Magánokirat hamisítás?


Vadsuhanc # 2017.02.01. 15:21

Azzal, hogy átadtad a számlát, ami nem a Te nevedre szólt, azzal egy olyan jogot akartál megszerezni amely Téged nem illet meg. Ráadásul a számlával ( szerződéssel ) már érvényesítve lett a jog az eredeti vevő által, ezzel bizonyítva, hogy neked egyébként sincs jogod. Hozzátéve,hogy nem is eredeti számlád volt.

alfateam # 2017.02.01. 15:21

Fontos momentum,az áruház hibázott, átvett olyan árut amihez nem volt hozzárendelhető számla és ezt csak későn észlelte.
Ekkor feljelentést tett mondván csalás történt.
Ez csak egy mediátori ügy, szerintem.

Vadsuhanc # 2017.02.01. 15:33

Tényleg ! Most.hogy alfateam írta !

Jelenleg hol van az áru ?

havasy # 2017.02.01. 15:41

Vadsuhanc Nem értelek

Milyen jogot akartam a számla átadásával megszerezni ?

Pontosan ezt írtam az előbb, hogy attól függetlenül hogy volt számla vagy sem,
Semmiképp nem volt Jogom az árú értékét visszakövetelni.
A számla megléte ilyen jogggal nem ruház fel.
Az áruház nem köteles a hibátlan árut számla alapján visszavenni.

Tehát nem tudtam semmilyen jogot megszerezni a számla átadásával.

De az áruház számlával, vagy annélkül vszaveheti az árut.

havasy # 2017.02.01. 15:43

A rendőrség lefoglalta, majd a nyomozás lezárta utánn nekem vissza adta, mivel a pénzt nem kaptam meg érte.

havasy # 2017.02.01. 15:45

alfateam
Mit jelent hoggy mediátori ügy

alfateam # 2017.02.01. 15:52

NA, ezek-után ( visszakaptad az árut) hogy fog az ügyészség vádat emelni ellened ?! :))))
Mit jelent hoggy mediátori ügy

Felejtsd el így már semmit...

Vadsuhanc # 2017.02.01. 15:54

Milyen jogot akartam a számla átadásával megszerezni ?

A vevő jogát szeretted volna megszerezni, Te pedig nem voltál vevő.

havasy # 2017.02.01. 15:58

A vevő jogát akartam megszerezni?
A vevőnek nem joga a megvásárolt árut visszaválltani !

Más lenne a helyzet ha a készüléket hibás termékként adtam volna vissza, ebben az esetben az áruháznak kötelessége lett volna visszavásárolni a hibás terméket.
Tehát így valóban az áruház kötelezetségének a bizonyításárára használtam volna fel a másolt számlát, de szerencsére nem ez történt.

Vadsuhanc # 2017.02.01. 16:22

Ne haragudj nem értelek...

Ezt írtad ...A„ vevőnek nem joga a megvásárolt árut visszaváltani !

Megmagyarázod, hogy Te mit akartál amikor visszavitted az árut ?

havasy # 2017.02.01. 17:25

Visszaválltani akartam.
De azt próbálom magyarázni hogy a számla megléte nem jogosít fel a visszaváltásra.
Tehát nem használhattam fel a számlát olyan jog érvényesítésére amire nem jogosít fel.
Ennek ellenére az üzlet saját döntése alapján visszaveheti a terméket számlával vagy akár a nélkül is. De a számla megléte nem kötelezi erre.

Vadsuhanc # 2017.02.01. 17:37

Én feladtam:-)...

Egyem a drága kisszíved ? Mit akartál és milyen jogon visszaváltani ?

havasy # 2017.02.01. 17:45

Vagy én írtam zavarossan vagy te értelmezed rosszul.

Vadsuhanc # 2017.02.01. 17:51

Akkor elismételed pontosan semmit nem kihagyva ?
Csak azért, hogy megértsük.

Öreg Tölgy # 2017.02.01. 17:56

Annak semmi jelentőségét nem látom, hogy a számla alapján kötelező-e vagy csak fakultatív az áru visszaváltása. Akkor is jogot érvényesítesz, ha csak azt állítod, hogy vásároltál egy árut, amiről az áruház eldöntheti, hogy ad-e érte pénzt.

Azért nem valósult meg a hamis magánokirat felhasználása, mert a számla nem volt hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú, az meg ugye nem megy a büntetőjogban, hogy odaképzeljük, hogy a számla vevő személyét is tanúsítja. A vevő és a visszaváltó egyébként sem kell, hogy ugyanaz legyen, miért ne válthatnám én vissza egy barátom cuccát (természetesen az ő engedélyével). Egyébként a hamis magánokirat felhasználásának törvényi tényállásában a "más nevére szóló" kitétel sem szerepel, mint a közokirat-hamisítás felhasználással elkövetett változatánál (Be. 342. § (1) bek. b. pont).

