Gyámügy


CsGySzSzK # 2014.06.02. 21:28

Groszfater@gmail.com hozzászóló 12:35 és 14:50 bejegyzései javításra szorulnak.

A gyermekjóléti szolgálat honlapján csak az alapvető fontosságú és a szélesebb érdeklődésre számot tartó általános információkat szoktuk közölni. Nincs szükség a teljes törvényi és szakmai szabályozás kiírására.

A szolgáltatások igénybevétele önkéntesen és kötelezéssel is történhet.
Kötelező igénybevételt ír elő a törvény (Gyvt. 31.§ (2) amennyiben a veszélyeztetettség az alapellátás keretei között – azaz önkéntesen – nem szüntethető meg.
Kötelező igénybevétel esetén az ellátást határozattal rendelik el és határozattal szüntethető meg. Határozatot régebben a jegyző hozott védelembe vétel esetében, most a gyámhivatal. A gyermekjóléti szolgálatot jogszabály kötelezi az ilyen határozat végrehajtására. Ez nem a kettő „összemosása”.

Amennyiben a családban történő gondozás így sem vezet eredményre, általában a gyermek átmeneti gondozásba vétele a következő gyermekvédelmi eszköz.

Az előző bejegyzésekben a GySZ oldaláról idézett bevezetőmondat csak azt írja le, hogy mit takar a szolgáltatás és mik a módszerei. Csak a törvény mondataira támaszkodva a szolgálatok teljes működésére még nem lehet következtetni.

A kérdező édesanya számára még fontos lehet, hogy ebben az esetben nem a tiszta ruhát vagy a kifizetett számlákat fogják vizsgálni, mert a jelzés sem erről érkezik.

groszfater@gmail.com # 2014.06.02. 20:15

- de nagyot ne tévedj, egyetlen kudarcról sem tudok,
Na látod ez önmagában egy nagy kudarc !!!

kaméleon # 2014.06.02. 18:28

Azt is értem, hogy a magánéleti kudarcaid arra inspiráltak elmélyedj a szociológia rejtelmeibe önmagad megismerése érdekébe.
:) A magánéletem eseményeiről - ha megengeded - részletesen nem világosítanálak fel, de nagyot ne tévedj, egyetlen kudarcról sem tudok, tehát a legkevesebb, hogy te sem, aki nem ismersz. Még egy apró megjegyzést ha elfogadsz, csak, hogy nagyon égj, mikor másokat akarsz piszkálni: a szociológia nem az önmegismerés tudománya. :) (Sőt, lehet, hogy meglep, de nem mindenki szociológus, aki gyermekvédelemmel foglalkozik.)
Bocsáss meg, itt azért én le is zárom veled a párbeszédet, többet nem ér a dolog.

kaméleon # 2014.06.02. 18:10

Ááá, kedves Mnék, ahogy látod fölösleges a magyarázat, ez az ember a beszólogatás kedvéért jár a fórumra. Leolvas ezt azt a neten elérhető infókból, és úgy gondolja, ennyiből mindent tud, sőt, mindent jobban, mint azok, akik tanulták és ez a munkájuk. Egyébként, tök mindegy, akit érint, előbb-utóbb úgyis szembesül az eljárásban a dolgokkal, akit meg nem, gondol, amit akar.

MnéK # 2014.06.02. 13:03

Alapesetben ez a feladata a gyermekjóléti szolgálatnak. Viszont amikor a gyámhivatal védelembe veszi a gyermeket, onnantól a gyermekjóléti szolgálat együttműködve a gyámhivatallal, már megszabja, mit kell tennie a szülőnek, hogy a gyermek ne legyen veszélyeztetve. Ha a szülő nem működik együtt a gyermekjóléti szolgálattal, nem tartja be, amit előírtak neki, akkor a gyermekjólétis jelenti a gyámhivatal felé ezt és akkor a gyámhivatal kiemelheti a családból a gyermeket. A védelembe vétel után már nem lehet figyelmen kívül hagyni a gyermekjóléti szolgálatot.

groszfater@gmail.com # 2014.06.02. 12:50

Ez itt nem a heti-hetes nincs közönség se taps, és a poénod is nagyon lapos.
De ha ennyire nehéz a felfogásod, elmagyarázom: Te gondolod úgy hogy mindig megmondod a tutit.És ezt is írtam le az imént.

