Magánokirat hamisítás?


nonolet # 2018.12.16. 20:19

Vadsuhnac

Egyelő AZ minősül valóságnak, amit a benyújtott írta állít.

Hisz azt SENKI nem vonta MÉG kétségbe "hivatalosan", jogi úton.
A rendőrsének meg nem kell, hisz nem "nyilvánvalóan" hamis az irat.
Hisz 3 ember!!!! állít valamit, abban a tudatban, hogy büntető jogilag felelős érte, mivel aláírta.

Tehet egyelőre igaz! ami abban van.

Majd HA az érintett fellép ellene, akkor beindul a jogi gépezet...

Ennyi.

maczi0 # 2018.12.16. 19:52

Kedves hozzászólók!Megpróbálom röviden összefoglalni.Az autó egy személyautó volt amit boldog boldogtalan vezetett menetlevél nélkül.És kijelenthetem,hogy az ominózus esetben nem az alkalmazott vezette az autót!!!Az üzembentartó azonos a gépjármű tulajdonosával.
Ha nem bizonyító erejű magánokiratot nyújtott be az üzemben tartó akkor is hiányzik a tanúknál a lakcím és hamis az aláírás.Ezt nem vizsgálja a rendőrség?
Szomorú örökös-megértem az Ön érvelését is de higyje el hogy nem az alkalmazott vezette a gépjárművet!
Vadsuhanc-Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat.

Vadsuhanc # 2018.12.16. 19:33

Értem. Elfogytak a jogi érvek.

Kellemes estét kívánok Neked. Jó éjszakát!:-)

Szomorú örökös # 2018.12.16. 19:31

Vadsuhanc

És mellesleg három kérdést írtál. De hát már tudjuk, hogy háromféle ember létezik, az egyik tud számolni, a másik meg nem. :-D

Szomorú örökös # 2018.12.16. 19:29

Vadsuhanc

Megértelek, hogy a szemét is kivéded, de hát a jogászok sok esetben nem mindig az igazság oldalán állnak, erről már vannak szép kis történetek.

Mivel nem tudjuk a másik felet meghallgatni, ne haragudj, de nem csatlakozom ahhoz a támogatáshoz, amivel gyakorlatilag a kérdezőt akarod meggyőzni, hogy ússza meg azt, amit tulajdonképpen nagy valószínűséggel elkövetett (mert érdekes módon erre semmilyen cáfolatot nem olvastunk eddig).

Javaslom, hogy menj te is nézni a TV-t, mint ahogy én is teszem. Nagyon jó filmeket adnak ma este, érdemes valamelyiket kiválasztani a sok közül. Ja, és holnap meg dolgozom, nem érek rá veled csevegni. Így karácsony előtt közvetlenül általában sok a tennivalóm. :-)

Vadsuhanc # 2018.12.16. 18:52

Most akkor azt magyarázd meg kérlek, hogy szerinted mi szükség volt a hamis okirat, hamis aláírással történt nyilatkozat benyújtására, ha lett volna más bizonyíték az objektív felelősséggel rendelkező személy kezében?

Becsatolja a menetlevél másolatát és kész. Nyilván nem rendelkezik ilyennel, nyilván nem rendelkezik a szabálysértés időpontjában a gépjárművet vezető személy nyilatkozatával.

Rövidre zárva és csak erre az két kérdésre válaszolj kérlek:

Magyarázd el,hogy a hamis okirat miért bizonyítja azt, hogy az azon feltüntetett személy követte el a szabálysértést?

A hamis okirat felhasználója elövetett-e bűncselekményt vagy sem? HA igen utalok az első kérdésre. Miért szavahihető egy hazug ember és mi alapozza meg, hogy a hamis nyilatkozata alapján mást elítéljenek?

Szomorú örökös # 2018.12.16. 18:23

Vadsuhanc

Ennek igazolása általában egy kölcsönadási szerződés egy menetlevél vagy a használó elismerése igazolhat.