Kedves vadsuhanc, csak két megjegyzés:

Magánokirat-hamisítás 2013. július 1. óta nincs, azóta hamis magánokirat-felhasználása a bűncselekmény neve (Btk. 345. §).

A hamis magánokirat felhasználása - adott esetben - valóban a csalás eszközcselekménye. És? :)

havasy # 2017.02.01. 18:12

Hamis valoba nem volt.Esetleg valotlan tartalmu,amiatt mert ha jol emlekszem ezekre rá van irva fent hogy
,eredeti pèldány , na ez a másolatra nem volt igaz.

havasy # 2017.02.01. 18:38

Hogy kötelezö e visszavenniük annak azèrt gondoltam jelentősègèt,mert ha kötelező lenne akkor valóban a számlát felhasznállva az álltala èrvènyesíthető
; visszaválltási jogomat ; èrvènyesíteném.
De ilyen nincs.
Ha imerösnek adom el ö sem jelenthetne fel hogy a másolt számla alapján èrvènyesítettem vele szemben a jogaimat.
Mert a szla.senkit nem kötelez arra hogy tőlem ezt megvásárolja, az áruházet sem.
Ha a garanciális jogokat èrveènyesitettem volna a számlával akkor valóban felhasználltam volna.

Vadsuhanc # 2017.02.01. 18:54

Tisztelt Öreg Tölgy!

Legnagyobb tisztelettel szeretném bemásolni az általad mai napokon beírtakat:

...„Természetesen vastagon csalás (szabálysértés) kísérlete, teljesen mindegy, hogy az áruház kára utólag megtérül, ha sikerül eladnia a terméket. Aki a számlát adta, az pedig ennek a szabálysértésnek a bűnsegéde.”...

Legnagyobb tisztelettel szeretném irányodban megjegyezni, hogy az árut eladónál a kérdező azért " bukott" meg mert egyértelműen olyan számlát használt fel, aminek eredeti példányát már az igazi vevő - a számla eredeti példányát bemutató személy - már felhasználta, azaz igazolta, hogy ezzel igazolva, hogy Ő az igazi vevő. Az áruház ( eladó ) jogosan gondolta azt, hogy a számla ismételt felhasználása nem jogszerű az aki ezt felhasználta, nem volt vevő bár a számla alapján annak adja ki magát.

Sajnos 7 ( hét ) éve nem követem a büntetőjogot sem eljárásjogilag sem másként. Ezért elnézést kérek, ha csak az emlékeimből élek, ami részemről hiba.

Öreg Tölgy # 2017.02.01. 19:42

Kedves vadsuhanc,

hasonló tisztelettel, én is megkérdezem, hogy miért is igazolt a kérdező a számlával, hogy ő a vevő? Ha egy barátom megkér rá, hogy cseréljek már vissza neki valamit, mert neki nincs rá ideje, vagy találok az utcán egy dolgot és a hozzátartozó számlát, és azt becserélem, követek el bűncselekményt (szabálysértést)?

Ügye, nem (legalábbis az áruház felé)? Pedig akkor sem én voltam a vevő, és ugyanúgy a vásárlási számlát használtam.

Akkor már inkább amiatt lenne valótlan tartalmúnak tekinthető a számla, mert nem azt az egyedi darab terméket cseréltem volna vissza, amiről a blokkot kiállították. Csakhogy egy sima blokkon csak annyi van rajta, hogy pl. egy darab Philips-SGZH58 bajuszpödrő - 5999 forint, az nem, hogy nem az a darab, és amit az eredeti számlával már visszaváltottak.

Vadsuhanc # 2017.02.01. 20:06

Tisztelt Öreg Tölgy!

Kérdésed:

miért is igazolta a kérdező a számlával, hogy ő a vevő?

Válaszom:

Amikor az eladó (kérdező ) .. áruház, bolt stb .. -ba bement, azt állította, hogy az árut ott vette és bemutatta azt a számlát, amelyen az üzlet eladóként szerepel. A számla benyújtásával akarta igazolni, hogy az árut ott vette és Ő a vevő.

Tisztelt Öreg Tölgy!

