, hogy csökkentse, de jelen helyzetben amúgy sem lehetséges és amúgy is kiftott volna az időből.

Szóval egyszerűsítve, mikor jár 6 pont és mikor 8?

Előre is köszönöm!

Üdv!

Ittasvezetes.hu #   2020.03.19. 20:51

covid19

Teljesen egyértelmű, ma mi is beszéltünk velük. Aki pont most kivánta elvégezni, sajnos áldozata lett a történetnek. De mint tudjuk, ennél nagyobb a gond most...

Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

covid19 # e-mail 2020.03.19. 11:55

"A koronavírus terjedésének megelőzése, az emberi egészség védelme érdekében, a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. 2020. március 19-től visszavonásig felfüggeszti a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit."

http://kavk.hu/

Valószínűsíthető, hogy ez közvetetten a vezetéstől eltiltás meghosszabbítását fogja okozni?

Május 01-ig érvényes az eltiltásom, feltárásra a következő napokban került volna sor.

wers # e-mail 2020.02.24. 06:00

Ujravizsgaznom nem kell, ez egeszen biztos. 18 éve szereztem a magyar jogosivanyomat, kint eltem nemetbe 6 évig, es mikor a magyar jogsim lejart, akkor igenyeltem nemetet.

Na, ez dupla jó hír neked.

majd az okmanyirodaba itt magyarba bevittem a papírjaimat, amiket a nemetektöl kaptam, azt ök elküldtek a nemeteknek, es nemrég erkezett a valasz, hogy mivel a nemet jogsimat nemetbe vettek el, igy csak ott tudom visszaigenyelni.

Igen ez az alapszabály.

pl kernek a nemet jogsimrol fenymasolatot

Szerintem a következőt kellene tenned: Írsz a német hatóságnak egy tértivevényes hivatalos levetet (ebben írd le magyarul is), tájékoztatod őket, hogy visszatérés szándéka nélkül Magyarországra visszatelepültél. A német jogosítványodat nem kívánod visszakérni, a magyar jogosítványodat kéred vissza, azt fogod használni. Kéred a jogosítványodat helyben megsemmisíteni.

Ha visszaért a tértivevény a levél másolatával együtt bemész abba az okmányirodába, ahol most a régi magyart őrzik.
Írj nekik is egy kérelmet, amiben ismét leírod, hogy hazatelepülsz, kéred a magyar jogosítvány kiadását. A németet nem áll módodban leadni.
Közben azért figyelj, hogy a régi jogsidnak esetleg lejárt-e az érvényessége, mert ha igen akkor orvasi igazolás is kell.

Frankye6565 # e-mail 2020.02.23. 23:06

"németbe" "magyarba" :) :)

