reintegrációs őrizet


Szeetoo # 2019.02.26. 22:29

Kedves Fórumozók!

Nemrég szabadultam a börtönből. Sajnos elég hosszú időt töltöttem bent és eközben elég jól kiismertem magamat a jogi dolgokkal kapcsolatban. Bár nem vagyok ügyvéd, de elég sok mindent megtanultam az évek során. De amivel jobb vagyok az ügyvédeknél, hogy mindezt a saját bőrömön tapasztaltam, tehát a jog gyakorlati oldalát is ismerem, a börtönbeli tapasztalatokat útján.
Jelenleg reintegrációs őrizetben vagyok itthon, úgyhogy ráérek :) Várom a kérdéseket! ;)

Szeetoo # 2019.02.26. 22:51

A reintegrációs őrizettel kapcsolatos jogi tudnivaló itt találhatóak:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
61/A, B, C, D § ; 76 § (2) s.) ; 187/A, B, C, D, E §

Gyakorlatiasabb a fenti törvény végrehajtási utasítása, mely itt található:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
136/A, B, C, D, E, F §

Szeetoo # 2019.02.26. 23:16

Korábbi hozzászólásokat olvasva röviden egy pár tudnivaló a REÖR-rel kapcsolatban.
REÖR beadásának feltétele:

  • Az 1 évet meg nem haladó ítéletnél 3 hónapot, 1 év felett 6 hónapot el kell tölteni JOGERŐSEN börtönben. Az előzetes vagy házi őrizet sajnos nem számít bele.
  • Csak börtön vagy fogház fokozatú elítéltnek jár.
  • Bűnszervezet nem kizáró ok.
  • Folyamatban lévő ügy és követő ítélet sajnos kizáró ok.
  • Csak jogerős ítélet után adható be (első fok nem elég).
  • Ügyvéd, fogvatartott és a Bv. intézet (hivatalból) is kezdeményezheti a REÖR-t. Az utóbbi a legjobb, akkor 99%-os a siker!
  • A REÖR engedélyezése/elutasítása tárgyalás keretében zajlik a gyakorlatban. Bár a törvény engedi a papírok alapján meghozott döntést is, de csak ha a BV. intézet tesz előterjesztést.

A gyakorlatban a teljes REÖR elbírálási idő elég széles spektrumot fed le. A folyamat kb. 40-60 nap, de én ismertem olyat is aki 4 hónapig várt a határozatra. Sajnos se a pártfogó, se a bv., se pedig a bíró nem sieti el a dolgot. Ráérnek. Nem az Ő életük! :(

Remélem tudtam segíteni. További kéréseket szívesen veszem!

bufurcka # 2019.03.03. 10:29

Kedves Szeetoo!

Köszönöm a linkeket,sokat segített.Érdekes amit leírtál mert nálam 6 év az elsőfokú ítélet de rendelkezik arról hogy 90 nap után re-integrációs őrizetbe lehet helyezni.Sajnos 2,5 év után sem tudom még mindig mi is lesz az ítélet mert a ügyészség és én is fellebbeztünk.És itt sem sietnek mert semmilyen választ sem kaptam több mint 3 hónapja mi is van a üggyel. Annyit szeretnék még kérdezni hogy ez alatt el tudsz helyezkedni dolgozni? Ugyanúgy munkáltatónak kell szándéknyilatkozatot kiállítani? Ilyenkor is levonják a tartási díjakat? Vagy ugyan olyan szabályok vonatkoznak mint a házi őrizetre új nevén bűnügyi felügyelet.Itt is nyomkövetővel ellátva élsz? Mert most is azt használom közel 30 hónapja igaz most már Pest megye határáig de a munkavégzésben zavar hisz 4-5 óránként lemerül.Baleset veszélyes és rengeteg műszaki hiba van.Mit javasolsz jobb ha az ügyvéd adja be és előre csatolom a munkáltatói nyilatkozatot?

immiess # 2019.03.03. 13:41

Tisztelt fórumozók!!tegyük már tisztába az ügyet: eddig minden ügyvéd elítélt és hozzáértő azt mondta hogy az előzetes is beleszámít a letöltött időbe a reintegrácionál!!!!!!egy ismerösöm is szabadult és neki BELESZÁMÍTOTT!!!az én ügyvédem is azt mondja

bufurcka # 2019.03.03. 17:29

Immiess!

