lefoglalás


Zoltán György # 2005.01.31. 21:43

A jogerős Bírói határozat végrehajtását kérd a Bíróságtól, és a Végrehajtókat kiküldik, aki esetleg RENDÕRI segítséget igényel......

JuKids # 2005.01.31. 20:58

;-)

Már tegnap este olvastam, de kivártam, hátha kap szakmai segítséget a kérdező, és csak ennek hiányában válaszoltam, megosztva vele ezirányú tapasztalataim kicsiny szeletét.

Egyébként a napokban gondoltam arra, hogy nyitok egy topicot hasonló címmel.

Az lenne a kérdésem - talán blaag kérdésére is válasz lenne -, hogy vajon hány hónapnak kell még eltelnie a jogerős ítélet kihirdetése után, hogy visszakaphassam az abban visszaadni rendelt tárgyakat (amiket mellesleg 25 hónapja foglaltak le - szerintem - jogtalanul egy egy éve bűncselekmény hiányában megszüntetett ügyben)? A 630.000 forintos számlát bezzeg tudták küldeni két hónappal ezelőtt... És a jogerős ítéletben hibásan elkobzott tárgyak - irreleváns wichesterek - esetén van-e mód valamiféle jogorvoslatra? Végül pedig jár-e valamiféle kártérítés azért, hogy (eddig) 25 hónapig nem használhattam a fényképezőgépemet? Semmilyen bűncselekményt nem követtem el vele, a nevetséges gyanúsítás ellen panasszal éltem, a rendőrökön és ügyészeken kívül senki nem beszélt pornóképekről (a fagylaltozó kisleányokra gerjedő szakértő kétszer is megerősítette, hogy a képeim nem pornográfok), minden szinten többször kértem a hibásan lefoglalt tárgyak visszaadását (többek közt a FB kollégiumvezetőjétől is), de senki nem tett egyetlen lépést sem (illetve az LÜ továbbította a lefoglalások miatti panaszt további eljárás végett a kerületi Ügyészség felé, de nem kérte rajtuk számon, mint ahogy a kerület sem a VFO-n). Ezt le kell nyelni egy uniós állampolgárnak, vagy esetleg van magántulajdonhoz való joga, amit az állam minden eszközével megvéd, nem pedig azon igyekszik, hogy megfossza tőle az állampolgárait?

Kicsit kezdek pipa lenni (többek között) a fényképezőm miatt.

JuK

Nick Name # 2005.01.31. 18:14

Érdekes, valahogy fogadni mertem volna rá, ki fog itt először válaszolni...:)


Nick Name

JuKids # 2005.01.31. 12:18

Kedves blaag!

Csak a saját tapasztalatomról tudok beszámolni:
2002. november 24-én foglalták le a számítógépemet, 24 winchestert, 268 db. CD-t, videókamerát, kazikat, könyveket stb. stb. valós ok és mindenféle határozat nélkül (ez utóbbit később hamisítottak).
Semmit nem vettek át tételesen, csak darabszámra, az egyik winchesterről kiderült, hogy floppy-meghajtó, a 268 CD-ről, hogy 272 darab. A cuccokat nálunk talált reklámszatyrokba csomagolták, semmilyen módon nem hitelesítették.
A szakértő 2003. január végére elkészült a vizsgálattal (amire nem is lett volna szükség, anélkül is meg kellett volna szüntetniük a nyomozást - gondolom ezt akarták elkerülni), 6 CD-n és a gépen talált illegálisnak tűnő felvételeket, kb. 20 CD-n, a gépen és 6 wichesteren szoftvereket, a többin "nem található releváns információ". A floppy meghajtót és az irreleváns adathordozókat 2003 októberében adták vissza, a szoftvereket tartalmazó CD-ken egy hónappal később. Gyakorlatilag 9 hónapig pihentek a cuccaim a szekrényben anélkül, hogy bárki is rájuk nézett volna. Csak úgy "pihentek". Időközben két panaszt tettem a Legfőbb Ügyészségen többek között a lefoglalások felesleges fenntartása miatt, a rendőrök válasza nyáron az volt, hogy "vizsgálják" a lefoglalt tárgyakat, "majd" döntenek a "megszüntetésükről" ;-), ősszel pedig azt írták, hogy semmilyen szabály nem vonatkozik a munkájukra, úgyhogy kussoljak. Az Ügyészség ezeket a válaszokat kielégítőnek találta.
Végül az eredeti gyanúsítás (gyerekpornó készítés) és a szoftverek ügyében megszüntették a nyomozást még 2004 januárjában, gyerekpornó "tartásáért" ítéltek el 2004. november 4-én. A fényképezőgépemet, amivel a rendőrök szerint gyerekpornót készítettem, a mai napig nem kaptam vissza, holott több mint egy éve megszüntették az ahhoz "kapcsolódó" nyomozást bűncselekmény hiányában. Függetlenül attól, hogy a 6 darab winchestert csakis a szoftverek miatt nem adták vissza a rendőrök, mind elsőfokon, mind másodfokon (jogerősen) elkobozta a Bíróság, mondván hogy azokkal valósítottam meg a tiltott képek tartását. (Ezek a winchesterek egy általános iskolai gépfelszámolásból valók, 20 megásak, talán 3.1-es Windows van rajtuk, meg legfeljebb olyan képek, amit a gyerekek rajzoltak az órákon Paintbrushsal.) Az elsőfokú ítélet után felhívtam a másodfok figyelmét arra, hogy ezek a winchesterek semmilyen módon nem kapcsolódtak semmilyen bűncselekményhez, mégis elrendelték az elkobzásukat. Elsőfokon a kerületi vezető ügyész minden lefoglalás alatt lévő tárgy elkobzását indítványozta, így a fényképezőm, egy kamerakazettám, könyveim, naptárak, memóriakártyaolvasó stb., mivel szerinte ezzel mind gyerekpornót tartottam. Másodfokon viszont legalább a számítógépem visszaadásáról rendelkeztek, bár ennek már három hónapja, de még mindig nem kaphatom vissza.

Úgyhogy kb. erre számíthatsz. Senkit nem érdekel, hogy szabályos-e, jogos-e a lefoglalás, azt sem, hogy egyáltalán azt vizsgálják-e meg, amit lefoglaltak (a rendőrök a házkutatás során leültek netezni(!!!) a gépemhez, erre többször felhívtam a hatóság figyelmét, senkit sem érdekelt...), még a Bíróság is felületesen kezeli az elkobzást, indokolni láthatóan nem köteles, hogy mit miért nem adnak vissza (sőt az sem probléma, ha az ítéletet is csak a saját elképzeléseikkel támasztják alá bizonyíték gyanánt). Tisztelet a kivételnek!

JuK

blaag # 2005.01.30. 20:56

közokirathamisitás gyanúja miatt lefoglalták két számítógépünk, mindez október közepén történt, azóta semmi hírünk az elvitt dolgokról, megkeresésre annyit mondanak elfoglalt a szakértő. meddig tarthat, illetve meddig szokott tartani egy ilyen vizsgálat? a lefoglalási jegyzőkönyve azt irták, két számítógép, helyes ez, nem kellett volna sorozatszám, alkatrészlista stb? megtarthat a rendőrség lefoglat dologkat, vagy minden esetben vissza kell adni azt?