Azt is értem, hogy a magánéleti kudarcaid arra inspiráltak elmélyedj a szociológia rejtelmeibe önmagad megismerése érdekébe.
Sikerült is néhány fogalom közelébe kerülnöd amit
úgy suhogtatsz mint valami szablyát.
De ez nem jelenti azt hogy tudsz vívni is.
Ne hadonássz, ott van a szöveg ide idézem ismét azzal vitatkozz és ne légy demagóg

2.1.)Általános feladatok:

A gyermekjóléti szolgálat olyan-a gyermek érdekeit védő-speciális személyes szolgáltatás amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgál.”

kaméleon # 2014.06.02. 11:44

Basszus, örülök, hogy érted a számodra idegenek motivációit is. Azt vajon érted-e, hol kezdődik a butaság? Valahol ott, mikor azt mondod, a "tutit" tudod, méghozzá úgy, hogy soha nem tanultad, nem szakmád.
Nincs gondom az orrot beleütögetőkkel, de ott, ahol hozzáértő megválaszolt valamit, csak netről képzett ne javítgasson má' úgy, hogy szellentése sincs róla.
Hogy téged mi motivál, azt én nem akarom elképzelni, de hogy nem normális dolog ügyvédet jogi kérdésben, vagy tanult gyermekvédelmist gyv. kérdésben felülírogatni anélkül, hogy biztos tudásod lenne, az is "tuti".

groszfater@gmail.com # 2014.06.02. 10:35

Ajjaj !

2.1.) Általános feladatok:

A gyermekjóléti szolgálat olyan-a gyermek érdekeit védő-speciális személyes szolgáltatás amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgál.

Valami rosszul rögzült benned...
És ne maszatol, ne mosd össze a Gyám-hatóságot a Gyermekjóliti SZOLGÁLAT-tal

Igen ,én értem a Te motiváltságodat, minden hozzászólásod innen indul és ide érkezik:A tutit én mondom meg !

kaméleon # 2014.06.02. 09:23

Nem kötelező, csak ajánlott.

Drága Groszfater, ha valamit rosszul mondanék, megköszönöm a javítást. Nincs harag, azonban, ha nem lehetsz biztos abban, hogy jól tudod, ne úgy írj át, mintha tutira igazad lenne. Ha a gyereket nem találják még veszélyeztetettnek és nem kell védelembe venni, csak akkor önkéntes az együttműködés. Védelembe vett gyerek esetében az együttműködés kötelező. Ne tévesszen meg, hogy a gyermekjóléti nem működik hatóságként, mert a gyh., aki a védelembe vételt elrendeli és az együttműködést előírja, igen. Ha a felülvizsgálatkor az derül ki, hogy a család alig, vagy egyáltalán nem változtatott, akkor a veszélyeztetett gyereket ki kell(ene) emelni. Ez a szabály. A kötelezés ott is megvan, ahol a szakmai protokollt csak csúfolják.

olorsi # 2014.06.01. 19:48

A öngyilkosság gondolata az én fejemben jött létre. Gyerek nem hallott erről semmit, sőt, miatta meg sem tenném. Csak néha az ember elkeseredik....ennyi
Pont a gyerekem miatt nem tenném meg, hisz nincs is rokonunk. Anyám, Apám már nem él, az ő biológiai apja, aki leszarta,mikor megtudta, hogy terhes vagyok, lelépett, amúgy állami gondozott.
Hú, szép történet.

olorsi # 2014.06.01. 19:42

Kedves Kaméleon!