Közel 2 hónapja próbálok információt szerezni pontosan mi hogy is van. Elméletileg nem lett tisztább a szabályozás az új 2018 as BTK miatt.Rengeteg olyan rendelet is érvényben van ami olyan hivatkozásokat tartalmaz amik már nem megoldhatók. Lásd a civil szervezetek segítsége például.Az érvényben lévő szabályozás szerint nálam is 180 nap után lehetne elkezdeni de bírói rendelkezés van az ítéletben 90 napról. DE ez sem jelent semmit sajnos kis hazánkban. Hisz semmilyen feltételnek nem feleltem meg a házi őrizethez sem mégis oda raktak mert nem volt hely és a Uniós pénzből felújítót cellákat még nem vette át Pintér úr. Ezt épp a bíró mondta kifele jövet az ügyésznek hogy hacsak nem ölt meg senkit akkor megy háziba. Elméletileg az előzetes beleszámol mert azt egy az egyben vonják le a büntetésből.Kedvezménnyel nem párosítható de kb 1 hónap múlva tudok meg többet mert a ügyvédem szabadságon van. Csak hát én is kíváncsi vagyok ezért is szeretem volna érdeklődni.

Szeetoo # 2019.03.05. 18:39

Kedves Immiess!

Így szól a törvény (Bv.tv.):
187/C. § Az elítélt nem helyezhető reintegrációs őrizetbe, ha…

  1. az egy évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztésből legalább három, egy évet meghaladó tartamú szabadságvesztésből legalább hat hónapot nem töltött le…

Sajnos a törvény valóban nem egyértelmű, hogy a „szabadságvesztés” jogerős-, vagy előzetes fogva tartásra vonatkozik.
De, mint már említettem én a gyakorlati oldaláról közelítem meg a dolgot, illetve igyekszem segíteni. A több éves börtön tapasztalatomat szeretném megosztani a fórumozókkal. Márpedig azt tapasztaltam, hogy a frissen bevonulók 6 hónapon belül nem nagyon kerültek reintegrációs őrizetbe (REÖR).
A börtönben a nevelő (reintegrációs tiszt) az ÚR! Az ő „kénye- kedve” szerint történik minden. Ő írja a véleményezést mindenről és mindenkiről. Tehát hiába töltött el valaki X időt előzetesben, a jogerős ítéletnél mindenki tiszta lappal indul. Az első nevelői-vélemény 3 hónap után esedékes. A nevelő szóba se áll az elítélttel, az első negyed éves véleményezés előtt. Ha rendes a nevelő (márpedig a 90 % nem az!), akkor a 91. napon felviszi a gépre (előterjeszti) a REÖR kérelmet függetlenül attól, hogy ki (elítélt, ügyvéd, vagy a bv.) az előterjesztő. Majd kb. 20-30 nap mire végigfut a „házban” a kérelem, azaz a nevelő és szakterületek véleményezik, különböző meghallgatások lezajlanak: pártfogó, pszichológus, BFB stb. Ezt követően kerül környezettanulmányra, ami kb. 30-40 nap is lehet. Mikor a környezettanulmány visszaérkezik az intézetbe, akkor a nevelő összeállítja az anyagot és végigfuttatja a házban újra: szakterületek, osztályvezető, parancsnok helyettes és parancsnok. Ez kb. 1 hét. Ha mindenki rábólintott, akkor kerül elküldésre a bíróságnak. A bírói szak kb. 2-4 hét. Ha a bírói meghallgatáson jogerős lesz a végzés, akkor még onnan is kb. 1-2 hét ,mire rákerül az emberre a lábbilincs és kidobják a szűrét. Sajnos ez a tapasztalatom… min. 6 hónap, de inkább több, mire valaki REÖR-be kerül. :(

Szeetoo # 2019.03.05. 19:02

Kedves bufurcka!

  • A REÖR kérelem mellé célszerű egy munkáltató nyilatkozatot is csatolni, amiben a munkáltató vállalja, hogy téged a reintegrációs őrizet alatt foglalkoztatni fog. Az esetek nagy részében a bv. bíró elsőre nem engedélyezi a munkát, kezdetben csak pár óra kimenőt ad a hét 1-2 napjára. De volt olyan is, aki rögtön megkapta. De ez ritka.

