Kártérítés alaptalan büntetőeljárásért


Szpal # 2014.04.24. 14:44

A vádlottat a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette, a vádlottnak az

  • idézésekre utazásai miatt,
  • ügyvédi díj miatt
  • kieső bevétele miatt,

vagyoni kára keletkezett.
A vádlott nem volt előzetes letartóztatásban, csak őrizetben, így a Be. 580. § szerinti kártalanításra nem jogosult.

Kérdés, hogy a teljesen légbőlkapott, jogerősen felmentéssel záruló bírósági büntetőeljárás után lehet-e eredményesen kártérítési igényt támasztani?

Agent Cooper # 2014.04.24. 15:03

Kedves Szpal!

Igen, indítható kártérítési per!

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.24. 15:29

Kivel szemben?

Agent Cooper # 2014.04.24. 15:49

Az ügyészséggel és a rendőrséggel szemben.


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.24. 16:08

Az nem lesz sikeres.

Agent Cooper # 2014.04.24. 19:29

Valóban nagy rá az esély, hiszen önmagában a téves vádemelés nem ad alapot a kártérítésre. Viszont a bírói gyakorlat szerint a nyilvánvaló és kirívó jogsértés esetén meg lehet állapítani a kártérítést. Miután a vádlottat bűncselekmény hiányában mentették fel, ezért könnyen elképzelhető, hogy a kártérítési igény megalapozott. Ez esetben pedig még a jó hírnév megsértésére miatt sérelemdíjat is lehet követelni.


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.24. 19:50

De nincs jogellenes magatartás. Sem a nyomozás, sem a vádemelés nem az.

ObudaFan # 2014.04.24. 20:44

A BH2008. 212 II. pontja értelmében a nem vagyoni hátrány megítélése szempontjából abból indokolt kiindulni, hogy a büntetőeljárás megindítása és lefolytatása súlyos beavatkozás a személy életébe, társadalmi megítélését, a róla kialakított véleményt hátrányosan befolyásolja. Az eljárás ténye jelentős lelki terhet ró az érintettre, függetlenül attól, hogy az a környezete vagy a szélesebb nyilvánosság előtt mennyire válik ismertté. A BH indokolása kiemeli, hogy a jogellenes büntetőeljárás sértette a felperesnek az Alkotmány, valamint a Ptk. 76. §-a által védett, az emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát.
Ez alapján még a nem vagyoni kártérítési igény is lehet alapos.

Agent Cooper # 2014.04.25. 05:41

Kedves KBS!

Már az is önmagában jogellenes, ha egy hatóság felületesen vagy gondatlanul jár el kötelessége teljesítése során. Nem az a jogellenes, hogy nyomozást folytatnak és vádat emelnek, hanem az, hogy nem olyan módon járnak el ennek során, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. Amennyiben a büntetőeljárást bűncselekmény hiányában szüntetik meg, úgy nagy a valószínűsége, hogy a büntetőeljárás korábbi szakaszában már megszüntetésre kerülhetett volna az ügy, vagy el sem kellett volna rendelni a nyomozást, illetve elképzelhető, hogy a gyanúsításnak nem volt alapja. Természetesen más a helyzet, amennyiben bizonyítottság hiányában kerül sor a büntetőeljárás megszüntetésére. Éppen ezért az ügyészségek által gyakran használt trükk, hogy bűncselekmény hiánya esetén is bizonyítottság hiányára való hivatkozással szüntetik meg az nyomozást.
Egyébként csak a rendőrség évente több száz millió forint kártérítést fizet jogellenes fogvatartás miatt.
Általában azonban nem jellemző, hogy a felmentett terhelt pereskedik, még akkor sem, elég egyértelmű a hatóság mulasztása.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.25. 06:11

Természetesen. De honnan vettétek azt, hogy kirívóan jogszabálysértő, hogy jogellenes volt az eljárás? Abból, hogy felmentették a vádlottat, ez még nem következik.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.25. 06:16

A hivatkozott BH egy eléggé szélsőséges eset, az általánosítható lényege az, hogy nem kizárt a kárfelelősség megállapítása. Arról viszont szó sincs, hogy a felmentés önmagában megalapozná. (Nagyjából analóg a helyzet a bíróság által, hatáskörében eljárva okozott kárral. Egy hatályon kívül helyezett vagy megváltoztatott ítélet önmagában nem alapozza meg.)

