Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Ittas vezetés

wers # e-mail 2020.02.20. 06:29

off
jól látom, hogy eltűntek KBS hozzászólásai?
on

wers # e-mail 2020.02.20. 06:28

Magyarországon használhatom-e ezt az új Angol jogosítványt

Sokáig semmiképpen sem. Akkor is honosíttatnod kellene hazaköltözés után legkésőbb fél évvel, ha nem lenne magyar jogsid. Ugyanúgy, mint kiköltözéskor a magyar jogsit is honosíttatni kell, ha lejár, a magyar hatóság nem hosszabbítja meg.

De neked van. Nehezen, de túllépek azon, hogy egyáltalán hogyan lehet, hogy az angolok kiadtak még egy jogosítványt, hogyan nem látták, hogy neked már van egy. (egy embernek csak egy jogosítványa lehet)
Lehet, hogy az eltiltás miatt nem látták, vagy nem foglalkoztak vele. De ez már lényegtelen, van.

Szerintem rendőri ellenőrzéskor a személyes adataid alapján a nyilvántartásból simán kiderül, hogy van magyar jogosítványod, és a vezetési jogosultságod korlátozva van.

Legtisztább az lenne, ha elvégeznéd az utánképzést, és vagy visszakapod a régit, ha lejárt új orvosi igazolással újat kapsz.

katona81 # e-mail 2020.02.19. 21:00

Egy kicsit pontosítanék a kérdésemen. 2014-ben bevonták a Magyar B kategóriás jogosítványomat ittas vezetésért 1,5 évre Magyarországon és utánképzésre köteleztek. Az utánképzést nem végeztem el. Közben én 2014 végén kiköltöztem Angliába. Angliában 2017-ben (miután az eltiltás letelt) megcsináltam/megszereztem egy új B kategóriás jogosítványt. Most hazaköltöztem Magyarországra. Itthon Magyarországon használhatom-e ezt az új Angol jogosítványt, vagy becserélhetem-e Magyar jogosítványra? Vagy kell-e egyáltalán utánképzésre mennem?

katona81 # e-mail 2020.02.19. 19:14

Tisztelt Fórumozók! 2014-ben bevonták a Magyar B kategóriás jogosítványomat ittas vezetésért 1,5 évre Magyarországon. Utána én 2014-2019 között Angliában éltem. Angliában 2017-ben megcsináltam/megszereztem a B kategóriás jogosítványt. Itthon Magyarországon használhatom-e ezt az új jogosítványt, vagy becserélhetem-e Magyar jogosítványra?

wers # e-mail 2020.02.19. 12:42

"Önszorgalomból" nem mehet valaki képzésre.

Nem nagyon érthető, mire gondolsz "önszorgalom" alatt.

Ha nincs oka, minek menne valaki utánképzésre, és vajon melyik programot is akarná kipróbálni? Mit tárnának fel rajta??? :)

Utánképzésre akkor kell menni, ha arra törvény, ítélet kötelez.
Van a "kipontozódás", 18-nál ugrik a jogsi, de ha a 13-as értesítést megkapja az illető célszerű elvégezni, mielőtt elérné a 18-at. Ez önkéntes?

Vagy valamilyen közlekedési szabálysértés miatt egyből ugrik a jogsi, és bizonyos időre eltiltanak, akkor az eltiltás ideje alatt el lehet végezni az utánképzést. De ehhez kell az itélet és a kormányhivatal eltiltó határozata.

Frankye6565 # e-mail 2020.02.19. 12:26

"Önszorgalomból" nem mehet valaki képzésre. Elég drága jó bevétel.

Nem tudom azért kérdezem, mi a szabály ilyenkor.

wers # e-mail 2020.02.19. 10:24

14 hónap?

Tényleg türelmes vagy.

Folyamatosan érdeklődtem a rendőrségen az eljárás státuszáról.

Remélem ez rendszeresen küldött, egyre szigorúbb hangvételű tértis levél formájában történt. Ha nem, akkor nosza.