Viszont, ha kikerülsz REÖR-be, már akár másnap írhatsz kérelmet a bírónak, hogy engedjenek dolgozni. A kérelem mellé újra csatolni kell a munkáltatói nyilatkozatot. A kérelem előtt célszerű a kirendelt pártfogóval is közölni, hogy dolgozni szeretnél. Ezt többnyire támogatni szokták és a bíró megadja az engedélyt a munkára. (Én is most kapom meg.) Tehát a REÖR-be helyezést követően kb. 1-2 hét múlva már dolgozhatsz, ha akarsz.

  • A REÖR alatt tartási díjat nem vonnak, hiszen már nem a „bv. számláját költöd” ;)
  • Sajnos a nyomkövetőt minden esetben felhelyezik.
  • Nekem is sok baj volt a GPS-el, a végén már csak 2-3 órát bírt ki. Én használtat kaptam. Épp most cserélték le. Ez már egy új készülék. Én is most készülök dolgozni, jó lenne ha kibírná a 10-12 órát.
  • A legjobb, ha a bv. tesz előterjesztést a REÖR-re. Akkor 99% a siker. Ügyvédi-, vagy fogvatartotti előterjesztésnél mindegy. Időben egyik sem lesz se rövidebb se hosszabb. Én úgy tapasztaltam, hogy min. 40-60 nap az átfutási idő, de inkább több. Nagyon nyögvenyelősen megy, sajnos. :(
bufurcka # 2019.03.06. 12:20

Kedves Szeetoo!

Elsőnek köszönöm a segítséget és az információkat.Szóval akkor ezt valahogy úgy kell elképzelni mint a házi őrizettet. Hát jó véleményem nekem sincs a hivatali ügyintézésről hisz van olyan kérvényem amire 1 éve nem válaszoltak. De így jártam a munkahelyi szándéknyilatkozattal is.Állítólag nem kapták meg pedig postai elismervény és van róla meg elektronikus igazolás is.Lassan 3 éve használom a jeladót,sajnos már 3 munkahelyről küldtek el mert nem bír ki 4 órát sem.Ahol lakom ott meg semmilyen munka lehetőség nincs így még utaznom is kell.Természetesen én is használtat kaptam,hiába kérvényeztem az elemes változatot abból 2 darab van az egész országban.Sok sikert a munkába álláshoz neked.

Szeetoo # 2019.03.07. 17:05

Kedves zso57!

Sajnos a freemail fiókod visszadobta a levelemet, így ide válaszolok, hátha itt is olvasod:

"Ha Bv. terjeszt elő, az a legjobb. Akkor 99% hogy sikerül, ha a törvényi feltételeknek megfelelsz. Az erőszakos bűncselekmény kizáró ok, de van egy pár kivétel. A könnyű testi sértésnél azt hiszem működik a REÖR. Ha a törvényi feltételeknek nem felelsz meg, azon egy ügyvéd sem tud segíteni. Szerintem felesleges az ügyvéd, ha a bv. indítja a kérelmedet. Első körben úgyis a jogi feltételt vizsgálják, úgyhogy hamar kiderül...
Sok sikert! Üdv."

Babóka2019 # 2019.04.04. 19:28

Üdvözlök mindenkit. Én új vagyok még itt! férjem 2 év fegyházat kapott! REINTEGRÁCIOS ŐRIZETTEL aug ba jöhetne haza. A kérdésem az lenne, hogy Pesten a gyüjtőből (kozma utca!) valaki jött már haza? Mennyire mennek zökkenő mentesen a dolgok? Időbe eltudnak menni BV bíróhoz?