Ha céges volt a kocsi, akkor ott nyoma van, hogy ki vezette az autót az adott időpontban, vagy legalábbis normális esetben ennek így kell lennie. Egyébként meg gondolkodj logikusan: a kérdezőnek nem azzal volt mindjárt első körben gondja, hogy nem ő követte el, hanem az zavarta, hogy aláhamisították helyette az aláírást, és még azt két tanú „hitelesítette” is. Ha nem ő lenne az elkövető, akkor az lett volna a legfőbb gondja és nem az aláíráson meg a tanúkon rugózna.

És azért ne feledd, ha valaki lakott területen 110 km/h-val száguld, akkor az máris 130 ropi.

Vadsuhanc # 2018.12.16. 18:11

Igazából nem értem a logikádat. Amennyiben a nyilatkozat hamis annak nincs jogi következménye. A gépjármű tulajdonosa pedig nem mindig azonos a gépjármű üzemben tartójával, akinek az objektív felelősségét a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján kell megállapítani.

Az is tévedés, hogy az üzembentartó a sziklaszilárd alibije - hogy nem Ő vezette a gépjárművet - mentesíti Őt a büntetés alól , ha nem tudja kétséget kizáróan igazolni, hogy a gépjárművet az elkövetéskor kinek a használatában volt. Ennek igazolása általában egy kölcsönadási szerződés egy menetlevél vagy a használó elismerése igazolhat.

Szomorú örökös # 2018.12.16. 17:59

Vadsuhanc

Amennyiben kapnék egy 130.000. forintos csekket és azt állítanák, hogy én elismertem a szabálysértést közben ilyen dolgot nem tettem volna én is kérnék iratbetekintést.

Sőt, még te is leírtad: ő csak a gyorshajtás írásos elismerését vitatja, mert ő azt nem írta alá, de annak az elkövetését nem tagadta egy percig sem.

Szomorú örökös # 2018.12.16. 17:57

Vadsuhanc

azt állítanák, hogy én elismertem a szabálysértést közben ilyen dolgot nem tettem volna én is kérnék iratbetekintést. Te nem ?

Akkor még egyszer: Ha a tulajdonos szándékosan azért hamisította alá a nyilatkozatra a kérdező aláírását, hogy ő maga megússza a bírságot, akkor egyértelműen bűncselekményt követett el.

Azonban ha az elkövető így akarja kivédeni, akkor viszont ő követ el bűncselekményt, nevezetesen a hatóság félrevezetésével akarja megúszni.

nonolet fórumtárs már egy hozzászólásában jelezte neki, hogy amennyiben ő követte el, akkor jobb lesz, ha kifizeti. Azóta egyetlen tiltakozó cáfolat nem került ide ezzel kapcsolatban, helyette megy a kötözködés a kérdező részéről, hogy miért is jelentheti fel ő a saját munkaadóját.

Te mire tippelnél, ha egy külső laikusként olvasnád a történetet? Én egyetlen pillanatig sem az ártatlanságára.

Hozzá teszem, hogy én megkérdezném az autó tulajdonosát is, ha tehetném, mielőtt véleményt alkotok, nem pedig egyoldalúan, egy szubjektív leírás alapján ítélkezem.

Vadsuhanc # 2018.12.16. 17:47

Amennyiben kapnék egy 130.000. forintos csekket és azt állítanák, hogy én elismertem a szabálysértést közben ilyen dolgot nem tettem volna én is kérnék iratbetekintést. Te nem ?

Vagy belenyugodnál, hogy egy általad nem ismert nyilatkozatra - amelyben elismered az elkövetést - a Te aláírásodat odahamisítsák?

Szomorú örökös # 2018.12.16. 17:11

Vadsuhanc

Vagy esetleg úgy gondolod, hogy a cégnél összeesküvést szőttek ellene és „ártatlanul” megvádolták szegény kérdezőt ezzel a gyorshajtással? Bakker, ha még menetlevél is lesz mellé, akkor annyi, lőttek neki.

