Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Okirathamisítás még mindig

B Daddy # e-mail 2014.08.26. 03:46

Tisztelt Szakértők!

Tényállás: egy internetes-játék oldal valamilyen mondvacsinált okból kéri, hogy küldjek egy képet a jogosítványomról, vagy más államilag kibocsájtott fényképes igazolványomról; mindkét oldalának jól látható és olvasható másolatát.

Kérdéseim:

  1. Bármilyen okmányom beszkennelése vagy lefényképezése vagy fénymásolása és faxon vagy e-mailben való elküldése minősülhet-e közokirat hamisításnak?
  2. A játékoldal visszaélhet-e bármilyen módon a jogosítványom fotójával, vagy szkennelt képével; hallott-e már valaki ilyen esetről?

Köszönettel:
B Daddy

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.08.25. 17:04

Magánokirat.

www.kbs-ugyved.hu

Jannika76 # e-mail 2014.08.25. 15:00

Tisztelt szakértők!

Következő kérdéssel fordulnék önökhöz. Az önkormányzat által létrejött munkaszerződés az magánokirat vagy közokirat? Okirathamisítás történt egy ügyben a munkáltató által, csak sajnos nem tiszta a dolog hogy a munkaszerződés az magánokirat e vagy közokirat. Elöre is köszönöm válaszukat.

Doc Holliday # e-mail 2014.08.05. 16:54

Üdv!

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:
Kb. tavaly december közepén belecsúsztam az előttem álló Toyota corollába. Az ő sérülése annyi lett, hogy lepattogzott a festék, még horpadás se volt (Ő Osztrák volt, az eset itthon történt)
kitöltöttük a kárbejelentő papírokat, de mivel egyikünknek se volt ebben tapasztalata, hibásan írtuk meg ezeket. Ő az egyik papírnak csak az egyik felét, én a másik papírnak csak a másik felét.
Márciusban jelentkezett újra, hogy ezek így nem jók, legyek szíves kitölteni rendesen
A problémám csak annyi, hogy én akkor már felfedeztem az autóján más sérüléseket is, így azt mondtam, hogy rendben, azért utána járok ezeknek a dolgoknak, hogy ilyenkor mi a teendő, (nem szerettem volna, hogy az ő által okozott más károkat is én fizessem), ugyanis akkor kiderült, hogy tévedés folytán nem volt kötelező biztosításom az autómra
De megegyeztünk hogy ha megvan az árajánlat, vagy számla, én zsebből kifizetem neki a rám eső részét, vagyis a csomagtartó fényezését
egy héttel később reggel telefonáltak, hogy ők akkor mennének az ügyvédhez (nem kaptam semmi, árajánlatot, vagy számlát, vagy ilyesmit)
kb egy hónappal később jött a Mabisztól egy levél, hogy legyek szíves térítsem meg a kárt, betelefonáltam, mondtam nekik, hogy de hát, ki se volt töltve rendesen a kárbejelntő, akkor mégis ezt hogyan, mire a hölgy azt mondta, hogy "de ki van töltve, az aláírásom mindenhol rajta szerepel", mire én mondtam, hogy az úgy nem teljesen hiteles, mire azt a választ kaptam, hogy azt ők nem tudják ellenőrizni az aláírásom hitelességét
ma jött a levél, hogy 300 ezret legyek szíves befizetni
ilyenkor mi a teendőm?

Agent Cooper # e-mail 2014.07.29. 20:48

Kedves Bazsi007!

Szerintem ne tegyen semmit, hiszen bizonyítani úgy sem tud semmit. Hamis magánokiratot pedig nem valószínű, hogy bárki is felhasználna. Ha mégis, akkor majd léphet.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Bazsi007 # e-mail 2014.07.26. 07:54

Üdv!
Lenne egy olyan problémám a munkahelyemen hogy, 2 nappal ezelőtt tudomásomra jutott hogy, állítólag a munkahelyen egy nagy hibát vétettem.(a konkrét időpontról, illetve tételszámról(az elkezdet anyagoknak van egy azonosító száma, ez a tételszám)nem kaptam információt.Nem tudják bizonyítani hogy, tényleg én követtem el a hibát, sőt fizikai képtelenség, írásbeli figyelmeztetésben akarnak részesíteni. Ezen tények ismeretében úgy döntöttem hogy, nem írom alá. A nagy problémám az hogy, ma tudomásomra jutott hogy az írásbeli figyelmeztetés elkészült, de már aláírta valaki helyettem.(Ezt a papírt láttam is, de nem a főnököm által). Nem tudom hogy, mit tegyek. Szeretnék felkészülni előre.

