Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Okirathamisítás még mindig

mozso # e-mail 2014.01.21. 23:05

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem,ha egy hitelszerződésbe a bank aláírás után belejavít és ezt velem nem közli, csak több évvel később derül ki az okirat-hamisításnak minősül?
Ha lehetséges jogászok vagy legalább joghoz értők válaszát várom.
Előre is köszönöm.

Jovovich87 # e-mail 2013.10.27. 21:59

Üdv!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi ügyben:

közalkalmazottak részére szolgáló 50%-os utazási kedvezményre jogosító nyomtatvány, másolt példányának használata miatt állítottak elő a rendőrségen a kalauz kérésére. a helyszínen a kalauz részére a helyszíni bírságot és a teljes árú menetjegyet kifizettem. a rendőrség eljárást indít magánokirat hamisítás vétsége ellen. a Btk. alapján tájékozódtam az eshetőségekről.

Priusz nincs. Érdeklődnék, hogy a szokásos gyakorlat alapján mire lehet számítani ilyen esetben?

Köszönettel

r0li # e-mail 2013.10.16. 13:21

Tisztelt Kunyhó!

Teljesen igaza van! Azért is írtam, hogy bonyolultabb a történet, amennyiben Ön is védő és érdeklik a részletek, szívesen elküldöm privátban.
üdv r

kunyhó #   2013.10.16. 10:45

Elnézést, hogy hozzászólok, de lakcímkártyája mindenkinek csak egy van. Ha másik lakcímet jelentek be, a régit elveszik minden esetben. (kivéve, ha azt mondtam, nincs meg)

r0li # e-mail 2013.10.16. 09:38

Kedves Agent Cooper!

A valós történet kicsit bonyolultabb, mivel csak Ön válaszolt, ezért inkább privát üzenetet küldtem.

üdvözlettel r0li

Agent Cooper # e-mail 2013.10.15. 19:33

Kedves r0li!

Így azért már nem hangzik olyan jól, de nem hiszem, hogy nyomozást rendelnének el.
Azt javasolnám, hogy első körben hívja fel telefonon a feljelentést készítő hatóságot (az adatok a feljelentésen megtalálhatók), és közölje velük, hogy véletlenül a korábbi lakcíme került rögzítésre a feljelentésben. Amennyiben már továbbították a feljelentést (ami sajnos elég valószínű), akkor pedig azt a szabálysértési hatóságot, ahová a feljelentést megküldték.

Üdv: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

r0li # e-mail 2013.10.15. 15:09

Kedves Agent Cooper!

Utólag vettem észre pár nap múlva az iratok rendezése során. Semmit sem tettem még, gondoltam előtte tájékozódom itt is.

Agent Cooper # e-mail 2013.10.15. 09:43

Kedves r0li!

Ebben a BJE-ben nem a lakcím kártyáról, hanem a szabálysértési feljelentésről van szó. Tehát abban az esetben követi el a bűncselekményt, amennyiben a korábbi lakcímkártyát azzal a szándékkal adja át, hogy tévesen kerüljön a szabálysértési feljelentésben rögzítésre a lakcíme. Ez azonban nagyon életszerűtlen, hiszen az országos lakcímnyilvántartásban egyszerűen ellenőrizhetőek az adatok.
Mikor derült ki, hogy a rossz lakcím kártyát adta át (azaz mit jelent, hogy utólag)? És ezt követően mit tett?

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

r0li # e-mail 2013.10.14. 16:07

Kedves Agent Cooper!

Köszönöm a hsz-dat, remélem más is megtisztel a véleményével! Közben olvasgattam a témában és a Kúria 1/2004 BJE-ben ezt találtam, idézem: Az intellektuális közokirathamisítást a rendelkező közokiratok /pl rendőrségi szabálysértési feljelentés/ tekintetében is el lehet követni amennyiben olyan adatra vonatkozik, amelyet e rendelkező közokirat is (az ellenkezője bizonyításáig) teljes bizonyító erővel bizonyít.
Kérdés, hogy ez esetben a lakcím annak számít-e?

Agent Cooper # e-mail 2013.10.14. 11:58

Kedves r0li!

Szerintem nem történt bűncselekmény, de biztos vannak az enyémmel ellentétes vélemények is. A személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelességek megszegése szabálysértés tényállása pedig más.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

r0li # e-mail 2013.10.13. 11:25

Kedves Fórumozók!

Szabálysértés miatt rendőr igazoltatott, akinek tévedésből a korábbi lakcímemet tartalmazó lakcímkártyát adtam át. Ezt csak utólag észleltem. Szabálysétési feljelentés indul az ügyben.
A lakcímkártya nem hamis vagy hamisított, de mégis valótlan adatokat tartalmaz.
Belefér ez az intellektuális közokirathamisítás gondatlan alakzatába?
Illetve szenélyi azonosság igazolásával kapcsolatos szabálysértés is lehet belőle? Konkrétan a lakcím személyi adatnak számít?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.10.12. 08:47

Küzdesz, mint disznó a jégen...