Szomorú örökös # 2018.12.16. 17:10

Vadsuhanc

És mi bizonyítja azt, hogy a nyilatkozatban foglalt személy vezette a gépjárművet?

Látod, nem olvasod el a lényeget, hanem kivéded a kérdező szemét, aki egy percig nem tagadta, hogy ő követte el! Iratbetekintést kért, hátha meg tudja úszni, de nem jön neki össze. Elég, ha bombabiztos alibivel tudja igazolni a tulajdonos, hogy ő egészen máshol tartózkodott az adott időben, amikor az elkövetés történt. Ha ezt esetleg még egy térfigyelő vagy biztonsági kamera is igazolja, akkor az elkövető nagyon megszívta, hogy megvádolta a főnökét. Special az az állásába fog kerülni.

Vadsuhanc # 2018.12.16. 16:37

És mi bizonyítja azt, hogy a nyilatkozatban foglalt személy vezette a gépjárművet? Egy hamis okirat és egy hamisított aláírás? Ugyan.

Szomorú örökös # 2018.12.16. 14:56

drbjozsef

Az üzembentartó meg a fenntartó simán a cég nyilván.

Magyarul a saját munkahelyét akarja perelni, hogy megússza a gyorshajtást az elkövető...hmmm...érdekes. Szóval lassan meglátogathatja a munkaközvetítőt új állás ügyében... :-O

drbjozsef # 2018.12.16. 14:52

Csak simán pongyola. Az üzembentartó meg a fenntartó simán a cég nyilván.

Szomorú örökös # 2018.12.16. 13:29

Vadsuhanc

Egyébként meg érdekes módon senkinek nem tűnik fel egy apróság a feltett kérdésben:

az autó fenntartója benyújtott egy magánokiratot a rendőrséghez hogy nem Ő vezette az autót,hanem az egyik alkalmazottja.Az alkalmazott nevét a tulajdonos írta alá.

Sőt később már ezt írta a kérdező:

az üzembentartót lehet-e perelni?

Itt alapból három fogalom jelenik meg eleve a kérdésben. Az lenne még tisztázandó, hogy a fenntartó, az üzembentartó és a tulajdonos egy és ugyanazon személy-e? Hogy őszinte legyek, a kedves kérdező már magába a kérdésbe is belezavarodott, annyira meg akarja menteni azt a bizonyos alkalmazottat az általa elkövetett szabálysértés alól (ha nem éppen ő és az alkalmazott egy és ugyanazon személy). Pedig ha elkövette a gyorshajtás vétségét, akkor bizony fizetnie kell. A sok kavarás után csak nőhet az a bizonyos összeg, nem biztos, hogy megéri.

Szomorú örökös # 2018.12.16. 13:20

Vadsuhanc

Részben nem vitatkozom veled, mert maximálisan igazat adok neked abban, hogy az objektív felelősség alapján a tulajdonosra rótták ki a bírságot. Oké, hogy nem éppen szabályos módon akarta a tulaj igazolni a mentességét az elkövetés alól, ezt csinálhatta volna szabályosan is, de nyilván az alkalmazott, aki elkövette egyértelműen a szabálysértést, ahelyett hogy szó nélkül felvállalná, amit elkövetett és kifizetné a bírságot, le akarja az egészet tagadni és elkezdett kavarni a saját főnöke ellen.