Agent Cooper # 2014.04.25. 06:37

Kedves KBS!

Azt mi innen megítélni nem tudjuk, hogy a "teljesen légből kapott" büntetőeljárás valóban az volt-e vagy sem, de én könnyen elképzelhetőnek tartom. Tavaly volt egy ügyem, ahol a védencemet valóban teljesen alaptalanul hurcolták meg, a szakszerűtlen és jogszerűtlen cselekmények hosszú sorát produkálta a nyomozóhatóság, mielőtt megszüntették az eljárást. Csupán azért nem pereltük be a rendőrséget, mert a védencem azt mondta, hogy az életbe többet nem szeretne rendőrrel vagy ügyésszel találkozni, pedig ingyen vállaltam volna a képviseletét, annyira felháborított az eljárás.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Angelicasol # 2014.04.25. 06:56

Mondjuk a sikeres kártérítési perhez az is követelmény, hogy a kár rendes jogorvoslattal nem volt elhárítható. Sok esetben pedig a gyanúsítottak sem a gyanúsítást, nyomozás elrendelést tartalmazó határozatokat nem fellebbezik meg, mondván akkor csak tovább tart az eljárás. Van aki azért perel, mert szerinte nem volt megalapozott a gyanú, csak az a baj, hogy ezt eldönteni utóbb nagyon aggályos és szerintem is kirívó jogellenesség kell hozzá.

A jogellenes fogvatartás megint teljesen más, mert arra ott van a kötelező reparáció.

Viszont államigazgatási jogkörben okozott kár címén valóban perelhetőek az illetékes hatóságok pl. a nyomozati határidő elhúzása stb. miatt.

Angelicasol # 2014.04.25. 06:58

Bár az ügyvédi díj és az idézésekre való utazási költség nem a perköltség kategóriájába kellett volna, hogy tartozzon?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.25. 08:23

Szerintem de.

ObudaFan # 2014.04.25. 13:20

De honnan vettétek azt, hogy kirívóan jogszabálysértő, hogy jogellenes volt az eljárás?

A kérdező kérdéséből. Ami nyilván elfogult álláspont, de erre a kérdésre ez a válasz. Azt meg innen nem fogjuk tudni ellenőrizni, hogy a kérdező állítása valós volt-e.

ObudaFan # 2014.04.25. 13:23

Bár az ügyvédi díj és az idézésekre való utazási költség nem a perköltség kategóriájába kellett volna, hogy tartozzon?

Az ügyvédi díj és az utazási költség vonatkozásában nem pert kell indítani, hanem ahhoz a bírósághoz kell fordulni, amelyik a büntetőügyben eljárt. A Be. 578. § (1) bekezdése szerinti különleges eljárás lefolytatását kell kérni és ezeknek a költségeknek a vonatkozó IM-BM-PM együttes rendelet szerinti megtérítését.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.25. 13:30

Ez a válasz! :)

Agent Cooper # 2014.04.25. 14:09

Kedves ObudaFan!