Ennyi időre már tuti el fognak tiltani. Az is plusz büntetés, hogy ameddig nincs ítélet, addig az utánképzést sem tudod elkezdeni, hogy a tiltás végére ismét lehessen jogsid.

A türelmes # e-mail 2020.02.19. 05:31

Kedves Tagok,

2018 decemberében 0,72-t fújtam, a jogsimat nem vették el.
A rendőr azt mondta, 30 napon belül kapok vmi értesítést. Nem kaptam. Bementem a rendőrségre, hogy kérem a bíróság elé állításomat és leadnám a jogsimat, hiszen egyértelmű hogy ebből eltiltás lesz. Hümmögtek, elküldtek...
2019 márciusában hallgattak ki, mondván várjuk az OSZ-i véleményt. Májusban kaptam határozatot az okmányirodától, hogy leadás. Folyamatosan érdeklődtem a rendőrségen az eljárás státuszáról. Hümmögtek...
Újabb OSZ-i vélemény kértek be. Ez úgy elhúzódott, hogy decemberben gyanúsítottak meg újra.
Azóta megint eltelt 3 hónap, semmi...
14 hónap?
Van esetleg valaki, aki lát ebben bármi eljárási hibát, vagy bármi mást, amivel megsürgethetném a dolgot?

Előre is köszönöm, ha foglalkoztok a dologgal...

petivel # e-mail 2020.02.18. 19:57

Szondán Fals pozitiv eredményt fújó ketogén étrenden vagyok.
utánna olvastam hogy az ethanol és az isopropyl alkohol közt nem tud külmbséget tenni sem a mobil szonda, sem az Infrás, amik az Őrsön vannak. és olvasom a sok rossz tapasztalatot cukorbetegegnél is vérvételnél, innen a fórumról, hogy doki megállapitotta hogy nem ivott alkoholt, de mégis 0.47 állt a papiron.
másik esetben meg értékelhetetlen volt a doktornő véleménye, és a vizeletre pedig higitatlant, meghamisitott végeredményt.
mégis mit tehet az ember ha megállítják, nem ivott, de acetonos lehellete miatt..
hogy ne vegyék el a jogsiját. tagadja meg a szondáztatást, vérvételt kérve (mire hivatkozzon?)
(érdeklődésemre az itteni zsaru azt mondta nem elég ha diétára hivatkozom. olyankor megtagadhatja a vérvételt, nem visz korházba, csak az Infrás szondához.) és a jogsi is ugrik. ezt kamionsofőrként nemigazán engedhetem meg.
a saját electrosensoros mérőm többször túlszárnyalja a büncselekmény légalkohol határát

bermuda háromszög #   2020.02.12. 22:55

Rövidebben is leírhattad volna, hogy nem vagy tisztában az alkohol hatásával.

Szomorú örökös #   2020.02.12. 20:25

Az ittas korlátozottan ura a cselekedetének.
Tehát megtesz olyat is, amit józanul nem.
Pl volán mögé ül és vezet.

Lehet, hogy újdonság lesz számodra, de az első féléves-éves vagy hosszabb eltiltás meg a súlyos pénzbírság, esetlegesen az utánképzés, újra vizsgázás kihozza az ilyenekből is a szükséges önfegyelmet, önuralmat. Bolond az, aki ezt rendre újra elköveti egy ilyen tortúra után. Ne egy beépített elektronika legyen már, ami majd kordában tartja őket.

bermuda háromszög #   2020.02.12. 20:05

Lehet, újdonság lesz:
Az ittas korlátozottan ura a cselekedetének.
Tehát megtesz olyat is, amit józanul nem.
Pl volán mögé ül és vezet.

Szomorú örökös #   2020.02.12. 05:57

vezeto

még mindig jobb úgy enyhíteni az eltiltást, hogy az eszköz be van építve

Szerintem meg teljesen helyes, ha az ittas vezetők nem vezetnek egyáltalán az eltiltásuk alatt.
Tanulják meg egyszer s mindenkorra, hogy vagy isznak, vagy vezetnek.

egy riasztás után azonnal blokkol az autó és csak szervízben lehet kiütni.