Bela27 # e-mail 2020.02.23. 07:51

Szia. Ujravizsgaznom nem kell, ez egeszen biztos. 18 éve szereztem a magyar jogosivanyomat, kint eltem nemetbe 6 évig, es mikor a magyar jogsim lejart, akkor igenyeltem nemetet.
a jogosítványomat egy fura törtenet keretein belül vettéke el, ugyanis az autómmal felakadtam egyí fem csonkra, ami egy pici lyukat utott az olajteknon, igy huztam egy 8 kilometeres olajcsikot, mire az auto jezett, hogíy alacsony az olajnyomas. az autót lealliotttam, majd hazamentem. azutan iszogattunk, majd 7-8 oraval kesöbb a rendörök az olajcsikot követve megtalaltak, es mivel akkor ittas voltam, de en azt mondtam, hogy nem voltam ittas a a baleset pillanataban, igy hat elvitttek vérvételre. ketszer is vettek vert, hogy vissza tudjak szamolni, hogy az altalam megadott es egyébként benzinkut kameraja altal bizonyithato idopontban törtent az esemeny, igy a ketzzeres vervizsgalat fel oras eltolassal kellett, hogy bebizonyosodjon, ittas voltam vagy sem. egyébként 0,71promill volt. az ugy elhuzodott, közben viszont egy allasinterjura kellett mennem, igy engedely nelkül vezettem az automat, ami ugye buncselekmeny, és nag szerencsemre ugyanaz a rendör szurt ki, majd jelentett fel. fogadttam ugyvedet, 1500euro volt, az ittasság vadja aol felmentettek ugyan, de az engedely nelküli vezetes vadja alol nem, ami ugye buncselekmenynek szamit. 800 euro buntetest kaptam, plusz szinten egy 1500as perköltseg dijat. tavaly februarbban lejart az eltiltas, de en közbe hazaköltöztem, sokaig idom nem volt itthon sem foglalkozni az uggyel csaladi okok miatt, majd az okmanyirodaba itt magyarba bevittem a papírjaimat, amiket a nemetektöl kaptam, azt ök elküldtek a nemeteknek, es nemrég erkezett a valasz, hogy mivel a nemet jogsimat nemetbe vettek el, igy csak ott tudom visszaigenyelni. de nem ertem, hogy magyayrba m,iert nem tudok egy uj magyar jogosítványt kervenyezni, föleg, hogy itthon soha semmilyen balhem nem volt a rendörseggel, 18 éve balesetmentesen vezetek, stb. szoval ez igy eleg kacifantos es bonyolult, ebben kernek tanacsot, hogy van e valami egyszerübb modja ennek az egésznek, mintsem ujra vegigjarni az undorítóan lassu burokrata rendszer minden lepcsöfokat. nem mellesleg az eddig altalam ismert jelenlegi eljarashoz kernek annyi szart, erkölcsi stb, ami pőersszee nem problema, de pl kernek a nemet jogsimrol fenymasolatot, amit aztán nehez lenne, merrt náluk van... hihetetlen. ha valami ötlet vagy tipp van, elöre is köszönöm. szeép napot

wers # e-mail 2020.02.21. 06:54

Mindenképpen a németet kell visszakérned. Gyanítom annak kltségei is vannak és vizsgáznod is kell.
Az a kérdésem, hogy mit kell német jogosítvány alatt érteni. Nem volt előtte, és az első jogosítványodat Németországban szerezted az ő törvényi alapján, vagy volt magyar jogid, és azt honosíttattad Németországban, mert nem mindegy.

Bela27 # e-mail 2020.02.21. 04:39

Üdv. Németországban három éve elvették a jogsimat 2 évre. Német jogosítványt. A tiltás lejárt 2019.feb 16-án. Kérdésem az lenne, hogy magyarba tudok újat (magyar jogosítványt) szerezni, vagy pedig a németektől kell újra kérvényeznem?
Milyen lehetőségeim vannak, hogy minél hamarabb újra lehessen jogosítványom.
A válaszokat előre köszönöm.

Üdvözlettel
Sz.B.

mrkorrekt # e-mail 2020.02.20. 20:01

Ittas vezetés miatt után képzés nagyon jól le van írva itt:

https://drkiralyeniko.com/…-allapotban/

Frankye6565 # e-mail 2020.02.20. 14:18

Csak egy nickem van.

Csak kérdeztem. :)

wers # e-mail 2020.02.20. 14:06

Ah, te vagy @A türelmes nicen is?

Igen, a feltárás alapja az ítélet és a kormányhivatali határozat.

Frankye6565 # e-mail 2020.02.20. 13:07

Ez volt az előzmény 2020.02.19. 05:31

És ezt válaszoltad : "Ennyi időre már tuti el fognak tiltani. Az is plusz büntetés, hogy ameddig nincs ítélet, addig az utánképzést sem tudod elkezdeni, hogy a tiltás végére ismét lehessen jogsid."

Mivel ittas vezetés történt és elvették a jogosítványt tehát 100% után képzésen kell részt venni.
(Úgy értelmezem: határozat nélkül nem lehet részt venni után képzésen)

Nem én vezettem.

wers # e-mail 2020.02.20. 09:33

elvették a jogosítványt már több mint egy éve tehát biztos kell utánképzésre menni.

(Frankye6565 nem látom az előzményt, be tudnád idézni?)

Ha kell utánképzés, az azért, mert ittasan vezettél.

Frankye6565 # e-mail 2020.02.20. 09:20

wers,

Arra gondoltam, elvették a jogosítványt már több mint egy éve tehát biztos kell utánképzésre menni.
Tehát akkor határozat nélkül ezek szerint nem lehet menni.

wers # e-mail 2020.02.20. 06:34

Ja nem, csak két topikban is fut a kérdés.