Agent Cooper # e-mail 2014.06.06. 09:11

Kedves bermann!

A büntetőeljárás keretében a tényleges kárát tudná csak érvényesíteni (ami jelen esetben, ha jól értem, akkor nincs), de polgári jogi úton követelhet teljes kártérítést, amibe az elmaradt haszon és a sérelem díja is beletartozik. Egyébként a bűncselekményt más módon is elég jól lehet bizonyítani!

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

bermann # e-mail 2014.06.05. 18:59

Kedves Fórumozók!Kérem, hogy segítsetek abban, hogy milyen módon léphetek fel a következő személyek ellen? Három ember ellen komoly összegű kártérítési pere vannak a cégemnek. Az egyik a valamikori ügyvezető! Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy egy kölcsönszerződés, fizetési felszólítás és tartozás elismeréssel felszámolást indított az egyik fél a háromból. A volt ügyvezető aláírása szerepelt a kölcsönszerződésen és a tartozáselismerésen és a fizetési felszólítás kézi átvételén is. A harmadik ember pedig egy nyilatkozatot tett, mellyel megerősítette, hogy erről a hitelről tudomása van és ez valóban létrejött.
Miután erről a hitelről a cég könyveiben semmilyen könyvelési adat nem szerepelt, feltételeztük, hogy ez egy fiktív dolog, de, minthogy az iratok egyértelműen alátámasztották a hitelezést, a felszámolás elrendelése valós veszélynek látszott. Az elkövetők azonban csináltak egy hatalmas hibát. A szerződésben a cégre vonatkozóan olyan adatokat tüntettek fel(pl. cégjegyzékszám) ami a szerződés kötés időpontjában még nem lehetett ismert, mert azt a számot csak 4 hónappal később adta a cégbíróság. Kérdésem, hogy a büntetőfeljelentésen túl, milyen anyagi kártérítésre tarthatok igényt e csalárd próbálkozásuk miatt, ugyanis, ha nem csinálnak hibát a szerződésben, akkor a cégemet már fel is számolták volna az 5 milliós meg nem fizetett tartozás miatt és természetesen a kártérítési perek a felszámoló biztosnál landoltak volna, ami több, mint 15 millió forint!?
Köszönettel

Agent Cooper # e-mail 2014.05.26. 10:42

Kedves mil89!

Buta módon semmiképp nem célszerű védekezni. Gondolja, hogy nem fogja Önt felismerni az ellenőr? Ráadásul, ha elhagyta az iratait, akkor mit mond majd arra a kérdésre, hogy miért nem jelentette be korábban?
Ha rendőrségi ügy lesz belőle, akkor célszerű védővel konzultálnia, mielőtt vallomást tesz.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

mil89 # e-mail 2014.05.23. 21:03

Tisztelt Agent Cooper!
Volán buszon az ellenőrök megböntettek és elkobozták a diákigazolványt helyettesítő igazolásomat.Kaptam róla egy tanúsítványt, hogy hitelességében megkérdőjelezhető.A csekket befizettem.Ezek után ha az igazolás nem minősül hitelesnek, és rendőrségi ügy lesz belőle, mit érdemes tenni?
pl.:Vallomást tenni vagy esetleg ha a szem.ig és lakcim kártyám elhagytam és valaki kiadta magát a nevemben?

klau75 # e-mail 2014.05.16. 18:21

Tisztelt Agent Cooper !

Köszönöm a segítséget!
Akkor mindenképpen fogadok egy ügyvédet!
További szép estét!

Agent Cooper # e-mail 2014.05.16. 17:47

Kedves klau75!