Na szép is lenne, ha a csúcsforgalom kellős közepén ott marad egy közterületen az autó. Szóval jól látszik, hogy ez még mindig nem egy nemzetközi szabványoknak megfelelő megoldás, ezért is csak néhány ország vezette be. Hidd el, nem véletlen az, hogy nem terjedt el.

védi a vezetőt, hogy ne csináljon hülyeséget.

A vezetőt leginkább a saját önuralma védheti.
Nem kell ittasan eleve volán mögé ülni és kész! Pont!

vezeto # e-mail 2020.02.12. 01:58

wers + Szomorú örökös

valóban nem jó ötlet a teljes ellenőrzés, mert az utas alkoholszintje is befolyásolhatja.
DE:

  • még mindig jobb úgy enyhíteni az eltiltást, hogy az eszköz be van építve, és akkor legalább az eltiltás egy részét ki tudja váltani a korábbi ittas vezető, vagy a visszatérő, hogy akkor ittas utast sem szállíthat. van, ahol egy riasztás után azonnal blokkol az autó és csak szervízben lehet kiütni.
  • ez már egy legalább 15 éves technológia, kiszűrték az ilyen gondokat, így a legjobb változata valószínűleg nem riaszt be
  • ha mindenkire kötelező, és mégis érez valamit, ami nem annyira magas, hogy csak a vezetőtől jöhet (ezeket gondolom lehet számszerűsíteni), akkor jelezhet a környező rendőrségre, és GPS lokáció alapján szimplán meg tudják nézni a sofőrt, ha akarják - utópia :)
  • nyilván minden ilyen rendszert át lehet verni. csak pont ezért van hitelesített, plombázott, stb. rendszer az ezt alkalmazó országokban, és hitelesített szerv, aki ezt ellenőrzi. a lényeg az lenne, hogy azokat védje, akik nem akarnak ittasan vezetni, és józanul nem viszik el az autót átalakításra, hogy kiiktassák ezt a rendszert. hisz valószínűleg, ha egy ilyet be is vezetnének, évtizedekig a régebbi autók mentesülnének alóla. ez a vezető, és nem a jog védelme elsősorban. védi a vezetőt, hogy ne csináljon hülyeséget...

de nagyon fura erről vitatkozni, hisz az ittas vezetés itthon is hatalmas probléma, USA-ban meg teljesen ismert az Alcolock, és nem az alapvető kérdéseket kell elmagyarázni.
ha ugyanaz a probléma globálisan, akkor miért kezdjük újra kitalálni minden országban a megoldást, és nulláról beszélgetni?
csak angol tudás kell és némi guglizás. ez ne állítson meg már minket.

Szomorú örökös #   2020.02.08. 14:41

wers

Nem biztos. hogy az a blokkolós megoldás jó. Az a gond vele, hogy akkor is letilt, ha nem a sofőr, hanem valamelyik utasa fogyasztott alkoholt. Arra is jelez, blokkol.

Látod, ez nekem eszembe se jutott. :-O
Egyébként meg az a baj az ilyen elektronikai eszközökkel - lsd. pl. az immobiliser - hogy az egy elektronika, amit simán ki lehet iktatni, át lehet verni, ha van rá ideje az embernek és egyáltalán nem a biztonság felé viszi el a történetet.

wers # e-mail 2020.02.08. 14:25

Azért néztem ide, mert "vezeto" kérdezőnek akartam az eredeti kérdésre még válaszolni.

Nem biztos. hogy az a blokkolós megoldás jó. Az a gond vele, hogy akkor is letilt, ha nem a sofőr, hanem valamelyik utasa fogyasztott alkoholt. Arra is jelez, blokkol. Szóval részemről önuralom a javallott megoldás.

Szomorú örökös #   2020.02.08. 14:03

wers

Szerintem már nincs, aki olvasná az agyalásaitokat.

Én már kiszálltam, de azt még nem hagyhattam szó nélkül, hogy egy náci sejthalmaz nyilvánosan megrágalmaz.