Babóka2019 # 2019.04.04. 19:30

Üdvözlök mindenkit. Én új vagyok még itt! férjem 2 év fegyházat kapott! REINTEGRÁCIOS ŐRIZETTEL aug ba jöhetne haza. A kérdésem az lenne, hogy Pesten a gyüjtőből (kozma utca!) valaki jött már haza? Mennyire mennek zökkenő mentesen a dolgok? Időbe eltudnak menni BV bíróhoz?

szodorci # 2019.04.16. 14:45

Üdvözlet Mindenkinek. Érdeklődni szeretnék, hogy kinek milyen tapasztalata van/volt reintegrációs őrizettel kapcsolatosan azt illetően, hogy a pártfogók, amikor környezettanulmányra mennek, pontosan mit vizsgálnak? Valahol azt hallottam, hogy jövedelemigazolásokat kérnek a családtól, hogy el tudják tartani a hazatérő családtagot. Alacsony jövedelem mellett kisebb az esély, tehát minél töb jövedelmet érdemes igazolni? Vagy jobb esetleg arra hivatkozni, hogy azért várják haza a családfenntartót, hogy visszamehessen dolgozni és ezzel segítsen a család helyzetén?! Melyik a célravezetőbb?
Másik kérdés: Valóban létezik egy keretmennyiség (kvóta) (éves vagy negyedéves) amely, ha kimerül, már nem adnak több engedélyt ki? Ez igaz lehet? Ha igen akkor ez intézményenként értendő? Vagy régiónként? Köszönöm előre is is a válaszokat, segítséget!

kismano4 # 2019.04.21. 14:30

Segítséget szeretnék kérni. Egy jó barátom 2év fegyház büntetését tölti bünszervezetben elkövetett adócsalás miatt. Kérdésem az lenne, hogy igényelni tudja e 4/5elengedést,illetve a rintagrációs házi örizetet. 1hónap elözetesbe, 4hónapig házi örizetet. Mennyi idő után szabadulhat? Köszönöm

Pocahontas83 # 2019.05.08. 12:47

Kedves Szeetoo!
A fórumon belül más beejgyzésben már megírtam történetemet, de most arra lennék kíváncsi, hogy milyenkedvezmények járhatnak fegyház, általános fokozatban. 03.29-én a másodfokú tárgyalásról azonnal elvitték, mivel 7 év fegyházat kapott, amiből 2012-től majdnem 3 évet előzetesben töltött, így több, mint 4 évet kell letöltenie. Bűnszervezetet mondott ki a bíró, úgy, hogy első fokon illetve a másod fok nyomozati szakaszában is papírunk van arról, hogy ez bűnszövetség. A bíró annyira volt tisztában a tárgyalt üggyel, hogy mikor a párom utolsó szó jogán elkezdett beeszélni félbeszakította, hogy ne beszéljen bűnszervezetről hiszen ez nem az, majd 10 perccel később felolvasta, hogy az. Ezt követeően majdnem 3 hetet volt Nyházán, majd gyűjtő és a kérelmezett Bgyarmat helyett Sújhelyre vitték. Ott van már 2 hete. Kérdésem az lenne, hogy van e lehetőség reintegrációra, ki dönthet erről ? (pl.:börtön bíró)Bűnszervezet esetén úgy tudom, hogy nincs semmilyen engedmény. Esetleg ezt felül lehet írni? Szeretne Bgyarmatra jkerülni, mert nekem Sújhely 350 km-re van. Erre van lehetőség?
Válaszát előre is köszönöm,
Pocahontas

kismano4 # 2019.07.01. 11:16

Kedves mindenki
Ügyvédet keresek aki intézné a reintegrációs örizetetbe helyezést egy ismerösömnek. Akinek már sikerült, meg írná kb mennyiért vállalják.
Köszönöm

Hajniccska # 2019.09.25. 17:20

Üdv mindenkinek!

Reintegrációval kapcsolatban kérdeznék. Édesapám 4,6 éves szabadságvesztését tölti, fegyház fokozat, bűnszervezet.Most fogunk a teljes büntetés felénél járni kb.
A bevonalásakor kapott papír szerint reintegrációs őrizet lehetséges kezdő időpontja: 2021.márc.21.
Mikor lenne érdemes beadni a kérelmet? Van olyan ügyvéd ismerős, aki szerint már a felénél érdemes, a mi ügyvédünk szerint elég 1 hónappal a lehetséges őrizet előtt. Illetve ügyvéd adja be vagy jobb ha édesapám kezdeményezi? Tapasztalatok ezzel kapcsolatban? Ja és valahol olvastam, hogy csak fogház és börtön fokozatban lehetséges a reintegráció, (itt meg is ijedtem) de én/mi nem így tudjuk, és az ügyvéd sem mondta hogy nem lehetséges. Mi az igazság ezzel kapcsolatban?