További kérdéseidre( Te kérdésed is volt a kérdező felé ) :

Az árut eladó üzlet be tudta azonosítani, hogy ezzel a számlával már egy árut visszaváltottak. Egy számlával Ők sem adnak el két árut...

alfateam # 2017.02.01. 20:22

Öreg Tölgy!
A kérdésem: Ha a rendőrség lezárta azzal ez nem szabálysértési ügy vissza adta a lefoglalt árut hogy került az ügy az ügyészségre?

havasy # 2017.02.01. 21:10

Pontosan :
A rendőrség lezárta a nyomozást, azzal hogy ez szabálysértés csalás. Egy szóval sem említették a hamis magánokiraot. Küldték a szab sért. hatóság hoz.
A szab. hatóság átküldte a lakóhelyemhez tartozó rendőtkapitánysághoz. Itt újra kíhallgattak elmondtam ugyanazt. Mondták hogy nem értik miért küldték hozzájuk mert már a másik rendőrségen tisztázva lett a tényálás. Itt sem említették a magánokiratal való bűncselekményt.Mondták hogy majd jön szab.sért bírság. Visszaküldték a elkövetés helyében tartozó bírósághoz, hogy kiszabják a bírságot. Innen jött levél hogy a szab sértés nem állapítható a meg.Mivel hibátlan terméket adtam vissza nem tisztázott volt_e kár egyáltalán. Küldik az ügyészség re a nyomozást folytatni. Illetve hogy a hamis magánokirat felh.megálapítható e.

alfateam # 2017.02.01. 21:22

Most még-inkább kíváncsi vagyok mit mond Öreg Tölgy.

Öreg Tölgy # 2017.02.02. 05:05

Nos, urak, akkor igyekszem (mér csak azért is, mert ma már nem nagyon fogok tudni máskor írni).

" A számla benyújtásával akarta igazolni, hogy az árut ott vette és Ő a vevő".

Addig teljesen egyetértünk, hogy az akarta igazolni, hogy ott vette, de abban nem, hogy azt is, hogy ő vevő.

Karácsonyra kaptam valamit, ami számomra használhatatlan. Tisztelettel elkértem a blokkját és az üzletben levásároltam. Ezzel bűncselekményt követtem el (nem én voltam a vevő)?

A blokk nem a vevő személyének igazolására szolgál. Egy olyan kibocsátott számlán, amin szerepel a vevő neve, már érdekesebb lenne a kérdés,, de akkor is ott van, amit már írtam, hogy a hamis magánokirat felhasználása törvényi tényállása szerint a magánokirat lehet hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú, de "más nevére szóló" nem.

Viszont - összerakva most már a külön-külön megkapott információkat - a fénymásolás felvetheti a magánokirat hamis voltát (az nem a kiadott blokk, csak egy utánzata). Emiatt megállhat a dolog.

+Az árut eladó üzlet be tudta azonosítani, hogy ezzel a számlával már egy árut visszaváltottak. Egy számlával Ők sem adnak el két árut..."

Igen, ezt viszont már a kérdező válaszából megértettem.

A kérdező utoljára írt sztorijának a legelső részét nem értem. Ha a rendőrség csalás szabálysértése miatt indított eljárást, akkor miféle szabálysértési hatóságnak küldte volna meg az ügyet, hiszen a csalás elzárással is büntethető szabálysértés, tehát bírósági hatáskör.

Onnantól már értem, hogy a második Rkap. éppen ezért megküldte a bíróságnak, ahol az eljáró bíró (nagy valószínűséggel bírósági titkár) arra az álláspontra jutott, hogy a cselekmény nem csalás szabálysértése (ebben a részében biztosan tévedett), viszont hamis magánokirat felhasználásának vétsége, azaz bűncselekmény, ezért az iratokat megküldte az ügyésznek (ami úgy tűnik, helyes), az ügyész meg majd állást foglal, azaz vagy vádat emel, vagy megszünteti az eljárást a hamis magánokirat felhasználása miatt.

havasy # 2017.02.02. 15:14

Én mindvégig számláról írtam, nem pedig blokkot.
Egy nemlétező személy nevére kiállított számla volt.
Ami szerintem még nem lenne baj, hiszen a vásárláskor senki nem köteles felfedni a nevét.Kérhet akár X Y névre is számlát legfeljebb senki nem tudja elszámolni,de itt ez nem is volt cél.
Gyakran előfordul ugye hogy a munkálltatónk nevére kérjük a számlát,pedig a cég nevében nincs jogunk eljárni.

A furcsa az hogy eddig a két rendőrkapitányságon senkinek nem jutott eszébe hogy hamis magánokirat hamisítás is lehetséges.
Az első esetben ugye azzal zárták a nyomozást hogy a cselekmény nem bűncselekmény.

A csalást valószínűleg azért nehéz megállapítaniuk, mert nem bizonyítható hogy lett volna valamenyi kár.
Mindvégig arra hiovatkoztam,hogy a másolt számlával visszaadott termék is az áruházban lett vásárolva de az erről szóló szla. már nincs meg.
Tehát ha sikerült is volna véghezvinnem a cselekményt ,én megkapom a pénzt, az áru kikerül a polcra és valamikor eladják.
Tehát az áruházban két általuk eladott terméket vettek volna vissza, csak az eggyik számlájával.

Nem lehet egyértelműen megállapítani keletkezett volna egyálltalán kár, ha igen mennyi ?