Köszi, hogy Te is segíteni akarsz! Sajnos a baj, hogy nem tudunk a gyerekkel elköltözni,pedig minden nap ez jár a fejemben. Sajnos nem keresek annyit, hogy albérletben lakjunk.
Közben egy pszichológus ismerősömmel is beszéltem, leírva mindent (amit itt nem osztottam meg), írta, ez az ember beteg. Személyiségi zavar, ez a legkevesebb. Ő ajánlota, kössünk valakivel eltartási szerződést. Hát ez nem működik
Most várom, a gyámügy mit lép....

groszfater@gmail.com # 2014.06.01. 18:22

.„ Azt jelenti, hogy kötelezően együtt kell majd működnötök a gyermekjóléti szolgálattal
Nem kötelező, csak ajánlott.
A gyermekjóléti nem hatóság a munkáját csak szociális eszközökkel végezheti.

kaméleon # 2014.06.01. 18:15

Igaz, nem mindegy, hogy a gyereket is veri-e a párod, de ha téged előtte bántalmaz, ráadásul megöléssel fenyeget, azzal már veszélyezteti a gyereket. A rendőr ezt köteles jelezni, a gyámhivatalnak eljárást kell indítania. Sztem a védelembe vétel a minimum egy ilyen helyzetben. Azt jelenti, hogy kötelezően együtt kell majd működnötök a gyermekjóléti szolgálattal. Előírnak dolgokat, ellenőrzik a megvalósulásukat. A társadnak is. Ha nem változtattok a magatartásotokon, azaz, a gyerek továbbra is veszélyeztetett marad, akkor bizony kiemelhetik a családból.
(Nem gondolhatod komolyan, hogy ilyen helyzet a gyerek normális fejlődéséhez megfelelő. Remélhetőleg a gyerek előtt nem fogalmazol meg olyan gondolatokat, mint itt, az öngyilkosságról. Próbáld a gyerek szempontjait előtérbe helyezni. Ha változás nem várható a viselkedésében, akkor vagy az agresszív társadhoz ragaszkodsz, vagy a gyerekhez.)

olorsi # 2014.06.01. 18:03

Nagyon köszönöm, elolvastam, amit belikentél. Most már képben vagyok. Köszi mégegyszer!

groszfater@gmail.com # 2014.06.01. 17:59

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900072.TV

groszfater@gmail.com # 2014.06.01. 17:57
olorsi # 2014.06.01. 17:44

Akkor mit jelent a védelembevétel?
Régebben kérdezték tőlem, hogy kérem-e a távolságtartást a párommal szemben. Egy 47 négyzetméteres lakásban ez igen érdekes lenne.

groszfater@gmail.com # 2014.06.01. 17:35

Ha veszélyeztetve van, igen.
(A védelembe vétel nem azt jelenti, hogy elveszik)

olorsi # 2014.06.01. 17:23

Értem, de ha a gyerekemet tényleg sosem bántalmazta és tisztaság, rend van, ugye nem vehetik el tőlem!! Komolyan, ha ez lenne, én ölném meg magam...

groszfater@gmail.com # 2014.06.01. 17:14

Környezettanulmány és ha szükséges védelembevétel.

olorsi # 2014.06.01. 17:11

Sziasztok!

Ha engem élettársam időnként a megölésemmel fenyeget ( verés volt már), és legutóbb, bár nem vert meg, de a gyerek rögtön hívta a rendőrséget, a rendőr azt mondta, a gyámügyet értesíti, mi lehet a következő lépés?
Tudom, a gyereket sosem bántaná, ebben biztos vagyok, bár nem az ő gyereke.
Igen szerény körülmények között élünk egy önkormányzati lakásban, de ha a gyerekemet elveszik, abba én belehalok.
Tisztaság van, gyereknek ruha, mindig tiszta. A számlák kifizetve. Na jó, nyaralásra nem futja.
A gyámügy mit mérlegel?

Köszönöm, ha valaki válaszol:

Orsolya