személyi szabadság korlátozása


dalmi99 # 2017.09.27. 15:02

Kell aggodnunk?

dalmi99 # 2017.09.27. 14:50

Mostanáig teljesen megfeledkeztünk róla, de pár nappal ezelőtt este sétáltunk a vásrosban és pont a szórakozóhely előtt kettő rendőr igazoltatott és azt mondták bennünk vélte valaki felismerni a kettő hónappal ezelőtti italfogyasztásos dolog elkövetőit :(

Vadsuhanc # 2017.09.27. 14:43

ÉS hogyan derült ki hogy Ti voltatok?

dalmi99 # 2017.09.27. 14:35

Ez befolyásolja a 30 napos ügyintézési határidőt?

dalmi99 # 2017.09.27. 14:32

Másnap elmentem a szórakozóhelyre hogy fizesek, de olyan kellemetlenül éreztem magam, és görcsbe volt a gyomrom, hogy nem mertem bemenni. Annyira sokkolt a dolog, hogy utána hetekig be sem mertem menni a városba, nem hogy egy szórakozóhelyre. Egyébként is annyira felháborított, hogy csak simán magára hagyják a vendégeket és zárás után futnak haza...(: Azóta 1x voltam el, de soha többet nem megyek szórakozóhely wc-be. :( Azt gondoltam, nem lehetett nagy a fogyasztás, igazából ők vétettek a mulasztással, hosszabbtávon senkinek nem lett nagy kára belőle. Így nem foglalkoztam vele.
Ez gondolom hiba volt?

Vadsuhanc # 2017.09.27. 14:24

És a zárás után elfogyasztott italt mikor és hogyan fizettétek ki?

dalmi99 # 2017.09.27. 14:22

Kedves Vadsuhanc!
Az egy órás várakozás után, összeszedtük a bátorságunkat és újra megpróbáltuk az egyik kijárati ajtót. Ez egy kétszárnyas nagy ajtó az utcára néz. Észrevettük, hogy alul felül van egy egy retesz. Azt lehúztuk, alul meg felhúztuk. Az ajtót annyira ki tudtuk húzni hogy a kettő szárny kinyilt. Utána vissza csuktuk, mert szörnyű vihar volt kint és nem akartuk, hogy a helységben kár kelletkezzen.
A feljelentés azt hiszem másnap történt. De ezt csak gondolom. Ez tűnik valószínűnek.

Vadsuhanc # 2017.09.27. 14:14

Azt még nem írtad, hogy hogyan jutottatok ki és azt sem, hogy a feljelentést mikor és hogyan tették meg ellenetek?

dalmi99 # 2017.09.27. 14:10

Kedves Vadsuhanc!

Egyébként ez már több mint 2 hónapja volt. Ha tettek szabálysértési feljelentést, A szabálysértési eljárást a megindulásától számított harminc napon belül be nem kell befejezni?

Köszönöm türelmedet és válaszodat!

dalmi99 # 2017.09.27. 14:05

Kedves Vadsuhanc!

Köszönöm szépen válaszodat!
Igen elég furán hangzik, és még döbbenetesebb volt átélni. Azt gondoltuk, míg az illemhelységben vagyunk, addig leszedik az asztalokat, körbenéznek sehol senki nem maradt. Azt hiszem a gyakorlat az lehet bekoppognak a wc-re, hogy hahó (látják fel van kapcsolva a villany) Ráadásul ez egy 3 színtes szórakozóhely így bárki bárhol elalhat. Azért annyi felelősség kell, hogy legyen a dolgozókban, hogy megnézik pl. az emeleten nincs e senki, nincs e rosszul stb.
Mi ráadásul a földszinten voltunk a kijárat melleti wc-ben. Így ha direkt akartuk volna, akkor sem mertük volna megtenni, hogy szándékosan bent maradunk. És hogy jövünk ki, mi van ha van riasztó, meg egyébként is, hogy jutna eszünkbe. Valóban csak pár percre mentünk el wc-re és utána sehol senki.
A riasztóban biztunk, de egy óra után semmi. Elsősorban meg szerettük volna várni, hogy jön értünk valaki. Valóban az hiba lehetett, hogy nem volt nálunk mobil telefon.

Azt hogy lehet bizonyítani, hogy indulás előtt jószándékkal mentünk pisilni?

Vadsuhanc # 2017.09.27. 13:45

Nem mondom, hogy nem történhet meg ilyen dolog, de egy kicsit életszerútlen. 3-4 perc alatt bezárni egy üzletet, nem volt riasztó, nem volt mobiltelefonotok stb.

A kérdésedre a választ KBS megadta. A személyi szabadság megsértése csak egyenes szándékkal követhető el.

A mulasztással csak akkor követhető el, ha az aki bezárt benneteket észreveszi, hogy mi történt, de ennek ellenére sem enged ki onnan. Én még azt is jogszerűnek tartom, hogy amikor visszamegy az üzlethez és látja van bent valaki rendőrt hív és csak akkor nyitja ki az ajtót. ( ha életveszély nem áll meg )-

Az egészet onnan közelítsd meg, hogy először nektek kell bizonyítani, hogy nem szándékosan maradtatok az üzletben.

Ln személy szerint jogsértő magatartást nem látok a másik részről, így szerintem sérelem díj sem jár.

dalmi99 # 2017.09.27. 13:26

Kedves ObudaFan!

Köszönöm szépen hozzászolását

Kb. 1 órán keresztül nem tudtunk kijönni. Lelkileg megviselt, mert ismeretlen volt a helyzet. Megpróbáltam nem foglalkozni a dologgal és túltenni rajta magam, de közben kiderült a szórakozóhely feljelentett, az elfogyasztott üditők miatt, amiket a bezártságunk ideje alatt elfogyasztottunk és nem volt kinek kifizetni.