Gondolom, hogy a 26/2003. (VII. 1.) IM-BM-PM együttes rendeletre gondolsz. Az alapján csak azt a költséget kaphatja meg a terhelt, amelyet a jogszabály előír, az azon felüli költségeit kizárólag kártérítési igényként tudja érvényesíteni. Ugye azért Te sem olyan óradíjjal dolgozol (mint ahogy én sem), amely maradéktalanul fedezné a terhelt költségeit a jogszabály által előírt díj esetén...
Ugye a Be. is csak "a külön jogszabályban meghatározott mértékben" való megtérítést említi, az ezen felüli mértéket polgári jogi úton lehet érvényesíteni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

bionic # 2016.04.06. 12:42

Sziasztok

De mi a helyzet akkor, amikor az ügyre vonatkozó jogszabály - mint a büntető törvény szempontjából keretdiszpozíciót kitöltő jogszabály - alapján egyértelmű, hogy a való életbeli (történeti) tényállás nem bűncselekmény. Más szóval, a nyomozóhatóság részéről pusztán jogszabályismeret, illetve annak megismerésének hiánya eredményezte magát az gyanúsítást.
Jelenleg pusztán csak as gyanúsítás esetére előírt cselekmények történtek, köznyelvben ún.: "rabosítás" -i eljárás (egy büntetetlen előéletű személyről van szó).

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.06. 12:45

Mi a kérdés?

karogo # 2016.06.07. 08:38

Sziasztok!

Közúti szabálysértés miatt indult ellenem eljárás olyan ügyben, ami szerintem nyivánvalóan alaptalan.
A kezdetek óta minden információ adott volt, szerintem az eljárás megindulása csak a hatóság jogi tájékozatlanságának tudható be. (Rosszabb esetben hivatali visszaélés gyanús, amolyan próbálkozzunk bűntetni, hátha nem pattog és fizet)

Közúton a rendőr helyszíni bírságot akart kiróni, amit elutasítottam mert a vád szerintem nyilvánvalóan alaptalan.

Engem kár ért, mert ok nélkül beidéztek a rendőrségre (és az ügy még mindig nem zárult le).

  1. Beidézésem jelentős kárt okozott a kiesett idő, utazási költség, munkarendem átszervezése miatt, ami jelenlegi élethelyzetemben igen kellemetlenül érintett
  2. Beidézésem nem volt indokolt, ott csak egy jegyzőkönyvet vettek fel az álláspontomról, nem mutattak be bizonyítékot és nem szembesítettek ellenérvekkel. Állápontomról való tájékoztatást levélben is kérhettek volna.
  3. Beidézésem indokolatlanul durva hangnemben történt (miközben még a gyanú is kétséges volt ellenem, csak egy rendőr jogértelmezése vs. az enyém) kísérletet sem tettek nekem is megfelelő időpont egyeztetésére, az egyoldalúan meghatározott helyeszíntől és időponttól távolmaradás esetén elővezetéssel fenyegettek.
  4. az okozott kárt ha forintosítani akarom már meghaladja az eredetileg követelt helyszíni bírság összegét

Pillanatnyilag úgy érzem, hogy a rendőrség az eljárás művi nehézkességével okozott kárt olyan nyomásgyakorlásra használja, "hogy ne pattogjon a paraszt, ha nem fizeti ki a helyszíni bírságot akkor szivatjuk"
Ha az ügy engem felmentő módon zárul le (akár visszavonja a rendőrség a határozatot, akár a bíróság felment) van-e lehetőségem kártérítésre vagy bármi jogorvoslatra ha ártatlanul szivattak?

lajcsó # 2016.06.07. 11:47

Annyira még ne menj a dolgok elé! Várd meg az eljárás befejezését!

ObudaFan # 2016.06.07. 16:15

Van ugyan egy BH, ami szerint a nyilvánvalóan alaptalan büntetőeljárás miatt van helye (akkor még) nem vagyoni kártérítés érvényesítésének, de a gyakorlatban ez igen kivételes. Az pedig, hogy az idézés meghatározott időpontra szólt és figyelmeztettek benne a meg nem jelenés következményeire, jogszerű magatartás, törvényi alapja van, emiatt nem kerhetsz kártérítést.
(Egyebekben meg persze csatlakozom az előttem szolohoz.

karogo # 2016.06.09. 11:39

Köszönöm mindkettőtöknek!