Így már érthető, hogy nem történt bíróság elé állítás. Valószínűleg most fogják meggyanúsítani a csalás vétségével (mondjuk kíváncsi lennék, hogy mire alapozzák az üzletszerűséget). Egészen biztos, hogy letöltendő szabadságvesztést nem fog kapni, a legvalószínűbb a pénzbüntetés. Ezek után biztos, hogy nem fog pár hét alatt lezárulni az ügye, hónapokig (vagy akár 1-2 évig) fog még tartani. Ügyvédet nem kötelező fogadnia, de célszerű. Ha védővel jár el, akkor mindenképpen nyugodtabb lesz az élete, hiszen lesz egy szakember, aki kiáll Ön mellett, és nem fogja magát a kérdéseivel és a kétségeivel emésztenie, hiszen ezekre korrekt választ fog kapni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

klau75 # e-mail 2014.05.16. 17:31

Köszönöm a gyors segítségét!
Folytatólagos kihallgatás várható! Én beismerő vallomást tettem,a bérleteket egyszerű átírással lettek megváltoztatva, ilyen 3 évre visszamenőleg 5 db volt!Más bérletét átírtam! Ezeket ,nem használtam,csak a munkahelyemen bérletpénz visszaigénylés céljából adtam le! Összesen 35638 ft összegben!Eddig a magán okirat hamisítást és a csalást külön kezelték,de mist azt írják az idézésben,hogy:2012.évi C 354.§-ba ütköző és aszerint minősülő hamis magánokirat felhasználásának vétségének,valamint a BTk-ról szóló 2012. évi C.törvény 373 § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b)pont bc alpontja szerint minősülő szabájsértési kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt kell megjelennem.
Nagyon félek,mi lesz belőle,soha még egy gyorshajtásom se volt!! milyen büntetésre számíthatok?? Meddig húzodhat ez az ügy?? És kell-e ügyvédet fogadnom??
Válaszodat előre is köszönöm!!

Agent Cooper # e-mail 2014.05.16. 17:09

Kedves klau75!

Ez azt jelenti, hogy a bíróság elé állítás feltételei nem adottak (például nem tett beismerő vallomást vagy az ügyész szerint az ügy nem egyszerű megítélésű), és az eljárás a rendes büntetőeljárás szabályai szerint zajlik a továbbiakban. Miután kirendelt védő nem jár Önnek, ezért vagy meghatalmaz egy ügyvédet a védelmének ellátásával, vagy saját magát kell védenie.
Az idézésre kötelező megjelennie, vagy folytatólagosan hallgatják ki gyanúsítottként, vagy szembesítés lesz, olvassa el figyelmesen az idézést.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

klau75 # e-mail 2014.05.16. 16:42

Sziasztok! Magánokirat/bérlet/ hamisításért folyik ellenem eljárás!Rendőrségen kihallgattak és rendeltek mellém egy ügyvédet! Ma kaptam két levelet a rendőrségtől,az egyikben írják,hogy a védőt visszavonták,és ,hogy a bíróság elé állítási hatályát vesztette és a Járási Ügyészség további nyomozati cselekmények elvégzését rendelte el. Ez mit jelenthet?? Ezzel egy időben kaptam egy idézést ,hogy jelenjek meg a rendőrségen!! Most mi lehet?? KÖszi!!

Agent Cooper # e-mail 2014.05.10. 09:35

Kedves hunorange!

Ne kombinálja túl a dolgokat, ráadásul nem jól tudja, bűncselekményen tetten ért személyt bárki elfoghat és a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen tarthat. Valószínűleg szerencséje volt.
Nem tehet mást, mint vár, ha három hónap alatt nem történik semmi, akkor megúszta.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

hunorange # e-mail 2014.05.10. 08:24

Köszönöm a választ!