Ezt igazságtalannak érzem, mert az egész helyezt amiatt alakult ki, hogy gondatlan volt a személyzet és késő este ránkzárták a helységet. Ha ez a mulasztásuk nincs, akkor a wc után hazamegyünk és eszünkbe sem jutott volna többet az este. :(

ObudaFan # 2017.09.27. 13:08

Esetleg polgári perben serelemdij követelése szóba jöhet, de ez is attól függ, hogy mi okozza a hibát, mennyi ideig voltatok bezárva, volt-e egyéb serelmetek.

dalmi99 # 2017.09.27. 11:14

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm válaszát! További jó munkát kívánok!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.27. 11:04

Mondom: főszabályként. Egyes bűncselekményekről a törvény úgy rendelkezhet, hogy a gondatlan elkövetést is büntetni kell. A személyi szabadság megsértése nem ilyen.

(Azzal sem lenne egyébként beljebb egyáltalán, ha a pincér kapna egy ügyészi megrovást.)

dalmi99 # 2017.09.27. 10:43

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen válaszát!

Már csak annyit szeretnék kérdezni, hogy olyan nincs, hogy gondatlanságból elkövetett bűncselekmény?
Ha én a 10-ik emeletről az ablakon kidobok valamit és az utcán megsérül valaki, adott esetben súlyosan, akkor az nem bűncselekmény?

Ha engem gondatlanságból bezáráva tartottak az nem hasonló?

Köszönöm szépen válaszát és türelmét!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.27. 10:02

A bűncselekményeket főszabályként csak szándékosan lehet elkövetni. Ettől, persze, még lehet jogsérelem, de nem kellene ebből ügyet csinálni. Szerencsére ez itt (egyelőre) nem Amerika.

dalmi99 # 2017.09.27. 08:58

Én ezt olvastam erről:

Jogi tárgya a személyi szabadság, illetve a tartózkodási hely megválasztásának szabadsága. Sértettje bárki lehet, akinek a cselekmény elkövetésekor a cselekvési szabadsága megvolt.

A bűncselekmény elkövetési magatartása a személyi szabadságtól bármilyen módon történő megfosztás. Vagyis olyan helyzet létrehozása, amelyben a sértett nem képes mozdulni, a helyét megváltoztatni, egy adott helyet elhagyni, egy adott helyre kényszerül menni, stb. Többnyire tevékenységben jelentkező, aktív magatartás pl. lefogás, lekötözés, bezárás, de lehet mulasztás is. A bűncselekmény létrejöhet bármilyen módon, akár erőszak, fenyegetés vagy megtévesztés útján is. Leggyakoribb a sértett lefogása, lekötözése, a helyiségben tartózkodó sértettre az ajtó rázárása, stb.

Ez ebben az esetben nem valósult meg?

dalmi99 # 2017.09.27. 08:56

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Nem, ez komolyan megtörtént! :(

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.27. 08:49

Ugye, hülyéskedsz?

dalmi99 # 2017.09.27. 08:40

Kedves Szakértő!

Körülbelül 2 hónappal ezelőtt egyik este végén, ismerősömmel bementünk egy szórakozóhelyre. Kb. 1 órát töltöttünk ott. A fogyasztást kifizettük és indulás előtt elmentünk ez illemhelyre. Itt körülbelül 3-4 percet töltöttünk. Amikor kijöttünk az illemhelyről azt tapasztaltuk, hogy ránk zárták az ajtót. Teljes sötétség fogadott minket. Rögtön megkerestük a kijáratot. A helységnek több kijárata van melyeken megpróbáltunk távozni. Ez nem sikerült. Nagyon megijedtünk és bepánikoltunk, mert még soha nem fordult velünk elő ilyesmi. Megbeszéltük, hogy nyugodjunk le, igyunk valamit, biztos észreveszik, hogy bezártak minket értünk jönnek, kifizetjük amit közben fogyasztottunk és haza tudunk menni. Vártunk egy darabig, de senki nem jött. Abban bíztunk, hogy a kijárati ajtó rángatásával jelzi a tulajdonosnak a riasztó, hogy valami nincs rendben és kinyitják az ajtót. Hosszabb idő után már teljesen el voltunk keseredve és újabb próbálkozás után nagy nehezen sikerült kiszabadulnunk.

Az eseménnyel kapcsolatosan az lenne a kérdésem, hogy ez kimeríti e a személyi szabadság megsértését?

Milyen felelősséggel tartoznak a szórakozóhely dolgozói, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy mindenki elhagyta e a helységet?

Illetve a mulasztásuk elintézhető e annyival, hogy bocsánat véletlenül történt?

Nekünk lehet e gondunk az esetből?

Köszönöm segítő válaszukat!

Agent Cooper # 2013.07.17. 14:09

Kedves kocsmáros10!

Az intézkedő rendőröknek hivatalból meg kellett (volna) tenniük a feljelentést, érdeklődjön a kapitányságon.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2013.07.17. 10:33

Közvádas.

kocsmáros10 # 2013.07.17. 05:17

Köszönöm. Meg tudod mondani, hogy a szem. szab. megsértése közvádas, vagy magánvádas?


Kocsmáros

ObudaFan # 2013.07.16. 21:34

Bár, ha csak a kaput csukta rájuk, akkor valóban csak személyi szabadság megsértése. (Esetleg még önbíráskodás, ha volt valamilyen konkrét fenyegetés.)