Üdv: Hajni

Babóka2019 # 2019.10.13. 17:15

Üdvözlök mindenkit. Olyan kérdésem lenne hogy férjem itthon van reintegrációs őrizetbe okt. 3.tól. Folyamatosan világit a nyomkövetőn a zóna. Pedig itthon van. Mindig jelezzük a központnak. Voltak gépet cserélni, de az os világit. Mit tudunk tenni? Van valaki ilyen helyzetbe?, ha igen vegyük fel a kapcsolatot illetve ha tud valaki segitséget adni.... Köszönöm reny2014@freemail

Reintegrációs elítélt # 2020.01.03. 18:11

Kedves fórumozók,

egy reintegrációs őrizetbe helyezett elítélt vagyok, és a következő problémával fordulok hozzátok: büntetésem előtt Budapesten éltem, dolgoztam és végeztem egyetemi tanulmányaimat. A reintegrációs őrizetet csak a családom körében tudtam kihelyeztetni vidékre, ugyanis bentlétem alatt nem találtam albérletet a fővárosban. Át szeretném helyeztetni a reintegrációs őrizetet, amit egy kérelemmel el is indítottam, viszont a sikeres környezettanulmány ellenére elutasította a bíró arra hivatkozva, hogy a munkámat nem tudtam megfelelően igazolni (jelenleg fizetetlen szabadságon vagyok). Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendő ilyenkor? Véleményem szerint erre hivatkozva nem utasíthatja el az áthelyezést a bv bíró, illetve emiatt a munkámat sem tudom végezni, ami ellentétes az őrizet jogi céljaival.

Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Reintegrációs elítélt # 2020.01.03. 18:48

Elfelejtettem hozzátenni, hogy ügyvédek megkeresését is várom, ugyanis jelenleg már nem rendelkezem fogadott ügyvéddel.

Köszönöm

Gyűjtőő # 2020.01.10. 10:05

Sziasztok. Reintegrációs őrizetbe vagyok. A kérdésem a következő lenne: A munkáltatónak (aki majd írja a munkáltatói szándéknyilatkozatot) igénybe vehet valamilyen adókedvezményt vagy ilyesmit ga bejelent mint dolgozót? Köszi előre is. Ha reintegrációval kapcsolatos kérdésetek van pl.:mikor add be,kivel stb. Abban elég jártas vagyok,tudok segíteni.Gyűjtőböl szabadultam nemrég.

Reintegrációs elítélt # 2020.01.10. 16:13

Nem biztos, hogy jól tudom, de mivel eléggé halott ez a fórum, ez is több, mint a semmi. Szerintem semmilyen adókedvezmény nem érint, csak talán a TB-t nem kell fizetni. Most keresel munkát Pesten?

Saujhely # 2020.01.12. 18:32

December elejèn kerültem REÖR-be. Ha van kérdés szívesen segítek amiben tudok.

VKovacsTimea # 2020.01.12. 19:33

Űdv!

Remélem valaki tud nekem segíteni. Nem igazán értem hogy számunkra hogy jár a Reintegrációs őrizet.
A Párom tavaly Vonult be , 5évet kapott , amiből már 28hónapot előzetben ült, így az 5év igazából már idén szeptemberben telik le. Csak hogy a tárgyaláson megkapta a 2évet plusszban mivel felfügesztett alatt követte el.
Ő azt mondja jár neki, de szerintem nem.
5évet nem haladhatja meg az itélet. 5+2őt kapott. Ez így már nem kizáró ok?
Köszönöm ha bárki válaszol.

Szeetoo # 2020.01.16. 17:50

Kedves VKovács Timea!
Ha a felfüggesztett ítéletet végrehajtják, akkor követő ítélet lesz belőle, azaz a fő ítélet (5 év) után kell letölteni. A Reintegrációs őrizetnél ezt külön vizsgálják. A követő ítélet (2 év) kedvezményes szabadulását megelőző utolsó 10 hónapot otthon töltheti lábbilinccsel. :)