Szomorú örökös #   2020.02.08. 11:50

Frankye6565

Attól, hogy félképernyős fing-reszeléssel telenyomod a fórumot, még semmi se fog változni. Menj el inkább politikusnak, ott ennek hasznát veszed! Az eszed (IQ-szinted) meg éppen annyi csak, amennyi oda jelenleg a minimmum követelmény! :-D

U.i.: Ne égesd magad tovább, mert a végén csak por marad belőled.

Az eszedet (IQ) meg tartsd meg magadnak

Hát nem is pazarolom tovább rád, mert meddő tevékenység lenne bunkókám! :-D

Szomorú örökös #   2020.02.07. 21:26

Ez se egy rossz módszer, hiszen azt büntetik vele, aki az elkövető volt. :-)

https://nlc.hu/…haz-moldova/?…

Szomorú örökös #   2020.02.07. 19:35

Frankye6565

Miért égeted magad ? 2x már beégtél

És te miért égeted magad? Felesleges léggömbhámozás, amit művelsz, nem veszed észre?

No de akkor még egyszer utoljára:

Ez egy magyar jogi fórum. A magyar jogszabályok szerint ez egy halálos közúti baleset gondatlan okozása, amelyet a drogozott állapot súlyosbít. Magyarországon ez nem gyilkosság, tehát az elkövetője sem gyilkos.

Az pedig hogy hónapokig még reszeled itt a fingot egy fórumon, nem fog változtatni ezen, megnyugodhatsz! :-)

Angliában sem végleg veszik el az autót, hanem csakis az eltiltás idejére, utána visszaadják, mert az ott is magántulajdon.

Hogy te bezúznád az elkövetés eszközét még akkor is, ha az nem az illetőé, az különösen igazolja elvakultságodat. Pl. egy lízinges autónál a bank biztosan külön örülne, ha te bezúznád az ő tulajdonukat képező gépjárművet. Lehet utána a gatyádat is leperelnék rólad és meg is érdemelnéd, te agymosott nemzetiszocialista sejthalmaz.

Mostantól pedig valóban lezártam részemről, mert nem vagyok hajlandó fegyvertelen emberrel IQ párbajt vívni. :-D

bermuda háromszög #   2020.02.07. 07:58

Kicsike szövegértés!
Frankye6565 mindig részeget nevezett gyilkosnak.
A példádban szereplő - ahogy írtad - betartva minden szabályt haladsz.
Nem kell még ötödikesnek sem lenni hogy tudjuk Frankye6565 nem nevezne gyilkosnak.
Ugye ezt már te is így látod!

Szomorú örökös #   2020.02.07. 05:49

Frankye6565

Továbbra is tartom: gyilkos. (Sok országban az, tudom Magyarországon a törvény szerint nem)

Magam részéről zárásképpen egy szitu és egy kérdés:

Este haladsz a sötét országúton betartva minden szabályt, sebességi határt, stb. Eléd kerül egy kivilágítatlan kerékpáros, aki előtt már nem tudsz megállni és elütöd, aminek következtében meghal a bringás. A te nézeteid alapján egyértelmű lenne, hogy milyen kategóriába sorolnák a hatóságok az esetet.

Hogy éreznéd magad, ha ezek után gyilkosnak neveznének?

Szomorú örökös #   2020.02.07. 05:44

vezeto

Csak a saját példám tudom hozni, hogy 1 sör után se ülnék autóba, és sosem tervezném. Ami velem történt, hogy sok alkoholt fogyasztottam, és ezek után mégis megtörtént......Ott állsz a bíróság előtt, hónapokkal később, már eltiltás hatálya alatt, várod a végét, és pont ugyanúgy kezelnek, mintha ezt mindig is szánt szándékkal tetted volna.

Miért? Nem így történt? Senki nem tartott fegyvert a fejedhez, hogy márpedig vezetni kell! Ne is haragudj, de teljesen jogos, hogy elvették a jogosítványodat is ne is kapd vissza jó ideig, mert megérdemled az eltiltást, semmi keresnivalód a volán mögött!