De ettől még amit laikusként írtam, az megállja a helyét, hogy a csávókám hamarosan repülni fog a munkahelyéről és abban egészen biztos vagyok, hogy még jogos indoklása is lesz. Bőségesen az is elég lenne, ha a tulaj sziklaszilárd alibit biztosítana, hogy ő az adott időpontban egészen máshol tartózkodott, ami akár azt is igazolhatná, hogy ő nem vezethette az autóját az adott időpontban. Az pedig hogy eljussanak a kérdezőhöz, mint valódi elkövetőhöz, már csak idő kérdése volna. És mindennek a nyomozásnak a költségét is akár ráverhetik, mert nem szimpla közigazgatási bírság alapján fog a végén fizetni, ezt is borítékolom. Javíts ki, ha nem igaz.

wers # 2018.12.16. 12:46

Nem véletlen, hogy ahol dolgozom, minden autóban van menetlevél, abban is, ahova a törvény nem írja elő. Írja be mindenki, aki vezeti, mikor szállt be, hova ment stb.

És ezeket a meccseket házon belül bokszolják le. Egyébként pedig, ha tényleg az az alkalmazott volt, fizessen. Ha nem, védekezzen, de egy munkáltatóval szemben nem egyenrangú szokott lenni a küzdelem.

Vadsuhanc # 2018.12.16. 11:27

Szomorú örökös

Kérlek tájékoztass már, hogy pontosan mikor került ki az objektív felelősség hatálya alól a gyorshajtás?

Mert ha esetlegesen nem akkor a hamis okirat amely azt igazolta volna, hogy nem az üzembentartó vezette a gépkocsit miért mentesítené az üzembetartót a felelősség alól?

Neki kellene bizonyítani, hogy ki vezette azt a gépkocsit és lássuk be egy hamisított nyilatkozat ennek bizonyítására nem alkalmas még akkor sem, ha valóban úgy történt, ehhez szükséges lenne a vezető beismerése vagy esetlegesen egy menetlevél vagy egy kölcsönadási szerződés minimum. Ami nem hamis.

drbjozsef # 2018.12.16. 11:13

maczi,

A rendőrség azért nem perelheted, mert egyáltalán nem kell neki felismernie semmit. Van magánokirat, és van teljes bizonyító erejű magánokirat. Az előbbi érvényes a tanú lakcíme, sőt, értelemszerűen tanú nélkül is.
A rendőrségnek nem feladata, hogy meghatározza milyen okiratot kap. Felhasználja a határozatnál, ha akarja, és nem, ha nem akarja.

A bűncselekményt az követte el, aki hamisította az aláírást, és utána azt fel is használta. Jelentsd fel.

Szomorú örökös # 2018.12.16. 10:28

Vadsuhanc

Eddig egyedül nonolet tapintott rá az igazságra, ami már kiderült számomra is:

Az illető alkalmazott követte el a gyorshajtást, de így akarja terelni saját magáról a történetet - esetleg megúszni - hogy megpróbálja a főnökét bűncselekményt elkövetőnek beállítani.

Mindamellett, hogy teljesen jogosan vele fizettették ki a bírságot, még szerintem hamarosan új munkahelyet is kereshet magának, mert hamarosan ezért a kavarásért úgy kib....ák, hogy a lába nem éri a földet.

Vadsuhanc # 2018.12.16. 09:51

Miért kellene a rendőrségnek átadott nyilatkozatnak teljes bizonyító erejű magánokiratnak lennie?

.." És az üzembentartót nem lehet magánokirat hamisítás miatt feljelenteni?.."

Ez az egyetlen módja, hogy kiderüljön az igazság.

maczi0 # 2018.12.15. 20:16

Kedves Lajcsó!
Miért nem lehet perelni a rendőrséget?Nem volt teljes bizonyító erejű az okirat amit benyújtott az üzemben tartó,már csak azért sem,mert 2018,jan.01-től a tanúnak fel kell tüntetni a lakcímét is,és ez nem szerepel rajta.Ezt nekik tudni kellett volna.
És az üzembentartót nem lehet magánokirat hamisítás miatt feljelenteni?
Köszönöm a válaszT

drbjozsef # 2018.12.15. 13:07

maczi,

Btk 345§. Hamis magánokirat felhasználálsa.

Tegyél feljelentést.