Egy olyan kérdésem lenne még, hogy ha feljelentést akart volna tenni, akkor azt miért nem mondta volna meg? Tisztában vagyok azzal, hogy "nincs joga a helyszínen tartani", viszont ha mégis feljelent, akkor az számít, hogy nem maradtam ott? Mert úgy tudom, ilyenkor azonnal hívnia kéne a rendőrséget, és megbírságolni is, de egyik sem történt meg, hanem elengedett, többszöri kérdezésre is. Ilyenkor, ha mégis lesz valami az ügyből ez nem vetül rám negatívan, hogy nem maradtam ott (mert azt mondta, nem kell)?

ObudaFan # e-mail 2014.05.10. 07:22

Ez teljes mértékben ennek az ellenőrnek a belátásától függ, mert ha feljelentést tesz, akkor téged meggyanúsítanak.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

hunorange # e-mail 2014.05.09. 22:26

Tisztelt fórumozók!

Történt velem tegnap egy olyan eset, hogy a metró felé menet, a bérletem felmutatása után az ellenőr leállított, és kérte, hogy mutassam meg a bérletet. Kivettem, odaadtam neki, és kiderült, hogy ragasztott volt a dátum rajta, raádásul elég pitiáner módon. A helyzet az, hogy én ezt úgy vettem másodkézből, de nem vettem észre. Az ellenőr a pénztárhoz irányított, hogy vegyek jegyet, azt felmutattam, majd leengedett. Visszajöttem a mozgólépcsőn, és kérdeztem tőle, hogy ennek lesz-e valami következménye. Azt mondta, hogy akkor azt mondta volna. De a bérletet magánál tartotta, a diákigazolványszámom pedig rajta van, más adataimat nem vette föl... Tényleg nem lesz belőle semmi? Már olyan gondolatok röpködnek az agyamban, hogy mi van, ha az anno elvesztett bérletem van éppen újraragasztva (ha valóban ez van, gondolom esélytelen is a védekezés). Valamint az ellenőr megmutatta, megforgattam a papírt, rajta van az ujjlenyomatom is mindenhol, a tettesé meg lehet, hogy sehol. Lehet, hogy már túlkombinálom az ügyet, és bízom benne, hogy tényleg nem lesz belőle semmi, de ilyenkor mi az eljárás, mit csinálnak, és számíthatok-e mégis beidézésre?

Előre is köszönöm a választ!

Panna50 # e-mail 2014.04.29. 12:26

Kedves Agent Cooper!

Köszönöm a válaszát!

Agent Cooper # e-mail 2014.04.29. 10:15

Kedves Panna50!

Az elévülési idő a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább öt év, feltéve, hogy a bűncselekményt 2013. június 30-át követően követték el.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Panna50 # e-mail 2014.04.28. 17:53

Kedves Mindenki!

Az okirathamisítás és a csalás bűnycselekmények elkövetése esetén mennyi a feljelentési határidő?
A tudomásra jutástól számít?

Agent Cooper # e-mail 2014.04.28. 16:45

Kedves halacska1548!

Ha a BKV rájön a hamisításra, aminek nagy a valószínűsége, akkor feljelentést tesz a rendőrségen, és büntetőeljárás indul.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

halacska1548 # e-mail 2014.04.25. 21:12

Üdv!

A következő lenne a kérdésem! Egyik ismerősömnek lejárt a diák igazolványa és ezután ismerőse által szerzett hamis 60 napos próbadiákigazolvanyt amit vagy ő vagy az ismerőse neki ki töltött. Ezen másik iskola volt mint ahol eredetileg már végzett és az iskolának a címe, viszont az ő adatai mindenben stimmeltek csak még a diák igazolvány szám volt más. Ezt kétszer csinálta meg, de a második alkalomnál miután a 60 nap lejárt, még azzal járt és megfogták. Miután odaadta a papírt elrohant a helyszínről. Kérdem én, ha a BKV erre rá jön, hogy hamis akkor milyen büntetés lesz? Mert ha esetleg nem jönne rá gondoljuk, hogy akkor az adatai alapján kiküldik a csekket, a szabálytalan bérlet miatt de mivan ha ez tovább fajul? 20 éves az illető és büntetlen előéletű!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.01.22. 10:43

A javítás javítás, a hamisítás meg hamisítás. Mit javítottak ki?

www.kbs-ugyved.hu