Hiába van ott az alkoholszint, az, hogy abban az állapotban az ember nem tud jó döntést hozni. Nem számít.

Egy időben ez enyhítő körülmény volt bűncselekményeknél, ma már súlyosbító. Ezt próbáld megemészteni.

De úgy mindent összefoglalva: NEM UNOD MÉG? :-)

vezeto # e-mail 2020.02.07. 03:10

Csak úgy elgondolkodásképp
https://www.poliisi.fi/…nce/alkolock
https://www.poliisi.fi/…ted_alcolock
Én ittas vezetőként nagyon szívesen vállalnám, hogy berakom az alcolockot, nem kiváltva a teljes büntetést, de mondjuk az eltiltás egy része helyett ezt használva, legalább tudnék közlekedni autóval, és nem állna fenn semmilyen társadalmi kockázat.
Most nagyon sokan inkább vezetnek, hiába büntetik azt is, akár elzárással, még sem látom a jóhiszemű kiutat a helyzetből a várakozás mellett.
Miért jár ez a finneknek, és miért nem jár a magyaroknak?
És lehet arra hivatkozni, hogy jaj, mert ott már ez ismert dolog, itt meg ne akarjad.
Ott is úgy vezették be 2008-ban, hogy utána visszamenőleg minden ittas vezető kiválthatta az eltiltást ennek az eszköznek a beépítésével.
12 év telt el, és még senki egyáltalán nem ismeri, aki döntést hozhatna erről. USA-ban is gyakorlat, mint kiegészítő büntetés (ahol egyébként napi szintű az ittas vezetés), de legalább ismerik. Nálunk semmi. Félek, nem azért nem ismerik, mert nem lenne jó, hanem egyszerűen csak azért, mert ebben IS le vagyunk maradva a világtól :'(

vezeto # e-mail 2020.02.07. 02:49

Azzal egyet tudok érteni, hogy ne "szivassunk" mindenkit az
alkohol indításgátló kötelező tételével. Emellett is van rengeteg érv, hogy miért is.
Csak a saját példám tudom hozni, hogy 1 sör után se ülnék autóba, és sosem tervezném. Ami velem történt, hogy sok alkoholt fogyasztottam, és ezek után mégis megtörtént.
Hogy miért? Nem tudom. Én, aki napi szinten sok-sok km-t autózik, éves szinten több tízezer km-t, egyfajta mindennapi rutinná vált az autó az életben. Több százezer km van mögöttem probléma nélkül. Mégis egyszerűen megtörtént. Sajnálom. De mit kezd a jog az ilyen esetekkel? Semmit. Ott állsz a bíróság előtt, hónapokkal később, már eltiltás hatálya alatt, várod a végét, és pont ugyanúgy kezelnek, mintha ezt mindig is szánt szándékkal tetted volna. Hiába van ott az alkoholszint, az, hogy abban az állapotban az ember nem tud jó döntést hozni. Nem számít. Úgy kezelik, mintha előre eltervelted volna (biztos vannak ilyenek is).
De ha csak kicsit lenne népszerűsítve az Alcolock, akkor lehet én is megismerem, beépítem, mert mindig is féltem attól, hogy egyszer ez megtörténhet velem, bár éveken át, sok ezer alkalommal mindig odafigyeltem, hogy NE.
És szerintem nagyon sokan vagyunk így.
Szerintem óriási hiba, hogy az egész gépezet, bűn-, balesetmegelőzés, büntető rendszer figyelembe se veszi ezt az eszközt. Napi szinten olvasom, hogy házi őrizetbe került, nyomkövetőt kapott, nem hagyhatja el a lakását. Ha ez megy, akkor miért nincsenek esetek, amikor az Alcolockra ítélik az embert? Akár visszaesőket az eltiltás utáni kiegészítő intézkedésként, akár azokat, akik egyértelműen nem akarják ezt csinálni, de mégis előfordul. Megelőző, ésszerű büntetési forma lehetne. Nem hiszem el, ha más országokban működik, akkor nálunk 0 esetben lenne értelme.