A lap 2.oldalán következetlenül a 2-es sorszám van
Mert következetesen hanyas lenne rajta?

www.kbs-ugyved.hu

nzuzza # e-mail 2013.10.12. 07:56

T.Fórum! Okirathamisításnak vagy csalásnak minősül az alábbi eset: géppel írt magánokiratot szabályszerűen két tanúval is aláirattak, majd ügyvéddel is ellenjegyeztettek (ez már felesleges is volt sztem) Feljelentés lett mégis a dologból, a rendőrségi indoklás szerint bűncselekmény nem történt, mert tartalmilag nem változott semmi,viszont a részletes indoklásban kitérnek arra, hogy az 1.oldalon jobbra fent az oldalkarakter
számozás ki lett kaparva,meg a tűzőgép nyomok aránytalanul nagyok,mintha oda-vissza tühztek volna utólagosan valamit.A lap 2.oldalán következetlenül a 2-es sorszám van - szól a rendőrségi határozat.
Oké, bűncselekmény nem történt...,bár vitatom. Viszont érvényes okirat az olyan, amin a fent részletezett "módosítások" még a rendőrség szerint is megtörténtek?! Köszi a választ: N.Z.

Agent Cooper # e-mail 2013.10.08. 13:17

Kedves infokft!

Szerintem próbára bocsátásra vagy pénzbüntetésre lehet számítani. Amennyiben így lesz, akkor kaphat hatósági erkölcsi bizonyítványt.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

infokft # e-mail 2013.10.07. 15:54

Kedves Fórumozók!
Az alábbi esetben kérném a segítségeteket. Az eset a következő:
Egy Kft-nek vagyok az ügyvezetője. A barátom is ennél a cégnél dolgozik. Munkáltatói igazolást állítottam ki neki. Azt tudni kell, hogy az én ügyvezetői fizetésem is a barátom bankszámlájára megy. Az otp adott folyószámla hitelt, úgy hogy ő maga figyelembe vette minden ráérkező fizetést, így az enyémet is. Egy pályázat miatt önerőként kellett volna pénz, hitelt akart felvenni, és munkáltatóit állítottam ki neki. Otp-nél ahol a számlát is vezeti és látnak minden beérkezést. Mivel a hitelintézet az én fizetésemet is figyelembe vette a folyószámla hitelnél, így a folyószámlára érkező összeget írtam be keresetnek. A pénz végül nem is kellett, így hitelügylet sem jött létre. Fél évre rá kaptunk egy idézést a rendőrségtől magánokirat hamisítás megalapozott gyanúja miatt. Mire számíthatunk? A büntetés az erkölcsibe szerepelni fog? Mert akkor engem kirúgnak. Ez érdekes egyébként, hogy ha az otp annak veszi a fizetést akkor nem bűncselekmény, de ha én gondolkodom. a bank fejével akkor okirathamisítás? Ez érdekes nem? Kérem, hogy aki tud segíteni írja meg mire számíthatunk! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.09.23. 13:51

El. Ráadásul teljesen fölöslegesen. De te se nagyon feszegesd, ha nem akarsz a gyerektartás mellé asszonytartást is fizetni.

www.kbs-ugyved.hu

Boszi48 # e-mail 2013.09.23. 13:35

Tisztelt Fórum!
Egy gyermekelhelyezési perben az anyuka egy fiktív szerződéssel kívánta a bíróságnak bizonyítani, hogy van munkája. A cég nem alkalmazta soha, és nem is ismeri. Elkövetett-e okirat hamisítást
és ez befolyásolhatja-e a döntést.
Köszönettel.
Gáspár

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.07.23. 18:26

Annak, aki nem ismerte magát a tényállást. :)

www.kbs-ugyved.hu

Sherlock # e-mail 2013.07.23. 18:22

Kinek? :)

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.07.23. 17:57

345. § A "klasszikus" elnevezés megtévesztő volt.

www.kbs-ugyved.hu

Stick Stack # e-mail 2013.07.23. 15:56

Hova lett az új Btk-ból a klasszikus magánokirat-hamisítás?!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.07.22. 09:10
lajcsó # e-mail 2013.07.22. 07:41

"A magánokirathamisításnak nem tényállási eleme a károkozás." A magánokirathamisítás nem kérdés. Én egyéb más bűncselekményre (pl. csalás) gondoltam.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

monalisa1 #   2013.07.21. 22:37

Mondjuk fél évig lakhat még ott, ennyi idő alatt "lelakja" ama 340e forintot...

monalisa1 #   2013.07.21. 21:48

Milyen jogcímen lakik a házban amivel kapcsolatban írod: különvagyonod. (Mível váltok megszünt a házastársi lakhatása...)